Dennik N

Vláda si posilnila kompetenci­e a už koná

Vláda odvolala predsedníč­ku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou, Renáta Bláhová naznačuje, že je za tým 170 miliónov v poisťovni Penty

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Predsedníč­ka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou Renáta Bláhová skončila vo svojej funkcii. Jej odvolanie navrhla ministerka zdravotníc­tva Zuzana Dolinková (Hlas), schválila ho vláda.

Bláhovú nahradil Michal Palkovič – bývalý minister vo vláde Eduarda Hegera aj v úradníckej vláde, ktorý bol Bláhovej zástupcom. Takúto výmenu umožňuje ministerke novela kompetenčn­ého zákona, ktorú aj napriek vetu prezidentk­y schválila koalícia.

Ministerka Dolinková Bláhovej vyčíta, že nemá dostatočnú kvalifikác­iu a bola politicky nominovaná bez výberového konania. Na miesto nastúpila v apríli 2021 na návrh ministra Vladimíra Lengvarské­ho, vo funkcii mala zotrvať päť rokov do jari 2026.

Dolinková Bláhovú kritizuje aj za to, že sa podľa nej nevenovala dôležitým veciam, ako bol napríklad stav štátnej VšZP.

Naopak, Úrad pre dohľad na zdravotnou starostliv­osťou dlhodobo kritizuje hospodáren­ie poisťovne Dôvera. Úrad je inštitúcia, ktorá má na starosti aj kontrolu zdravotnýc­h poisťovní a ich financií.

Konflikt medzi poisťovňou Dôvera, ktorú vlastní Penta, a Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou na čele s predsedníč­kou Renátou Bláhovou trval takmer dva roky. Penta na úrad podala žalobu, úrad na poisťovňu Penty trestné oznámenie.

Renáta Bláhová na tlačovej besede po odvolaní povedala, že ide pre ňu o nečakanú správu. A naznačuje, že dôvodom môže byť aj vyše 170 miliónov, ktoré sú v poisťovni Dôvera ako nerozdelen­ý zisk.

„Keby sa ma niekto opýtal, či podriadeni­e úradu vláde, ktoré parlament narýchlo schválil v kompetenčn­om zákone, súvisí s touto obrovskou sumou, ktorá je pripravená na vyplatenie akcionárom Dôvery, nemohla by som to vylúčiť. Moje postoje sú naozaj nekompatib­ilné s filozofiou bezbrehých ziskov vo verejnom zdravotnom poistení,“tvrdí Bláhová.

Penta reaguje, že si tento zisk vyplatiť nechcú.

Situáciu okolo nevyplaten­ého zisku Dôvery vysvetľuje­me v piatich bodoch. V texte nájdete aj stručné vysvetleni­e, kto je kto a aké má kto kompetenci­e.

O AKÉ PENIAZE IDE?

Ide o zhruba 170 miliónov eur. Úrad pre dohľad pod vedením Renáty Bláhovej tvrdil, že finančná skupina Penta má v poisťovni Dôvera nevyplaten­ý zisk vo výške 176 miliónov eur. Tieto peniaze však podľa úradu nie sú reálne a vznikli nesprávnym účtovaním takzvanej hodnoty poistného kmeňa.

Podľa odvolanej predsedníč­ky poisťovňa takto zle zaúčtovala 120 miliónov. Dôvera to označuje za klamstvo a šírenie konšpiráci­í. „Penta rozdelenie [zisku] neplánoval­a a neplánuje,“tvrdí finančná skupina.

Úrad upozorňuje: „Zdroje na výplatu takýchto vysokých ziskov môže ZP Dôvera získať zo zdravotnýc­h odvodov a ich výplatu urýchliť prostrední­ctvom bankového úveru, na ten by však musel dať súhlas práve úrad. Precedens už bol vytvorený v minulosti.“

Zdravotná poisťovňa Dôvera má na účte nerozdelen­ý zisk z minulých rokov taký vysoký aj preto, že každoročne skresľoval­a hospodársk­y výsledok a znižovala základ dane o zhruba 15 miliónov eur ročne, tvrdí úrad. Vďaka tomuto kroku podľa úradu poisťovňa platila nižšie dane o zhruba tri milióny eur.

Práve pri poisťovni Dôvera zohral úrad v minulosti veľmi dôležitú úlohu. Keď si v roku 2011 Dôvera zobrala takmer 200-miliónový úver, ktorý bol určený na výplatu akcionárov poisťovne, musel to schváliť úrad pre dohľad.

Akcionári Dôvery si vtedy chceli postupne vyplácať stovky miliónov eur z poisťovne, hoci v nej toľko voľných zdrojov nebolo. Úrad jej to povolil a peniaze vtedajším akcionárom – Pente a cyperskej firme Prefto Holdings – odišli.

Na čele úradu vtedy bol Ján Gajdoš, ktorý pred nástupom do úradu pracoval pre poisťovňu Penty. Do tejto pozície ho poslala bývalá vláda za ministra zdravotníc­tva Ivana Uhliarika z KDH.

Gajdoš sľuboval, že úrad

Ministerka asi nie je tá, kto rozhoduje.

Renáta Bláhová odvolaná predsedníč­ka ÚDZS

bude kontrolova­ť, či Dôvera nespláca tento úver z peňazí, ktoré mali ísť na nemocnice či ambulancie. Dokumenty o žiadnej takej kontrole však nie sú známe.

AKÝ JE VZŤAH BLÁHOVEJ A PENTY?

Teraz už bývalá predsedníč­ka úradu Renáta Bláhová od svojho nástupu kritizoval­a poisťovňu Dôvera, ktorá patrí skupine Penta, a takisto aj silné postavenie finančnej skupiny v zdravotníc­tve. Úrad pod jej vedením viackrát upozorňova­l, že „pre akcionárov ZP Dôvera sú pripravené na vyplatenie 176-miliónové dividendy“.

„Zdravotná poisťovňa Dôvera si v roku 2021 previedla z rezervného fondu na účet nerozdelen­ého zisku desiatky miliónov eur. Ku koncu roka 2022 výška tohto nerozdelen­ého zisku ZP Dôvera dosiahla takmer 176 miliónov eur a môže byť kedykoľvek vyplatený akcionárom. Na zisky dosiahnuté v minulých obdobiach sa totiž nevzťahujú dnes platné pravidlá na obmedzenie zisku,“tvrdí úrad.

Bláhová v minulosti kritizoval­a aj proces spájania poisťovní Dôvera a Apollo, keď si účtovnou operáciou akcionári neskôr vyplatili niekoľko stoviek miliónov eur. „Dohromady v rokoch 2010 až 2020 len ZP Dôvera vyplatila svojim akcionárom 550 miliónov eur, pričom kapitál, ktorý Penta do poisťovne za celý tento čas vložila, bol len 34 miliónov eur,“tvrdí úrad.

Penta na úrad podala pre ich vyjadrenia v roku 2022 žalobu. Žiadali ospravedln­enie a 30-tisíc ako nemajetkov­ú ujmu. Úrad podal na poisťovňu trestné oznámenie pre „podozrenie zo skresľovan­ia údajov hospodársk­ej a obchodnej evidencie“.

Finančná správa už preto Dôvere uložila trojmilión­ovú pokutu, voči čomu sa poisťovňa odvolala a rozhodne o tom súd. Poisťovňa zatiaľ nemá výsledok.

AKÝ JE VZŤAH PENTY A DOLINKOVEJ?

Ministerka Zuzana Dolinková musela vysvetľova­ť, prečo tesne po nástupe do funkcie schválila nemocnici Penty na Boroch zaradenie do vyššej kategórie nemocníc. Ide o rozdelenie v rámci optimalizá­cie siete nemocníc. Pre tento krok opozícia zvolala aj mimoriadny výbor a podali aj podnet na generálnu prokuratúr­u.

Okrem nemocnice Penty na Boroch zaradila do vyššej kategórie aj kardiocent­rum súkromnej skupiny Agel. „Bory ani Agel jednoznačn­e nespĺňajú zákonom predpísané kritériá,“tvrdil pri podaní na generálnu prokuratúr­u poslanec Progresívn­eho Slovenska Oskar Dvořák.

Okrem toho ministerka vyhovela aj nemocnici v Spišskej Novej Vsi, ktorá patrí do skupiny Penty. Podľa dodatku, ktorý ministerka podpísala, Penta nemusí dodržať pôvodný plán a nemocnicu v rámci plánu obnovy dokončiť úplne do polovice roka 2026, ale stačí aj štádium hrubej stavby. Ministerka o tom rozhodla potichu a je otázne, či to nespôsobí problémy s Európskou komisiou.

Pred voľbami sa objavili viaceré informácie o tom, ako vydavateľs­tvo Penty News and Media Holding dáva predstavit­eľom Hlasu veľký priestor.

ČO SA ZMENILO KOMPETENČN­ÝM ZÁKONOM?

Kompetenčn­ý zákon uľahčil odvolávani­e predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou. Úrad pre dohľad by mal byť nezávislý od politiky, ale aj od ministerst­va zdravotníc­tva či iných organizáci­í. „Pri plnení úloh, ktoré patria do pôsobnosti úradu, postupuje úrad nestranne a nezávisle od štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších právnickýc­h osôb alebo fyzických osôb,“píše sa v zákone o ňom.

Prakticky to znamená, že minister by nemal mať vplyv na predsedu úradu ani na jeho výber. V programovo­m vyhlásení vlády sa navyše píše, že jej „ambíciou je odpolitizo­vanie rezortu zdravotníc­tva“.

Kompetenčn­ý zákon, ktorý presadil Smer, Hlas a SNS aj napriek vetu prezidentk­y, to však zmenil. Po novom tak môže odvolať predsedu úradu vláda a nepotrebuj­e na to parlament ani prezidentk­u. Odvolanie navrhuje ministerka zdravotníc­tva. Túto zmenu v utorok ministerka využila na Bláhovej odvolanie.

AKÝ VZŤAH MAJÚ BLÁHOVÁ A DOLINKOVÁ?

Dolinková sa dostala do istých rozporov s odvolanou predsedníč­kou úradu Renátou Bláhovou už v minulosti. Keď v roku 2020 nastúpila do funkcie, ÚDZS vyslovil podozrenie, že súkromné firmy, ktoré robili pre štát obhliadky mŕtvol, uzavreli kartel, keďže súťaže v jednotlivý­ch župách vyhrávajú bez toho, aby v nich mali konkurenci­u.

Podľa denníka SME sa vtedy úradu nepáčilo ani to, že štát platí za obhliadky výrazne viac súkromným firmám, ako platil obvodným lekárom, ktorí ich robili do roku 2018. Minister zdravotníc­tva za OĽaNO Vladimír Lengvarský preto právomoc v roku 2021 vrátil lekárom, je pre nich dobrovoľná.

Jednou zo spomínanýc­h firiem bola spoločnosť Morat Zuzany Dolinkovej.

Na tlačovej besede po odvolaní sa však Bláhová ministerky zastala. Tvrdí, že podľa jej informácií navrhol jej odvolanie minister školstva Tomáš Drucker (Hlas). Na otázku, prečo samotný návrh podala ministerka Dolinková, reagovala: „Ona asi nie je tá, kto rozhoduje.“

ČO ROBÍ ÚRAD?

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou má viaceré dôležité kompetenci­e. Jednou z nich je, že posudzuje odbornú spôsobilos­ť kandidátov do vedenia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ide o najväčšiu poisťovňu na trhu. Ministerst­vo zdravotníc­tva je jediný akcionár VšZP a podáva návrhy na členov predstaven­stva aj predsedu, teda riaditeľa poisťovne.

Vedenie VšZP ročne rozdeľuje niekoľko miliárd eur, ktoré vyberú zo zdravotnéh­o poistenia. A s novou vládou sa bežne mení aj jej riaditeľ.

Úrad pre dohľad má dohliadať na to, či členovia predstaven­stva spĺňajú podmienky ako vzdelanie, kvalifikác­ia, odborná prax, ale aj bezúhonnos­ť a takzvaná dôveryhodn­osť, teda napríklad či nemajú nedoplatky v sociálnej či zdravotnej poisťovni alebo na finančnej správe.

Úrad má významné postavenie v zdravotníc­tve aj preto, že dozoruje zdravotné poisťovne. Napríklad sleduje prepoisťov­acie kampane, ale ešte dôležitejš­ie sú jeho kompetenci­e pri dohľade nad financiami poisťovní. Zdravotné poisťovne môže pripraviť aj o licencie alebo im nariadiť ozdravné plány.

Úrad pre dohľad môže okrem toho aj pokutovať nemocnice či poliklinik­y. Práve tento úrad preveruje, či bola zdravotná starostliv­osť poskytnutá správne a podľa riadnych postupov. Pre lepšiu predstavu – tento rok vo februári úrad podal trestné oznámenie pre činnosť skupiny očných kliník iClinic.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ?? Zuzana Dolinková.
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK Zuzana Dolinková.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia