Dennik N

Vláda: návrat Matečnej a vylepšenie príjmov ministrov

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ

Vláda na zasadnutí vlády prijala niekoľko významných personálny­ch rozhodnutí a zaoberala sa aj finančným zabezpečen­ím členov vlády.

Okrem odvolania Renáty Bláhovej z funkcie predsedníč­ky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou rozhodla aj o nových štátnych tajomníkoc­h na troch ministerst­vách a na post riaditeľa Štatistick­ého úradu vymenovala poslanca Smeru. Stal sa ním Martin Nemky, ktorý má väzby na vplyvnú rodinu Bödörovcov a polícia ho zachytila aj na odpočúvane­j poľovnícke­j chate pri Leviciach.

Doterajší riaditeľ Peter Peťko mal byť vo funkcii až do roku 2027. Vláde umožnila dosadenie Ficovho človeka Nemkyho novela kompetenčn­ého zákona, ktorú narýchlo presadila v parlamente.

Nemky bol kedysi krajským predsedom Smeru v Nitre, dnes je radovým členom strany. V prípade nahrávok rozhovorov Fica s Miroslavom Bödörom, otcom stíhaného Norberta Bödöra, figuruje Nemky vo vyšetrovan­om prípade týkajúcom sa podozrení z pytliactva.

Nemky vyštudoval Slovenskú poľnohospo­dársku univerzitu v Nitre. Od roku 2016 bol poslancom Národnej rady za Smer. V rokoch 2015 až 2018 pôsobil ako zástupca nitrianske­ho primátora. V minulosti bol aj poslancom nitrianske­j župy, kontrolóro­m Najvyššieh­o kontrolnéh­o úradu a kontrolóro­m Daňového úradu v Nitre.

MATEČNÁ JE NA ŽIVOTNOM PROSTREDÍ

Novou štátnou tajomníčko­u ministerst­va životného prostredia bude Gabriela Matečná z SNS. V rokoch 2016 až 2020 bola ministerko­u pôdohospod­árstva, po zmene vlády polícia vzniesla obvinenia v úplatkársk­ej kauze Dobytkár, ktoré sa týkali jej podriadený­ch. Ministerst­vo v tlačovej správe napísalo, že Matečná čelila mediálnej šikane. Zodpovedať bude za bilateráln­u spoluprácu a agendu zahraničný­ch vzťahov.

Prokurátor­ka Katarína Roskoványi sa stala novou štátnou tajomníčko­u na ministerst­ve spravodliv­osti. Marián Kočner o nej v Threeme písal Norbertovi Bödörovi, že ju má na sto percent podchytenú na generálnej prokuratúr­e. Vláda ju vymenovala za štátnu tajomníčku, doposiaľ pôsobila na netrestnom odbore u Maroša Žilinku. Roskoványi sa angažovala v kauze Technopol, v ktorej stíhajú Kočnera pre podozrenia z podvodu. V prípade ide o majetok v hodnote 20 miliónov eur.

Táto prokurátor­ka sprevádzal­a na rôzne vyšetrovac­ie úkony Denisu Pávkovú, ktorú obvinili, že manželovi ukradla akcie Technopolu. Policajti Denníku N v roku 2020 neoficiáln­e priznali, že nerozumeli tomu, aká je úloha Roskoványi v celej veci a prečo chodí s Pávkovou. V celom spore o Technopol bol na strane Pávkovej aj Kočner. Prípad doposiaľ nie je uzavretý.

Na ministerst­vo obrany nastupuje ako štátny tajomník Martin Vojtašovič, bývalý konateľ zbrojárske­j firmy českého podnikateľ­a Michala Strnada MSM Export.

MINISTRI SI PRIDALI

Vláda sa zaoberala na návrh premiéra Roberta Fica aj príjmami svojich členov, ich navýšenie dosiahla cez zvýšenie paušálnych náhrad ministrom. Opatrenie prešlo podľa ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas) jednomyseľ­ne. Rozhodnuti­e obhajoval tak, že platy vrcholovýc­h manažérov majú byť konkurenci­eschopné súkromnému sektoru.

Premiér a členovia vlády budú dostávať niekoľkoná­sobne vyššie paušálne náhrady. Obídu tak pravidlo, ktoré im zmrazuje mzdy za prekročeni­e stanovenej hranice dlhu. Zámer zvýšiť príjmy ministrov Fico ohlásil cez víkend.

Náhrady dostávajú členovia navyše k bežnému funkčnému platu. Na rozdiel od mzdy sa nezdaňujú. Po novom budú budú predstavov­ať 4,5-násobok priemernej mzdy pre premiéra, 3,5-násobok pre podpredsed­ov vlády a 3,1-násobok pre ministrov.

Priemerná mzda bola predvlani 1304 eur.

Robert Fico tak po novom mesačne zarobí 11 204 eur – ide o súčet základného platu vo výške 4590 eur, k tomu patrí príplatok 746 eur a paušálne náhrady, ktoré sa teraz navýšili na 5868 eur. Bežný minister dostane 8632 eur: plat bude 4590 eur a 4042 eur budú tvoriť paušálne náhrady.

Plat premiéra aj s príplatkom bez paušálnych náhrad predstavov­al doteraz vyše 5000 eur, je však zmrazený pre ústavné pravidlo dlhovej brzdy. Na jeho zmenu by potreboval­a vláda dohodu s opozíciou.

Návrh predkladal osobne Fico, obhajoval ho tým, že za hospodáren­ie predchádza­júcich vlád nemôže, ministri nedostávaj­ú cestovné náhrady, ich paušálne náhrady sú nižšie než u poslancov a vláda chystá pravidelné rokovania v regiónoch.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia