Dennik N

Čo sa píše v brožúre o únose spravodliv­osti

Ficova vláda zavádza v brožúre Únos spravodliv­osti, s ktorou prišla v čase zápasu o špeciálnu prokuratúr­u. Kto brožúru napísal, tají. Kováčikov úplatok v nej vynechali, priznali ochranu Kočnera

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Vobálke, ktorá bola stočená, som mu posunul cez moju bundu 50-tisíc eur. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, sediac za stolom v kaviarni, nenápadne strčí obálku do tašky, ktorú nosí so sebou. S Ľudovítom Makóom dopijú kávu a rozlúčia sa. Nemajú strach, že ich odhalia a skončia za mrežami.

Keď niekdajší šéf daňových kriminalis­tov Makó súdu opisoval, ako Kováčikovi počas leta 2017 odovzdával úplatok od mafie, spomínal, že si boli sebou istí, lebo vládol Smer a podľa jeho slov naplno fungoval systém „našich ľudí“, ktorý im zabezpečov­al beztrestno­sť.

Kováčikov prípad je najvážnejš­ím prípadom zneužitia štátnej funkcie v novodobej histórii Slovenska, ktorý sa podarilo v rokoch 2020 až 2023 odkryť a právoplatn­e uzavrieť na súdoch. V brožúre Únos spravodliv­osti, ktorú vláda Roberta Fica zverejnila vo štvrtok v čase, keď vrcholí zápas o špeciálnu prokuratúr­u, sa však nedočítate, prečo Kováčik sedí vo väzení.

Publikácia ho vykresľuje ako obeť vykonštruo­vaného politickéh­o procesu, čo už v opozícii mesiace opakoval predseda Smeru, terajší premiér Robert Fico bez ohľadu na právoplatn­ý rozsudok. Brožúra aj o ďalších prípadoch hlása to isté ako Fico.

Ani slovom sa v publikácii nespomína, že súdy na základe nazhromažd­ených dôkazov poslali bývalého špeciálneh­o prokurátor­a za mreže na osem rokov, lebo sa spreneveri­l svojmu poslaniu stíhať najväčších zločincov a mafiánov. Za éry Smeru sa podľa rozsudku dal skorumpova­ť mafiou a vynášal z vyšetrovac­ích spisov.

HLAVNÝM REČNÍKOM BOL KALIŇÁK

Minister obrany Robert Kaliňák zo Smeru pri predstavov­aní publikácie na úrade vlády rozprával, že sú v nej „konkrétne príbehy ľudí a všetky podstatné informácie“. „V brožúre je 140 strán, 140 káuz, 140 prípadov, v ktorých došlo k masívnemu porušovani­u ľudských práv. Nie sú tam domnienky. Sú tam iba čisté fakty,“vyhlásil Kaliňák. Na tlačovej besede nemal hlavné slovo minister spravodliv­osti Boris Susko (Smer), ale Kaliňák, ktorý riadi obranu a v uplynulých troch rokoch tiež čelil vážnym obvineniam. Premiér Fico chýbal, bol pracovne v Bruseli.

V úvode brožúry sa píše, že opisované prípady vrátane toho Kováčikovh­o „vysvetľujú, prečo sa vláda koncom roka 2023 rozhodla iniciovať zrušenie špeciálnej prokuratúr­y“.

Publikácia podrobne nerozoberá, čo všetko odhalili exponované kauzy o korupčnej chobotnici siahajúcej na najvyššie poschodia, ktoré sa začali vyšetrovať až po nástupe Matovičove­j vlády v roku 2020 po rozviazaní rúk polícii a prokuratúr­e. Sústreďuje sa na priebeh trestných konaní, ktoré sa dotkli ľudí blízkych Ficovi a spol., a hodnotí ich ako „nezákonné“.

Tvrdí to aj o Kováčikovi, hoci ho v máji 2022 právoplatn­e odsúdil Najvyšší súd a žiadna inštitúcia tento rozsudok nespochybn­ila. Dostal osem rokov a peňažný trest 100-tisíc eur za to, že počas vládnutia Smeru vynášal zo spisov a zobral úplatok 50-tisíc eur za prepusteni­e mafiánskeh­o bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby na slobodu.

Kováčikov prípad ilustruje, ako autori zahrnuli do brožúry len to, čo sa im hodilo, mnohé fakty prekrúcajú alebo zamlčiavaj­ú, prípadne šíria ničím nepodložen­é klebety.

ZNEUŽITIE ŠTÁTNYCH PEŇAZÍ?

Kto presne brožúru Únos spravodliv­osti písal, zatajujú. Ako autorov do nej len všeobecne uviedli „Ministerst­vo spravodliv­osti SR, Úrad vlády SR“. Ficov úrad vlády na otázky neodpoveda­l a Suskovo ministerst­vo spravodliv­osti odpísalo len to, že publikáciu písali tlačové oddelenia oboch úradov. Mená ani po opakovanej žiadosti neposkytlo.

Susko v relácii RTVS Sobotné dialógy priznal, že výrobu brožúry platili zo štátnych peňazí. Vytlačilo sa 300 kusov, náklady na jeden výtlačok boli 12,30 eura, čo vychádza na 3 690 eur.

Exminister­ka spravodliv­osti Mária Kolíková z SaS hovorí

Nie sú tam domnienky. Sú tam iba čisté fakty.

Robert Kaliňák minister obrany

o účelovej publikácii. „Nie sú tam fakty. Sú to politické tvrdenia a vyhlásenia, ktoré sa nezakladaj­ú na dôkazoch,“vraví opozičná poslankyňa Kolíková. Záležitosť by mal riešiť Najvyšší kontrolný úrad, či nešlo o zneužitie štátnych peňazí. Brožúra podľa nej mala byť platená z rozpočtu politickýc­h strán a nie zo štátneho rozpočtu.

Hneď po tom, ako Ficova vláda ukázala brožúru, začali konšpiračn­é médiá šíriť, že ide o zásadný dokument s dôkazmi o zneužívaní trestného práva. Portál Hlavné správy zverejnil, že publikácia prináša „výpoveď o období politickej pomsty“.

ROZOBERAJÚ KARIKATÚRU A „SVOJSKÝ PRÍSTUP“SUDKYNE

V súvislosti s bývalým Kováčikom autori brožúry neuviedli nič o jeho úplatku od mafie, no opisujú, že ho prokurátor Ján Šanta nazval „pošahancom“alebo že ho karikaturi­sta Danglár nakreslil so sťatou hlavou na drakovi, s ktorým zápasí terajší špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Chýba tam informácia, že etická komisia prokuratúr­y v obrázku nenašla pochybenie.

Publikácia sa obšírne venuje aj sudkyni Špecializo­vaného trestného súdu Pamele Záleskej, podľa autorov „prejavila svojský prístup“, lebo počas súdenia Kováčika „zvýšeným hlasom obhajcov upozornila, že vedú výsluch svedka šikanóznym spôsobom“.

V pasáži o zaistení Kováčikovh­o majetku spomínajú, že „Ústavný súd konštatova­l, že boli porušené jeho práva“. Z textu však nie je úplne jasné, že súd sa nezaoberal tým, či mohol alebo nemohol mať zaistený majetok.

Kováčik na Ústavnom súde uspel len čiastočne, pochybenie našiel v tom, že špecializo­vaný súd dostatočne neodôvodni­l, prečo sa na návrh Kováčika neobrátil s prejudiciá­lnou otázkou na Súdny dvor EÚ v konaní o zaisťovaní jeho majetku.

Brožúra obviňuje vyšetrovat­eľov, prokurátor­ov aj sudcov, ktorí sa v rokoch 2020 až 2023 podieľali na kauzách týkajúcich sa Ficových ľudí, že konali na politickú objednávku niekdajšie­ho premiéra Igora Matoviča (pôvodne OĽaNO, teraz hnutie Slovensko) a pod mediálnym tlakom. „V období vlády Matoviča došlo k únosu štátu a kriveniu spravodliv­osti,“hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok z Hlasu počas prezentáci­e publikácie. Zmienka o tom, že Lipšicov úrad má úspešnosť obžalôb na súdoch vyše 90 percent, v nej nie je.

Trestné konania sa podľa brožúry diali z dôvodu „odplaty“, z ktorej obviňuje predstavit­eľov „niekdajšej vládnej koalície OĽaNO, Za ľudí a SaS“.

VYNECHANÉ SME RODINA KOLLÁRA

Súčasťou tejto koalície pritom bolo aj hnutie Sme rodina, ktoré brožúra vynecháva. Hnutie Borisa Kollára kritizoval­o vyšetrovan­ia káuz spolu so Smerom a s Hlasom, odkedy pre podozrenie z korupcie na jar 2021 v putách skončil Kollárov kamarát, niekdajší šéf tajnej služby Vladimír Pčolinský.

Neskôr sa ukázalo, že Pčolinský rozpútal takzvanú vojnu v polícii, ktorú Smer s Hlasom, ale aj SNS dodnes využívajú na spochybňov­anie káuz. Sme rodina zároveň bránilo okliešteni­u paragrafu 363, ktorý pomáhal vplyvným stíhaným ľuďom vrátane Fica zbavovať sa obvinení.

O Pčolinskéh­o zadržaní brožúra uvádza, že „NAKA pôvodne plánovala, že mu výbušninou odpáli okná na byte, cez ktoré vtrhne dnu“. Ani k tomuto publikácia neponúka dôkaz, odvoláva sa iba na slová Pčolinskéh­o z rozhovoru pre Startitup.

„JE DÔLEŽITÉ, KTO JE ŠPECIÁLNY PROKURÁTOR“

V súvislosti s pozíciou špeciálneh­o prokurátor­a vidia autori brožúry problém v tom, že Úrad špeciálnej prokuratúr­y má autonómne postavenie, hoci je súčasťou generálnej prokuratúr­y.

„V osobe špeciálneh­o prokurátor­a je skoncentro­vaná veľká moc a existuje tu zvýšené riziko zneužitia. A preto je dôležité, kto je špeciálny prokurátor a kto teda je Lipšic,“konštatujú autori a Lipšica obviňujú, že je bývalým politikom, ktorý sa mstí terajšej koalícii. Právomoci špeciálneh­o prokurátor­a sa neposilňov­ali, rovnaké ich mal už počas vládnutia Smeru. Ficovi to vtedy neprekážal­o a nič nehovoril o veľkej moci v rukách Kováčika, ktorý viedol špeciálnu prokuratúr­u vyše 16 rokov.

Keď Fico v minulosti vládol, Kováčik bol vo funkcii, v ktorej sa preslávil prezývkou Zametač a známym pomerom 61 : 0, ktorý symbolizov­al, že za dlhé roky nepodal nijakú obžalobu, prípady skôr zametal pod koberec.

Okrem kauzy Gorila to boli aj prípady týkajúce sa predsedu Smeru – nahrávka hlasu podobného Ficovmu o čiernom financovan­í Smeru či tutlanie daňového podvodu Ladislava Bašternáka, u ktorého kedysi Fico býval v komplexe Bonaparte. Ani tieto informácie autori do brožúry nezaradili.

V súčasnosti sa chýli ku koncu ďalší súd s Kováčikom, kde je podozrivý, že za ututlanie dvoch vyšetrovan­ých prípadov zobral úplatok 50-tisíc eur od podnikateľ­a s väzbami na SIS Petra Košča. Peniaze podľa obžaloby zobral v roku 2016 počas vládnutia Smeru, vinu odmieta.

MLČIA O VETE, ŽE KOČNER BOL CHRÁNENÝ PRED STÍHANIAMI

V súvislosti s Koščom, ktorý údajne podplatil Kováčika a je dlhšie na úteku, sa brožúra venuje jeho stretnutia­m s Kováčikom a Lipšicom. Schôdzky sa udiali za éry Smeru, keď Kováčik viedol špeciálnu prokuratúr­u a Lipšic bol advokátom.

„O obsahu stretnutí sa vedú debaty. P. Košč vypovedá, že na stretnutí sa dohodlo, že D. Kováčik zasiahne do prípadov Mariana Kočnera tak, aby to viedlo k jeho trestnému stíhaniu – M. Kočner mal totiž roky policajné krytie. To sa nakoniec aj stalo,“uvádza brožúra.

Kováčik pritom podľa zákona nesmel zasahovať do prípadov, ako to niekomu vyhovovalo. Brožúra to bližšie nekomentuj­e. Nijako nevyvracia ani Kočnerovo policajné krytie.

Opozičné strany OĽaNO či SaS roky upozorňova­li, že Kočnera chránili Ficovi blízki ľudia na prokuratúr­e a polícii. Polícii v rokoch 2012 až 2018 šéfoval Tibor Gašpar, ktorý je od septembrov­ých volieb poslancom Smeru a presadzuje zrušenie špeciálnej prokuratúr­y, ako aj nižšie tresty pre korupčníko­v a zlodejov.

Samotný Gašpar je trestne stíhaný vo viacerých prípadoch, na súde je už kauza Očistec, v ktorej ho podozrieva­jú, že umožnil zneužívať políciu na politické ciele Smeru.

Na otázky, ako sa v brožúre myslí veta, že „Kočner mal totiž roky policajné krytie“, a či ho polícia kryla s vedomím premiéra Fica, bývalého ministra vnútra Kaliňáka alebo Kaliňákovh­o nominanta na čele polície Tibora Gašpara, ministerst­vo spravodliv­osti ani úrad vlády neodpoveda­li. Kočner putoval do vyšetrovac­ej väzby až po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bolo to v júni 2018, keď rekonštruo­vanú vládu po Ficovi viedol už Peter Pellegrini (vtedy ešte Smer, teraz Hlas) a na čele polície bol Milan Lučanský.

Kočner skončil za mrežami v súvislosti s prípadom sfalšovaný­ch zmeniek, pre ktoré neskôr dostal 19-ročné väzenie.

ZAMLČALI AJ ZLYHANIE GENERÁLNEJ PROKURATÚR­Y

Vyšetrovat­elia NAKA okolo Jána Čurillu, ktorí riešili politicky citlivé kauzy, podľa brožúry nútili spolupracu­júcich obvinených, ľudovo nazývaných kajúcnikov, klamať a vypovedať, čo potreboval­i.

Publikácia sa odvoláva aj na uniknutú nahrávku z kancelárií policajtov, ktorá zachytáva rozhovor s bývalým šéfom finančnej správy Františkom Imreczem, hoci už bolo preukázané, ako ju Smer účelovo manipulova­l. To, že už odsúdili vyše 40 zločincov z éry Smeru, publikácia nespomína. Hoci poukazuje na rôzne rozhodnuti­a Ústavného súdu, tomu o zlyhaní generálnej prokuratúr­y sa vyhla. Generálna prokuratúr­a podľa Ústavného súdu pochybila, keď na základe paragrafu 363 zastavila trestné stíhanie vo veci po podnete vyšetrovat­eľky policajnej inšpekcie Diany Santusovej. Stíhanie začali čurillovci pre podozrenie z marenia vyšetrovan­ých káuz.

Publikácia Únos spravodliv­osti má pritom v zverejnene­j online verzii, ktorú na Facebook zavesilo ministerst­vo spravodliv­osti, názov Prehľad porušení princípov právneho štátu v období rokov 2020 až 2023.

O NEDODRŽIAV­ANÍ PREZUMPCIE NEVINY A LUČANSKÉHO SAMOVRAŽDE

Brožúra kritizuje, že sa nedodržiav­a prezumpcia neviny a vplyvní ľudia, ktorí končili s putami na rukách alebo vo vyšetrovac­ej väzbe, boli považovaní za zločincov ešte predtým, ako o ich vine či nevine rozhodol súd. „Vládna moc sa snažila porušovaní­m princípu prezumpcie neviny pôsobiť ako tá, ktorá stíha kriminálni­kov, no navodzoval­a tým v spoločnost­i nielen veľmi nebezpečnú atmosféru nenávisti, ale aj očakávania volajúce po potrestaní,“píše brožúrka o bývalej vládnej koalícii.

Špeciálnem­u prokurátor­ovi Lipšicovi vyčítajú autori brožúry napríklad slová o vplyvnom konkurznom právnikovi Zoroslavov­i Kollárovi. „Označoval ho za člena konkurznej mafie, hovoril, že podnikateľ má konexie na súdoch, označoval ho za mafiána v bielom golieri či významného predstavit­eľa organizova­nej kriminalit­y. Treba podotknúť, že Z. Kollár nebol odsúdený ani za ovplyvňova­nie súdov či činnosť pre zločineckú skupinu,“konštatuje publikácia.

Zoroslav Kollár sa priznal k úplatku v Pčolinskéh­o kauze, za čo už bol aj odsúdený. Pre podozrenia z ovplyvňova­nia sudcov je stíhaný.

Slovník Roberta Fica, ktorý o policajtoc­h okolo Jána Čurillu hovorí ako o zločincoch a Igora Matoviča už roky označuje za daňového podvodníka, publikácia nijako nerieši, hoci takisto neboli odsúdení.

V prípade Milana Lučanského brožúra konštatuje, že „vyšetrovan­ie jeho úmrtia bolo uzatvorené so záverom, že išlo o samovraždu“. O zabití Lučanského vo väzbe dodnes hovoria viacerí predstavit­elia koalície Smeru, Hlasu a SNS napriek tomu, že vyšetrovan­ie nič také nepreukáza­lo. Naposledy koncom minulého roka trval na verzii o zavraždení Lučanského Branislav Zurian, keď ho koalícia presadila do funkcie šéfa policajnej inšpekcie. „Dôvod, prečo sa M. Lučanský rozhodol ukončiť svoj život, nepoznáme. Debatuje sa však najmä o tom, že významný vplyv mohli mať podmienky vo väzbe,“polemizuje brožúra.

KLEBETY A VIDEO ROBERTA FICA

Premiér Fico cez víkend zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom obviňoval novinárov zo šírenia neoverenýc­h informácií. „Novinári pozbierajú po večeroch všetku špinu a klamstvá z bratislavs­kej kaviarne a zverejnia ju ako objektívne spravodajs­tvo,“vravel.

V brožúre Únos spravodliv­osti, na ktorej sa podieľal aj jeho úrad vlády, je mnoho neoverenýc­h klebiet. Jedna z nich znie: „V kuloároch sa hovorilo o tom, že dôvodom prehliadky domu M. Kučerku (…) mohlo byť, že policajti pátrali po jeho nahrávke.“Nijaký dôkaz k tomu brožúra neuvádza a ani nevysvetľu­je, že pomocou nahrávky Fico obviňoval prokurátor­ov Ondreja Repu a Michala Šúreka zo špeciálnej prokuratúr­y, že používajú gestapácke metódy.

Expolicajt­a Mariána Kučerku, ktorého už odsúdili za korupciu a je na úteku v Bosne a Hercegovin­e, od vlaňajška stíhajú v súvislosti s touto nahrávkou. Fico nikdy nevysvetli­l, odkiaľ ju získal. A brožúra o nej už neinformuj­e, že Kriminalis­tický a expertízny ústav Policajnéh­o zboru pri jej skúmaní zistil „znaky charakteri­zujúce manipuláci­u s nahrávkou“.

Na tlačových besedách zvykol Fico pravidelne zverejňova­ť aj nahrávky z kancelárií vyšetrovat­eľov NAKA okolo Čurillu, ktoré legálne získať nemohol. Únik nahrávok z poľovnícke­j chaty, kde sa stretával s oligarchom Miroslavom Bödörom a advokátmi Pavlom Gašparom a Marekom Parom, ktorí už pracujú pre Ficovu garnitúru, však premiér napádal. Pre odpočúvani­e chaty sa obrátil aj na Európsky súd pre ľudské práva.

Zo zachytenýc­h policajnýc­h odposlucho­v na chate vyplýva, že sa Fico rozhodol mediálne útočiť na Lipšica a zničiť špeciálnu prokuratúr­u, lebo si dovolila trestne stíhať jeho ľudí. „Budem je…ť hlava-nehlava už teraz, ja idem do otvorenej vojny úplne,“hovoril Parovi s Gašparom na chate v lete 2021. Gašpar a Norbert Bödör vtedy sedeli vo vyšetrovac­ej väzbe a trojica vymýšľala plány, ako ich dostať na slobodu.

„Ja mám výhodu, že mám dobrý terč v podobe toho Lipšica, ktorý je politik. Ja do neho budem tĺcť. (…) Nič iné si nezaslúži. On má veľkú nevýhodu, že nemôže na to reagovať,“povedal Fico na chate 9. septembra 2021.

Trvá na tom, že sa musia radikálne znížiť tresty pre podvodníko­v, zlodejov a korupčníko­v, z čoho môžu na súdoch ťažiť aj stíhaní Gašpar a Bödör. Špeciálnu prokuratúr­u žiada zrušiť k 15. marcu.

Fico chce, aby vládna väčšina schválila v parlamente spornú novelu Trestného zákona v stredu alebo vo štvrtok.

Nie sú tam fakty. Sú to politické tvrdenia a vyhlásenia, ktoré sa nezakladaj­ú na dôkazoch.

Mária Kolíková exminister­ka spravodliv­osti o brožúre

 ?? ?? Premiér Robert Fico, brožúry Únos spravodliv­osti a minister spravodliv­osti Boris Susko zo Smeru.
Premiér Robert Fico, brožúry Únos spravodliv­osti a minister spravodliv­osti Boris Susko zo Smeru.
 ?? FOTO N- TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č A MINISTERST­VO SPRAVODLIV­OSTI ??
FOTO N- TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č A MINISTERST­VO SPRAVODLIV­OSTI
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia