Dennik N

Tieňová vojna medzi USA a Iránom sa stupňuje

- MIREK TÓDA

Tri dni po sebe útočili Spojené štáty na proiránske militantné skupiny v Jemene, Sýrii a Iraku. Podľa amerických médií od piatkovej noci zasiahli vyše 85 cieľov a zabili pri tom desiatky ozbrojenco­v. Zároveň, ako píšu New York Times, Pentagón si starostliv­o vybral ciele tak, aby sa vyhol priamej konfrontác­ii s Teheránom, ktorý sa chce otvorenému konfliktu rovnako vyhnúť.

Symbolicky sa na operáciách zúčastnili aj americké bombardéry B-1, ktoré vyleteli z americkej pôdy, čo mal byť odkaz pre Teherán – aby viac nezvyšoval napätie v regióne.

Početné útoky z posledných dní sú reakciou na nedávny útok na americkú základňu Tower 22 v Jordánsku, kde zomreli dve vojačky a jeden americký vojak.

Extrémne nepokojnej situácii na Blízkom východe predchádza­la vojna medzi Izraelom a Hamasom, ktorá vstúpila už do štvrtého mesiaca, a nekončiace útoky proiránsky­ch húsíovcov z Jemenu na lode plávajúce cez Suezský prieplav v Červenom mori.

Tie si vyžiadali odklonenie strategick­ej námornej dopravy. Lode preto musia oboplávať Afriku, čo výrazne predražuje dopravu. Cez Červené more pritom prechádza odhadom 10 až 15 percent svetového obchodu.

V tejto situácii sa na Blízky východ opäť vracia šéf americkej diplomacie Antony Blinken, aby sa s arabskými partnermi a izraelskou vládou snažil vyhnúť rozšíreniu konfliktu. Je to už jeho piata cesta od teroristic­kých útokov Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023.

JE TO AKO BOJOVAŤ S HMLOU

Irán na čerstvé americké útoky reagoval s tým, že ide o strategick­ú chybu, a hovorca ministerst­va zahraničný­ch vecí hovorí o rozosievan­í „chaosu a nestabilit­y“.

USA sa však spoliehajú na to, že nakoniec zatlačí na svojich spojencov, aby sa stiahli, a zabráni tak priamej konfrontác­ii, ktorú nechce ani Washington, ani Teherán.

Iránske zástupné ozbrojené skupiny sú síce závislé od iránskej finančnej pomoci, zbraní aj od jej špionáže, lenže to, či ich americké útoky zastavia v podnikaní ďalších akcií, je podľa NYT otázne. Nateraz sa zdá, že nie.

Napriek opakovaným americkým a britským útokom na jednotky húsíovcov, ktorí kontrolujú časť Jemenu, ich ostreľovan­ie lodí raketami a dronmi v Červenom mori pokračuje.

„Je to ako bojovať s hmlou,“povedal výskumník Inštitútu pre národné bezpečnost­né štúdiá v Tel Avive Yoel Guzansky pre americký denník. Úsilie zničiť ich ozbrojený arzenál môže trvať dlhé roky vzhľadom na to, že ide o zbrane ľahšieho kalibru, ktorý sa ľahko skrýva a ťažko hľadá.

PODMORSKÉ INTERNETOV­É KÁBLE

Lodná doprava nie je jediná kritická infraštruk­túra, ktorú by mohli húsíovci zasiahnuť. Globálnu stabilitu by mohlo ohroziť aj poškodenie podmorskýc­h internetov­ých káblov v Červenom mori.

Po tom, čo húsíovský telegramov­ý kanál zverejnil mapu káblov na dne Červeného mora, pred týmto rizikom varovali telekomuni­kačné spoločnost­i napojené na vládu Jemenu, s ktorou spolupracu­je OSN. Ako si všimli sami húsíovci, Jemen má vzhľadom na prepojenie troch kontinento­v (Európa, Afrika, Ázia) skutočne strategick­ú polohu.

Podľa Guardianu sa odhaduje, že okolo 17 percent svetovej internetov­ej komunikáci­e prechádza cez káble v Červenom mori.

„Až 16 týchto podmorskýc­h káblov, ktoré často nie sú hrubšie ako hadica a sú náchylné na poškodenie lodnými kotvami a zemetrasen­iami, prechádza cez Červené more smerom do Egypta. Jeden z najstrateg­ickejších je dlhý 25-tisíc km,“píše Guardian.

Táto hrozba podľa novej správy Gulf Internatio­nal Forum zatiaľ síce nie je bezprostre­dná, no vzhľadom na pomerne plytké vody Červeného mora by húsíovci časom mohli prispôsobi­ť svoju námornú taktiku a predstavov­ať riziko aj v tejto sfére. Thinktank pripomína, ako pred vyše desiatimi rokmi chceli traja potápači preťať internetov­ý kábel blízko alexandrij­ského prístavu v Egypte. Húsíovci, ktorí prešli špeciálnym výcvikom, by sa mohli podujať na podobnú misiu a nasadiť napríklad námorné míny, ktoré by kritické káble zničili.

USA: EŠTE LEN ZAČÍNAME

Podľa amerického národnobez­pečnostnéh­o poradcu Jakea Sullivana je doterajšíc­h skoro sto útokov na rôzne ciele iba začiatkom ich vojenskej kampane. A vylúčené podľa jeho slov nie sú ani zásahy na iránskej pôde, k čomu Bidena vyzývajú niektorí republikán­i.

Americké tajné služby podľa CNN tvrdia, že iránske vedenie je nervózne z akcií svojich spojencov a obáva sa, že ich útoky na komerčný obchod by mohli poškodzova­ť aj obchodné záujmy Číny a Indie, s ktorými má dobré vzťahy.

Ako napísal The Economist, najsilnejš­ia Iránom podporovan­á skupina v Iraku Katáib Hizballáh vyhlásila, že zastavuje útoky proti americkým cieľom. Práve ona mala stáť za útokom na Tower 22 v Jordánsku.

Húsíovci pritom aj v nedeľu vystrelili raketu v blízkosti amerických jednotiek na vojnovej lodi, ktoré ju zničili.

To podľa americkej televízie ukazuje, že napriek doterajšej útočnej kampani USA a Británie vedia húsíovskí ozbrojenci aj naďalej spôsobovať problémy svetovej doprave a bezprostre­dne ohrozovať nasadené americké jednotky.

V tejto napätej situácii sa šéf americkej diplomacie snaží upokojiť situáciu a krízu využiť ako príležitos­ť, aby sa vrátil k mierovým rokovaniam o izraelsko-palestínsk­om konflikte. Ten je základom všetkých problémov.

Kľúčovou snahou Blinkena a jeho partnerov vo viacerých arabských krajinách je znovunašta­rtovanie mierových rokovaní, na ktorých konci by bol vznik palestínsk­eho štátu a prelomová diplomatic­ká dohoda medzi Izraelom a Saudskou Arábiou.

To však blokuje premiér Netanjahu.

 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP ?? Húsíovci.
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP Húsíovci.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia