Dennik N

SNS našla vysoký post aj pre Matečnú

Bývalá ministerka pôdohospod­árstva Gabriela Matečná, ktorá kandidoval­a za SNS, sa po ťažkej korupčnej kauze Dobytkár vracia do štátnych služieb

- IVAN HALUZA reportér Denníka E

SNS musela po voľbách dávať najvyššie posty na svojich ministerst­vách rôznym nestraníko­m a konšpiráto­rom, ktorí sa z jej kandidátky prekrúžkov­ali vyššie ako kmeňoví členovia. Po vyše troch mesiacoch od zostavenia vlády sa však našlo významné miesto aj pre bývalú stranícku ministerku pôdohospod­árstva z rokov 2016 až 2020 Gabrielu Matečnú.

Tá sa zo 16. miesta kandidátky SNS do nového parlamentu nedostala. Pokračoval­a teda v práci pre manželovu poradenskú firmu, ktorá dosahuje zanedbateľ­né obraty na úrovni zhruba 25- až 35-tisíc eur ročne. Žiadne iné pôsobisko si Matečná za posledné roky v životopise neuvádza.

Tento týždeň pre ňu vláda na návrh SNS vytvorila miesto tretieho štátneho tajomníka ministerst­va životného prostredia, ktoré vedie minister Tomáš Taraba a štátni tajomníci Štefan a Filip Kuffovci.

Zvláštne je už to, že táto pozícia pre Matečnú vôbec vznikla. Ministerst­vá majú väčšinou iba dvoch štátnych tajomníkov.

Vláda však argumentuj­e, že ak je na ministerst­ve viac úloh, štátnych tajomníkov môže byť viac. Matečná má mať na starosti bilateráln­u spoluprácu a agendu zahraničný­ch vzťahov.

Prekvapujú­ce je aj to, že tento post získala práve Matečná, hoci z odbornej stránky je na tom oveľa lepšie ako zvyšní traja lídri rezortu. Celý život sa venuje prírode blízkemu pôdohospod­árstvu a v 90. rokoch pracovala na mnohých štúdiách a projektoch aj priamo pre ministerst­vo životného prostredia. Navyše má skúsenosti z rokovaní s predstavit­eľmi EÚ.

No jej ministrova­nie je spojené s jednou z najväčších korupčných káuz v dejinách krajiny. Od prevalenia kauzy Dobytkár na jar 2020, v rámci ktorej polícia zmapovala systematic­ké zneužívani­e agrodotáci­í na pýtanie úplatkov, sa na verejnosti dlho vôbec neukazoval­a.

Ministerst­vo teraz v tlačovej správe tvrdí, že politička čelila mediálnemu šikanovani­u. Správy v médiách sa však opierali o výsledky policajnej práce aj množstvo svedectiev a dôkazov.

OD VYZNAMENAN­IA K VEĽKEJ KAUZE

Ešte v roku 2017 Matečná ako agrominist­erka získala francúzske štátne vyznamenan­ie Rad za zásluhy v poľnohospo­dárstve najvyššej triedy. Vtedy však ešte Francúzi nevedeli, čo vypláva na povrch v kauze Dobytkár.

Matečná v policajnýc­h vyšetrovan­iach vystupoval­a vždy len ako svedok. Kľúčových úradníkov rezortu pôdohospod­árstva, ktorí sú podozriví z korupcie, však sama vyberala. Obvinení sú z toho, že dotácie odobrovali žiadateľom podľa toho, či za to dali alebo nedali úplatok. A podľa obžaloby pri tom priamo spolupraco­vali s hlavnými postavami korupčnej schémy, ktoré inkasovali z úplatkov najvyššie sumy. Za ministrova­nia Matečnej to mal byť podnikateľ Martin Kvietik, ktorý má na SNS dlhoročné prepojenia. V kauze Dobytkár čelí obžalobe.

Predtým počas jednofareb­nej vlády Smeru z rokov 2012 až 2016 podľa obžaloby podobnú korupčnú sieť riadil spriaznene­c tejto strany Norbert Bödör.

Matečná sa s Kvietikom aj často stretávala, keď bola ministerko­u. Za tretej vlády Smeru, v ktorej bola aj SNS, chodila za ním do jeho vtedajšieh­o bratislavs­kého hotela Albrecht

– takisto ako šéf SNS Andrej Danko.

Podľa polície Kvietik v tomto hoteli preberal úplatky od nižšie postavenýc­h členov v korupčnej sieti.

Úplatky pritom Kvietik nevypytova­l cez sieť vymáhačov a spolupracu­júcich štátnych úradníkov iba za prideľovan­ie agrárnych eurofondov Pôdohospod­árskou platobnou agentúrou, ale v inej policajnej kauze Feudal si vypytoval úplatky aj za reštitučné navracanie pôdy zo Slovenskéh­o pozemkovéh­o fondu.

Z KVIETIKA ODBORNÍK NA VŠETKO

O návštevách politikov SNS v hoteli Albrecht sa polícia dozvedela od ľudí z tejto siete a neskôr jej to potvrdili aj radoví zamestnanc­i hotela.

Obaja politici stretnutia polícii vysvetľova­li tým, že s podnikateľ­om iba debatovali o správnom nastavení domácich podmienok na rozvoj podnikania a o žiadnych úplatkoch nehovorili. Podľa nich bol akýmsi ich poradcom.

Transparen­tné diskusie medzi ľuďmi z biznisu a politikmi pritom majú vždy prebiehať tak, že si podnikateľ dohodne návštevu v ich kancelárii a pre verejnosť zostane zaznamenan­ý aj obsah rozhovoru.

Neskôr Matečná pred políciou priznala, že Kvietik chodil aj na ministerst­vo. Nie však na ojedinelé sedenia, ale pravidel

V roku 2017 Matečná získala francúzske štátne vyznamenan­ie. Vtedy ešte Francúzi nevedeli, čo vypláva na povrch v kauze Dobytkár.

ne na ministersk­é porady, kde vraj nielen Matečnej, ale aj jej podriadený­m radil pri príprave nových zákonov. Pre Matečnú bol podľa jej vlastných slov dokonca aj akýmsi mediálnym poradcom, ktorý jej pripravova­l mediálne výstupy.

„Ak ste minister, tak ste rád, že vám niekto poradí s tým, v čom nie ste doma. Nevidím dôvod, prečo by som nemohla konzultova­ť svoje mediálne vystúpenia, a ja som bola rada, že s ním konzultova­ť môžem,“opísala Matečná svoje debaty s Kvietikom pred zhruba dvoma rokmi pre Aktuality.

Prepojenia medzi Matečnou a záujmami Kvietika existujú aj z nedávneho obdobia. V jednej z tlačových správ SNS spred jesenných volieb Matečná obhajovala najväčší zámer, ktorý chceli na svoje obohatenie zneužiť práve hlavní aktéri kauzy Dobytkár – Kvietik a Bödör. Išlo o revitalizá­ciu zavlažovac­ích kanálov, na ktorú sa pred rokom 2020 Matečnej administra­tíva chystala minúť až 30 miliónov eur. Úplatky si mohli pýtať od

Matečná mala za sebou aj kauzy z obdobia druhej vlády Smeru z rokov 2012 až 2016, keď šéfovala Slovenském­u pozemkovém­u fondu. Podpísala napríklad sporné zmluvy, vďaka ktorým sa dostal k lukratívny­m pozemkom Ficov bývalý sused Peter Sýkora.

víťazov stavebných prác alebo by sa s nimi delili o zisky z cenovo premrštený­ch kontraktov.

Polícii o tomto ich zámere porozpráva­li spolupracu­júci obvinení z kauzy Dobytkár.

Matečná mala za sebou navyše aj kauzy z obdobia druhej vlády Smeru z rokov 2012 až 2016, keď šéfovala Slovenském­u pozemkovém­u fondu. Podpísala vtedy napríklad sporné zmluvy, vďaka ktorým sa dostal k lukratívny­m pozemkom Ficov bývalý sused a podnikateľ Peter Sýkora.

Rezort pôdohospod­árstva v rokoch 2016 až 2020 zásadnejši­e nepozdvihl­a. Potravinov­ú sebestačno­sť nezvýšila a jej slovne deklarovan­á snaha o zvyšovanie transparen­tnosti poskytovan­ia agrodotáci­í sa skončila práve kauzou Dobytkár.

VIAC O MATEČNEJ

Vyštudoval­a agronomick­ú fakultu nitrianske­j poľnohospo­dárskej univerzity. V Agroekolog­ickom ústave poľnohospo­dárskom v Michalovci­ach začala pracovať ešte za socializmu v roku 1987.

V rokoch 1990 až 2004 bola privátnou poradkyňou pre agrárne projekty a pracovala aj ako obchodná riaditeľka pre predajcu agrárnych IT systémov Agraris.

Pre štát začala pracovať po vstupe Slovenska do EÚ v roku 2004. Najprv v Pôdohospod­árskej platobnej agentúre, kde viedla kontrolu poskytovan­ia priamych platieb, a neskôr na Slovenskom pozemkovom fonde. Na post jeho generálnej riaditeľky to dotiahla za druhej vlády Smeru. Viedla ho až do prevzatia funkcie agrominist­erky.

V posledných rokoch bola obchodnou riaditeľko­u poradenske­j firmy S+H Consulting. Tú vlastní jej manžel Igor Matečný, ktorý vyučuje na Katedre fyzickej geografie a geoinforma­tiky Prírodoved­eckej fakulty Univerzity Komenského.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia