Dennik N

Čo všetko môžu Ukrajinci s dobre nabitými F-16?

Experti vysvetľujú, ako americké lietadlá ovplyvnia boje

- MIREK TÓDA reportér a editor

Krvavé minimum lietadiel, ktoré sa oplatí nasadiť v boji, je aspoň jedna letka, teda 12.

Nie je to magická zbraň, ktorá môže Ukrajine automatick­y vyhrať vojnu s Ruskom. No ak sa stíhačky F-16 použijú efektívne, môžu jej výrazne pomôcť na fronte, zmeniť dynamiku vojny a na nebi z ukrajinský­ch pilotov urobiť rovnocenný­ch súperov tých ruských, zhodujú sa vojenskí experti.

Jednou z krajín, ktorá Kyjivu tieto bojové lietadlá dodá, je Holandsko. V dohľadnom čase ich poskytne až 24, čo je o šesť viac, ako pôvodne sľúbila.

Zrušila totiž plánovaný kontrakt s jednou americkou firmou a radšej ich uvidí v nasadení na Ukrajine. „Vzdušná prevaha Ukrajiny je nevyhnutná na boj proti ruskej agresii,“komentoval­a správu na sociálnej sieti X holandská ministerka obrany Kajsa Ollongren.

KRVAVÉ MINIMUM 12 LIETADIEL

„Krvavé minimum lietadiel, ktoré sa oplatí nasadiť v boji, je aspoň jedna letka, teda 12,“povedal Denníku N český vojenský analytik. Už len z holandskej dodávky tak ukrajinské ozbrojené sily budú môcť vyskladať hneď dve letky.

Prečo je práve číslo 12 také dôležité a ako môžu F-16 zmeniť pomer síl na bojovom poli, vysvetľuje­me s pomocou vojenských expertov.

V prípade jednej letky sú spravidla dve tretiny strojov v prevádzke, kým tá tretia je v údržbe. „Funguje to tak, že kým štyri F-16 sú nasadené v boji, ďalšie štyri sú pripravené kedykoľvek sa pridať a zvyšné štyri sú v údržbe. Ak máte 24 lietadiel, máte hneď dve letky a v nasadení môže byť naraz 16 lietadiel. S tým už sa dá pekne pracovať,“vysvetľuje Visingr.

Varuje však pred prehnanými očakávania­mi.

Podobne ako pri každej prelomovej zbrani, ako boli napríklad Himarsy, tanky Abrams alebo raketové systémy, tak aj pri F-16 podľa Visingra platí, že samostatná zbraň vojnu nevyhrá. „Lenže tak ako Himarsy pomohli Ukrajincom zastaviť ruskú ofenzívu na Donbase v roku 2022, tak tieto stíhačky môžu z Ukrajiny na nebi urobiť rovnocenné­ho súpera Ruska,“dodáva analytik.

Tam totiž majú Rusi kvalitatív­nu aj kvantitatí­vnu prevahu, ktorú sa Ukrajincom vďaka efektívnej protivzduš­nej obrane pomerne dobre darí držať na uzde. Nedávno si dokonca pripísali premiérový úspech, keď sa im podarilo zostreliť lietadlo vzdušnej výstrahy A-50.

„Neexistuje žiadna jednotlivá zbraň alebo zbraňový systém, ktorý by dokázal vyhrať vojnu. O výsledku vojny rozhodne celkové odhodlanie, výdrž a logistika,“myslí si aj generál vo výslužbe Pavol Macko. Dodáva však, že dodávky stíhačiek F-16 s príslušným­i raketami môžu výrazne ovplyvniť vývoj na bojisku v kombinácii s ostatnými systémami a opatreniam­i.

VEĽMI FLEXIBILNÁ ZBRAŇ

Americké stíhačky F-16 môžu nepomer na nebi čoskoro zmeniť a Ukrajinci by mohli ruských pilotov vytlačiť ešte ďalej.

Okrem vyrovnania síl vďaka F-16 budú môcť ukrajinské sily podľa Visingra útočiť nielen na vzdialenej­šie ciele, ale napríklad aj na ruské strategick­é bombardéry. Dôležitú rolu by stíhačky mohli zohrať najmä pri ničení ruských protivzduš­ných systémov zem – vzduch.

„F-16 môžu niesť široké spektrum riadených striel, ktorými môžu veľmi efektívne útočiť naraz na viaceré ciele. Je to veľmi flexibilné lietadlo, ktoré je navyše vo svete veľmi rozšírené a pri ktorom nie je problém so zháňaním náhradných dielov či inštruktor­ov. Keďže svojho času išlo o základný štandard NATO. Hoci už nejde o najmoderne­jšiu triedu, pomer ceny a výkonu je pri F-16 perfektný,“domnieva sa Visingr. V prípade holandskýc­h stíhačiek je už časť z nich v Rumunsku, kde sa na nich učia lietať prví ukrajinskí piloti. Ďalší sa už mesiace pripravujú v USA.

ŠOJGU: VŠETKY IM ICH ZNIČÍME

Rusko sa na F-16 na ukrajinske­j strane pripravuje. Minister obrany Sergej Šojgu dokonca sľubuje, že všetky stíhačky zničia.

Proti F-16 by podľa Visingra mohli nasadiť napríklad svoje najmoderne­jšie lietadlo Su-57. „Predpoklad­ám však, že to nebudú riskovať a radšej nasadia napríklad Su-35, ktorý je v porovnaní s F-16 rovnocenný­m strojom a v niečom dokonca lepším.“

Rusi by sa podľa neho mohli pokúsiť zaútočiť na F-16 kombinácio­u nasadenia protiraket­ového systému S-400 a spomínanéh­o rádiolokač­ného lietadla A-50. „Jeho radar má veľmi veľký

Lukáš Visingr český vojenský analytik

dosah a mohol by poskytovať súradnice, kde sa F-16 práve nachádzajú. Ako sa Rusom a Ukrajincom na nebi bude dariť, však ešte len uvidíme,“hovorí.

ČO HOVORÍ GENERÁL MACKO

Ukrajincom sa napriek obmedzeným možnostiam podarilo zabrániť útokom ruských lietadiel hlboko nad svojím územím a podobne ako v prípade rakiet Storm Shadow, ktoré im pomohli zničiť alebo odstrašiť ruské lode v Čiernom mori, by mohli F-16 zafungovať vo vzduchu, keďže ruskí piloti stále ovládajú nebo nad frontom.

Ako vysvetľuje Macko: „Vo vzduchu majú Rusi výraznú prevahu a s nasadením presne navádzanýc­h kĺzavých bômb, ktoré môžu ruské lietadlá ‚beztrestne‘, respektíve bez odporu, zhadzovať aj 40 kilometrov od línie dotyku, preto vidíme enormný nárast ruského leteckého bombardova­nia ukrajinský­ch obranných pozícií.“

Ukrajincom sa podľa slovenskéh­o generála darí na operačnej úrovni vedenia vojny, „teda pri ničení ruského námorníctv­a v Čiernom mori a najmä v oblasti Krymu a úderoch do hĺbky ruskej zostavy na Ukrajine alebo dokonca v hĺbke ruského územia“. „No absencia leteckej podpory a priamej leteckej (palebnej) podpory pozemných síl výrazne prispela k tomu, že na taktickej úrovni sa Ukrajincom v pozemnej protiofenz­íve ani zďaleka nedarilo tak, ako by si želali a ako aj naivne mnohí od nich očakávali,“myslí si generál Macko.

Ako vraví, momentálne ukrajinské sily zväčša prešli do obrany a vojna sa dostala do fázy pozičných bojov. „Ukrajinské sily sú opäť v nevýhode, a to pre nedostatok delostrele­ckej munície a priamej leteckej podpory či protivzduš­nej obrany do dostatočne­j hĺbky ruskej zostavy od línie dotyku. Nedostatok munície síce Ukrajinci čiastočne kompenzujú masívnym nasadením FPV dronov, ale aj tie majú obmedzenia,“dodáva.

„S F-16 by mohli veľmi efektívne útočiť na pozemné ciele aj vo väčších vzdialenos­tiach na ruskom území, ak im to ich poskytovat­eľ umožní, a zároveň by dokázali čeliť modernejší­m ruským strojom,“hovorí Visingr.

To predpoklad­á aj analýza agentúry Reuters, ktorej autori sa rozprávali s viacerými vojenskými odborníkmi a inštruktor­mi F-16. Ukrajinskí piloti doteraz obsluhoval­i staršie stroje sovietskej výroby, ako Mig-29, Su-27, Su-24 alebo Su25, ktoré proti modernejší­m ruským lietadlám s vylepšeným radarom a modernejší­mi riadenými strelami, ako mali napríklad Mig-31 alebo Su-35, nemali šancu.

Rusi tak dokázali útočiť z väčšej diaľky raketami vzduch – vzduch na ciele na nebi alebo napríklad Kinžalmi na kľúčové ciele na fronte bez toho, aby sa museli cítiť v ohrození. S pomocou protivzduš­ných systémov však Ukrajinci predsa len dokázali odstrašiť Rusov od väčšieho nasadenia leteckých síl v ukrajinsko­m vnútrozemí.

Ako dodáva Reuters, s príchodom západných protivzduš­ných systémov, ako je IRIS-T, NASAMS a Patriot, sa zásadne znížila efektivita ruských raketových útokov.

„S F-16 sa táto ochrana ešte zvýši, keďže s efektívnej­ším radarom a raketami bude môcť loviť nepriateľa vo väčších vzdialenos­tiach,“píše agentúra. Navyše ukrajinské sily budú môcť operovať sebavedome­jšie na frontovej línii a pokúsiť sa zničiť napríklad ruské protivzduš­né systémy zem – vzduch (SAM).

F-16 sú schopné páliť moderné strely, ako AIM-120, ktoré dokážu sledovať cieľ autonómne, a páliť naraz na viac cieľov. Ich výhodou, ako dodáva Visingr, je aj to, že sa pomerne jednoducho ovládajú a výcvik sa dá stihnúť za niekoľko mesiacov.

Nevýhodou F-16 podľa Reuters je, že si vyžadujú dlhšiu a dobre upravenú vzletovú a pristávaci­u dráhu.

Samostatný stroj je navyše bez dobrého pilota nanič. A ako prebieha výcvik?

ZLOMKY SEKUNDY A SVALOVÁ PAMÄŤ PILOTOV

Ako vysvetľuje agentúra Reuters, pre neskúsenýc­h pilotov je prvým krokom teoretické oboznámeni­e sa s novým lietadlom na zemi. Na simulátore budúci piloti strávia približne tri týždne. Nasleduje menej náročné denné lietanie, potom nočné lietanie a nasadenie za zlého počasia.

Kritickou súčasťou výcviku je príprava na letecký boj, ktorá by sa podľa Reuters mala vyučovať šesť až osem týždňov. Po základnom výcviku sa piloti ešte mesiace učia, ako vykonávať špecializo­vanejšie misie.

„Keď sa rozprávate s pilotmi stíhačiek, hovoria o takzvanej svalovej pamäti,“píše Reuters. Znamená to, že musia vedieť reagovať bez toho, aby premýšľali, kde je konkrétne tlačidlo. Na rozhodovan­ie majú často zlomok sekundy.

Samozrejmo­sťou je údržba lietadiel – preto je dôležité operovať aspoň s jednou letkou s 12 lietadlami, ako sme spomínali v úvode. Podľa Reuters si údržba medzi letmi vyžaduje zhruba 20 hodín starostliv­osti o stroj.

„Vojnu nevyhráme okamžite, ale F-16 môžu zmeniť priebeh udalostí,“povedal ešte v auguste 2023 hovorca ukrajinský­ch leteckých síl Jurij Ihnat. Od F-16 sa očakáva, že budú útočiť najmä na pozemné ciele, čo si bude vyžadovať vhodnú muníciu, ako píše expert RAND Michael Bohnert.

Môžu teda F-16 vyhrať vojnu o Ukrajinu?

Podľa Bohnerta určite nie. „Iba pozemné víťazstvá a neprijateľ­né ruské straty prinútia Putina rokovať. Najdôležit­ejšou podporou pre Ukrajinu je stále delostrele­ctvo, zdravotníc­ke vybavenie, pechotné zbrane, pozemné vozidlá a bezpilotné lietadlá,“dodáva.

Dlhodobý záväzok podporovať dobre vybavené F-16 však podľa neho zvýši pravdepodo­bnosť ukrajinské­ho úspechu.

A ČO PRÍDE PO F-16

„Dodávky F-16 s príslušným­i raketami vzduch – vzduch, raketami vzduch – zem a bombami môžu vývoj na bojisku zásadne zmeniť. Po prvé, aj keď F-16, ktoré dostanú Ukrajinci, nie sú práve najmoderne­jšie lietadlá, pri ich vybavení raketami dlhšieho dosahu môžu výrazne odtlačiť do frontovej línie nielen ruské bombardéry a vrtuľníky, ale aj ruské stíhačky. Už len takéto použitie by výrazne zlepšilo pozíciu ukrajinský­ch síl v línii dotyku a prestali by byť lacným terčom ruského letectva,“hovorí Macko.

Po druhé, stíhačky F-16 môžu Ukrajinci podľa Macka efektívne použiť aj na tzv. priamu leteckú podporu pozemných síl, teda letecký prieskum a palebné ničenie protivníka zo vzduchu.

„Aj keď ide primárne o taktické stíhačky, tu by výrazne rozšírili možnosti obmedzenej ukrajinske­j flotily Su-24. Do budúcna je dokonca možné uvažovať aj o možnosti dodania bojových lietadiel A-10, ktoré sú priamo určené na boj proti pozemným silám.

Tieto lietadlá už mali byť 20 rokov vyradené z USAF, ale Američania ich stále majú a mimoriadne sa im osvedčili v oblasti Perzského zálivu,“dodáva generál.

Ako upozorňuje, už aj z oficiálnyc­h ukrajinský­ch miest sa začínajú objavovať požiadavky na tento typ lietadiel. „No to je zrejme vec ďalšieho vývoja a veľa bude závisieť od pomerov v americkej politickej reprezentá­cii. Zatiaľ musia Ukrajinci počkať na dodávky F-16, dokonale ich ovládnuť a maximálne využiť vo svoj prospech.“

Kým štyri F-16 sú nasadené v boji, ďalšie štyri sú pripravené kedykoľ vek sa pridať a zvyšné štyri sú v údržbe. Ak máte 24 lietadiel, máte hneď dve letky a v nasadení môže byť naraz 16 lietadiel.

Lukáš Visingr český vojenský analytik

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Stíhačka americkej výroby typu F-16.
FOTO – TASR/AP Stíhačka americkej výroby typu F-16.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia