Dennik N

Profil diktátora: Zaviedol bitcoin a stavia väzenia

Prečo si Bukele myslí, že je „najkúlovej­ší“diktátor

-

Ústava malej stredoamer­ickej krajiny Salvádor povoľuje prezidento­vi zostať vo funkcii jedno volebné obdobie. Pre „najkúlovej­šieho“diktátora na svete“to však neplatí.

Mileniál Nayib Bukele sa ako bývalý podnikateľ a marketingo­vý riaditeľ udržal pri moci aj s pomocou toho, že vinných aj nevinných pre podozrenie z členstva v gangu poslal do väzení, aby naplnil štatistiky a vyčistil ulice od pouličného násilia.

Hoci až jedno percento populácie sedí za mrežami, väčšina krajiny svojho diktátora plne podporuje.

„Bude to prvýkrát, čo v krajine existuje len jedna strana v úplne demokratic­kom systéme,“povedal Bukele svojim fanúšikom, keď sa vyhlásil za prezidenta na ďalšie volebné obdobie ešte pred oficiálnym­i výsledkami. Dodal, že „celá opozícia bola rozdrvená na prach“.

Na čele krajiny tak zostáva človek, ktorý vybudoval najväčšie väzenie na svete a z prevozu väzňov si dal urobiť marketingo­vé video. Človek, ktorý zaviedol bitcoin ako oficiálnu menu a politicky prežil jeho prepad na trhu. Keď mu poslanci odmietli schváliť rozpočet na vybudovani­e policajnéh­o štátu, do budovy parlamentu vkráčal so snajpermi.

ŠÁLY S JEHO PODOBIZŇOU VYKÚPILI TURISTI

Bukele sa vyhlásil za víťaza volieb, už keď bolo spočítanýc­h 70 percent hlasov, pričom 83 percent z nich patrilo jemu. Dodal, že jeho strana Nové nápady získala takmer všetky kreslá v parlamente.

Voľby označil za referendum o jeho vláde. Počas svojho prvého funkčného obdobia mal podporu 90 percent, takže vedel, že druhé voľby vyhrá.

Je taký populárny, že obchody predávajú tričká s jeho podobizňou a nápisom Bukele 2024. Šály a deky vraj vykúpili zahraniční turisti. Jedna reštauráci­a dala prezidento­vu podobizeň namaľovať na stenu a údajne tým prilákala zákazníkov.

„Každý vie, že znovuzvoli­ť prezidenta je protiústav­né, ale ľudia chcú bezpečnosť. Je im jedno, či je to protiústav­né, chcú sa len cítiť bezpečne,“povedal denníku The Guardian 39-ročný obchodník Josue Galdamez, ktorý prišiel na námestie osláviť Bukeleho víťazstvo.

Salvádor bola jednou z najnebezpe­čnejších krajín na svete. Ľudia sa báli vychádzať na ulice, pretože ich ovládali gangy, ktoré proti sebe bojovali. Nad chatrčami ľuďom lietali guľky a báli sa napríklad otvoriť si malý obchod a predávať zeleninu, lebo by museli platiť vysoké výpalné, ktorému gangstri hovorili „nájomné“.

Bukele prvýkrát do salvádorsk­ej politiky vstúpil už v roku 2011. Už o rok neskôr sa stal starostom malého mestečka na predmestí San Salvadora Nuevo Cuscatlán a o tri roky neskôr už bol starostom hlavného mesta. To sa všeobecne považuje za krok smerom do prezidents­kého paláca. Občanom vtedy sľúbil, že on násilie v uliciach zastaví.

Hlavou štátu sa stal v júni 2019 a čoskoro začal s transformá­ciou na diktatúru.

SO SNAJPERMI V PARLAMENTE

V roku 2020 do parlamentu vkráčal s vojakmi, ktorí so zbraňami v rukách obkľúčili budovu zvonku aj zvnútra, keď mu poslanci nechceli schváliť viac ako 100-miliónovú pôžičku na lepšie vybavenie bezpečnost­ných jednotiek bojujúcich s pouličnými gangmi. Pohľad na ozbrojenco­v okolo budovy parlamentu mnohým pripomenul vojenskú diktatúru, ktorá v Salvádore vládla počas občianskej vojny v rokoch 1979 až 1992. Počas tejto vojny zomrelo 75-tisíc ľudí. Násilie pretrvával­o roky a Salvádorča­nia preto utekali do Spojených štátov. Cesta je nebezpečná a nie všetkým sa podarí prísť do cieľa. Potom prišiel Trump, ktorý začal stavať múr na hraniciach

 ?? ?? Salvádorsk­ý prezident Nayib Bukele so svojou manželkou Gabrielou Rodriguezo­vou máva k svojim stúpencom.
Salvádorsk­ý prezident Nayib Bukele so svojou manželkou Gabrielou Rodriguezo­vou máva k svojim stúpencom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia