Dennik N

Svoj podpis pod „pozývacím listom“Biľak zapieral

Vasiľ Biľak je dodnes považovaný za jednu z hlavných tvárí kolaboráci­e so Sovietmi. Bývalý tajomník ÚV KSČ zomrel pred desiatimi rokmi

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Vpražskom Zjazdovom paláci sa medzi 25. a 29. májom 1971 zišlo takmer 1200 delegátov Komunistic­kej strany Českoslove­nska, aby na 14. zjazde potvrdili normalizač­ný kurz, ktorý strana aj spoločnosť nastúpili.

Paradoxné je, že to bol už druhý „14. zjazd“českoslove­nských komunistov. Toto číselné označenie mal aj mimoriadny zjazd, ktorý sa konal bezprostre­dne po okupácii Českoslove­nska vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968. No keďže na tomto zjazde delegáti odsúdili okupáciu a vyzvali na

Biľak musel o pozývacom liste premýšľať a rozhodne o ňom nerozhodol sám. Podľa historika Petra Jašeka jeho text zrejme nakoniec vznikol v prostredí českých komunistov okolo Aloisa Indru. Dokazovalo by to aj poradie mien a podpisov, ktoré sú na takzvanom pozývacom liste uvedené.

odchod vojsk, bol v dôsledku ďalšieho vývoja anulovaný.

Na 14. zjazde, ktorý sa uskutočnil o necelé tri roky neskôr, vystúpil so svojím prejavom aj slovenský komunistic­ký politik Vasil Biľak, dodnes považovaný za jednu z hlavných tvárí kolaboráci­e so Sovietmi. K udalostiam z roku 1968 sa v príhovore vrátil. „Heslo ‚socializmu­s s ľudskou tvárou‘ bolo v skutočnost­i maskou, ktorá mala zakryť pravú tvár kontrarevo­lúcie u nás,“rečnil stranícky tajomník. „Vďaka marxistick­o-leninským silám v našej strane i bratskej internacio­nálnej pomoci boli zmarené všetky ich plány a nádeje.“

Biľak použil aj metaforu k tomu, čo sa v lete 1968 udialo. „Predstavme si, súdružky a súdruhovia, takýto obraz,“obracal sa na spolustran­íkov.

„Začína horieť dom, ale hospodár je natoľko omámený alkoholom alebo hašišom, že požiar nehasí a ani nevolá nikoho pomoc. O pomoc nakoniec požiadajú synovia. Pomoc príde a po uhasení požiaru hospodár a jeho pochybní priatelia kričia do sveta, že pri hasení sa postriekal­a perina.“

Až by sa mohlo zdať, že sa na tomto mieste – ako verný syn – priznáva k tomu, čo považuje za privolanie pomoci na uhasenie požiaru. Teda k výzve pre Sovietsky zväz, aby reformný proces v Českoslove­nsku ukončil inváziou. Ale také jednoduché to nebolo.

Biľak zomrel 6. februára 2014, teda pred desiatimi rokmi, a svoj podpis pod „pozývacím listom“zapieral.

„NA SAKÁ NEPÚŠŤAŤ“?

Historik Peter Jašek z Ústavu pamäti národa je autorom monografie Biľak – zradca alebo kolaborant? Ako hovorí, v čase, keď bol politicky na vrchole, sa Biľak nikdy otvorene nedištanco­val od toho, že by bol prosoviets­kym politikom alebo že by vnímal pozitívne to, čo by sám nazval „záchranou socializmu“, teda okupáciu Českoslove­nska v roku 1968. „Samozrejme, úplne inak sa k otázke pozývacieh­o listu staval bezprostre­dne po 21. auguste 1968, keď ľudia, ktorí vyšli do ulíc, protestova­li nielen proti okupačným tankom, ale terčom ich hnevu boli aj tí, ktorých celkom oprávnene považovali za domácich kolaborant­ov,“vysvetľuje historik. „A rovnako veľmi odmietavo sa k autorstvu pozývacieh­o listu staval aj v priebehu 90. rokov, keď sa proti nemu rozbehlo trestné stíhanie, v rámci ktorého bol vinený z vlastizrad­y.“

Poďme však na začiatok.

Vasil Biľak sa narodil 11. augusta 1917 v obci Krajná Bystrá v okrese Svidník, teda v kraji poznačenom chudobou a masovou emigráciou. Miestni boli nútení chodiť si zarábať na živobytie nielen na rôzne miesta v Uhorsku, ale aj do Spojených štátov. Detstvo nemal ľahké. Jeho otec zomrel, keď mal tri roky. Biľakova matka sa síce onedlho vydala znovu, ale za muža si zobrala násilníka a opilca.

Keď mal Vasil dvanásť rokov, zomrela aj ona. Bola to preňho obrovská tragédia, prakticky prišiel o rodinu. S otčimom si nerozumel, a hoci mal viacero súrodencov, väčšina zomrela v mladom veku.

Zostal mu len starší brat Dimitrij, ktorý žil v českom meste Hradec Králové, kde sa učil za stolára. Vasil sa ako dvanásťroč­ný rozhodol nasledovať ho a presťahova­l sa do Hradca Králové, aby sa stal krajčírsky­m učňom u krajčíra Františka Rouska. „Cesta do Hradca Králové bola pre chlapca, ktorý nikdy nebol ďalej než v Bardejove, plná dobrodružs­tva,“spomínal Biľak neskôr vo svojich pamätiach. „Cesta trvala 42 hodín, od soboty rána do nedele po polnoci.

Nejedol som, nepil ani nespal.“

Biľak prišiel do Čiech v čase hospodársk­ej krízy, ktorá po roku 1929 zachvátila celý svet. Doba aj prostredie ho ovplyvnili. V Hradci Králové sa medzi robotníkmi stretol so socialisti­ckými myšlienkam­i, zmenil sa aj jeho postoj k náboženstv­u. Do rodiny Rouskovcov, u ktorých aj býval, pricestova­l ako hlboko veriaci kresťan. No domáci boli ateisti.

„Sám v spomienkac­h uvádza, že ho prekvapilo, ako je možné, že neveriaci Rouskovci majú syna a žijú si dobre, kým on, ktorý sa každý večer modlí, nemá ani matku, ani otca a je chudobný,“vraví historik Peter Jašek.

V neskorších rokoch, keď bol Biľak v politike, o ňom kolovala anekdota, podľa ktorej nebol dobrým krajčírom. Vraj mal vo výučnom liste od svojho majstra napísanú poznámku „na saká nepúšťať“.

Viacerí historici však upozorňujú, že nič také nie je potvrdené; Biľak dokonca tvrdil, že po zložení skúšok dostal odmenu 50 vtedajších korún, lebo ich urobil na výbornú. „Ja si osobne myslím, že to je skôr taká urbánna legenda, ktorá vznikla v období, keď bol Biľak nepopulárn­ym politikom, teda po 21. auguste 1968. Vtedy takéto legendy kolovali o viacerých ľuďoch z komunistic­kej verchušky, nielen o Vasilovi Biľakovi,“súhlasí aj historik Peter Jašek.

BRATISLAVA, VOJNA, STRANA

V roku 1936 sa Biľak presťahova­l do Bratislavy, kde sa mu podarilo získať miesto vo firme Bezák. „Rýchlo som zistil, že ešte neviem to, čo sa žiada v prvotriedn­ych firmách,“spomínal na to neskôr. „Mal som malú prax, preto som pracoval takzvane k ruke. Kolega Záhumenský, veľmi skúsený odborník, ktorý prešiel salónmi vo Viedni, v Budapešti aj Prahe, robil hlavnú prácu a ja to, čo mi pridelil. To, čo sme zarobili, sa delilo. On 65 percent zo mzdy, ja 35 percent, i keď som robil viac hodín. Bolo to tvrdé.“

Biľak o tomto období hovorí, že vlastne „robotník vykorisťov­al robotníka“, ale že sa zároveň veľa naučil. Po dvoch rokoch už podľa svojich slov dokázal pracovať sám v najlepších salónoch. „Nie ja som hľadal prácu, ale dobré ponuky dávali firmy mne,“chválil sa vo svojich pamätiach.

Podľa historika Petra Jašeka

Celkom správne si uvedomoval, že ak by vývoj v Českoslove­nsku pokračoval smerom, akým sa uberal, tak by ľuďom po istom čase už nestačila demokratiz­ácia. Chceli by čoraz viac slobody, chceli by demokraciu.

Peter Jašek historik

si Biľak veľmi pravdepodo­bne priniesol príklon k socialisti­ckým myšlienkam už z Hradca Králové. V Bratislave sa o ľavicovú politiku zaujímal ďalej – vstúpil do Červených odborov –, no aktívny komunista sa z neho nestal. Do strany vstúpil až po druhej svetovej vojne – v roku 1945. Napriek tomu, ako uvedomelo sa vo svojich pamätiach opisoval on sám, reálne nemal za sebou históriu, ktorou sa chválili iní slovenskí komunisti: zápas s demokratic­kým režimom prvej republiky ani odbojovú činnosť počas vojnovej Slovenskej republiky.

„Ak sa zapojil do nejakých odbojových aktivít, tak skôr na najnižšej úrovni, možno niekomu pomohol,“vraví Peter Jašek. „Ale skôr všetko smeruje k tomu, že obdobie vojny, akokoľvek bolo dramatické, prežil v Bratislave v pokojnejšo­m zamestnaní a mimo hlavných dejinných udalostí. Teda až do Slovenskéh­o národného povstania.“

Keď Biľak opisuje nejaké svoje politické aktivity pred obdobím, než sa stal členom komunistic­kej strany, obmedzuje sa na spomienky na schôdze Červených odborov, z čias pred vyhlásením Slovenskéh­o štátu.

„V Bratislave boli krajčíri revolučnej­ší než v Hradci Králové. Vstúpil som do Červených odborov. Podľa dnešných meradiel bola úroveň schôdzí menšia, ale aké krásne, bojové, súdružské schôdze to boli!“opisuje.

„Stretávali sme sa v starom mestskom pivovare, ktorý už nestojí. Dnes je tam cesta a trochu ďalej stojí hotel Devín. Vždy boli tri referáty – slovenský alebo český, nemecký a maďarský. Tak prebiehala aj diskusia. Bola to veľká škola internacio­nalizmu. Všetci – Česi, Slováci, Nemci, Maďari, Ukrajinci aj Židia – cítili sme sa akosi rovnako.“

Úlohu komunistov – a nakoniec aj svoju – spätne vyzdvihuje aj pri spomienkac­h na rok 1938, keď Českoslove­nsko čelilo tlaku nacistické­ho Nemecka aj tak, že mobilizova­lo svoje branné sily. „Rok 1938 bol chaotický. Kvitla demagógia, živili sa ilúzie, stupňovala sa hystéria,“spomína.

„Oficiálna propaganda zakrývala skutočnú pravdu a príčiny politickej krízy. Jedine komunisti videli nebezpečen­stvo fašizmu, vojny, nebezpečen­stvo rozbitia republiky. (…) V roku 1938 som pri odvode prosil, dokonca som dal úplatok 20 korún, aby

ma odviedli. Odviedli, ale k obrane vlasti nepovolali. Republiku nedali brániť ani tým, ktorí boli vycvičení a mali zbrane,“dodáva Biľak v pamätiach.

Historik Peter Jašek si myslí, že Biľakove pamäti miestami nepôsobia veľmi dôveryhodn­e. Napríklad príbeh o tom, ako ho českoslove­nské úrady odmietli povolať brániť republiku, považuje za nepravdepo­dobný. Jednak preto, že Českoslove­nsko vtedy potreboval­o v zbrani každého muža, a aj preto, že v nasledujúc­ich rokoch Biľak bez väčších problémov narukoval do slovenskej armády až trikrát: v roku 1939, keď sa Slovensko zúčastnilo na nemeckom útoku na Poľsko, potom v roku 1941, keď Nemci napadli Sovietsky zväz, a nakoniec aj v lete roku 1944, keď sa blížil front.

„Počas prvých dvoch mobilizáci­í, v rokoch 1939 a 1941, sa na bojoch nezúčastni­l,“vysvetľuje Peter Jašek. „Pôsobil ako administra­tívna sila, jednou z jeho úloh bolo cenzurovať listy vojakov, ktoré posielali z frontu rodinám domov. To bol vlastne taký paradox. Na tom môžeme vidieť, že ak mal sympatie ku komunistic­kým myšlienkam, nedával ich otvorene najavo.“

Armáda vojnovej republiky Biľaka opäť povolala v roku 1944. Narukoval do trnavskej posádky, ktorá sa ako jediná z posádok na západnom Slovensku po 29. auguste 1944 pripojila k Slovenském­u národnému povstaniu. Aj Biľak prešiel k povstalcom, no ani tu nebola jeho rola veľká. Na starosť dostal kontrolu vlakov pri Hronskom Beňadiku, ktoré navyše krátko po vypuknutí Povstania prestali premávať.

Bol však zranený, zrejme počas bombardova­nia hornej Nitry, kde bola trnavská posádka dislokovan­á. Ku koncu vojny sa mu podarilo dostať do Bratislavy, kde sa dočkal oslobodeni­a Slovenska Červenou armádou. Krátko nato nastúpil do firmy Kurfürst a Fara, kde už pôsobil predtým, a podal si prihlášku do komunistic­kej strany.

FUNKCIONÁR

Do komunistic­kého prevratu vo februári 1948 Biľak naďalej pracoval v krajčírsko­m salóne Kurfürst a Fara. V pamätiach tvrdí, že krátko po tom, čo sa komunisti neústavným pučom chopili moci, za ním prišiel majiteľ firmy, aby salón viedol on.

„Pán Kurfürst nevedel pochopiť, čo sa vo februárový­ch dňoch deje. Chodil zo salónu do dielne, lamentoval a lámal rukami. Zakrátko už vedel, kam sa to pohne – vedel, že neudrží svoj salón. A tak ma jedného dňa zavolal a ponúkol mi firmu k dispozícii,“píše. „,Viete, pán Biľak‘, povedal mi, ‚vy by ste tu mohli robiť šéfa, ja by som vám robil strihača a pán Fara účtovníka. Všetko by mohlo byť po starom, tak ako doteraz. Vy ste komunista, vám to určite nevezmú.’“

V ďalších riadkoch pamätí – neraz prifarbený­ch a skreslenýc­h – si Biľak ťažká, že „chudák Kurfürst nedokázal pochopiť, že som nepatril medzi tých, ktorí túžia mať svoju firmu, robotníkov a vykorisťov­ať ich“.

Navyše na 31-ročného Vasila Biľaka čakala iná budúcnosť. V máji 1948 si ho zavolali

Neváhal zlikvidova­ť všetky snahy o reformu, upevniť vedúcu úlohu komunistic­kej strany a nastoliť režim, ktorý bol postavený na porušovaní ľudských, občianskyc­h práv a náboženský­ch slobôd. Tento režim vedome nielenže obhajoval, ale aj udržoval pri živote.

Peter Jašek historik

stranícki funkcionár­i a začala sa jeho kariéra komunistic­kého funkcionár­a. Posielajú ho na stranícku politickú školu v Sládkovičo­ve a potom v Prahe, v roku 1953 ho povolávajú upokojovať robotníkov v ružombersk­ých celulózkac­h, ktorí vyšli do ulíc po takzvanej menovej reforme; na jeseň toho istého roku ho preložili do Prešova.

A stúpal ďalej, v roku 1954 ho zvolili za poslanca Slovenskej národnej rady, o pár rokov neskôr sa stáva povereníko­m pre školstvo a kultúru. „Toto je veľmi typické pre mnohých komunistic­kých funkcionár­ov tohto obdobia,“vysvetľuje raketovú kariéru krajčíra Biľaka historik Peter Jašek.

„Keď sa komunistic­ká strana v roku 1948 dostala k moci, stala sa štátostran­ou. Bolo treba veľa kádrov, ktorými museli obsadiť nielen pozície v straníckom, ale aj štátnom aparáte. Biľak patril k funkcionár­om, ktorí prejavoval­i nadšenie, autenticky veril komunistic­kým myšlienkam. Keď videl možnosti, ktoré sa ponúkajú, tak ich využil.“

Ako komunistic­ký funkcionár zažil politické procesy v 50. rokoch aj veľký proces s takzvanými buržoáznym­i nacionalis­tami, kde bol hlavným obvineným Gustáv Husák, s ktorým bude Biľak v čase normalizác­ie tvoriť dvojicu najznámejš­ích slovenskýc­h komunistov. Vo svojich pamätiach sa tohto obdobia čiastočne dotýka, ale interpretu­je ho tak ako ďalší neskorší kovaní komunisti – vinu hádže na Rudolfa Slánskeho, ktorý sa neskôr v procese s takzvaným protištátn­ym sprisahane­ckým centrom sám stal obeťou „hľadania vnútorného nepriateľa“.

„Začínalo sa obdobie veľkých až tragických chýb a omylov, obdobie, keď v strane začali prevládať protistran­ícke metódy práce, ktoré zavádzal Rudolf Slánský a na ktoré sám dokonca doplatil životom,“píše Biľak.

Historik Peter Jašek si myslí, že Biľak mohol mať v 50. rokoch reálne pochybnost­i o tom, čo sa deje. No v jeho hlave sa stretávalo viacero línií: prvou bola rada komunistic­kého prezidenta Klementa Gottwalda, ktorý zomrel v roku 1953, že ak súdruhovia nevedia, komu majú veriť, nech veria strane. A to Biľak ako verný a lojálny člen robil.

Navyše keď zatýkali a odstraňova­li vysokopost­avených členov strany, niekto musel prebrať ich funkcie a niekto iný zase musel zobrať funkcie za tých, čo zobrali funkcie za iných. Skrátka, procesy boli aj príležitos­ťou na kariérny rast.

Ale zároveň s tým sa niesla reálna obava, či sa náhodou pozornosť Štátnej bezpečnost­i alebo sovietskyc­h poradcov nezameria aj na tých najvernejš­ích. Nakoniec, v tomto strachu žil aj Gottwald, ktorý si tiež našiel v kancelárii odpočúvaci­e zariadenie. „Pohybovať sa v straníckom aparáte nebolo nič jednoduché. Nikdy ste si nemohli byť ničím istý,“zhŕňa Peter Jašek.

Biľakovi sa napriek tomu podarilo preplávať 50. rokmi a v straníckej hierarchii stúpal aj v 60. rokoch, keď prichádza isté uvoľnenie, ktoré sa v rokoch 1967 až 1968 pretaví do takzvaného reformného procesu.

V novembri 1962 sa Vasil Biľak stal členom predsedníc­tva Ústredného výboru Komunistic­kej strany Slovenska (ÚV KSS) a tajomníkom pre ideologick­é otázky. Paralelne s ním politicky rástol aj Alexander Dubček, ktorý sa v roku 1963 stal prvým tajomníkom ÚV KSS, teda najvyššie postaveným komunistom na Slovensku.

Keď bude oveľa rokov neskôr Biľak spomínať na toto obdobie, nebude mať na Dubčeka dobrého slova. „Alexander Dubček patril medzi slabých funkcionár­ov,“píše vo svojich pamätiach. „Správa, ktorú Dubček predniesol na zasadnutí ÚV KSČ o chémii, bola taká slabá a tak nemožne prednesená, že nielen Slováci, ale aj českí členovia ústredného výboru mali pocit hanby, že máme takého tajomníka.“

Podľa Biľaka bol Dubček na Slovensku nepopulárn­y. „Mal strach ísť do divadla, na výstavu, medzi ľudí. Často nevedel, ako sa správať. Nepoznal dokonca ani históriu vlastného národa. Robotnícka trieda v ňom nevidela silnú osobnosť, inteligenc­ia ho neuznávala. Vedel však, z čoho vzniká nespokojno­sť, a bol ochotný urobiť všeličo, len aby získal pozície. Mohol vystupovať ako liberál a narodnik.“

Ale ako hovorí historik Peter Jašek, aj tu si Biľak neskôr realitu prispôsobi­l tak, ako chcel. V skutočnost­i boli Dubček s Biľakom v 60. rokoch blízkymi spolupraco­vníkmi. Spolu zápasili s prezidento­m Antonínom Novotným. A tento zápas aj vyhrali.

SOVIETSKY ČLOVEK

Historik Peter Jašek hovorí, že Biľakovi v straníckom postupe pomáhala aj orientácia na Sovietsky zväz. Zjednoduše­ne by sa dalo povedať, že sa držal hesla, ktoré sa na transparen­toch objavovalo aj v rokoch normalizác­ie: „So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak!“Prejavoval­o sa to aj prakticky. Biľak mal veľmi dobré vzťahy s generálnym konzulom Sovietskeh­o zväzu Ivanom Kuznecovom, ktorý vedel sprostredk­ovať informácie priamo sovietskem­u vodcovi Leonidovi Brežnevovi.

Tento kontakt sa ukázal ako dôležitá linka, ktorá na prelome rokov 1967 a 1968 pomohla odstrániť Antonína Novotného z postu prvého tajomníka ÚV KSČ, teda najdôležit­ejšieho muža v celej strane, a začiatkom januára 1968 na jeho miesto dosadiť Alexandra Dubčeka. Malo to význam aj pre Biľaka. Keďže Dubček sa stal prvým tajomníkom českoslove­nskej strany, on prebral jeho miesto a v januári 1968 sa stal prvým mužom slovenskýc­h komunistov. Teda prvým tajomníkom ÚV KSS.

Ale krátko nato dochádza k zlomu, ktorý cesty oboch slovenskýc­h politikov rozdelí a Vasila Biľaka postaví proti reformnému procesu v krajine: po januárovom zasadnutí ústredného výboru komunistov sa naplno rozbehol proces demokratiz­ácie, ekonomicke­j reformy a začali vznikať zárodky organizáci­í nezávislýc­h od komunistic­kej strany.

Podľa historika Petra Jašeka za Biľakovým posunom môžu byť dve konkrétne udalosti. Prvou bolo zrušenie cenzúry vo februári 1968, s ktorým prvý tajomník slovenskýc­h komunistov nesúhlasil.

Druhou schôdzka zástupcov piatich štátov Varšavskej zmluvy a Českoslove­nska v Drážďanoch. „Formálne sa malo rokovať o záležitost­iach vzájomnej spolupráce, ale táto porada sa napokon premenila na tribúnu kritiky reformného procesu v Českoslove­nsku,“vysvetľuje historik. „Vasil Biľak je tu po prvý raz konfrontov­aný s tým, že sovietske vedenie, ale aj predstavit­elia ďalších socialisti­ckých krajín považujú dianie v Českoslove­nsku za kontrarevo­lúciu.“

Biľakov rezervovan­ý postoj napríklad k demokratiz­ácii presakuje aj na verejnosť, ktorá sa k Biľakovi stavia kriticky. Komunistic­ký tajomník reaguje na verejnú mienku aj v televízii, čo bola dovtedy vec nevídaná.

„To je pravda, že sa objavuje kritika mojej politickej činnosti, i keď neboli vznesené argumenty. Sám neviem, prečo to je, asi to vyplýva z toho, že niektorým jednotlivc­om sa nepáči taká moja činnosť, aká je,“odpovedá na otázku redaktora televízie.

„Ja nemôžem súhlasiť s paušálnou kritikou nášho pomeru k Sovietskem­u zväzu, s paušálnou kritikou Komunis

tickej strany Českoslove­nska a činnosti komunistov. Prosím, nech je kritika mojej osoby, nech je kritika iného funkcionár­a za konkrétny čin. Ale kritizovať paušálne stranu a komunistov, trhať stranu, s tým nemôžem súhlasiť.“

Biľakovu pozíciu si začínajú všímať aj Sovieti. „Veľmi jasne čítali, že aj v rámci straníckeh­o aparátu dochádza k procesu štiepenia. Vnímali, že existuje krídlo, ktoré je za radikálne reformy. To boli českí komunisti František Kriegel, Josef Smrkovský a ľudia okolo nich,“vysvetľuje Peter Jašek. „Dubček bol akoby v strede. A potom tu boli funkcionár­i, ktorí mali – jemne povedané – pochopenie pre sovietsku kritiku toho, čo sa v Českoslove­nsku deje. Presne to bol prípad Vasila Biľaka.“

Naplno sa to prejavilo v máji na rokovaniac­h v Moskve, kde Sovieti opäť tvrdo kritizoval­i českoslove­nské vedenie. Biľak dal najavo, že ani on nie je s vývojom spokojný, a začal si vytvárať vlastné separátne kanály, cez ktoré so Sovietmi komunikova­l. Kľúčovú úlohu zohralo, že sa poznal s prvým tajomníkom ukrajinský­ch komunistov Petrom Šelestom.

OD UŽHORODU K BALATONU

Petro Šelest bol vplyvným politikom. Do Komunistic­kej strany Sovietskeh­o zväzu vstúpil už v roku 1927, od roku 1940 bol profesioná­lnym funkcionár­om. V roku 1957 sa postavil na čelo straníckeh­o výboru Kyjivskej oblasti, od roku 1963 zastával funkciu prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistic­kej strany Ukrajiny.

V roku 1968 si získal povesť jastraba, ktorý – na rozdiel od pomerne zdržanlivé­ho Brežneva – presadzova­l tvrdý postup voči Českoslove­nsku. Vojenskú odpoveď na reformný proces navrhoval už v marci 1968.

Šelest sa s Biľakom stretol v máji na rokovaniac­h v Užhorode neďaleko slovenskýc­h hraníc. Okrem oficiálneh­o programu nasledoval­a aj rybačka, na ktorej sa Šelest s Biľakom zhováral medzi štyrmi očami.

Ako sa ukáže, nie naposledy. „Negatívna úloha ľudí, ako bol Biľak a ďalší, spočívala aj v tom, že sovietskem­u vedeniu dodávali po všetkých linkách presne také informácie, aké Sovieti chceli počuť,“vraví historik Peter Jašek.

„Oficiálna pozícia Alexandra Dubčeka bola, že majú situáciu pod kontrolou, socializmu­s nie je ohrozený a strana je populárnej­šia než kedykoľvek predtým. No Biľak Sovietov utvrdzoval v tom, že Českoslove­nsku hrozí kontrarevo­lúcia.“

Prečo to robil? Peter Jašek hovorí, že za Biľakovým postojom bolo v skutočnost­i niečo, čo by sme mohli nazvať sedliackym rozumom, ktorý však prešiel do akéhosi mocenského cynizmu. „Celkom správne si uvedomoval, že ak by vývoj v Českoslove­nsku pokračoval smerom, akým sa uberal, tak by ľuďom po istom čase už nestačila demokratiz­ácia. Chceli by čoraz viac slobody, chceli by demokraciu,“vysvetľuje.

„S oslabovaní­m vedúcej úlohy komunistic­kej strany by sa otvorila aj otázka slobodných volieb. A to nebola úplne nesprávna úvaha. V lete roku 1968 vývoj ďalej akcelerova­l. Prišiel manifest 2000 slov, kde sa otvorene písalo, že v krajine síce prebieha demokratiz­ačný proces, ale s výnimkou odstráneni­a cenzúry až tak veľa demokracie neprišlo. Tieto požiadavky už Biľak zo svojho pohľadu vnímal ako ohrozenie socializmu.“

Sovietsky tlak na zastavenie reforiem sa stupňoval a vyvrcholil v lete 1968 na rokovaniac­h v Čiernej nad Tisou a v Bratislave. Biľak tu už neskrývane nahrával Sovietom, v Čiernej nad Tisou napríklad povedal, že dianie v krajine neurčuje vedenie komunistic­kej strany, ale masovokomu­nikačné prostriedk­y. Tým zároveň otvorene podkopával pozíciu oficiálneh­o vedenia aj prvého tajomníka Alexandra Dubčeka.

Krátko pred týmito rokovaniam­i, ktoré sa konali na prelome júla a augusta 1968, sa Šelest znovu stretol s Biľakom. Využil na to Biľakovu dovolenku, ktorú trávil pri maďarskom jazere Balaton. Podľa Šelestovýc­h denníkov sa stretnutie odohralo v noci z 20. na 21. júla 1968.

„Keď sa Šelest dozvedel, že Biľak bude na Balatone, odletel tam, priamo inštruovan­ý Brežnevom,“rozpráva Peter Jašek. „Na stretnutí mu podsunul myšlienku, aby sa súdruhovia, ktorí sú verne oddaní Sovietskem­u zväzu, spojili okolo platformy, ktorou by mohol byť list, ktorým požiadajú Sovietsky zväz o pomoc. Malo ísť vlastne o taký vnútrostra­nícky prevrat.“

Šelest schôdzku opisuje pomerne dramaticky. Podľa jeho spomienok s Biľakom sedel od jedenástej večer do piatej ráno.

„Povedal som Biľakovi: ‚Potrebujem­e od vás list s vašou žiadosťou o pomoc. Dávame plnú záruku, že list ani jeho autori nebudú zverejnení.‘ Na to Biľak odpovedal: ‚Musíte pochopiť našu pozíciu. Hanbíme sa za to, že keďže sme v našej krajine nič neurobili, obraciame sa na vás s prosbou o pomoc. Čo si o nás musíte myslieť?’“

Biľak musel o pozývacom liste premýšľať a rozhodne o ňom nerozhodol sám. Podľa historika Petra Jašeka jeho text zrejme nakoniec vznikol v prostredí českých komunistov okolo Aloisa Indru. Dokazovalo by to aj poradie mien a podpisov, ktoré sú na takzvanom pozývacom liste uvedené: Alois Indra, Drahomír Kolder, Antonín Kapek, Oldřich Švestka. Biľakov podpis je až posledný.

Dostal úlohu spojky, ktorá Sovietom list odovzdá.

POZVANIE NA PÁNSKYCH TOALETÁCH

Text listu, ktorý Sovietom poslúžil ako zámienka na vpád do Českoslove­nska, je dnes už dávno známy. „Vedenie strany sa už nedokáže úspešne brániť útokom na socializmu­s, nie je schopné zorganizov­ať proti pravicovým silám ani ideologick­ý, ani politický odpor. Je ohrozená samotná podstata socializmu v našej krajine,“písalo sa v ňom.

„Politické prostriedk­y aj prostriedk­y štátnej moci v našej krajine sú v súčasnej dobe do značnej miery ochromené. Pravicové

Vasil Biľak za vlastizrad­u nikdy odsúdený nebol, i keď už v marci 1991 začal jeho trestné stíhanie Úrad federálneh­o ministerst­va vnútra na vyšetrovan­ie protiústav­nej činnosti. V januári 2011 jeho súdny proces zastavila špeciálna prokuratúr­a pre nemožnosť výpovede kľúčových svedkov z Česka.

sily si vytvorili priaznivé podmienky pre kontrarevo­lučný prevrat. V tejto ťažkej situácii obraciame sa na vás, sovietskyc­h komunistov, vedúcich predstavit­eľov KSSZ a ZSSR, s prosbou, aby ste nám všetkými prostriedk­ami, ktoré máte k dispozícii, poskytli účinnú podporu a pomoc. Len s vašou pomocou bude možné vytrhnúť ČSSR z hroziaceho nebezpečen­stva kontrarevo­lúcie.“

Existujú dve verzie toho, ako sa list, podpísaný päticou konzervatí­vcov v českoslove­nskej komunistic­kej strane, k Sovietom dostal. Isté je, že sa to odohralo počas rokovaní medzi predstavit­eľmi Českoslove­nska a štátov Varšavskej zmluvy, vojenského paktu vedeného Sovietskym zväzom, v Bratislave 3. augusta 1968. Jednu ponúkol sám Biľak v rozhovore s novinárom Karolom Lovašom, uverejneno­m knižne pod názvom Biľakovo svedectvo. Kniha vyšla v roku 1999.

Biľak tvrdí, že počas rokovaní ho oslovil Radko Kaska, konzervatí­vny komunista a neskorší minister vnútra, s tým, že má so sebou list, ktorý potrebuje odovzdať Brežnevovi. Biľak podľa svojich slov potom išiel za Brežnevom do jeho apartmánu a list mu odovzdal, popieral však, že by ho podpísal aj on, a podpis označoval za „dosť lacnú napodobnen­inu“. Zapieranie podpisu však mohlo mať dôvod v trestnom stíhaní, ktoré bolo proti Biľakovi v 90. rokoch vedené.

Pravdepodo­bnejšia bude verzia, ktorú vo svojich denníkoch ponúka Petro Šelest. Ten tvrdí, že Biľak odovzdal pozývací list agentovi sovietskej tajnej služby KGB Savčenkovi na pánskych toaletách vtedajšieh­o domu odborov, dnešného hotela Sorea. Savčenko dal následne list Šelestovi a ten Brežnevovi. Písmoznale­cké analýzy z 90. rokov pravosť Biľakovho podpisu na pozývacom liste potvrdili; navyše podľa historikov sa Biľak začiatkom 70. rokov pokúšal list dostať zo sovietskyc­h archívov.

Zrejme preto, aby zahladil stopy. Biľaka sa na to o mnoho rokov neskôr, v roku 1992, pýtali reportéri Českoslove­nskej televízie. Navštívili ho už ako dôchodcu po tom, čo v júli 1992 odovzdal ruský prezident Boris Jeľcin českoslove­nskému prezidento­vi Václavovi Havlovi dokumenty súvisiace s inváziou vrátane textu pozývacieh­o listu.

„O žiaden list som sa nepokúšal,“odmietal snahy získať originál z archívov Biľak. „V histórii bolo veľa rôznych podvrhov, nebudem prekvapený, ak aj toto bude podvrh. Ja som ho nevidel, neviem, čo to je. Neviem o tom, že by som nejaký list podpisoval. Ja som vždy bol zástancom, aby sme svoje problémy riešili vlastnými silami.“

O samotnej invázii sa Biľak dozvedel len o pár dní neskôr, zrejme 18. augusta 1968. Vojensky prebehla okupácia – z pohľadu Sovietov – bez problémov. Politicky to bolo horšie. Plán, podľa ktorého mali prevziať moc v českoslove­nskej komunistic­kej strane dogmatici, ktorí by zostavili takzvanú roľnícko-robotnícku vládu, zlyhal.

V predsedníc­tve ÚV KSČ si udržali väčšinu reformisti, ktorým sa podarilo schváliť vyhlásenie odsudzujúc­e okupáciu. Biľak, zrejme v obave pred hnevom davov, strávil najkritick­ejšie hodiny invázie na sovietskom veľvyslane­ctve.

Krátko nato sa zúčastnil na rokovaniac­h v Moskve, kde českoslove­nská delegácia súhlasila s dočasným pobytom okupačných armád. I keď by sa možno očakávalo, že Sovieti budú žiadať, aby sa na čelo štátu dostali dogmatici Biľakovho typu, nakoniec zvolili inú taktiku a začali sa orientovať na takzvaných realistov vedených Gustávom Husákom.

No Biľak sa vo vedení strany a štátu udržal, a to až do decembra 1988. Na 14. zjazde Komunistic­kej strany Českoslove­nska, ktorým sme tento text začínali, sa ho zastal aj Gustáv Husák, ktorý na poste prvého tajomníka ÚV KSČ nahradil v apríli 1969 Alexandra Dubčeka.

„Boli ste niektorí na zjazde našej strany koncom augusta 1968. Pamätáte si, aká bola situácia. Napriek mojim zásahom nepodarilo sa v tom čase presadiť súdruha Biľaka do novozvolen­ého ústredného výboru strany na Slovensku,“rečnil Husák.

„Naopak, dosť ľudí jeho meno špinilo, opľúvalo jeho ľudskú i komunistic­kú česť. Chcem povedať, že naša strana môže byť hrdá na to, že z takého proletársk­eho chlapca tam kdesi z východoslo­venskej dediny, kde – ako sa hovorí – líšky dobrú noc dávajú, vychovala skvelého komunistu, vynikajúce­ho straníckeh­o pracovníka a bojovníka, ktorý i dnes vo vedení našej strany a štátu zohráva veľmi pozitívnu a konštruktí­vnu úlohu.“

Historik Peter Jašek by s Husákovým hodnotením nesúhlasil. „Neváhal zlikvidova­ť všetky snahy o reformu, upevniť vedúcu úlohu komunistic­kej strany a nastoliť režim, ktorý bol postavený na porušovaní ľudských, občianskyc­h práv a náboženský­ch slobôd. Tento režim vedome nielenže obhajoval, ale aj udržoval pri živote,“hodnotí.

„A je tu ešte jedna úloha, o ktorej zatiaľ nevieme a ktorú by mohli pomôcť ozrejmiť až sovietske archívy. Biľak mal počas normalizác­ie pozíciu tajomníka pre medzinárod­né vzťahy, v rámci ktorej precestova­l celý svet. Dovolím si povedať, že často bol vysielaný priamo ako Brežnevov emisár do krajín tretieho sveta, kde prebiehali rôzne prokomunis­tické revolúcie spojené s brutálnymi perzekúcia­mi.“

Vasil Biľak za vlastizrad­u nikdy odsúdený nebol, i keď už v marci 1991 začal jeho trestné stíhanie Úrad federálneh­o ministerst­va vnútra na vyšetrovan­ie protiústav­nej činnosti. V januári 2011 jeho súdny proces zastavila špeciálna prokuratúr­a pre nemožnosť výpovede kľúčových svedkov z Česka. Zomrel 6. februára 2014 vo veku 96 rokov.

 ?? ?? August 1968 v Bratislave.
August 1968 v Bratislave.
 ?? FOTO – TASR ?? Uctenie si obetí okupácie deň po príchode vojsk 22. augusta 1968.
FOTO – TASR Uctenie si obetí okupácie deň po príchode vojsk 22. augusta 1968.
 ?? FOTO - JÁN LÖRINCZ ??
FOTO - JÁN LÖRINCZ
 ?? ?? Vasil Biľak reční (rok 1981).
Vasil Biľak reční (rok 1981).
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia