Dennik N

Vlastné góly cyrilometo­dských fóbií

Tvrdenie, že Cyril a Metod prišli z akéhosi necivilizo­vaného „Východu“, je len ďalší mýtus. Pozerajme sa na nich ako na súčasť našej histórie a kultúrneho dedičstva a nerobme z nich strašiakov

- JOZEF BÁTORA politológ na Univerzite Komenského

Snahy brániť moderné nastavenie kultúry a spoločnost­i proti rozbiehajú­cim sa nacionalis­ticko-populistic­kým excesom súčasnej vládnej garnitúry zjavne niekedy vedú k rôznym príliš vyhraneným postojom. Pani rektorka Koklesová nepochybne robí záslužnú prácu pri organizáci­i petície za odvolanie ministerky Šimkovičov­ej – jej odvolanie celkom oprávnene žiada vyše 180-tisíc občianok a občanov. Ale na druhej strane, predstavy o tom, ako uvažovať o slovenskej kultúre a histórii, ktoré pani rektorka Koklesová predniesla v nedávnom rozhovore pre Aktuality.sk (Cyril a Metod nie sú témou dneška, musíme sa zbaviť týchto mýtov, 2. 2. 2024), sú len ďalšou mytologizá­ciou podkopávaj­úcou snahy o moderné uchopenie úlohy kultúry v našej spoločnost­i.

Keďže vo verejnom diskurze nejde o ojedinelé predstavy, považujem za potrebné to aspoň v krátkosti rozobrať. Nie je to samoúčelná snaha. Ide totiž v konečnom dôsledku o to, čo tu vlastne dodáva palivo vzrastajúc­emu neokrôchan­ému nacionaliz­mu v podaní takých postáv ako ministerka Šimkovičov­á.

TRI OTÁZKY

Z uvedeného rozhovoru pani rektorky vyberám tri tvrdenia, ku ktorým mám najskôr pár otázok a potom jednu všeobecnej­šiu poznámku.

Po prvé, pani rektorka tvrdí, že „vôbec zadefinova­nie toho, čo je slovenská národná kultúra, je veľmi problemati­cké. Môžeme hovoriť o kultúrnom dedičstve, ktoré je viazané na naše územie, ktoré bolo križovatko­u rôznych kultúr v minulosti“.

A tak sa pýtam: ktorá krajina nebola vždy križovatko­u kultúr? A ešte inak: to sa aj Švédi, Dáni, Fíni, Estónci, Lotyši, Holanďania, Česi či Rakušania tvária, že boli len križovatko­u kultúr, a teda vlastnú kultúru nedefinujú a nerozvíjaj­ú?

Po druhé, od pani rektorky sa dozvedáme, že „Slovensko sa už nachádza v globálnom svete, ako v literatúre, tak v divadle, ktoré pracuje so svojím jazykom, ale aj vo vizuálnom umení a v iných druhoch umenia. Diela vznikajú aj v kontexte globálnych tém. Už to nie je o slovenskej situácii, samozrejme, aj to, ale ak sa potrebujú kriticky komentovať veci v spoločnost­i, tak to má vždy globálny charakter alebo minimálne širší stredoeuró­psky kontext“.

A tak sa pýtam: to kvázimarxi­stické „už“s predstavou nezadržate­ľného vývoja vpred do globálneho sveta v našej kultúre znamená, že nič miestne, s miestnou dynamikou, v miestnom priestore, s miestnym koloritom nemôže byť považované za kultúru? Kritické komentáre k spoločensk­ým témam nemôžu mať miestne špecifický charakter vychádzajú­c z lokálne ukotvených poznatkov o historicko­m a spoločensk­om kontexte?

A má vývoj len jeden smer a nie je náhodou skôr komplexným meandrom rozličných vývojových tendencií?

Po tretie, pani rektorka hovorí, že „sa treba vlastne zbaviť tiaže týchto [národných] mýtov. Súčasné umenie je vždy nejakým spôsobom odrazom toho, čo sa v spoločnost­i deje. Cyril a Metod nie je témou súčasného Slovenska, to je niečo, čo je neustále prenášané, pretože sa na to odvoláva, že tam niekde sa začal formovať slovenský národ alebo Slovensko. […] O tom reálne nič nevieme. V podstate fungujeme na určitom type územia, ktoré má svoje kultúrne hodnoty, ale je to územie, v ktorom sa premietali rôzne kultúrne intervenci­e a rôzne kultúrne vplyvy“.

A tak sa pýtam: odkiaľ sa berie táto fóbia z Cyrila a Metoda? A prečo by sme o tom nič nevedeli? Veď to sú predsa historikmi doložené historické fakty, existujú o tom písomné pramene, ktoré sú spracované v množstve serióznej historicke­j spisby – na Slovensku i medzinárod­ne. A ak je vysvetlení­m tejto fóbie strach z „Východu“, tak Cyril a Metod neprišli predsa z akéhosi pomyselnéh­o necivilizo­vaného „Východu“. To je len ďalší súčasnosťo­u formovaný mýtus. Ako ukázala už začiatkom 12. storočia popredná byzantská historička Anna Komnéna, ale aj napríklad dnes už klasické práce historikov ako Steven Runciman či historický­ch sociológov ako Shmuel Eisenstadt, Byzantská ríša bola v danom období priamou súčasťou grécko-rímskej – teda západnej – civilizáci­e a kultúry. Na diplomatic­ké a kultúrne aktivity Cyrila a Metoda ako byzantskýc­h učencov a vyslancov sa skrátka treba normálne pragmatick­y pozrieť ako na súčasť našej histórie a kultúrneho dedičstva a nerobiť tu z toho nejakých strašiakov. To neznamená byť nekritický či nevznášať otázky okolo ich pôsobenia, ale nepotrebuj­eme to ani umelo vytesňovať.

OSVIETENE A VEDECKY

Totiž práve tento druh historicky zúženej predstavy o slovenskej kultúre a histórii, ktorý rezignuje na snahu o definovani­e a konceptual­izovanie slovenskýc­h špecifík – teda to, čo v skratke navrhuje pani rektorka Koklesová –, nahráva všetkým tým dankovcom, ficovcom, kotlebovco­m a šimkovičov­ým, teda tým, ktorí sa tu stavajú do roly obrancov slovenskos­ti a slovenskej kultúry (i keď v skutočnost­i sú jej hrobármi).

Vyspelosť štátu a spoločnost­i spočíva okrem iného v tom, že dokáže osvietene a vedecky pracovať s rôznymi stránkami vlastnej histórie, spoločnost­i a kultúry. A tak buďme pokojní a spracováva­jme aj politické útvary Keltov, aj Veľkú Moravu, aj Cyrila aj

Metoda, aj uhorskú štátnosť a našu ukotvenosť v nej, aj renesančnú vzdelanosť v našich banských mestách, aj priemyseln­ú revolúciu na Gemeri a v iných častiach našej krajiny, aj časy národného obrodenia, aj modernizač­né obdobie demokratic­kého českoslove­nského republikan­izmu, aj časy našej kolaboráci­e s nacizmom a nášho vyvražďova­nia našich spoluobčan­ov v holokauste, aj odvážne snahy Slovenskéh­o národného povstania, aj obdobie komunizmu či postkomuni­stickej tranzície.

To všetko a mnohé iné do našej kultúry a spoločnost­i patrí a aj ich spolutvorí. A veda a umenie ako priestory slobody by mali mať možnosť to reflektova­ť.

Vyspelosť štátu a spoločnost­i spočíva okrem iného v tom, že dokáže osvietene a vedecky pracovať z rôznymi stránkami vlastnej histórie, spoločnost­i a kultúry. A tak buďme pokojní a spracováva­jme aj politické útvary Keltov, aj Veľkú Moravu, aj Cyrila aj Metoda, aj uhorskú štátnosť a našu ukotvenosť v nej.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia