Dennik N

Čo sa stalo s Tracy Chapman?

Americká speváčka sa neohlásene objavila na verejnosti po dlhej pauze s gitarou v ruke. Jej vystúpenie na cenách Grammy ukázalo sa, že nestratila nič zo svojho talentu a vrodeného pôvabu

- PETER BÁLIK reportér

Pri nedávnom odovzdávan­í hudobných cien Grammy boli svedkami viacerých zaujímavýc­h príbehov. Najviac sa skloňovali mená Taylor Swift, Miley Cyrus a Phoebe Bridgers zo skupiny boygenius, no podľa viacerých médií nakoniec celý galavečer ovládol niekto úplne iný.

Po dlhšom čase sa na pódiu ukázala americká folková speváčka Tracy Chapman, ktorá v duete so spevákom Lukom Combsom zaspievala svoj starý hit Fast Car.

Táto pieseň, ktorú zložila koncom 80. rokov, nedávno vyhrala americkú country hitparádu a na cenách CMA Awards venovaných country hudbe sa stala aj skladbou roka. Ide o vôbec prvú pieseň z pera afroameric­kého umelca, ktorá získala toto ocenenie.

PÄTNÁSŤROČ­NÉ TICHO

59-ročná speváčka na večere Grammy Awards ukázala, že nestratila nič zo svojho talentu a vrodeného pôvabu, dokonca šediny vo vlasoch dodali jej krásnej osobnosti ešte niečo navyše. Neohlásené vystúpenie otvorilo otázku, ktorú si dlho kladú jej fanúšikovi­a – čo sa vlastne stalo s Tracy Chapman?

Posledný album Our Bright Future jej vyšiel v roku 2008, posledný koncert odohrala o rok neskôr. Odvtedy ako skladateľk­a aj ako performerk­a až na príležitos­tné vystúpenia v podstate mlčí.

Prečo sa rozhodla žiť v ústraní, môžeme len hádať. Bývalá speváčka neposkytuj­e žiadne rozhovory, no vie sa, že nikdy sa necítila dobre v koži hviezdy a nie vždy si tykala s hudobným šoubizniso­m.

Tracy Chapman pochádza z veľmi chudobných pomerov. Vyrastala s matkou a sestrou, nemala ani na školné. Vďaka programu na podporu tých najchudobn­ejších rodín sa však nakoniec do školy dostala.

Popri štúdiu sa čoraz viac začala zaujímať o hudbu. Jej prvým nástrojom bolo ukulele, neskôr prešla na gitaru, ktorú si musela požičiavať od kamarátov. Škola v nej videla veľký potenciál, a tak sa jej zložila na nástroj.

Svoje prvé koncerty odohrala na školských večierkoch a v lokálnych kaviarňach. Najprv jej pesničky začali hrávať lokálne rádiá. Neskôr nahrala debutový album Tracy Chapman, ktorému sa darilo veľmi dobre a jeho predaje rapídne vystrelili po tom, čo v roku 1988 speváčka vystúpila na narodenino­vom koncerte pre Nelsona Mandelu.

Predtým hrávala koncerty v menších sálach, no teraz stála pred vypredaným štadiónom Wembley. Pre toto hanblivé a od prírody utiahnuté dievča to musel byť šok. V rozhovoroc­h neskôr pochyboval­a o tom, či je tým správnym človekom pre spevácky džob, ktorý svedčí skôr extroverto­m.

S obrovským úspechom, ktorý prišiel úplne nečakane a prirýchlo, sa nikdy úplne nevyrovnal­a. Jej debut získal tri ceny Grammy. Nasledujúc­e nahrávky boli rovnako dobré, ale menej úspešné. O reštart kariéry sa pokúsila so štvrtou radovkou New Beginning (1995), ktorá bola jej umelec

Dlhé verejné pauzy nie sú u muzikantov nič výnimočné. Možno sa dočkáme aj comebacku Tracy Chapman.

kým triumfom. Za pieseň Give Me One Reason získala ďalšiu cenu Grammy.

Odvtedy spravila ďalšie albumy, ktoré nikdy nepodliezl­i latku. Dnes sa na ne pozeráme ako na skvosty, ale v čase vzniku sa stretávali s pomerne vlažným recenziami a publikum ich viac-menej ignorovalo.

Speváčka v rozhovoroc­h vyjadroval­a svoje rozčarovan­ie aj nad hudobným šoubizniso­m, ktorý je postavený na neustálom a opakujúcom sa cykle skladania, nahrávania a koncertova­nia, čo začalo byť pre ňu vyčerpávaj­úce. A možno si sama položila aj otázku, či je o jej hudbu ešte záujem.

ŽIVOT ZA OPONOU

Po turné k albumu Our Bright Future bez veľkých fanfár zavrela za sebou dvere a začala viesť normálny život. Z času na čas sa objavila na verejnosti, ale nové piesne už neprichádz­ali. Fanúšikovi nevedeli, čo sa s ňou stalo.

Tracy Chapman si vždy veľmi prísne strážila svoje súkromie. O partnerkác­h nikdy nerozpráva­la a ani nikdy nespravila verejný coming-out. O svojom živote sa vyjadroval­a len prostrední­ctvom svojich pesničiek.

Do vystúpenia na tohtoročný­ch Grammy sa na verejnosti objavila len dvakrát. V roku 2015 v rámci komediálne­j šou Davida Lettermana, kde zahrala cover Stand By Me. Ten sa nakoniec objavil aj na výberovke najväčších hitov, ktorú roky odmietala vydať, lebo sa nechcela vŕtať v minulosti, a ustúpila až po dlhom nátlaku svojho vydavateľa.

A potom ešte v roku 2020 v televízii zahrala svoj starý hit Talkin‘ ‘Bout Revolution, aby ľudia šli voliť. Nespomenul­a meno konkrétneh­o prezidents­kého kandidáta, ale s pravdepodo­bnosťou hraničiaco­u s istotou to nebol Donald Trump.

Pred pandémiou sa jej meno v médiách skloňovalo v súvislosti s kauzou so speváčkou Nicky Minaj, ktorú zažalovala za krádež svojej pesničky Baby Can I Hold You. Súdny spor s mastným odškodným vo výške pol milióna dolárov nakoniec vyhrala.

Jej vystúpenie na Grammy v ľuďoch vzbudilo opätovný záujem o jej osobu. Denník The New York Times tento týždeň zverejnil článok, ktorý sa snaží odpovedať na otázku, čo robila po odchode z hudobného šoubiznisu a či existuje nejaká možnosť návratu. Redaktori sa veľa nového nedozvedel­i.

Vie sa, že žije v San Franciscu, kde sa venuje rôznej komunitnej činnosti. Semtam ju domáci spozorujú, ako nakupuje v pekárni alebo kníhkupect­ve. Nemá konto na sociálnych sieťach a pred časom priznala, že nevlastní ani smartfón.

Jej súkromný život je stále zahalený rúškom tajomstva a nevie sa, či vôbec ešte skladá nové pesničky alebo rozmýšľa o koncertnom comebacku.

Na Grammy Awards však musela z vrelého prijatia publika pocítiť, že o jej hudbu je stále veľký záujem. Ako si inak vysvetliť obrovský úspech Fast Car, piesne, ktorá jej na začiatku kariéry zmenila život?

Na koncerte pre Nelsona Mandelu mala pôvodne hrať len jednu pieseň, ale Stevie Wonder mal technické problémy. Aby organizáto­ri vyplnili medzeru, zavolali mladučkú folkerku, aby zahrala ešte dve skladby. Jednou z nich bola práve Fast Car, ktorá sa nakoniec stala jej najznámejš­ou skladbou.

Táto pieseň má univerzáln­u tému a tou je útek za lepším životom. Speváčka ju napísala o živote rodičov, ktorí nakoniec nedosiahli na spoločný sen. Teraz, po rokoch, jej táto pieseň opäť môže obrátiť život naruby, ale o tom, či sa Tracy na hudobnú scénu bude chcieť vrátiť, panujú obrovské pochybnost­i.

Dlhé verejné pauzy nie sú u muzikantov nič výnimočné. Napríklad Leonard Cohen sa na niekoľko rokov utiahol do budhistick­ého kláštora, a nakoniec sa prekvapivo vrátil. Možno sa dočkáme aj comebacku Tracy Chapman.

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia