Dennik N

Fico sa už chystá na RTVS

Sloboda médií sa už tak či tak zužuje, ale vláda je pripravená obmedziť ju ešte viac

- MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka

Parlament v pondelok ani neotvoril mimoriadnu schôdzu, na ktorej strany PS a SaS navrhujú odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičov­ej. Nebol uznášanias­chopný, lebo v pléne neboli poslanci Smeru, SNS a Hlasu. Ďalší pokus bude v utorok ráno.

Prítomná nebola ani ministerka kultúry, pretože je v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch na konferenci­i UNESCO o vzdelávaní v oblasti kultúry a umenia. Konferenci­a trvá od 12. do 15. februára. Šimkovičov­ej účasť schválila vláda, ale ministerka sa vráti až 17. februára. Strana Igora Matoviča ministerku podozrieva, že má v zahraničí súkromný program, a žiadajú vysvetleni­e. To Šimkovičov­á zatiaľ neposkytla. Ministerki­nho návratu sa už nevie dočkať aj premiér. Pre Šimkovičov­ú má totiž úlohu. Robert Fico v rozhovore pre Pravdu povedal, že čaká, kedy „konečne“príde s návrhom, čo budú robiť so slovenskou televíziou. To, čo televízia predvádza, je podľa Fica „vrchol“.

Neoznačil konkrétnu reportáž, ktorá by nespĺňala jeho kritériá objektívne­j a verejnoprá­vnej žurnalisti­ky, ale podľa Fica „predsa nie je možné, aby slovenská televízia propagoval­a opozičné mítingy a volala ľudí“. Vo Ficovom svete by asi bolo ideálne o protestoch vôbec neinformov­ať. Podľa Fica sa z redaktorov stala partička aktivistov a nie sú to novinári, televízia je „opozičná“a „protivládn­a“. Fico chce z RTVS štátnu propagandi­stickú inštitúciu, ktorá bude maximálne mapovať jeho regionálne výjazdy, informovať o tom, ako plní programové vyhlásenie vlády, prípadne zmapuje aj jeho rozdávanie bozkov dôchodkyni­am na oslavách MDŽ či potriasani­e rúk s ruským veľvyslanc­om.

Premiér hovorí, že veď už teraz je televízia naviazaná na štátny rozpočet, pretože sa zrušili koncesioná­rske poplatky (vďaka Richardovi Sulíkovi).

Ako prvého vláda vymení riaditeľa Ľubomíra Machaja, lebo „v ére, v ktorej sa nachádzame, ľudia typu pána Machaja nemajú čo robiť na čele slovenskej televízie“.

Sloboda médií sa už tak či tak zužuje. Potom, čo Penta, ktorá sympatizuj­e s vládnymi politikmi a propagoval­a ich pred voľbami aj vo svojich schránkový­ch novinách, ovládla denník Nový Čas (už dávno ovláda Plus 1 deň a Plus 7 dní), prakticky neexistuje politický bulvár, ktorý by bol voči vláde kritický. Ministerky sú dobre oblečené modelky, ministri gentlemani, ktorí kupujú partnerkám kvety, lebo sú málokedy doma.

Najväčšie napätie je však v mediálnom priestore z toho, čo sa stane s televíziou Markíza a ako k zmene vlády pristúpia jej majitelia v PPF. Aké rozsiahle budú personálne zmeny a ako sa zachová redakcia najsledova­nejšieho večerného spravodajs­tva, ak príde zo strany vedenia k snahám ovplyvňova­ť ho.

Markízu Fico zobral útokom od prvého dňa, keď povedal, že tam štát nebude inzerovať, a jej redaktorom neodpovedá na tlačových besedách na otázky. Dokonca sa ich drzo pýta, či ešte nedostali inštrukcie.

RTVS je roky tá menej odvážna a vždy viac pod vplyvom politickej moci ako súkromné televízie. Jej ovládnutie bude preto pre Slovensko vážny problém, ale ešte väčší bude, ak Fico zlomí cez peniaze aj Markízu.

Najväčšie napätie je však v mediálnom priestore z toho, čo sa stane s televíziou Markíza a ako k zmene vlády pristúpia jej majitelia v PPF.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia