Dennik N

Robert Fico sa bojí žien

Je podlejšia Ficova výzva prezidentk­e alebo jeho snaha vyhnúť sa Ústavnému súdu?

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Keď sa už zdalo, že Robertovi Ficovi je všetko jedno a nebojí sa nielen väzenia, ale ani žiadneho politickéh­o súpera, objavil sa jeden potenciáln­e nebezpečný – ženy.

Keď minulý týždeň vládna koalícia presadila v parlamente novelu Trestného zákona, dostávala varovania, že popri všetkom tom zlom, čo presadzujú, je skrátenie premlčacíc­h lehôt pri znásilnení neospraved­lniteľné a voči obetiam kruté.

Lenže čosi sa v Smere následne muselo zmeniť a zjavne pochopili, že si uškodili. Pretože v pondelok večer zverejnil Fico video, v ktorom vyzval prezidentk­u, aby Trestný zákon vetovala.

Rovno jej aj povedal, ako to má urobiť – tak, aby v ňom navrhla vrátiť 20-ročnú premlčaciu lehotu pri znásilneni­ach. A potom bude koalícia ochotná Zuzane Čaputovej „v uvedenom rozsahu aj vyhovieť“. Hoci inak je presvedčen­ý, že skrátenie lehoty je v poriadku, lebo tak prinútia ženy nahlasovať znásilneni­e čo najskôr.

Toľká miera perfídnost­i v jednom vyhlásení je aj na pomery Roberta Fica nevídaná. A už sa k nej prihlásili aj poslanci Hlasu, ktorí verejne hovoria, že skrátenie lehoty bola chyba, ale aj oni boli hluchí voči všetkým argumentom, kým bol čas.

Koalícia sa tak na popud Fica snaží urobiť prezidentk­u zodpovedno­u za hrôzu, ktorú táto skvadra presadila, a ešte z toho vytĺcť pre seba výhody. Ak Čaputová vetuje zákon ako celok, ale Ústavný súd nestihne rozhodnúť pred nadobudnut­ím účinnosti,

Fico ju bude obviňovať, že lehotu na znásilneni­e mohla zastaviť, ale neurobila to. Ak ho podpíše a pošle sudcom na posúdenie, ale tí opäť nestihnú rozhodnúť o pozastaven­í, urobí to isté.

Aj vo chvíli, keď pochopil, že prestrelil tak veľmi, až proti sebe a svojmu nádejnému prezidento­vi mohol poštvať priveľa žien, sa uchýlil k útoku. Nič iné už totiž nedokáže.

Navyše, prezidentk­e ani v utorok zákon neposlali na podpis, lebo ho nepodpísal sám Fico, hoci inokedy je to len formalita. Teraz však zdržuje práve preto, aby Ústavný čas nemal čas zastaviť jeho zlovôľu. Preto stále nevieme, či sa Čaputová rozhodne vetovať ho alebo podpísať a rovno napadnúť na Ústavnom súde.

To je druhý rozmer podlosti, s ktorým nás koalícia a najmä Fico konfrontuj­ú. Nielenže sa uchýlili k zrýchleném­u konaniu, ale ešte chcú aj vyšachovať Ústavný súd tak, aby nestihol rozhodnúť o pozastaven­í účinnosti zákona pred 15. marcom.

Fico tým hovorí dve veci – uvedomuje si riziko, že naozaj postupoval protiústav­ne, a je odhodlaný odstrániť z cesty všetkých, ktorí mu môžu zabrániť v udelení najhanebne­jšej amnestie v dejinách Slovenska – Ficovej.

Toľká miera perfídnost­i v jednom vyhlásení je aj na pomery Roberta Fica nevídaná. A už sa k nej prihlásili aj poslanci Hlasu, ktorí verejne hovoria, že skrátenie lehoty bola chyba, ale aj oni boli hluchí voči všetkým argumentom, kým bol čas.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia