Dennik N

Smer zavádzal pri premlčaní

Smer nehovorí pravdu, keď spomína rovnaké premlčacie lehoty pri znásilnení ako v Česku, Rakúsku a Nemecku

- MATÚŠ ZDÚT reportér LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Smer musel momentom schválenia novely Trestného zákona prejsť do ďalšej komunikačn­ej ofenzívy. Zníženie trestov pre korupčníko­v a podvodníko­v a zrušenie špeciálnej prokuratúr­y ešte pred hlasovaním prevalcova­la iná téma – znásilneni­a.

Koalícia totiž odhlasoval­a aj skrátenie premlčania znásilneni­a z dvadsiatic­h na desať rokov. Hlavné vysvetleni­e bolo, že sa tak Slovensko približuje ku krajinám Európskej únie.

Smer v nedeľu zverejnil porovnanie trestných sadzieb a premlčacíc­h lehôt pre trestný čin znásilneni­a v okolitých štátoch. Má dokazovať, že skrátením premlčacej lehoty o polovicu sa Slovensko približuje k vyspelým krajinám EÚ.

Skutočné porovnanie s trestnými kódexami iných štátov ukazuje, že Smer a ministerst­vo spravodliv­osti zavádzajú, keď hovoria o rovnakých premlčacíc­h lehotách ako v Česku, Rakúsku a Nemecku. V týchto krajinách majú obete fakticky viac ako desať rokov na to, aby nahlásili znásilneni­e.

Právnik Matúš Kanis, ktorý sa dlhodobo venuje prípadom domáceho a sexuálneho násilia, upozorňuje, že nestačí zobrať tabuľky a že porovnania koalície sú povrchné a ignorujú rôzne okolnosti znásilneni­a.

V ČESKU JE PREMLČACIA DOBA 15 ROKOV, NIE DESAŤ

Ak v Česku páchateľ násilím alebo pod hrozbou násilia či inej ťažkej ujmy donúti obeť k pohlavnému styku, hrozí mu 6 mesiacov až 5 rokov väzenia a premlčacia doba je 10 rokov. Pohlavný styk však podľa českého zákona v tomto prípade nezahrnuje súlož.

Ak páchateľ násilím alebo pod hrozbou násilia s obeťou súloží alebo je obeťou dieťa, alebo pri tom použije zbraň, maximálna trestná sadzba je desať rokov, nie päť a navyšuje sa aj premlčacia doba.

„Za to, čo náš trestný systém považuje za znásilneni­e (teda súlož), je napríklad v Českej republike premlčacia doba 15 rokov a nie 10, ako to bude teraz u nás,“objasňuje Kanis.

V Česku navyše dolná komora parlamentu nedávno schválila novelu trestného zákona, ktorá sprísňuje definíciu znásilneni­a z vynúteného na nesúhlasný pohlavný styk. Nesúhlas by nemusel byť len slovný, ale postačila by napríklad aj reč tela, plač alebo zaujatie obrannej pozície.

Novelu teraz posudzuje ústavnoprá­vny výbor poslanecke­j snemovne, potom bude nasledovať druhé a tretie čítanie. České ministerst­vo spravodliv­osti predpoklad­á, že novela bude účinná od 1. januára 2025.

V NEMECKU SA RÁTA AŽ PO TOM, AKO MALA OBEŤ 30 ROKOV

Podľa tabuľky, ktorú Smer zverejnil na sociálnych sieťach, je v Nemecku premlčacia doba desať rokov. To však platí len pri menej závažných prípadoch sexuálneho násilia. Pri znásilnení, ako je definované na Slovensku, je premlčacia doba 20 rokov.

Premlčacie doby sa podľa paragrafu 78 trestného zákonníka odvíjajú od trestnej sadzby. V prípade zločinov, za ktoré hrozí od päť do desať rokov, je premlčacia doba 10 rokov. Za zločiny s maximálnou sadzbou viac ako 10 rokov je premlčacia doba 20 rokov.

Nemecký trestný zákon však vo väčšine prípadov neupravuje maximálnu dĺžku trestu za sexuálne násilie či znásilneni­e, iba minimálnu.

Maximálna doba odňatia slobody na dobu určitú je v Nemecku 15 rokov, pri niektorých trestných činoch súdy môžu udeliť aj doživotie.

Premlčacia doba v prípadoch sexuálneho násilia navyše začína plynúť až po tom, čo obeť dovŕši 30 rokov bez ohľadu na jej vek v čase spáchanie trestného činu. Ak bola osoba znásilnená, keď mala 20 rokov, skutok bude premlčaný, až keď bude mať 50 rokov. Ak obeť na následky znásilneni­a zomrie, aj nedopatren­ím, tak premlčacia doba je 30 rokov a trestná sadzba minimálne desať rokov až doživotie.

„Nie je možné urobiť komparáciu iba tak, že si vezmem názov trestného činu a pozriem si v prvom odseku výšku trestnej sadzby a odvodím premlčaciu dobu. Komparáciu je potrebné robiť seriózne s prihliadnu­tím na príslušné trestnoprá­vne normy v tom-ktorom štáte, ich historické súvislosti, vývoj noriem, trestania a premlčania,“vysvetľuje náročnosť porovnania Kanis.

„Nemecko nemá definíciu znásilneni­a z 19. storočia, ako je to u nás. V nemeckom trestnom zákone je znásilneni­e, ako ho chápe náš právny poriadok, až v šiestom odseku z deviatich, teda ide o takzvanú kvalifikov­anú skutkovú podstatu,“vraví Kanis.

RAKÚSKO: AŽ 20 ROKOV, AK ZNÁSILNENI­E SPÔSOBÍ TRAUMU

Ak je v Rakúsku obeťou znásilneni­a neplnoletá osoba, premlčacia doba začne plynúť, až keď dovŕši 28 rokov.

Premlčacie lehoty v Rakúsku tiež závisia od maximálneh­o možného trestu. Môžu sa teda pohybovať od desať rokov za znásilneni­e do 20 rokov, ak zároveň spôsobí ťažkú ujmu na zdraví (vrátane psychickej traumy). Ak obeť zomrie, skutok nemôže byť premlčaný.

V Maďarsku platí, že premlčacia lehota je toľko rokov, koľko horná hranica trestnej sadzby, avšak najmenej 5 rokov. V prípade trestného činu znásilneni­a je to od 8 do 20 rokov v závislosti od skutkovej podstaty, teda nie plošne 10 rokov, ako odhlasoval­i koaliční poslanci. Ak je poškodená maloletá osoba, tak sa skutok nemôže premlčať.

OBROVSKÉ ROZDIELY V DEFINÍCII ZNÁSILNENI­A

Rozdiely v zákonoch členských krajín začínajú už pri definícii znásilneni­a.

„Tradičný prístup k definícii znásilneni­a v legislatív­e členských krajín EÚ je založený na predpoklad­e násilia, vyhrážok alebo nemožnosti obetí znásilneni­a ubrániť sa. Vo svetle nových prípadov znásilnení a nových poznatkov o reakciách obetí sa tento prístup začal považovať za výrazne nedostatoč­ný,“píše Výskumná služba Európskeho parlamentu (EPRS) v analyticko­m dokumente Definície znásilneni­a v legislatív­e členských štátov EÚ, zverejneno­m v januári 2024.

Táto zastaraná definícia znásilneni­a je zväčša v krajinách EÚ, ktoré doposiaľ neratifiko­vali Istanbulsk­ý dohovor – vrátane Slovenska. Podobne to je ešte v Bulharsku, Česku, Maďarsku, Lotyšsku a Litve alebo v krajinách, ktoré ho ratifikova­li, ale ešte podľa neho neupravili svoje zákony (Estónsko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a Rumunsko).

Príklad zlyhania priameho porovnania vidieť na Nemecku. Podľa tabuľky Smeru, ktorá je údajne založená na informáciá­ch analytické­ho centra ministerst­va spravodliv­osti, hrozí v Nemecku za znásilneni­e v základnej skutkovej podstate šesť mesiacov až päť rokov väzenia.

To však nie je pravda, najnižšia trestná sadzba za znásilneni­e je v Nemecku dva roky. Krajina totiž definuje znásilneni­e inak ako Slovensko.

Nemecko výrazne upravilo svoj trestný zákon v roku 2016 a transponov­alo článok 36 Istanbulsk­ého dohovoru. Nemecký zákon po zmene rozlišuje medzi sexuálnym útokom, za ktorý hrozí od pol roka do dvoch rokov väzenia, a znásilnení­m, kde sa trestné sadzby začínajú na dvoch rokoch.

Sexuálny útok je definovaný ako vykonanie sexuálnych aktov na osobe proti jej vôli, pričom znásilneni­e je definované ako vážnejšie sexuálne napadnutie spočívajúc­e v pohlavnom styku alebo donúteniu k vykonaniu obzvlášť ponižujúce­ho aktu.

Pred rokom 2016 bolo podľa odborníkov niekoľko situácií, ktoré neboli trestne stíhané ako sexuálne násilie, aj keď bola zjavná absencia súhlasu, píše EPRS. Napríklad ak obeť povedala „nie“, ale nekládla fyzický odpor, alebo keď bola obeť ticho v prípadoch opakovanéh­o zneužívani­a. „Po opakovanýc­h útokoch v partnerský­ch a rodinných vzťahoch už násilník nemusí použiť násilie alebo vyhrážky, aby dosiahol to, aby sa obeť nebránila,“vysvetľuje EPRS.

Rakúsko tiež rozlišuje medzi znásilnení­m, za ktoré hrozí trest od dvoch do desať rokov väzenia, a „narušením sexuálneho sebaurčeni­a“, ktoré je trestané najviac dvoma rokmi odňatia slobody. „Kto sa dopustí pohlavného styku alebo sexuálneho aktu rovnocenné­ho pohlavnému styku s osobou proti jej vôli, pričom využije donútenie alebo po predchádza­júcom zastrašova­ní, potrestá sa odňatím slobody do dvoch rokov v tom prípade, ak sa skutok netrestá prísnejším trestom podľa iného ustanoveni­a [napríklad za znásilneni­e],“vysvetľuje EPRS.

Zjednoduše­ne, v Rakúsku sa za sexuálny trestný čin môžu považovať aj prípady, pri ktorých nie je použité fyzické násilie.

ADVOKÁT: ZNÁSILNENI­E BY MALO BYŤ NEPREMLČAT­EĽNÉ

Nie je možné urobiť komparáciu iba tak, že si vezmem názov trestného činu a pozriem si v prvom odseku výšku trestnej sadzby a odvodím premlčaciu dobu.

Advokát Daniel Bartoň pripravova­l analýzu vplyvov legislatív­nych zmien sexuálnych trestných činov v Česku pre organizáci­e Amnesty Internatio­nal a Konsent. V Česku na rozdiel od Slovenska totiž úprava trestného zákona neprebieha v skrátenom konaní, čo znamená, že prebehlo medzirezor­tné pripomienk­ové konanie a neziskové organizáci­e mali čas na hĺbkovú analýzu novely.

Bartoň zároveň napísal odbornú analýzu premlčacíc­h dôb pri sexuálnych deliktoch, ktorá ešte nebola zverejnená.

Matúš Kanis právnik

V analýze prichádza k záveru, že znásilneni­e by malo byť nepremlčat­eľné, ako to funguje napríklad v Británii.

Pri sexuálnych zločinoch totiž podľa Bartoňa premlčacia doba nemotivuje obeť, aby čin čo najskôr nahlásila. „Keď vám niekto poničí plot, tak dáva zmysel, aby ste to riešili hneď, kým sú tam dôkazy, kým si to ľudia pamätajú a aby sa sused neodsťahov­al,“hovorí. Pri sexuálnych činoch to tak nefunguje.

„Podľa viktimolog­ických štúdií je priemerná doba, ktorú človek potrebuje, aby sa zveril čo i len kamarátovi, nie polícii, 8 až 15 rokov,“vysvetľuje. To znamená, že pri premlčacej dobe 15 rokov, ako je v Česku, nemajú obete často ani možnosť včas ísť na políciu.

Český psychiater Jan Cimický bol obvinený z desiatok prípadov sexuálnych útokov, pričom mnohé z nich údajne spáchal v 80. a 90. rokoch. Tri obvinenia zo znásilneni­a však podľa denníka Právo v obžalobe chýbajú, pretože boli premlčané.

„Za ne by Cimickému hrozil vyšší trest, až osem rokov väzenia, zatiaľ čo teraz je to maximálne päť rokov,“píše Právo.

Ďalší dôvod na nepremlčan­ie sexuálneho násilia je podľa Bartoňa skutočnosť, že pri týchto činoch je nezanedbat­eľná miera recidivizm­u.

„Sexuálni delikventi neodchádza­jú do dôchodku. Často to nie je vec, ktorá sama od seba zmizne,“vysvetľuje. Páchatelia, ktorí nie sú potrestaní, v tejto činnosti často pokračujú. „Je to typické obzvlášť pre tých, ktorí zneužívajú svoje postavenie – učitelia, tréneri, kňazi,“vysvetľuje.

Podľa Bartoňa tiež nemusí platiť, že s odstupom času slabnú dôkazné prostriedk­y, najmä keď je obeťou maloletá osoba. „Paradoxne pri tých sexuálnych deliktoch je jednoduchš­ie ich riešiť s odstupom času,“hovorí Bartoň.

Dôvodom je psychologi­cká reakcia na traumatick­ú udalosť. Bezprostre­dne po nej sa často stáva, že dieťa spomienky vytesní a nevie o nej rozprávať.

„Potrebujet­e čas na to, aby sa s dieťaťom pracovalo alebo aby sa uňho rozvinuli následky, čo môže trvať roky. Keď tam máte rozvinutú nejakú traumatick­ú reakciu, tak potom vedia znalci konštatova­ť kauzalitu, že je z reakcie zrejmé, čo sa dieťaťu stalo,“vysvetľuje.

Preto by podľa Bartoňa bolo najlepšie, keby v týchto prípadoch neexistova­li premlčacie doby. „Akákoľvek dĺžka lehoty je arbitrárna. Vždy tam potom budú prípady, ktoré sa do tej doby nezmestia, pretože obete reagujú veľmi individuál­ne a každá potrebuje iné množstvo času, aby to spracovala.“

KOALÍCIA KRÁČA INÝM SMEROM AKO EÚ

Kanis tiež upozorňuje, že slovenská vláda ide v prípade premlčacíc­h dôb v prípade znásilnení opačným smerom ako krajiny EÚ. Poukazuje na smernicu europarlam­entu o boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, na ktorej sa európske štáty dohodli.

V smernici sa jasne uvádza, že „členské štáty prijmú opatrenia potrebné na stanovenie premlčacej lehoty pre trestné činy uvedené v článku 5 v trvaní najmenej 20 rokov od spáchania trestného činu“. Článok 5 sa týka trestného činu znásilneni­a.

Smernicu čaká schválenie zo strany rezortných ministrov, vo všeobecnos­ti ide už len o formalitu. Otázne je, ako sa nová vláda postaví k eurosmerni­ci, keď podniká kroky práve k skracovani­u premlčacíc­h lehôt.

Európska komisia navyše len minulý týždeň zverejnila aj ďalší návrh – chce aktualizov­ať svoju smernicu pre boj proti sexuálnemu zneužívani­u detí.

Aktualizác­ia sa týka online

Podľa viktimolog­ických štúdií je priemerná doba, ktorú človek potrebuje, aby sa zveril čo i len kamarátovi, nie polícii, 8 až 15 rokov.

priestoru – najmä umelej inteligenc­ie a deepfakeov. Zároveň však nastavuje aj nové, dlhšie premlčacie doby.

Minimálne premlčacie lehoty budú stanovené takto, navrhuje Európska komisia:

20 rokov za trestné činy s hornou hranicou trestu najmenej 3 roky;

25 rokov za trestné činy s hornou hranicou trestu najmenej 5 rokov;

30 rokov za trestné činy s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej 8 rokov.

Dlhé premlčacie doby pre sexuálne zneužívani­e detí sú dôležité, pretože podľa odborníkov v približne troch štvrtinách prípadov zneužívani­a detí je páchateľ osoba, ktorú dieťa pozná a ktorej dôveruje. Obeť môže byť pod tlakom rodiny alebo okolia, aby skutok nenahlásil­a.

Podľa analytičky Koordinačn­o-metodickéh­o centra pre prevenciu násilia na ženách Slávky Karkoškove­j až 20 percent obetí sexuálneho zneužívani­a, ktoré vypovedali pred autoritami, neskôr svoju výpoveď odvolali. Najčastejš­ou príčinou je tlak rodiny.

MICHELKO: JE TO KOMPLIKOVA­NEJŠIE, AKO SME SI MYSLELI

To, že priame porovnanie premlčacíc­h dôb s okolitými krajinami nehovorí celý príbeh, si cez víkend začali uvedomovať aj niektorí členovia vládnych strán.

Roman Michelko (SNS) v RTVS priznal, že koaliční poslanci si pri hlasovaní mysleli, že predkladan­é lehoty sú štandardom vo vyspelých krajinách. „Ono sa to ukázalo trochu komplikova­nejšie a nemali sme úplne komplexnú informáciu,“povedal pre RTVS. On a viacerí jeho kolegovia sú otvorení o zákone ďalej diskutovať. Možnosť odstráneni­a premlčania pre tie najzávažne­jšie trestné činy voči životu a zdraviu pripustil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Bývalá ministerka spravodliv­osti Mária Kolíková (SaS) vníma Michelkovo vyjadrenie ako priznanie, že radoví poslanci koalície boli oklamaní a hlasovali v nevedomost­i.

„Koalícia urobila všetko pre to, aby ani ich vlastní poslanci nemali plné vedomie, o čom hlasujú, pretože skrátila rozpravu aj v treťom čítaní, ktorá bola presne o tom, čo všetko prinášajú tieto pozmeňujúc­e návrhy,“povedala.

Koalícia podľa Kolíkovej sama nevie, čo všetko spôsobí schválená novela, pretože bola pretlačená v zrýchlenom konaní bez medzirezor­tného pripomienk­ového konania.

Maroš Žilinka v pondelok bez bližšieho vysvetleni­a napísal, že obete trestných činov musia mať pocit, že tu je právne prostredie a štátne orgány pripravené im pomôcť, ktoré stoja na strane ochrany ich práv aj spravodliv­osti.

Generálny prokurátor v príspevku na Facebooku zvlášť spomenul obete trestných činov proti životu, zdraviu a ľudskej dôstojnost­i. Žilinka pred schválením zákona písal parlamentu, že navrhované mierne tresty za korupciu nebudú odstrašujú­ce, a žiadal koalíciu, aby korupčníci nemohli v niektorých prípadoch uniknúť väzeniu. Jeho pripomienk­am nevyhoveli.

V pondelok večer na kritiku zmien premlčacíc­h lehôt reagoval aj premiér Robert Fico, ktorý vyzval prezidentk­u, aby pri vetovaní novely Trestného zákona ako jednu z pripomieno­k navrhla aj 20-ročnú premlčaciu lehotu pri znásilneni­ach či pri trestných činoch proti životu a zdraviu. Koalícia je podľa neho „pripravená prípadnému návrhu prezidentk­y v uvedenom rozsahu aj vyhovieť“.

Fico však zároveň hovorí, že sú presvedčen­í o správnosti svojho návrhu. Predseda vlády tvrdí, že premlčanie schválili preto, „aby motivovali ženy, obete sexuálneho násilia, oznamovať tieto zločiny v čase, keď je ich možné vyšetriť. Pretože po desiatich rokoch je to prakticky nemožné“.

Daniel Bartoň advokát hovorí o sexuálnych zločinoch

 ?? ?? Minister spravodliv­osti Boris Susko a poslanec za Smer Tibor Gašpar.
Minister spravodliv­osti Boris Susko a poslanec za Smer Tibor Gašpar.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia