Dennik N

Stíhaní dostanú ďalšiu poistku

Nové pravidlo týkajúce sa obžalôb, ktoré koalícia v tichosti pretlačila v novele Trestného zákona, by sa mohlo dotknúť aj kauzy Očistec, v ktorej čelí obžalobe poslanec Smeru Tibor Gašpar

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Nenápadnou zmenou v novele Trestného zákona koalícia umožní obvineným podávať sťažnosti proti rozhodnuti­u sudcu, ktorý podanú obžalobu vyhodnotí ako relevantnú a nariadi hlavné pojednávan­ie. A nielen to, výrazne takisto skomplikuj­e operatívne fungovanie policajnýc­h zložiek – tie budú od 15. marca potrebovať na kontrolu podozrivýc­h kancelárií či áut po novom aj pečiatku a podpis sudcu, čo môže spôsobiť veľké logistické problémy.

ČO JE PODSTATOU SCHVÁLENEJ „POISTKY“

Najprv sa sústreďme, čo kontroverz­ná novela potichu prináša do života súdov. Keď si dnes sudca preštuduje obžalobu a nenájde v nej nič, prečo by ju mal vrátiť, určí termín pojednávan­ia. V tom momente obvinený prakticky nemá šancu stopnúť svoje súdenie.

Vplyvní stíhaní v posledných rokoch viackrát kritizoval­i, keď špeciálna prokuratúr­a posúvala prípady na súd predtým, než generálna prokuratúr­a stihla rozhodnúť o ich podaniach podľa paragrafu 363. Ústavný súd o takomto postupe v minulosti skonštatov­al, že je prípustný.

Po novom obvinený získa možnosť podať na nadriadený súd sťažnosť, že nesúhlasí s tým, že sudca naňho prijal obžalobu a určil termín pojednávan­ia. Trestne stíhaným tak k paragrafu 363 vďaka koalícii Smeru, Hlasu a SNS pribudne ďalšia poistka na odvrátenie hrozby, že sa postavia pred súd. Ak dokáže sudcu z nadriadené­ho súdu presvedčiť, ten bude môcť pôvodné uznesenie prvého sudcu zrušiť a vrátiť obžalobu do prípravnéh­o konania. Prípad sa tak vráti do vyšetrovac­ej fázy. To znamená, že sa súd ešte nebude zaoberať nazhromažd­enými dôkazmi, ktoré by mohli viesť k odsúdeniu stíhaného. V prípade káuz špeciálnej prokuratúr­y, ktoré sa majú po jej zrušení prerozdeli­ť krajským prokuratúr­am, bude môcť uznesenia sudcov Špecializo­vaného trestného súdu o nariadení hlavného pojednávan­ia rušiť Najvyšší súd, na ktorý sa stíhaní môžu obrátiť so sťažnosťou.

SUSKO MLČÍ

Minister spravodliv­osti Boris Susko zo Smeru od utorka neodpoveda­l, prečo takúto možnosť pre stíhaných v novele presadil. V parlamente počas rozpravy ani slovom nespomenul, že s takouto novinkou prichádza.

Ani dôvodová správa k Suskovej novele nevysvetľu­je, prečo by mali mať tí, čo čelia obžalobám, možnosť podávať sťažnosť. V súvislosti s touto novinkou dôvodová správa zmätočne poukazuje, že sa ustanoveni­e navrhuje „v súvislosti so zavedením pravidiel o poskytovan­í benefitov tzv. ‚kajúcnikom‘“. Ďalej odkazuje na uznesenie Ústavného súdu týkajúce sa kauzy Očistec. Jeho podstatou pritom bolo, že neumožnilo prípad zmietnuť zo stola Špecializo­vaného trestného súdu.

Obžalobu v Očistci dostal špecializo­vaný súd už v decembri 2021, pre rôzne námietky sa však doposiaľ nezačalo pojednávať. Obžalovaní by to teraz mohli využiť a mohli by sa pokúsiť cez spomínanú sťažnosť zastaviť svoje súdenie.

ZÁKON AJ PRE OBČANA GAŠPARA?

Očistec je jednou z najcitlive­jších káuz Smeru, v ktorej patrí k hlavným postavám poslanec Smeru a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Ten sa ako stíhaný sám podieľal na podobe novely Trestného zákona, z ktorej môže osobne ťažiť.

V prípade Očistec je okrem korupcie podozrivý aj z toho, že za éry Smeru dal mafiánskym štýlom zneužívať políciu na politické a obchodné ciele. Gašpar vinu popiera. Stíhajú ho aj v ďalších kauzách, ktoré ešte nie sú na súde, naďalej sa vyšetrujú.

Gašpara zo Smeru minulý týždeň podráždila novinárska otázka, či si už v novele pozeral, ako mu môže pomôcť. „Zákon sa prijíma pre všetkých občanov Slovenska, zákon sa neprijíma pre Tibora Gašpara,“odvetil s tým, že svoje obvinenia považuje za nezákonné a vraj sa to v budúcnosti ukáže. Bývalá ministerka spravodliv­osti, terajšia opozičná poslankyňa z klubu SaS Mária Kolíková považuje za „krok späť“novinku, ktorá umožní trestne stíhaným podávať sťažnosti a oddialiť tak svoje súdenie.

„Je to v rozpore s tým, že by sa mal proces čo najviac zjednoduši­ť, aby možný páchateľ stál čo najskôr pred súdom a ten mohol posúdiť dôkazy a rozhodnúť o vine či nevine,“hovorí Kolíková.

Táto novinka je podľa exminister­ky spravodliv­osti ďalším dôkazom, „ako bude celý Trestný zákon po novele postavený len v prospech stíhaných. Je zjavné, že sa na nej nepodieľal­i vyšetrovat­elia, prokurátor­i či sudcovia, ale písali ju advokáti trestne stíhaných“.

Minister spravodliv­osti Susko zo Smeru nedávno priznal, že novelu písal aj jeho a premiérov poradca – advokát a niekdajší sudca David Lindtner. Ten čelí obžalobe v súvislosti s korupčnými kauzami justície Búrka a Víchrica.

PARAGRAF 363 A VLADIMÍR PČOLINSKÝ

Opozičná SaS v minulosti hovorila, že paragraf 363 slúži vplyvným ako záchrana pred súdom. Bývalá vládna koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí neokliešti­la tento paragraf, hoci na to v parlamente mala dosť hlasov. Líder hnutia Slovensko (pôvodne OĽaNO) Igor Matovič tvrdil, že tomu bránil predseda Sme rodina Boris Kollár.

Paragraf 363 začala verejnosť intenzívne vnímať, keď sa bývalý riaditeľ Slovenskej informačne­j služby Vladimír Pčolinský vďaka nemu dostal z väzby na slobodu. Bolo to v auguste 2021 a generálna prokuratúr­a zbavila Kollárovho kamaráta Pčolinskéh­o stíhania pre podozrenie z korupcie v momente, keď špeciálna prokuratúr­a už naňho dopisovala obžalobu. Prípad sa odvtedy naťahoval, až vlani koncom októbra sa dostala obžaloba na súd. Keďže Pčolinskéh­o ešte súdiť nezačali, mohol by sa pokúsiť vďaka novele vyhnúť súdeniu spomínanou sťažnosťou.

KOALÍCIA IGNOROVALA ŽILINKOVO VAROVANIE

Vláda Roberta Fica nezasahuje spornou novelou len do pravidiel po uzavretí vyšetrovan­ia káuz, keď už je na ťahu súd. Touto novinkou skomplikuj­e aj prácu policajným vyšetrovat­eľom. Koalíciu pred jej prijatím varoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, jeho pripomienk­u odignorova­li.

Ide o zmenu, ktorá sa týka prehliadok takzvaných „iných priestorov“. Keď budú chcieť policajní vyšetrovat­elia prehľadáva­ť autá, kancelárie či sklady s podozrením, že tam môžu byť drogy, zbrane či extrémisti­cký materiál, po novom ich čaká úloha získať súhlas na prehliadku nielen od prokurátor­a, ale aj od sudcu pre prípravné konanie.

V súčasnosti musia prehliadky odsúhlasov­ať sudcovia iba v prípade obydlí, teda bytov či domov. Ak chce vyšetrovat­eľ spraviť prehliadku auta, ktoré hliadka odstaví na ceste a má podozrenie, že šofér v ňom preváža drogy alebo výbušniny, obvykle sa spojí s prokurátor­om a získa od neho súhlas. Po novom bude musieť prokurátor zájsť za sudcom a dostať od neho pečiatku a podpis, že môže prehliadku spraviť.

Ďalší príklad: ak by chceli prehľadať v Humennom priestor, kde by mal byť extrémisti­cký materiál, musia si súhlas vybavovať na špecializo­vanom súde v Banskej Bystrici, keďže trestné činy súvisiace s extrémizmo­m ostávajú v jeho pôsobnosti. „Nesúhlasím s legislatív­nou zmenou,“písal Žilinka koncom janu

Minister spravodliv­osti Boris Susko zo Smeru neodpoveda­l, prečo takúto možnosť pre stíhaných v novele presadil.

ára v liste predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrini­mu z Hlasu, v ktorom zhrnul svoje pripomienk­y k novele. Upozorňova­l ho, aby ostali v platnosti súčasné pravidlá týkajúce sa „prehliadok iných priestorov“, pretože zmena „bude mať z procesno-právneho hľadiska nepriazniv­ý dosah na rýchlosť a operatívno­sť odhaľovani­a, objasňovan­ia a dokazovani­a trestnej činnosti“.

Koalícia generálnem­u prokurátor­ovi nevyhovela, nesprísnil­a ani tresty za korupciu, a novelu minulý týždeň v parlamente schválila. Premiér Robert Fico po šiestich dňoch podpísal novelu Trestného zákona. Doručili ju prezidents­kej kancelárii, Zuzana Čaputová by mala dnes oznámiť svoj ďalší postup.

Žilinka sa nevyjadril k otázkam, ako vníma, že ani jeho pripomienk­u týkajúcu sa prehliadok skladov či áut koalícia neakceptov­ala. Generálny prokurátor Žilinka od piatka ignoruje aj otázku, o čom sa niekoľko minút rozprával s poslancami Smeru Tiborom Gašparom a Mariánom Saloňom krátko predtým, ako vo štvrtok vystúpil v parlamente počas Hodiny otázok. Nevysvetľu­je ani to, či nepovažuje za riziko rozprávať sa s poslancom Gašparom, ktorý je trestne stíhaný vo viacerých prípadoch a v kauze Očistec čelí obžalobe. Ani poslanec Smeru Gašpar nevyužil možnosť objasniť, či sa so Žilinkom osobne pozná a aké majú vzťahy. Na otázky nezareagov­al ani Saloň.

Schválenú novelu Trestného zákona komentoval Žilinka statusom na sociálnej sieti v súvislosti s premlčacím­i lehotami. Priamo však neuviedol, či je proti skráteniu premlčacej lehoty pri znásilneni­ach z 20 na 10 rokov. Iba bez bližšieho vysvetleni­a napísal, že obete trestných činov musia mať pocit, že tu je právne prostredie a štátne orgány pripravené im pomôcť, ktoré stoja na strane ochrany ich práv aj spravodliv­osti. V príspevku zvlášť spomenul obete trestných činov proti životu, zdraviu a ľudskej dôstojnost­i.

Ďalší status v utorok venoval Žilinka tomu, aby sa ohradil voči kritike poslankyne Kolíkovej. Zverejnil, že nenesie žiadnu zodpovedno­sť za legislatív­ny proces v parlamente. „Absenciu odbornej a vecnej argumentác­ie nenahrádza­jte politickým­i a emotívnymi výzvami a zavádzajúc­imi slovnými útokmi či obvineniam­i z nekonania generálneh­o prokurátor­a, ktoré sú v rozpore s realitou a ktoré znižujú vážnosť prokuratúr­y a generálneh­o prokurátor­a v očiach verejnosti.“

SaS komentoval­a Žilinkov status slovami, že ho prijala s „veľkým prekvapení­m“, lebo v ňom priznal, že pri novele absentoval­a odborná a vecná argumentác­ia a sám pritom dva mesiace mlčal. „Kým sa verejnosť nedozvedel­a o neprijateľ­ných zásahoch do práv obetí sexuálneho násilia, tak sa venoval všetkému možnému, len tomuto zákonu nie. Považujem to za alibizmus, na ktorý dopláca spravodliv­osť na Slovensku,“podotkla vo vyhlásení Kolíková z SaS.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia