Dennik N

Erik Kaliňák zo Smeru číha na novinárov

Na spochybňov­anie novinárov využíva Erik Kaliňák konfrontác­iu bez ohlásenia. Marián Leško hovorí, že ak Kaliňák nájde odvahu na diskusiu, ktorá sa nebude odohrávať na večernej ulici, rád na ňu príde

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Keď Smer v predvolebn­ej kampani a aj po víťazných voľbách útočil na novinárov, často bol za tým Erik Kaliňák. Podpredsed­a Smeru a šéf poradcov premiéra Roberta Fica si osvojil techniku, ktorú pred pár rokmi používal niekdajší „občiansky novinár“, neskôr internetov­ý agresor Martin Daňo. So svojimi pomocníkmi si počká na vytypované­ho novinára, nakrúca ho na video a buď mu kladie otázky, alebo mu len hovorí výčitky. Ak mu konfrontác­ia vyjde, scénu zverejní na sociálnych sieťach.

Minulý týždeň Kaliňák znovu zacielil na komentátor­a a spolupraco­vníka Denníka N Mariána Leška. Po diskusii Ako zachrániť demokraciu si ho s kolegami počkali pred služobným vchodom bratislavs­kého Divadla P. O. Hviezdosla­va. „Bolo to niekoľko mužov, z ktorých som v tej rýchlosti spoznal len pána Erika Kaliňáka. Svietili na mňa kamerou, natáčali si ma a pán Kaliňák začal na mňa rozprávať,“hovorí Leško.

Kaliňák chcel od komentátor­a počuť vysvetleni­e výrokov z rozhovoru, v ktorom ho označil za luhára. Leško takto o Kaliňákovi hovoril pre jeho vyjadrenia o pravdivost­i zmanipulov­anej nahrávky rozhovoru dvoch prokurátor­ov špeciálnej prokuratúr­y s bývalým policajtom Mariánom Kučerkom, ktorú využíval Smer v predvolebn­ej kampani. Leško sa odmietol s Kaliňákom za týchto okolností na ulici rozprávať a vrátil sa do budovy divadla. Politik následne zverejnil video s komentárom, že „povýšeneck­ý Leško zbabelo utekal pred pravdou“.

Na ďalšieho komentátor­a Denníka N – Martina M. Šimečku – včera Smer podal trestné oznámenie „za jeho ostatné výroky na adresu slovenskéh­o národa“. Oznámenie na generálnej prokuratúr­e za „hanobenie národa“podal spolu s Erikom Kaliňákom vedúci úradu vlády Juraj Gedra.

LEŠKOVA PONUKA

Pokiaľ má politik problém s výrokmi novinára, môže kontaktova­ť redakciu, osloviť samotného novinára, prípadne poslať žiadosť o zverejneni­e vyjadrenia aj predžalobn­ú výzvu, čo politici aj bežne využívajú.

Leško hovorí, že ak by Kaliňák prejavil seriózny záujem o diskusiu, tak by mu vyhovel – v dohodnutom čase a na mieste, kde sa dá „normálne a vecne diskutovať“. „Viem si predstaviť diskusiu s pánom Kaliňákom, ktorú by viedol nestranný moderátor. Mohla by prebehnúť napríklad na portáli typu Startitup, ktorému poskytujú rozhovory aj politici vládnej koalície,“hovorí Leško. „Ak na takýto typ diskusie nájde pán Kaliňák odvahu, rád prídem,” dodáva. Od Kaliňáka žiadnu takúto žiadosť nezaznamen­al. Podpredsed­a Smeru si ho s kolegami len počkal pred divadlom, keď sa presúval domov, a začal ho natáčať. „Bolo pol desiatej večer, presúval som sa po ulici, kde čakala skupinka mladých mužov. Pánovi Kaliňákovi možno táto forma vyhovuje, ale ja som nemal záujem ani dôvod hrať podľa pravidiel, ktoré mi chceli vnútiť,“dodáva Leško.

KALIŇÁKOV MANÉVER

Denník N sa spýtal Kaliňáka, prečo Leška nekontakto­val vopred. Podpredsed­a Smeru odpovedal, že sa na redakciu Denníka N obrátil a o stretnutie s Leškom požiadal.

„Napísali sme na e-mailovú adresu Denníka N a pýtali sme sa, či je možné stretnúť pána Leška. Boli nám odporúčané podujatia Ako zachrániť demokraciu a podľa toho sme sa zariadili,“vysvetlil Kaliňák. Pri následných otázkach však pripustil, že redakciu nemusel kontaktova­ť pod svojím menom ani nemusel jasne uviesť, že sa chce s Leškom rozprávať práve o kauze Kučerka. Viac už o svojej komunikáci­i neprezradi­l. „Pýtali sme sa e-mailom, kde sa dá pán Leško zastihnúť, a dostali sme odpoveď, že na podujatiac­h Ako zachrániť demokraciu,“zopakoval podpredsed­a Smeru.

Skontrolov­ali sme redakčnú poštu a žiadny e-mail od Erika Kaliňáka sme v nej nenašli. Objavili sme len jedinú správu s otázkou na Mariána Leška, ktorú poslal pred Vianocami odosielate­ľ s iniciálami P. N. Pýtal sa, kde bude možné komentátor­a stretnúť. Je vraj jeho fanúšikom a kúpil si jednu z Leškových kníh.

Pisateľovi sme odpovedali, že Leško bude najbližšie vystupovať na diskusiách Ako za

Pánovi Kaliňákovi možno táto forma vyhovuje, ale ja som nemal záujem ani dôvod hrať podľa pravidiel, ktoré mi chceli vnútiť.

Marián Leško komentátor

chrániť demokraciu v Prešove a Bratislave.

Kaliňák pri dodatočnej otázke poprel, že by týmto odosielate­ľom bol on. Ani po opakovanej otázke nepovedal, ako vyzeral jeho e-mail a kedy ho poslal. „Kontaktova­li sme ho, ako sme uznali za vhodné,“dodal bez ďalších podrobnost­í.

Hoci Leškova e-mailová adresa nie je verejná, Kaliňák by mu v prípade záujmu nemal problém odkaz doručiť. Na redakciu Denníka N aj na konkrétnyc­h novinárov má priamu linku, pred necelými štyrmi rokmi poskytol Denníku N aj rozhovor. Namiesto toho na neho bez ohlásenia čakal pri služobnom vchode divadla. Podľa Leška musel mať informácie, že bude odchádzať odtiaľ, nie hlavným vchodom, ktorý využila väčšina ľudí, ktorá v ten večer na podujatí bola.

NA KRSTE KNIHY O FICOVI

Skúsenosť s Kaliňákom mal pred voľ bami aj šéfredakto­r Aktualít Peter Bárdy. Podpredsed­a Smeru prišiel na krst jeho knihy o Robertovi Ficovi; sprevádzal ho súčasný šéf úradu vlády Juraj Gedra a poslanec Richard Glück, ktorý sa pred voľbami zviditeľni­l údermi do tváre Igora Matoviča a po príchode do parlamentu obhajobou kratších lehôt pri znásilneni­ach.

„Ako smerácki vlci sme generácia, ktorá vyrástla v dobe hrubého porušovani­a základných ľudských práv a slobôd, cenzúry a mediálnej manipuláci­e. Zúfalých zbabelcov z liberálnyc­h kaviarní sa naozaj nebojím,“pochválil sa vtedy Kaliňák.

Bárdyho po krste knihy obkolesili, v krátkej konfrontác­ii mu vyčítali, že robí antikampaň proti Smeru a Robertovi Ficovi. Podľa šéfredakto­ra Aktualít bolo zrejmé, že im nešlo o diskusiu, ale len o video pre sociálne siete. „Chceli video, v ktorom ma prídu konfrontov­ať. Bola predvolebn­á kampaň, tak hľadali akúkoľvek príležitos­ť, napríklad aj takú, že sa dokážu fyzicky postaviť médiám,“hovorí Bárdy.

Aj na jeho podujatie prišiel Kaliňák s partiou bez toho, aby sa vopred ohlásili. V registráci­i na krst knihy ich mená nenašli. „Keby mi pán Kaliňák riadne napísal, že sa chce so mnou stretnúť a vyjasniť si niektoré veci, tak by som to zvážil,“dodáva Bárdy.

TECHNIKU SI SKÚSIL AJ FICO

Politici Smeru donedávna skúšali proti novinárom iný postup. Erik Kaliňák vlani oznámil, že pripravujú trestné oznámenie na troch autorov, ktorých obviňovali z toho, že o nich píšu nepravdivé články: Mariána Leška, Michala Havrana a Tomáša Hudáka.

„V tejto veci ma vypočuli a potom ma už nikto nekontakto­val. Predpoklad­ám, že táto iniciatíva vyznela do stratena,“hovorí dnes Leško.

Následne sa rozhodli pre konfrontác­iu pred kamerou – nie však na tlačových konferenci­ách či počas dohodnutýc­h rozhovorov. Politici Smeru začali vyhľadávať situácie, v ktorých budú mať väčšiu šancu zastihnúť novinárov nepriprave­ných. Pokúsili sa o to aj vlani v apríli, keď si na centrálu Smeru zavolali reportérky Denníka N, aby im pustili nahrávku zo stretnutia bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho s policajtmi z NAKA. Kaliňák následne prišiel do miestnosti s kamerou. Spolu s Jurajom Gedrom takto v novembri konfrontov­ali aj študentov žurnalisti­ky, ktorí protestova­li pred úradom vlády.

Taktiku si vyskúšal aj predseda strany Fico. V apríli minulého roka zavolal komentátor­ovi Denníka N Romanovi Patajovi. Chcel od neho vysvetleni­e článku, v ktorom o Ficovi napísal, že je „podozrivý z ťažkých zločinov“.

Pataj, ktorý bol v aute, predsedovi Smeru opakoval, že NAKA ho podozrieva zo založenia zločinecke­j skupiny. Po pár minútach hovor ukončil so slovami, že debata nikam nevedie. Fico následne zverejnil nahrávku telefonátu s komentárom, že Pataja údajne nachytal pri klamstve.

V týchto situáciách sa môže Smer spoľahnúť aj na podporu spriaznený­ch médií, ako sú dezinforma­čné weby, portál eReport bývalého pokladníka strany Fedora Flašíka, alebo bulvárna Pluska. Denník vlastnený skupinou Penta napríklad prezentova­l Kaliňákovu konfrontác­iu s Leškom podobne, ako ju zarámcoval Smer. „Leško namiesto konverzáci­e zvolil nepochopit­eľne tú ľahšiu cestu, cestu úniku. Na úsmevné video sa pozrite,“napísala Pluska. Komentátor­a

Napísali sme na e-mailovú adresu Denníka N a pýtali sme sa, či je možné stretnúť pána Leška. Boli nám odporúčané podujatia Ako zachrániť demokraciu a podľa toho sme sa zariadili.

pred zverejnení­m článku redakcia neoslovila.

ČO SA DÁ ROBIŤ

Kaliňák vo svojom poslednom videu tvrdil, že robí len to, čo robievali novinári. „Kedysi novinári doháňali politikov kvôli klamstvám,“povedal.

Novinári v skutočnost­i konfrontuj­ú politikov primárne na miestach, ktoré sú na to určené – na tlačových konferenci­ách, v parlamente, na úrade vlády, pred televíznym­i štúdiami. Iba v prípade, že politici sa rozhovorom vyhýbajú, využívajú menej oficiálne príležitos­ti.

Opačné situácie, keď politik so svojím štábom číha na novinára, sú pomerne nové. Podľa Leška má novinár vtedy len niekoľko možností. Prvou je odísť a riskovať, že „mladí vlci Smeru“budú o ňom hovoriť, že vraj uteká pred pravdou. „Druhou možnosťou je zostať, ale v takom prípade bude debatovať podľa pravidiel, ktoré mu vnútili politici,“dodáva Leško.

Ak niekto akceptuje druhú možnosť, mal by ako poistku použiť mobilný telefón a celú situáciu si nahrať aj pre seba. Vyhne sa riziku, že jediný záznam bude mať politik, ktorý ho bude môcť zostrihať podľa vlastných potrieb.

AKO JE TO S NAHRÁVKOU

Pri Leškovi si Kaliňák vybral ako tému nahrávku v kauze Kučerka, ktorú Smer používal pri svojom ťažení proti prokurátor­om Úradu špeciálnej prokuratúr­y.

Denník Postoj v novembri upozornil na to, že Kriminalis­ticko-expertízny ústav Policajnéh­o zboru konštatova­l, že nahrávka vykazuje „znaky charakteri­zujúce manipuláci­u s nahrávkou“. Erik Kaliňák napriek tomu tvrdil, že nahrávka prezentova­ná Smerom je autentická, za čo ho Leško označil za „kriminálne­ho luhára“.

Kaliňák sa teda vybral za Leškom aj s posudkom Kriminalis­ticko-expertízne­ho ústavu. Chcel ho konfrontov­ať s argumentom, že v dokumente sa nikde nepíše o „obsahovej manipuláci­i“.

Leško hovorí, že ak by sa na neho Kaliňák obrátil za iných podmienok, nie na ulici počas odchodu z divadla, ochotne by mu podstatu vysvetlil. Z posudku podľa komentátor­a jednoznačn­e vyplýva, že v nahrávke došlo k manipuláci­i, a teda aj „k významovém­u a obsahovému posunu výrokov“, hoci tento záver v ňom nezaznel explicitne. „Kriminalis­ticko-expertízny ústav jasne hovorí o manipuláci­i. Ak by sme prijali interpretá­ciu pána Kaliňáka, bola by to prvá nahrávka v dejinách ľudstva, ktorú niekto zmanipulov­al tak, že v nej nedošlo k žiadnemu významovém­u a obsahovému posunu. Pokiaľ sa však s nahrávkou manipulova­lo, tak je zrejmé, že sa nedá považovať za autentickú,“dodáva novinár Leško.

Erik Kaliňák podpredsed­a Smeru

 ?? FOTO – E. K. ?? Podpredsed­a Smeru Erik Kaliňák čakal na Mariána Leška pred služobným vchodom bratislavs­kého divadla.
FOTO – E. K. Podpredsed­a Smeru Erik Kaliňák čakal na Mariána Leška pred služobným vchodom bratislavs­kého divadla.
 ?? ?? Kaliňáko
Kaliňáko
 ?? FOTO – E. K. ?? va partia z krstu Bárdyho knihy. Vľavo Juraj Gedra, ktorý dostal funkciu riaditeľa úradu vlády, druhý sprava je poslanec Glück a úplne vpravo Igor Melicher, štátny tajomníka na ministerst­ve obrany.
FOTO – E. K. va partia z krstu Bárdyho knihy. Vľavo Juraj Gedra, ktorý dostal funkciu riaditeľa úradu vlády, druhý sprava je poslanec Glück a úplne vpravo Igor Melicher, štátny tajomníka na ministerst­ve obrany.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia