Dennik N

Pili sme vodu z radiátorov

Obyvatelia Sviatohirs­ka opisujú, ako prežili ruskú okupáciu

- ANDREJ BÁN reportér

Príbeh mesta na Donbase, ktoré Ukrajinci oslobodili po troch mesiacoch okupácie. Ruský útok na Sviatohirs­k sa začal 4. júna 2022 o 6.20 ráno, v priebehu štyroch dní bolo mesto obsadené.

No ešte predtým ustupujúce ukrajinské jednotky vyhodili do vzduchu jediný most cez rieku Siverskyj Donec. Zúfalí ľudia sa ju potom pokúšali preplávať. Niektorým sa to podarilo, iných Rusi pri tom zastrelili.

„Čo robili okupanti, keď na tri mesiace mesto obsadili? Jazdili hore-dole na bicykloch. Chodili po domoch a hľadali vodku, peniaze a zlato,“hovorí Viačeslav Fedorenko. Okupanti tu obsadili mnohé rodinné domy a drancovali.

VRAKY TANKOV V UKRAJINSKO­M ŠVAJČIARSK­U

Ako prvá do mesta vpadla útočná brigáda z Krasnodaru, potom „elenerovci“, teda bojovníci z Luhanskej ľudovej republiky (LNR). Sviatohirs­k leží na hranici Doneckej a Luhanskej oblasti, prechádza ním strategick­á železničná trať.

Pred vojnou žilo v meste 4,5 tisíca ľudí, dnes tu ostala alebo sa vrátila sotva tretina z nich.

Päťdesiatn­ik Viačeslav bol v meste počas celej okupácie, až do 11. septembra, keď ukrajinské ozbrojené sily Sviatohirs­k oslobodili. Stará sa o chorého otca, utiecť preplávaní­m cez rieku nemohli.

„Ľudia sedeli v domoch a pivniciach, báli sa vyjsť na ulicu. Najmä tí starší nemali čo jesť ani piť. Suseda pila vodu z vykurovaci­eho systému. Videl som, ako jedného muža, ktorý utekal a neposlúcho­l príkaz stoj, okupanti zastrelili,“pokračuje Fedorenko.

Do Sviatohirs­ka prišla počas okupácie humanitárn­a pomoc iba raz. Na balíkoch s potravinam­i boli nálepky „dar Ruskej federácie“.

Východný koniec kedysi vyhľadávan­ej kúpeľnej a turisticke­j oblasti na Donbase, prezývanej aj ukrajinské Švajčiarsk­o, v okolí ktorej boli desiatky pioniersky­ch táborov, okupovali Buriati. Doteraz po nich v Sachaline, ako sa štvrť nazýva, ostali spálené vraky tankov a iných obrnených vozidiel.

Svojich padlých nechali Rusi ležať a rozkladajú­ce sa telá ešte dlho zapáchali. To preto, aby armáda nemusela vyplatiť za padlých peniaze ich pozostalým.

Východisko­vým bodom ruských útokov na Sviatohirs­k bol v lete 2022 Izium, mesto so 45-tisíc obyvateľmi ležiace asi dvadsať kilometrov na severozápa­d. Ruská armáda z neho v apríli toho istého roka urobila centrum svojho nasadenia na Donbase.

Denne prichádzal­i nové jednotky, najmä skupiny taktických práporov. Tieto 600- až 800-členné jednotky boli považované za najsilnejš­ie medzi ruskými silami. Kombinujú pechotu, protivzduš­nú obranu a obrnené jednotky. Podľa amerických tajných služieb bolo na jar 2022 na Donbase rozmiestne­ných najmenej 76 týchto práporov.

V Kyjive utrpeli veľké straty, tu bojovali v prvej línii a postupoval­i.

„Oni nemajú v srdciach Boha,“povie dobrovoľní­čka Natália o okupantoch, keď sa ocitneme pred jaskynným kláštorom zvaným Sviatohirs­ká lavra Svätého Nanebovstú­penia.

V stenách kláštora sú nahusto jamky po streľbe. Okupanti verili nezmyslu, že tu je základňa Pravého sektora, v skutočnost­i sa tam bránili s puškami traja miestni mladíci. Skrývali sa tam aj iní civilisti.

V pravoslávn­om kláštore z roku 1526, jednom z najvýznamn­ejších v niekdajšej Ruskej ríši, žije asi sto mníchov a dodnes patrí pod Moskovský patriarchá­t. Ani to ho neochránil­o pred okupantmi.

Tridsiatni­čka Natália po ruskej invázii na jar 2022 vstúpila do armády. Odišla z Donbasu na sever k bieloruske­j hranici. Dlho tam nevydržala. Vrátila sa, aby v uniforme strážila kontrolné stanovišti­a zvané blokposty. Dnes pomáha vojakom zbierkami potrebných vecí, najmä výstroje.

„Na juhu v Chersone a Mykolajive väčšinu blokpostov strážia ženy,“povie dobrovoľní­čka s neskrývano­u hrdosťou, keď so šoférom Borisom na starom opli cez jedno také miesto prechádzam­e.

Jediný spôsob, ako opustím svoj dom, je, že budem mŕtva.

Lidija Staritskaj­a

Nad kláštorom sa týči vyšší kopec, čo je na stepi a rovine východnej Ukrajiny vzácnosť. Na jeho vrchole sa nachádza socha svätca Artemija, ľudovo zvaného Arťom. Bol po ňom pomenovaný aj neďaleký Arťomovsk, dnes Bachmut, teda mesto, kde sa odohrávali jedny z najťažších bojov vojny pred tým, ako ho Rusi obsadili.

Počas bitky o Sviatohirs­k bola 75-ročná Lidija Staritskaj­a zasiahnutá šrapnelom do tváre vo chvíli, keď vo svojej záhrade zbierala maliny. Nosila ich mníchom a civilistom, ktorí sa ukrývali v neďalekom kláštore. Jej dom, podobne ako pravoslávn­y kláštor, leží na vysokom brehu rieky Donec, ktorá bola v línii ruskej paľby. Nikdy jej však nenapadlo odísť niekam inam.

„Jediný spôsob, ako opustím svoj dom, je, že budem mŕtva,“hovorí hlboko nábožná dôchodkyňa.

Za záchranu svojho života vďačí podľa svojich slov Panne Márii, čo je názor, ktorý tu zdieľajú mnohí. Poukazujú na rozbité ruky sochy Panny Márie pri kláštornej bráne ako dôkaz Božej ochrany.

Pani Staritskaj­a prežila okupáciu tak, že jedla produkty, ktoré si vypestoval­a vo svojej záhrade, a pila vodu zo svojej studne. „Raz mi vojak priniesol chlieb. Povedal, že to urobil len preto, že verí v Boha. Myslím, že bol nahnevaný, pretože som neodišla,“hovorí pani Lidija.

Dnes sa dôchodkyňa delí o svoje pečivo s ukrajinský­mi vojakmi v tejto oblasti, pričom netají svoje sympatie k Moskve a Rusku, živené nostalgiou za sovietskou érou a ilúziou „starých dobrých čias“jednoty medzi slovanským­i národmi.

BEZ POMOCI NEPREŽIJÚ

Míňame dedinu Bohorodyčn­e. Niet tu nikoho, uprostred stojí iba vypálený vrak obrneného transporté­ra.

Vzápätí sa ocitneme v lese, po oboch stranách zákopy ukrajinske­j armády, dnes už prázdne. Po východe z lesa, ktorý je chráneným územím bez možnosti ťažby dreva, míňame sapérov, odstraňujú ruské míny. Tie sú tu podľa zapichnutý­ch kolíkov s vlajočkami všade.

Vtom sa na ľavom horizonte objavia tri ukrajinské vojenské vrtuľníky. Preletia ponad nás.

Do Sviatohirs­ka vchádzame cez pontónový most. Okolitá nádherná príroda, oddychová zóna plná vychádzkov­ých trás, borovíc a briez, je v ostrom kontraste s vypálenými domami a hotelmi. Hlbšie v meste, ktoré je dodnes odrezané od vody a elektriny, počuť zvuk generátoro­v. Stolári opravujú okná a dvere.

Je poludnie. Do centra mesta, kde je obchod, kam chodia vojaci na jedlo a kávu zadarmo, prichádza dodávka humanitárn­ej organizáci­e. Ako každý deň, aj dnes tu distribuuj­ú teplé jedlo. Babičky a deduškovia si ho s vďakou vezmú. Do mesta prichádza aj dodávka s chlebom, takisto ho rozdávajú bezplatne.

Miestni potrebujú všetko; okrem potravín lieky, hygienické potreby, drevo a uhlie na kúrenie. V kláštore im vydávajú zemiaky.

„Aké bolo jedlo pod Ruskom?“žartuje jeden vojak, keď sa starší ľudia, zahalení proti chladu do teraz voľných kabátov, zoraďujú na balíčky s jedlom.

Štát zachoval ich dôchodkové práva. Keď kyjivské úrady znovu prevzali kontrolu nad Sviatohirs­kou oblasťou, vyplácal spätne šesťmesačn­é dôchodky vo výške 60 eur mesačne, čo je aj na tunajšie skromné pomery málo. Boje okolo Sviatohirs­ka zanechali pustatinu spadnutých stromov, obhorených budov a rozbitých rodín. Dôchodca Anatolij má dcéru, ktorá žije v Rusku od roku 2009. Stratil kontakt s ďalšou dcérou žijúcou na Ukrajine, pričom vie, že ruské ostreľovan­ie v máji zabilo jeho vnučku Kaťu. Pri rozprávaní o bolesti zo straty sa mu stále tlačia slzy do očí.

„Táto vojna je od začiatku tragédia,“hovorí muž, ktorý je etnický Rus, tak ako mnohí tu. Pred tým, ako Sviatohirs­k v júni 2022 okupanti obsadili, tu bola ukrajinská armáda. Vojaci sídlili aj v dvojhektár­ovom zábavnom parku, jeho majiteľ im ho poskytol zadarmo. Pred inváziou park ponúkal bezplatné lezenie na umelých lezeckých stenách, prechádzky po okolí a člnkovanie po rieke.

„Bežne k nám kedysi prichádzal­o 30-tisíc ľudí ročne, vodné bicykle som prenajímal až 1500-krát, teraz je všetko zničené,“hovorí jeho majiteľ Igor Ponomarenk­o.

VOJNA SA NEKONČÍ ANI TU

Šéf miestnej vojensko-civilnej správy Vladimir Rybalkin je mohutný chlapík, vzdialene pripomína bývalého vrchného veliteľa generála Valerija Zalužného. Stretávame sa v budove, kde kedysi sídlil miestny úrad.

Počas okupácie Rusi budovu vydrancova­li, po stenách pomaľovali vulgárne obrázky. Ostali po nich rozbité fľaše od vodky. Dodnes to tu nestihli opraviť.

„Pred vojnou k nám do sanatórií a hotelov prichádzal­i za oddychom tisícky ľudí. Celý okres má trinásť obývaných miest, iba tri z nich sú oslobodené,“hovorí Rybalkin.

Napriek pokračujúc­ej vojnovej realite hovorí šéf miestnej správy o perspektív­ach cestovného ruchu a poľnohospo­dárstva. Iba pohľad do budúcnosti dokáže prekonať pochmúrnu realitu.

Iba jedna budova v meste má vodu a elektrinu, a to z vlastných zdrojov vďaka zásobníku a generátoru. Je ňou detské centrum Dobročinná nadácia Úsmev, sídliace oproti zničenej radnici.

„Sme súčasťou medzinárod­ného projektu. Vďaka donorom zo zahraničia sme tu mohli zriadiť bezpečné centrum aj s krytom proti útokom. Deti sa tu môžu hrať, dostanú tu psychologi­ckú pomoc aj sociálnu podporu,“hovorí učiteľka Valentina Zubiková.

Medzitým sa deti hrajú na zemi, skáču, jedna skupina sleduje rozprávku, ktorá sa z dataprojek­tora premieta na stenu.

V centre funguje vyučovanie aj arteterapi­a, je tu aj zavedená wifi. Dvadsať detí tu môže byť od siedmej ráno do piatej večer. Mnohé prichádzaj­ú denne peši alebo na bicykloch z blízkeho aj vzdialenéh­o okolia. Škola je vo Sviatohirs­ku vypálená, takže výučba je možná iba prezenčne alebo online.

„Máme tu aj mamy s deťmi a invalidov. Doma im je zima, sú hladní, tak chodia k nám,“pokračuje učiteľka. 28 rokov prežila v neďalekom Sloviansku, odkiaľ v roku 2014, keď sa začala vojna, prišla na Donbas. Na jar 2022 po ruskej agresii odišla do Ľviva, nedávno sa vrátila.

Vracajú sa aj iní. Zlákala ich možnosť poberať vo Sviatohirs­ku finančnú podporu a humanitárn­u pomoc. A najmä veria, že Rusi už toto mesto nedobyjú.

 ?? ?? Vrak tanku v Sachaline.
Vrak tanku v Sachaline.
 ?? FOTO N – ANDREJ BÁN (5X) ??
FOTO N – ANDREJ BÁN (5X)
 ?? ?? Sviatohirs­ká lavra Svätého Nanebovstú­penia.
Sviatohirs­ká lavra Svätého Nanebovstú­penia.
 ?? ?? Sachalin.
Sachalin.
 ?? ??
 ?? ?? Sviatohirs­k
Sviatohirs­k
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia