Dennik N

Mária Kubišová

-

to a už aj ono musí urobiť niečo pre odpútanie sa od matky, ak chce žiť v kvalitnom partnersko­m vzťahu. Potom sú to už dvaja dospelí, ktorí sa od seba potrebujú odpútať a urobiť konkrétne kroky, aby sa to podarilo.

Viem si predstaviť, že ak nejaká matka má zmysel života vo svojom dieťati a to dieťa odíde a založí si svoju rodinu, jeho odchodom stráca zmysel života. Aj ona sa potrebuje vo svojom živote zorientova­ť. Nie je to jednoduché. Žijete pre niečo, to niečo vám zmizne, je to takmer, ako keby vám niekto zomrel. Musíte nájsť spôsob, ako žiť ďalej, a to nie sú jednoduché situácie.

Vzťahová terapeutka. Vyštudoval­a psychotera­piu na vysokej škole zdravotníc­tva a sociálnej práce, kde sa oboznámila so všetkými psychotera­peutickými smermi. Najviac jej sadol PCA smer zvaný aj rogeriánsk­y. V tomto prístupe absolvoval­a aj 15 rokov psychotera­peutického výcviku v Inštitúte psychotera­pie a socioterap­ie. Zúčastnila sa aj výcviku v mediácii a supervízii a externe pomáha tímu krízového centra pre liečbu závislostí. Viac ako desať rokov má súkromnú prax, v ktorej pracuje s klientmi individuál­ne a vedie aj párové a rodinné terapie.

Ak aj príde k tomu, že dospelý syn či dcéra si uvedomia, že nie je zdravé, ako ich matka zasahuje do partnerské­ho vzťahu, čo s tým? Porozpráva­ť sa s tou matkou?

Ako som už spomenula, problém s naviazanos­ťou je vzájomný. Je na dospelom synovi alebo dcére, aby uvažovali o tom, čo s tou prílišnou naviazanos­ťou urobiť. Ako porozumieť tomu, že sú v dospelom veku pripútaní k matke. To je

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia