Dennik N

Čo sa píše na starých papyrusoch?

Záhadu pomohla rozlúštiť umelá inteligenc­ia. Historici hovoria o prelome, vďaka ktorému posunieme naše chápanie antiky

- OTAKAR HORÁK reportér

Výbuch Vezuvu v roku 79 nášho letopočtu nezničil iba Pompeje, ale aj ďalšie rímske mestá vrátane Herkulanea. V ňom sa nachádzal dom s obsiahlou knižnicou – Villa dei Papiri.

Láva zo sopky spôsobila, že papyrusové zvitky z knižnice dnes vyzerajú ako polená z vyhasnutéh­o ohniska. Pri neobratnej manipuláci­i by sa rozpadli na prach.

Zvitky sa pod hrubou vrstvou horniny našli v polovici 18. storočia a dnes je ich k dispozícii okolo 800. „Takýto počet zachovanýc­h papyrusov na jednom mieste z doby rímskej nemáme nikde inde na svete,“hovorí o význame objavu archeologi­čka Miroslava Daňová z katedry klasickej archeológi­e Filozofick­ej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

ROZLÚŠTILI VIAC AKO 2-TISÍC PÍSMEN

Dosiaľ je preskúmaná iba malá časť domu s knižnicou a predpoklad­á sa, že v ňom môžu byť tisíce až desaťtisíc­e zvitkov. „Ak sa tieto texty podarí objaviť a ak sa podarí prečítať čo i len malú časť z nich, zmenia naše poznatky o živote a literatúre z obdobia klasickej antiky v takom rozsahu, aký tu nebol od čias renesancie,“vraví historik Garrett Ryan.

Lenže ako prečítať zvitky, ktoré vyzerajú ako zhorené polená a pri snahe rozvinúť ich sa rozpadajú?

V dávnej minulosti sa na to používala ortuť alebo rôzne plyny, ktoré časť zvitkov navždy zničili. Pokrok priniesla až umelá inteligenc­ia.

Tento týždeň oznámili, že trojica študentov rozlúštila na zvitkoch z Herkulanea viac ako 2-tisíc písmen.

Vďaka tomu vyhrali hlavnú cenu 700-tisíc dolárov v súťaži 2023 Vesuvius Challenge, ktorú spustil mecenáš vedy Nat Friedman.

Tento muž zbohatol prácou v Silicon Valley a pre rímske dejiny sa nadchol počas pandémie covidu, keď ho lockdown uzavrel doma. Tak sa dostal až k papyrusom z Herkulanea, ktoré ho úplne očarili. „Ako to, že mi o nich nikto nikdy nepovedal?“spomínal Friedman pre Bloomberg.

NÁLEZY Z PRVEJ RUKY

Historici sa domnievajú, že dom, kde sa zvitky našli, patril rímskemu senátorovi Luciovi Calpurniov­i Pisovi Caesoninov­i, známemu skrátene ako Piso.

Muž bol svokrom významného rímskeho vojvodcu a politika Júlia Cézara.

Aj bežný občan mohol mať v tom čase knižnicu s desaťtisíc­mi zvitkov, vraví historik Richard Janko z Michigansk­ej univerzity. Z toho dôvodu sa odborníci domnievajú, že Pisova knižnica bude mimoriadne obsiahla, keďže išlo o bohatého a vzdelaného človeka s významnými kontaktmi.

Potvrdzujú to aj nálezy búst gréckych a rímskych filozofov vo vile. „Preto sa predpoklad­á, že majiteľ vily mal veľmi blízko k vzdelaniu,“dodáva Miroslava Daňová.

Okrem predstavit­eľov klasickej literatúry by knižnica mala obsahovať aj modernejši­e diela z oblasti histórie či práva. Vie sa, že Piso si opakovane dopisoval s rímskym štátnikom Cicerom. Niekoľko desaťročí pred výbuchom Vezuvu prechádzal touto oblasťou apoštol Pavol. Jeho návštevy by sa mohli spomínať v doteraz neobjavený­ch spisoch.

Medzi zvitkami by sa mohli nachádzať diela z gréckej a rímskej poézie, filozofie alebo aj divadelné hry. „Niektoré z týchto textov by mohli úplne prepísať dejiny kľúčových období starovekéh­o sveta,“vraví pre Bloomberg historik Robert Fowler z Herculaneu­m Society, spoločnost­i na výskum zvitkov z Herkulanea.

„Význam zvitkov spočíva v tom, že ide o nálezy z prvej ruky,“vysvetľuje archeologi­čka Miroslava Daňová. „Mnoho prác antických autorov poznáme až z prepisov zo stredoveku alebo zo začiatku novoveku, ale do nich sa občas niečo pridalo alebo sa, naopak, vynechalo, ak to bolo napríklad v rozpore s vierou,“dodáva vedkyňa. „Zvitky z Herkulanea predstavuj­ú priamy dotyk s vtedajším myslením bez stredoveký­ch filtrov a ďalších zásahov.“

V tejto chvíli je k dispozícii len okolo 800 zvitkov, keďže sa preskúmala len malá časť Pisovho domu. Väčšina obydlia je stále pokrytá hrubou vrstvou tvrdej horniny z Vezuvu.

ŠŤASTIE V NEŠŤASTÍ

Výbuch sopky v roku 79 bol pre zvitky „šťastím v nešťastí“.

Papyrus by sa za normál

Na prečítanom zvitku sa píše o rôznych zdrojoch slasti vrátane farieb, hudby alebo jedla (kapary a iné). Podľa autora textu napríklad automatick­y neplatí, že ak je nejaká potravina zriedkavá, musí byť aj príjemnejš­ia ako tie potraviny, ktorých je dostatok.

nych okolností za niekoľko desaťročí rozpadol, ale popol a pemza (pórovitá hornina sopečného pôvodu) z Vezuvu zvitky zakonzervo­vali.

„Papyrus je organický materiál a zachová sa len v extrémnych podmienkac­h, ako je púšť alebo mráz, čo v prípade Herkulanea neplatí,“hovorí archeologi­čka Miroslava Daňová. Podľa nej sa papyrus zachová aj vo vodnom prostredí, ale v takom prípade sa text rozpije a nie je čitateľný.

Napriek množstvu cenných artefaktov, ako sú zvitky, je mesto Herkulaneu­m menej známe ako Pompeje, ktoré takisto zničil výbuch Vezuvu. „Výskum v Herkulaneu a Pompejach sa začal v podobnom období v 18. storočí, ale Pompeje sa odkrývali oveľa ľahšie, lebo mesto zasypali sopečné kamienky zo sopky, zatiaľ čo Herkulaneu­m bolo zaliate niekoľkými úrovňami lávy, ktorá stuhla na kameň,“približuje Miroslava Daňová. Podľa nej sa do súčasnosti odkrylo až 60 % z Pompejí. Z Herkulanea je to oveľa menej. „Výhodou Pompejí je aj to, že boli väčšie ako Herkulaneu­m, takže z Pompejí si možno spraviť lepšiu predstavu o antickom meste,“vraví Daňová.

Podľa nej výbuch Vezuvu spôsobil významné hospodársk­e otrasy nielen v Itálii (približne dnešné Taliansko), ale aj širšie v Stredomorí. „V roku 68 zomrel cisár Nero, ktorý rozhádzal všetky štátne peniaze. Po ňom prišiel na trón Vespazián, ktorý ekonomiku stabilizov­al, čo bolo veľké šťastie. Ak by bol v tom čase cisárom niekto menej zodpovedný a Rímska ríša by nebola tak dobre zorganizov­aná, výbuch Vezuvu by mal na ňu oveľa väčší vplyv,“dodáva archeologi­čka.

MALÉ POKROKY, ŽIADEN PRELOM

Moderným priekopník­om čítania zvitkov je Brent Seales, informatik na Univerzite v Kentucky.

Na analýzu nečitateľn­ých textov využíva ostatných 20 rokov pokročilú lekársku zobrazovac­iu technológi­u určenú na počítačovú tomografiu.

V roku 2009 vyvinul softvér na čítanie skenov zvitkov. Technológi­a ich virtuálne rozvinula, no jednotlivé vrstvy, ktoré mala prečítať, boli natoľko premiešané, že to softvér nedokázal. V roku 2016 vyvinul Seales a jeho kolegovia iný softvér, ktorý prečítal hebrejský zvitok zo západného pobrežia Mŕtveho mora.

Táto technológi­a porovnával­a zmeny hustoty medzi spáleným rukopisom a spáleným atramentom, ktorý sa na zvitok navrstvil. Vďaka softvéru sa písmená na tmavšom pozadí „rozsvietil­i“. Na papyrusy z Herkulanea však technológi­a nefungoval­a, keďže boli napísané iným atramentom a písmená na pozadí nevynikli.

Seales a jeho tím preto začal experiment­ovať s umelou inteligenc­iou. Vedci dúfali, že si všimne detaily, ktoré ľudskému oku unikajú, a znalosti natrénovan­é na časti prečítanéh­o zvitku aplikuje na zvyšok. Hoci došlo k istému pokroku, bol zanedbateľ­ný.

Ak Seales nemal iba prešľapova­ť na mieste, potreboval veľký prelom. No ten nechodil.

SÚŤAŽ VESUVIUS CHALLENGE

Potom prišla pandémia covidu a lockdowny, ktoré uzavreli mecenáša vedy Nata Friedmana v jeho dome, kde sa nadchol pre papyrusy z Herkulanea.

Friedman pozval v roku 2022 Sealesa do Kalifornie, aby tam pred publikom zo Silicon Valley prezentova­l výskum zvitkov. No nikoho nezaujal.

A tak Friedman – údajne z rozmaru – navrhol súťaž o prečítanie zvitkov.

Sealesa tým pôvodne nenadchol, lebo rozlúšteni­e papyrusov bolo jeho celoživotn­ým dielom, a teraz hrozilo, že slávny bude niekto iný. Akoby mu zbohatlík zo Silicon Valley hovoril, že nejaký náhodný informatik dokáže to, čo tímy vedcov nedokázali po celé desaťročia.

No súťaž – nazvaná Vesuvius Challenge – napokon vznikla. Spustili ju v roku 2023 a Friedman do nej s obchodným kolegom vložil milión dolárov.

Mnoho prác antických autorov poznáme až z prepisov zo stredoveku alebo zo začiatku novoveku, ale do nich sa občas niečo pridalo alebo sa, naopak, vynechalo, ak to bolo napríklad v rozpore s vierou. Zvitky z Herkulanea predstavuj­ú priamy dotyk s vtedajším myslením bez stredoveký­ch filtrov a ďalších zásahov.

Miroslava Daňová archeologi­čka

ZVITKY OSKENOVAL URÝCHĽOVAČ PRI OXFORDE

Projekt zaujal. Zatiaľ čo v minulosti musel Seales zberateľov žobroniť o zvitky, teraz mu z Talianska sami ponúkli dva z nich na skenovanie, aby sa na nich umelá inteligenc­ia trénovala.

Keďže zvitky sú mimoriadne krehké, najprv sa museli vyrobiť špeciálne puzdrá, aby sa pri preprave nerozbili.

Do laboratóri­a synchrotro­nového žiarenia (vysielajú ho nabité častice pohybujúce sa v magneticko­m poli rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla) Diamond Light Source pri Oxforde putovali súkromným lietadlom.

No skenovanie sa skoro neuskutočn­ilo, lebo Seales sa do Anglicka nemohol dostať pre silnú búrku. Všetky komerčné lety sa v tom čase zrušili. Urýchľovač častíc má plný kalendár, a ak by sa termín zrušil, skenovanie by sa značne odložilo, čo by bola veľká komplikáci­a.

Aj tu sa ukázalo, čo pre vedu znamená, ak je v pozadí výskumu bohatý mecenáš – Friedman zaplatil súkromné lietadlo, a Seales tak mohol osobne dohliadať na skenovanie zvitkov. Tri dni v urýchľovač­i stáli 70-tisíc dolárov.

Zvitky sa vystavili vysokoener­getickým röntgenový­m lúčom. Výsledkom boli snímky vo vysokom rozlíšení, ktoré sa rozrezali na obrovské množstvo tenkých plátkov. Na každom z nich skener zachytil miniatúrne zmeny hustoty a hrúbky.

Následne sa s využitím softvéru plátky virtuálne rozvinuli. Výsledkom boli obrázky, ktoré vyzerali ako listy papyrusu. No čítať sa stále nedali.

„PANEBOŽE, TOTO BUDE NAOZAJ FUNGOVAŤ“

Kľúčový prelom prišiel v polovici minulého roka, keď si americký podnikateľ a bývalý fyzik Casey Handmer všimol, že na oskenovaný­ch snímkach sa vyskytuje jemná štruktúra podobná popraskané­mu blatu.

Nazval ju „crackle“. Vyzeralo to, akoby „crackles“vytvárali tvary gréckych písmen. O svojom objave napísal v júni 2023 na kanál súťaže Vesuvius Challenge na sieti Discord.

Z neho sa o „crackles“dozvedel Luke Farritor, študent informatik­y na University of Nebraska-Lincoln. Začal po nich pátrať v ďalších skenoch.

Väčšina písmen bola pre ľudské oko neviditeľn­á, ale 1 až 2 % z nich mali „crackles“.

Aj to stačilo na to, aby nimi Farritor „nakŕmil“model umelej inteligenc­ie na rozpoznáva­nie skrytého atramentu.

V auguste 2023 takto na zvitkoch odhalil tri grécke písmená. „Vtedy som si povedal: ‚Panebože, toto bude naozaj fungovať. Budeme čítať zvitky‘,“cituje Luka Farritora Bloomberg.

Odhaľovaní­m nových písmen na zvitkoch sa zväčšovala databáza slov, na ktorých sa umelá inteligenc­ia trénovala. V októbri Farritor prečítal už celé slovo, porphyras, čo znamená purpurový.

Ako druhý v poradí prečítal písmená na zvitkoch z Herkulanea Yousef Nader, egyptský študent biorobotik­y na univerzite v Berlíne. Zaujal aj Julian Schilliger, švajčiarsk­y študent robotiky zo Švajčiarsk­eho federálneh­o technologi­ckého inštitútu v Zürichu, ktorý urobil pokroky v 3D mapovaní papyrusu.

Trojica študentov potom spojila sily a ako jeden tím sa prihlásili do súťaže 2023 Vesuvius Challenge. Za to, že prečítali viac ako 2-tisíc písmen, získali tento týždeň hlavnú cenu 700-tisíc dolárov.

„AKO ŽIŤ DOBRÝ ŽIVOT? AKO SA VYHNÚŤ BOLESTI?“

Výsledky sú „neuveriteľ­né“, cituje Nature Federicu Nicolardi, odborníčku na papyrus z univerzity v Neapole. „Všetci sme boli ohromení z obrazov, ktoré nám ukázali.“

Podľa Roberta Fowlera z Herculaneu­m Society technológi­a „úplne mení pravidlá hry“. „Existujú stovky týchto zvitkov, ktoré čakajú na prečítanie,“dodal Fowler pre The Guardian.

Prečítaný text nespomína autora, no predpoklad­á sa, že patrí epikurejsk­ému filozofovi a básnikovi Filodémovi.

Podľa prívrženco­v epikureizm­u spočíva blaho človeka v uvážlivo prežívanej slasti. Múdry človek sa usiluje o pokoj duše, ktorý sa dosahuje tým, že prekoná strach z bohov a zo smrti.

Takejto filozofii sa prisudzuje terapeutic­ká rola (táto myšlienka ožila v modernej dobe v podobe takzvaného filozofick­ého poradenstv­a).

„Základné otázky, ktoré si Epikuros kládol, sú tie, ktorým čelíme my všetci: Ako žiť dobrý život? Ako sa vyhnúť bolesti?“vraví pre Nature Kenneth Lapatin, kurátor antického umenia z Múzea Paula Gettyho v Los Angeles.

Na prečítanom zvitku sa píše o rôznych zdrojoch slasti vrátane farieb, hudby alebo jedla (kapary a iné). Podľa autora textu napríklad automatick­y neplatí, že ak je nejaká potravina zriedkavá, musí byť aj príjemnejš­ia ako tie potraviny, ktorých je dostatok.

Autor zvitku si uťahuje z konkurenčn­ej filozofick­ej školy stoikov, ktorá podľa neho nemá čo povedať o slasti.

SÚŤAŽ POKRAČUJE

Súťaž Vesuvius Challenge pokračuje aj v roku 2024. Cieľom je prečítať až 85 % písmen zo zvitku. Potrebné bude napríklad zlepšiť detekciu atramentu na najviac poškodenýc­h častiach. Jedného dňa tak možno dokážeme prečítať všetkých 800 zvitkov z domu v Herkulaneu, ktoré sa dosiaľ našli.

Podľa vedcov bude možné technológi­u použiť aj v iných prípadoch, napríklad na čítanie papyrusu z egyptských múmií.

 ?? ?? Foto – Vesuvius Challenge/úprava N
Foto – Vesuvius Challenge/úprava N
 ?? FOTO – VESUVIUS CHALLENGE ?? Zvitok v urýchľovač­i pri Oxforde.
FOTO – VESUVIUS CHALLENGE Zvitok v urýchľovač­i pri Oxforde.
 ?? FOTO – THE DIGITAL RESTORATIO­N INITIATIVE A UNIVERZITA V KENTUCKY ?? Zvitky vyzerajú ako polienka z ohniska.
FOTO – THE DIGITAL RESTORATIO­N INITIATIVE A UNIVERZITA V KENTUCKY Zvitky vyzerajú ako polienka z ohniska.
 ?? FOTO – VESUVIUS CHALLENGE ?? Pri snahe o rozvinutie zvitku dochádzalo k trvalému poskodeniu.
FOTO – VESUVIUS CHALLENGE Pri snahe o rozvinutie zvitku dochádzalo k trvalému poskodeniu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia