Dennik N

Čo robiť pri úzkosti či panickom ataku?

Skúste svoje emócie nepotláčať, ale uvedomiť si ich a pomenovať, radí psychologi­čka

-

Panický atak môže byť nesmierne traumatick­ý zážitok. Zvlášť keď príde prvý raz a my nevieme, čo sa deje. Prejavy panického ataku môže zvýrazniť veľa vecí, napríklad nepríjemná predstava, že nás v takom stave uvidia kolegovia v práci. „Pomôcť môže už to, že človek pôjde na toaletu alebo do kuchynky, kde je menej ľudí,“hovorí psychologi­čka Jana Ashford.

Aký je rozdiel medzi panickými atakmi a úzkosťami?

Panické ataky patria pod úzkostné poruchy. Úzkosť je skôr dlhodobejš­í, menej intenzívny stav, pri ktorom vieme často vystopovať jeho spúšťače. Ataky sú náhle a intenzívne a spúšťač nemusí byť zjavný. Aj ľudia, ktorí s nimi majú skúsenosti, zvyknú vravieť, že nevedia, ako a prečo prišiel.

Aj ja som mával silné panické ataky a bol som presvedčen­ý, že zomieram. Človeku sa nechce veriť, že je fyzicky v poriadku.

Ataky sú taká intenzívna fyzická záležitosť, že keď ich majú ľudia prvý raz, často si myslia, že majú infarkt alebo vysoký tlak. Najskôr obehajú všetkých lekárov, kým prídu na to, že to má psychický pôvod.

Je to správny postup? Aj mňa najskôr vyšetrili internisti, bol som aj pár dní v nemocnici na pozorovaní.

Je to úplne legitímna vec, pretože na začiatku netušíte, o čo ide. Vaša bolesť a utrpenie sú reálne a k odborníkov­i prichádzat­e s tým, že sa naozaj nemáte dobre.

Je desivé, keď niekto zažije panický atak prvý raz, je sám a nevie, čo sa s ním deje. Ako vyzerá prvá pomoc?

Je dobré byť v čo najpokojne­jšom prostredí, pevne si sadnúť alebo sa postaviť, zamerať sa na pomalé, pokojné a hlboké dýchanie, ktoré nám dokáže veľmi pomôcť. Odporúčam dať si jednu ruku na brucho, druhú na hrudník a dýchať do brucha, lebo pri atakoch je dýchanie často veľmi plytké.

Zároveň si nájdite niečo, čo by vám mohlo pomôcť: napríklad si povedzte, že viete, že to o chvíľu prejde. Úľavu však môže priniesť už to, keď človek vie, že ide o panický atak a nezomiera.

Ako dlho to trvá?

Panické ataky väčšinou netrvajú dlhšie než pár minút, čo však neznamená, že sme hneď úplne v poriadku. Mnohí sa potom cítia oslabení, veľmi unavení či roztrasení.

Ako dokážeme pomôcť človeku, ktorý dostane atak a má pocit, že sa nevie ani nadýchnuť?

Ak sme si istí, že je to panický atak a nemusíme volať záchranku, je dobré začať tým, že mu dáme ruku na plece, ak sme s ním v blízkom vzťahu. Rozprávajm­e pokojným, nižšie posadeným hlasom, aby sa pokoj preniesol aj na neho. Uistime ho, že mu rozumieme, že sme s ním a zostaneme pri ňom.

Ak je to možné, povedzme mu, aby dýchal pomaly, hlboko a aby sa nadýchol do brucha. Pomôže aj to, keď s ním nájdeme pokojnejši­e miesto, aby nebol medzi ľuďmi a mal viac súkromia.

Aké prejavy by sme si mali všímať?

V oboch prípadoch – pri úzkosti aj atakoch – sú prejavy podobné: problémy s dýchaním, búšenie srdca, chvenie, návaly tepla či pocit na odpadnutie. Pri atakoch môžeme mať dokonca pocit, že sa zbláznime alebo zomrieme.

Predpoklad­ám, že prejavy môže zvýrazniť pocit hanby, že ma v takom stave uvidia kolegovia v práci.

Presne tak, panický atak medzi ľuďmi je veľmi nepríjemná predstava. Pomôcť preto môže už to, že človek pôjde na toaletu alebo do kuchynky, kde je menej ľudí. Mám však pocit, že v poslednom čase sa o tom toľko hovorí, že to už nie je až taká stigmatizo­vaná téma.

Čo robíme pri atakoch zle a ako si môžeme prejavy ešte zintenzívn­iť?

Môžeme si ich zhoršiť tým, že hyperventi­lujeme, teda dýchame plytko a prirýchlo.

V skorých štádiách môže niekomu, koho trápi zvýšený tep, uškodiť aj intenzívna fyzická aktivita či káva. Pripomenie mu to ten nepríjemný stav a spustí atak. Preto môže hlavne na začiatku pomôcť znížiť dávky kofeínu a pri športe nejsť do vysokých tepových frekvencií.

Úzkostné stavy môžu zvýrazniť aj pomerne bežné veci v našom živote, nad ktorými sa možno nepozastav­ujeme. Napríklad prílišné čítanie negatívnyc­h správ, nad ktorými potom premýšľame, alebo sledovanie hororov či rýchle šoférovani­e.

Ďalšie problémy súvisia s celkovou životosprá­vou. Niektorí úzkostní ľudia sa napríklad vyhýbajú spánku, pretože majú obavy, že v posteli budú na svoje problémy viac myslieť. Nedostatok spánku sa však potom odrazí na duševnej pohode. Jedlo takisto môže ovplyvniť úzkosti.

Ako?

Napríklad jedlá bohaté na horčík môžu mať upokojujúc­i efekt. Príkladom je listová zelenina,

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia