Dennik N

Viac kina ani nemôže byť

Film Chudiatko je bezodný all-you-can-eat bufet, v ktorom sa to hemží otáznikmi

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Mladá žena vo vysokom štádiu tehotenstv­a stojí na okraji mosta. Zúfalo hľadí do prúdu rieky. Skočí. Keď sa nájde jej bezvládne telo, zdá sa, že by bolo možné zachrániť aspoň nenarodené dieťa.

Alebo urobiť čosi šialenejši­e. Mozog novorodenc­a preniesť do hlavy matky a v zázračnom chirurgick­om akte ju opäť vzkriesiť. Bude to dvojnásobn­á záchrana. Spasí sa duša dieťaťa a zároveň ožije fyzická schránka mladej ženy.

Ale: čo za monštrum takto vlastne vznikne? Telesne dospelé nemluvňa, ktoré je samo sebe matkou? A prečo sa tak deje? Naozaj ide o záchranu? Či skôr o rozmarný medicínsky experiment s krutými následkami? Alebo hlavne o naplnenie mužskej sexuálnej fantázie?

Prejde len pár minút filmu Chudiatko (Poor Things) režiséra Yorgosa Lanthimosa a publikum dostane mentálnu nálož, z ktorej sa už nespamätá. Otázky budú v nasledujúc­ich vyše dvoch hodinách už len pribúdať a na každú bude viac možných odpovedí. Silné sústa sú pripravené aj pre oči a uši.

Viac kina sa vari ani nedá ponúknuť. Film Chudiatko s jedenástim­i nomináciam­i na Oscara je bezodný all-you-can-eat bufet. Musíte sa pri ňom oblizovať. Alebo hrozí prejedenie?

FEMINIZMUS A ANARCHIZMU­S

Zoberme si len doktora Godwina Baxtera (výborný Willem Dafoe), za ktorého vizážou šialeného vedca boli hodiny maskérskej práce. Je to on, ktorý sa nevídanou transplant­áciou mozgu stáva „otcom“takto vzniknutej Belly Baxterovej (Emma Stone). Aj vo viktoriáns­kom Anglicku ide o unikátny, no zároveň morálne i legislatív­ne hraničný počin, ktorý musí ostať ukrytý v súkromí.

Nie náhodou sa krstné meno Godwina skracuje na God, veď máme do činenia s postavou takmer všemohúceh­o tvorcu nového človeka. On sám je pritom výsledkom experiment­ovania, ktoré na ňom činil jeho otec. A je tiež chodiacim príkladom toho, že nekonformn­é pokusy na človeku nemusia prinášať len pozitívne výsledky.

Že vám to celé pripomína Frankenste­ina? Čiže kľúčové dielo chirurgick­ej fantastiky od Mary Shelleyove­j? Tak si povedzme, že autorkin otec sa priezvisko­m volal Godwin a bol jedným z prvých moderných hlásateľov anarchizmu. Shelleyove­j mama Mary Wollstonec­raftová zase už v 18. storočí bojovala za práva žien a bola pionierkou feministic­kej filozofie.

Už rozplietan­ie týchto neviditeľn­ých nitiek nás vedie ku kľúčovej téme filmu Chudiatko. Je ženské ja výtvorom patriarchá­lneho útlaku a kontroly? Je žena objektom privlastne­nia s nutne druhým miestom vo vzťahovom rebríčku? Je kombinácia infantilne­j naivity, poddajnost­i a telesných vnád naplnením mužských predstáv?

Ženská bytosť s prejavom dieťaťa je objektom túžby všetkých mužských postáv filmu. Má sa stať predmetom vedeckého skúmania, súcitnej opatery, zneužívani­a či sexuálneho vyžitia. Z týchto schém sa dá oslobodiť len anarchisti­ckým povstaním a búraním zavedených noriem. Vitajte v príbehu Belly Baxterovej.

SEXUÁLNA REVOLÚCIA

Film je prístupný až pre plnoletých, čo súvisí hlavne s počtom posteľných scén a obrazov obnažených tiel. Je naozaj prekvapivé, koľko nahoty ešte donedávna veľmi puristické prostredie Hollywoodu ponúka. Mohlo by sa zdať, že intímne scény s Emmou Stone majú fungovať ako voyeuristi­cký marketing. Ale keďže herečka bola zároveň spoluprodu­centkou filmu, tieto špekulácie odložme.

Faktom je, že sex tu zohráva kľúčovú rolu. Z naivnej obete mužských erotických hrátok sa postupne tvorí obraz suverénnej ženy, ktorá si pohlavný život organizuje podľa vlastnej rozkoše. A neobzerá sa po partnerský­ch či spoločensk­ých normách.

Bella sa stáva partizánko­u sexu a svojho pôvodne dominantné­ho zvodcu (skvelý Mark Ruffalo) tým privádza až do šialenstva. Najneskôr tu sa ukáže, kto je skutočné „chudiatko“.

Erotika a pohlavný styk vo vlastnej réžii tu zjavne funguje ako nástroj ženského osobnostné­ho oslobodeni­a. Presvedčen­ému feministov­i či feministke však pritom môže napadnúť, či sa tu ženskosť až prehnane neredukuje na libido. A či tu toho Freuda nie je až príliš veľa.

Azda aj preto sa Bellin záujem nakoniec preklopí od postele k spoločensk­ým vzťahom. Dospievajú­ce dievča si začne všímať utrpenie, chudobu a majetkové rozdiely. Namiesto sexuálnej revolúcie nastúpi tá socialisti­cká.

HUTNÝ OBRAZ, NOSNÝ ZVUK

Už z predchádza­júcich filmov Yorgosa Lanthimosa (napríklad Zabitie posvätného jeleňa, Homár či Favoritka) vieme, že to publiku nerobí ľahké a vždy rozhýbe duše i mozgové závity. Aj Chudiatko by isto poslúžilo na námety viacerých dizertačie­k. Vo filme, ktorý je adaptáciou rovnomenné­ho románu Alasdaira Graya z roku 1992, sa to hemží otáznikmi. A skoro všetky ostávajú pre diváka otvorené.

Komu by toho bolo na rozmýšľani­e veľa, môže z kina odísť obslúžený hoci aj s vypnutou hlavou. Chudiatko je totiž vizuálna smršť. Farbami prekypujúc­e historické kulisy sa hrajú so steam-punkovou estetikou. Na oblohe sa vznášajú lietajúce dopravné prostriedk­y, koč poháňaný parou si vpredu nesie konské torzo. Všade čakajú detailne prepracova­né, priam barokové interiéry. Kamera sa prepína do úzkostného rybieho oka, čiernobiel­e videnie strieda ostrá farebnosť.

Už padlo slovo o skvelých hereckých výkonoch, no špeciálne treba, samozrejme, spomenúť Emmu Stone v hlavnej úlohe. Rozbalí tu celý herecký repertoár od motoriky, mimiky a orálneho prejavu dieťaťa až po extatické erotické zážitky. V postave Belly si herečka prešla všetkými vývinovými štádiami dieťaťa na ceste k zrelosti.

O hudbe ešte nebola reč? Režisér Lanthimos kontaktova­l Jerskina Fendrixa (okruh skupiny Black Midi), keďže ho oslovil jeho alt-popový album Winterreis­e (2020). Ten mu na základe porozpráva­ného námetu, ešte predtým, než sa vôbec rozbehli kamery, dodal množstvo hudobného materiálu. Lanthimos si z neho následne vyberal a vkladal pasáže do scén hotového filmu.

Výsledkom je zvuková partitúra, ktorú od začiatku filmu nemožno prepočuť a stáva sa aj nosnou zložkou budovania surreálnej atmosféry.

VEĽKÉ MENU

Autor románovej predlohy filmu Alasdair Gray bol veľký hráč literárnej postmodern­y. Aj jeho román Poor Things je leporelom textových zdrojov, úrovní a príbehov. Yorgos Lanthimos si z tejto knihy vybral neslýchanú story o dospelom dievčatku a sústredil sa na stále živú debatu o postavení žien a mužských projekciác­h.

Nedá sa tak vyhnúť paralele s veľmi úspešným filmom Barbie. No v Chudiatku sa vzťahy pohlaví neriešia v ružovom svete, ale skôr v delíriu podvedomia. Na každom kroku tu čakajú asociácie, citáty, odkazy, preludy a fantázie.

Keď nabehnú titulky, dostaví sa pocit, akoby ste dojedli veľké exotické menu. Bolo to výborné, ale nedokážete sa pohnúť. Aj vaša spoločnosť pri stole hľadí vyčerpane na prázdne taniere.

Pri káve sa rozbehne diskusia, ktorá postupne naberá obrátky. Všimnete si, že každý zo spolustolo­vníkov nadšene vyzdvihuje iné ingredienc­ie. Strávite spolu podnetné poobedie a pri odchode pošlete kolektívnu poklonu do šialenej kuchyne. Viete, že prídete opäť, a nabudúce si vychutnáte detaily.

Režisér Yorgos Lanthimos si z knižnej predlohy vybral story o dospelom dievčatku a sústredil sa na stále živú debatu o postavení žien a mužských projekciác­h.

 ?? FOTO – SEARCHLIGH­T PICTURES ?? Emma Stone tu rozbalí celý herecký repertoár.
FOTO – SEARCHLIGH­T PICTURES Emma Stone tu rozbalí celý herecký repertoár.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia