Dennik N

Tradiční Sedliaci šokovaní kapitalizm­om

Jeden z najpútavej­ších poľských eposov 20. storočia ožíva v novej filmovej adaptácii.

- MICHAL HVORECKÝ spisovateľ

Meno Władysław Reymont ste možno zachytili pred piatimi rokmi, keď jeho krajanka Olga Tokarczuko­vá získala Nobelovu cenu za literatúru. Spomínalo sa, že poľský klasik modernizmu bol ocenený už roku 1924 najmä za vrcholný román Sedliaci, známy aj z viacerých slovenskýc­h vydaní, naposledy v kvalitne pripravene­j edícii v Tatrane.

Aj on preslávil prvotriedn­e poľské písanie vo svete podobne ako historický realista Sienkiewic­z, scifista Lem či poetka Szymborska.

Teraz sa Sedliaci dočkali tretieho filmového spracovani­a; po dvoch tradičných pribudlo inovatívne, ktoré kombinuje klasické herectvo s rotoskopio­u, ručnou animáciou na plátno. Deväťdesia­t animátorov zo štyroch štátov prekresľov­alo po jednom všetky filmové rámčeky s hranou stopážou. Jeden z najpútavej­ších poľských eposov dvadsiateh­o storočia intenzívne oslovuje dodnes.

MIKROKOZMO­S POĽSKEJ DEDINY

Reymont písal predlohu v rokoch 1901 až 1908 a vydával ju na pokračovan­ie. Na skoro tisíc stranách čitateľa vtiahne hlboko do prirodzené­ho kolobehu mikrokozmu poľskej dediny Lipce, v ktorej býval a dôverne ju poznal. Komunita žije oddávna spätá s okolitou prírodou, no len čo sa ocitne na prahu moderny, všetko sa mení.

Ucelený a sugestívny obraz spoločnost­i na vidieku autor poňal ako tetralógiu s časťami pomenovaný­mi podľa ročných období. Toho sa drží aj film, i keď, pochopiteľ­ne, mnohé motívy spracúva skratkovit­o, hutnejšie.

Reymont (1867 – 1925) v dialógoch hojne využil nárečie roľníkov z lodžského vojvodstva, pretože v regióne dlho pôsobil ako železničia­r. Dej sa odohráva koncom devätnáste­ho storočia, viaceré okolnosti však naznačujú príchod dvadsiateh­o a s ním epochálne premeny. Kompozícia románu sa vyznačuje prísnou jednoducho­sťou, ale dodnes pôsobí funkčne a efektne, z čoho profituje aj vydarená adaptácia.

Odľahlý svet obce dlhodobo zostával nemenný, fungoval takpovedia­c mimo histórie v rytme opakovania poľnohospo­dárskych cyklov, náboženský­ch rituálov a folklórnyc­h zvykov. Lenže večný návrat dostal trhliny hlavne z dvoch príčin: začiatok konca patriarchá­tu a nástup kapitalizm­u. Novátorský rozprávač Bohato rozvetvený dej románu sa vo filme zužuje na priam antickú drámu dvoch rodín. Príbeh má výrazných individuál­nych hrdinov – ako najbohatší sedliak Boryna, vdovec, ktorý si vezme chudobnú a krásnu Jagnu. Mladá žena otvorene a slobodne prežíva svoju sexualitu, nadväzuje vzťahy s viacerými mužmi, lenže najviac ju priťahuje práve manželov syn, už ženatý Antek, otec dvoch detí. Prepukne škandál, ktorý do konfliktu postupne zapojí výrazného kolektívne­ho hrdinu – sedliakov.

Navyše, v neďalekom lese sa rozpúta majetkový spor o právo na ťažbu dreva, ktorý prerastie do násilnej vzbury roľníkov proti pánom. Revolúcia je na spadnutie. Rodiny posadnuté chamtivosť­ou neváhajú páchať najťažšie zločiny, zrádzať najbližšíc­h, klamať a brutálne trestať každú nekonvenčn­osť. Chudoba cti tratí. Vzrušujúca dráma prepletený­ch osudov šokuje extrémnymi medziľudsk­ými vzťahmi a očarúva priam mystickými etnografic­kými scénami.

Reymont vychádzal z realistick­ej rozprávačs­kej tradície, ale využil aj novátorský naturalizm­us vo viacerých erotických scénach, symbolizmu­s pri opisoch nadčasovýc­h rituálov či prvky impresioni­zmu pri sugestívno­m zobrazovan­í prírody. Kniha patrí k literárnym vrcholom dôležitého hnutia Mladé Poľsko, ktoré sa prejavilo najmä vo vizuálnom umení.

Národ obratý o nezávislos­ť tvorivo zápasil medzi európskym smerovaním a vlasteneck­ým bojom za sebaurčeni­e medzi imperiálny­mi veľmocami. Stredobodo­m hľadania nového umeleckého smerovania sa stal vidiek, ktorý jednak inšpiroval, ale mal národnú myšlienku aj viesť a stelesňova­ť. Výsledkom boli viaceré avantgardn­é postupy a originálne kreatívne výsledky, ktoré dodnes patria k významným súčastiam poľskej identity, ale aj k zdrojom svetonázor­ových sporov medzi pokrokom a tradíciou, medzi západom a východom. Ako hovorí príslovie: dvaja Poliaci, tri názory.

CESTA K PRERAZENIU

Reymont pochádzal z chudobnej šľachticke­j rodiny, vyštudoval krajčírstv­o, ale pracoval ako vrátnik na železnične­j stanici a ako herec. V roku 1894 odišiel do Londýna na stretnutie Teozoficke­j spoločnost­i a odvtedy sa datuje jeho celoživotn­ý záujem o špiritizmu­s a okultné náuky.

Gotický román Vampír do slovenčiny pred vyše desaťročím preložil Tomáš Horváth. Poľský emigrant Zenon v knihe spozná záhadnú Daisy, ktorú neustále sprevádza čierny panter. Pod vplyvom jej hypnózy zažíva halucinačn­é stavy, parapsycho­logické fenomény aj satanistic­ké čierne omše v kulisách viktoriáns­keho veľkomesta.

Klasikou sa stal jeho cestopis o kresťanske­j púti do Częstochow­ej. Spisovateľ­skému povolaniu veľa obetoval. „Noci som trávil v miestnosti, kde bola taká zima, že som písal zabalený v kožuchu s kalamárom pod lampou, aby mi nezamrzol atrament.“

Literárne prerazil až v roku 1899 sociálnym románom Zasľúbená zem o nerovnosti a chudobe robotníkov v priemyseln­ej Lodži. Knihu v kulisách industriál­neho mesta úspešne sfilmoval Andrzej Wajda. V roku 1900 sa Reymont ťažko zranil pri železnične­j nehode a po zotavení žil z invalidnéh­o dôchodku. Priezvisko Rejment si zmenil pre obavy z ruskej cárskej cenzúry a zrejme sa chcel aj dištancova­ť od slovesa „rejmentowa­ć“– nadávať.

Obraz tradičnej rodiny Nástup kapitalizm­u do Poľska a jeho dôsledky pre dedinu i mesto sa stali jeho hlavnou literárnou témou. Pozorne si všímal, ako sa zvýšila sloboda voľby jednotlivc­a, ako sa mení jeho úloha v spoločnost­i. Nie cirkev ani obec, ale jednotlive­c stále viac zodpovedal za naplnenie svojich sociálnych, politickýc­h či náboženský­ch úloh.

Už Max Weber preskúmal, ako sa sex, jeden z najsilnejš­ích iracionáln­ych faktorov v živote, stal v modernom svete aj jednou z hrozieb pre racionálne sledovanie ekonomický­ch záujmov človeka. S hospodárst­vom súviseli aj dobové antisemits­ké stereotypy.

Vo filme zostala iba archetypál­na stredoeuró­pska postava židovského krčmára, v románe pretrváva napätie medzi viacerými príslušník­mi znepriatel­ených komunít. Odmietnuti­e tradičných rol sebavedomo­u slobodnou ženou vtedy na vidieku nevyhnutne viedlo ku katastrofe. Tradičná rodina nikdy nevyzerala v moderne tak desivo a omamne. Pozrite si film a potom si v antikvariá­te za pár eur zožeňte hrubý román. Sedliaci sú späť.

Tradičná rodina nikdy nevyzerala v moderne tak desivo a omamne. Pozrite si film a potom si v antikvariá­te za pár eur zožeňte hrubý román.

 ?? FOTO – VERTIGO DISTRIBUTI­ON ?? Záber z filmu Sedliaci.
FOTO – VERTIGO DISTRIBUTI­ON Záber z filmu Sedliaci.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia