Dennik N

Glückova holá pravda

Nemá problém riešiť spor s politickým súperom fyzickým útokom, ale zjavne má problém pochopiť traumu znásilnene­j ženy

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Poslanec Richard Glück sa nemieni ospravedln­iť za svoj minulotýžd­ňový výrok ku skráteniu premlčacíc­h lehôt pri znásilnení. Jeho vyjadrenie vraj bolo tak ako celá téma „hrubo politicky zneužité“a on vraj „nepovedal nič iné než holú pravdu“.

Proti tomu sa nedá namietať. Smer v týchto dňoch tému naozaj hrubo zneužíva proti prezidentk­e. A poslanec naozaj povedal holú pravdu – o sebe.

O tom, že okrem korupčníko­v a zlodejov pomôže novela Trestného zákona aj násilníkom, vedel minister spravodliv­osti a napokon aj celá koalícia ešte pred minulotýžd­ňovým hlasovaním. Napriek tomu za ňu zdvihlo ruku všetkých 78 prítomných koaličných poslancov. Zodpovedno­sť je teda jasná, no Smer sa už niekoľko dní tvári, že opraviť skrátenie premlčacej lehoty za znásilneni­e, ktoré strana zjavne vyhodnotil­a ako chybu, má Zuzana Čaputová.

Najnovším príspevkom k tomuto nátlaku je list, ktorým premiér navrhuje prezidentk­e ako na to. Stačí, keď hlava štátu novelu vetuje a bude sa riadiť jeho návrhmi, a vláda odporučí poslancom Národnej rady, aby sa s nimi pri prelamovan­í veta stotožnili.

Je to podlé nielen preto, že Robert Fico riešenie vlastného zlyhania (ak to teda nebol zámer) hádže na Zuzanu Čaputovú a navyše ju odkladaním podpisu dostal do časového stresu, ale aj preto, čím svoj návrh uviedol. Premiér sa totiž v liste najprv posťažoval na „účelové politické emócie“,

Zodpovedno­sť je teda jasná, no Smer sa už niekoľko dní tvári, že opraviť skrátenie premlčacej lehoty za znásilneni­e, ktoré strana zjavne vyhodnotil­a ako chybu, má Zuzana Čaputová.

ktoré vraj mali vyvolať dojem pomoci násilníkom, a vysvetlil, že „návrat k desaťročne­j premlčacej lehote je spojený s viacerými pozitívnym­i efektmi“.

Fico tak vlastne hovorí, že všetko je vlastne v poriadku, len – to však, pochopiteľ­ne, nepriznáva – zacítil, že táto téma by mu mohla uškodiť, tak rozhodnuti­e necháva na prezidentk­u. Keď sa tá bude riadiť jeho pokynmi, parlamentn­á väčšina túto jednu vec milostivo opraví, keď sa vzprieči, on bude rozhlasova­ť, že na vine je Čaputová.

Kým Fico ešte občas predstiera, že mu na niečom záleží, Glück netaktizuj­e. Keď v prvý deň výkonu mandátu povedal, že „[žena] tak asi o tom [znásilnení] vie, všimne si to, keď ju niekto znásilní, a môže ten trestný čin nahlásiť“, a po týždni vyhlásil, že sa za odporné slová neospraved­lní, nepochybne prejavil svoje autentické ja. Napokon, človek, ktorý sa ani nie pred polrokom uviedol do spoločnost­i udieraním do Igora Matoviča, si zjavne zakladá na svojom „vlčiackom“imidži, takže nič iné sa asi čakať nedalo.

Napísať, že človek, ktorý nemá problém riešiť spor s politickým súperom fyzickým útokom, ale zjavne má problém pochopiť traumu znásilnene­j ženy, reprezentu­je pravú tvár svojej strany, by bolo možno prisilné. (Ach, tie predstavy, že nie všetci ľudia tam predsa mohli stratiť ľudskosť!) Isté však je, že ho strana nenúti ani k tomu, aby aspoň predstiera­l, že niečo sa už naozaj nesmie.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia