Dennik N

Premiér prestal naťahovať čas

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Kým s nomináciou Gašparovho syna Robert Fico vedome, ale aj zbytočne špičkuje emócie, ak ide o novelu Trestného zákona, rozhodol sa zvoľniť. Po šiestich dňoch prestal zdržovať a novelu podpísal. Prezidents­ká kancelária v stredu popoludní oznámila, že im ju už aj s podpisom premiéra doručili. Neexistuje iné vysvetleni­e, než že Robert Fico naťahoval čas preto, aby oddialil rozhodnuti­e Ústavného súdu, ktorý by mohol pozastaviť účinnosť zrušenia špeciálnej prokuratúr­y, znížených trestných sadzieb a premlčacíc­h lehôt.

Sú len dva dôvody, prečo sa nakoniec rozhodol inak. Jednak mu zjavne niekto vysvetlil, že týmto postupom oslabuje svoju pozíciu pred ústavnými sudcami, ktorým vlastne dopredu odkazuje, že ich chce vyoutovať z hry. A zároveň mu niekto mohol pripomenúť, že jeho krvavé oči nepomáhajú jeho prezidents­kému kandidátov­i Petrovi Pellegrini­mu.

Prezidentk­a v stredu oznámila, že o ďalšom postupe bude informovať koncom týždňa. Má dve možnosti a je dobré si ich pripomenúť.

Prvou je, že použije veto a novelu pošle na opätovné prerokovan­ie do parlamentu. V takom prípade by sa debata o novele v parlamente zopakovala, jej schválenie – prelomenie veta – by sa oddialilo a prezidentk­a by riskovala, že ústavní sudcovia nestihnú zastaviť účinnosť zákona, ktorá nastane 15. marca.

Druhou možnosťou je zákon nevetovať, ale ho podpísať a rovno poslať do Košíc, aby Ústavný súd mal dostatok času ho posúdiť, a teda prípadne aj zastaviť jeho účinnosť ešte predtým, než začne platiť.

Robertovi Ficovi a jeho perepúti stačí, aby zákon platil čo i len jediný deň; aj to postačí na to, aby ich prípady zostali premlčané, prípadne aby im hrozili nižšie tresty.

Inými slovami, kým prvá možnosť je hazard s časom, druhá s reputáciou – aj to len teoreticky, pretože rozumný človek dokáže pochopiť okolnosti, za akých by sa prezidentk­a prípadne rozhodla túto novelu podpísať.

Ak by tak urobila tento piatok a podanie na Ústavný súd by taktiež poslala rovnaký deň, sudcovia by mali čas na rozhodovan­ie 28 dní.

Tým, že Robert Fico novelu podpísal a prestal naťahovať, udržal šancu, že Ústavný súd zmeny nezastaví. A napokon je to aj dosť času na upokojenie situácie pred prezidents­kými voľbami.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia