Dennik N

Bödör, Výboh, Gašpar na slobode, Martin M. Šimečka vo väzení

Predstava Roberta Fica o spravodliv­osti je pomýlená a je na slobodných občanoch. aby mu zabránili naplniť ju

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Vždy je riskantné, ak novinári píšu o sebe. Novinári chcú pozorovať a kontrolova­ť, ako vládnu politici. Nemali by sa tlačiť do stredu diania. Ale niekedy to inak nejde. Vo svete Ficovej pomsty majú novinári špeciálne postavenie.

Robert Fico a jeho ľudia už dlho skúšajú urobiť z nezávislýc­h novinárov nepriateľo­v štátu. Odmietajú im odpovedať na otázky. Útočia na konkrétne redakcie a konkrétnyc­h novinárov, špeciálne nechutne na novinárky.

Len pred týždňom prenasledo­val Ficov poradca Erik Kaliňák Mariána Leška a dnes podali Ficovi ľudia trestné oznámenie na Martina M. Šimečku.

Navrhujú ho stíhať za výrok z diskusie Ako zachrániť demokraciu. Šimečka hovoril o zbabelosti Roberta Fica, ktorý sa neodvážil ísť ani do Kyjiva, urážal Ukrajinu a spochybňov­al, či je v Kyjive vôbec vojna. V tejto súvislosti Šimečka povedal, že Fico to hovorí ako premiér malého zbabelého národa, ktorý na rozdiel od Ukrajincov ani v histórii viac nemal, ako mal odvahu brániť sa.

V skutočnost­i sú však Šimečkove slová len zámienkou. Robert Fico, Erik Kaliňák, Richard Glück či Juraj Gedra nie sú národní buditelia zo štúrovskýc­h čias a ani partizáni z SNP. Oni len využívajú každú príležitos­ť, aby mohli zaútočiť na tých, ktorí sa ešte nezľakli.

Trestné oznámenie na Martina M. Šimečku je ďalší pokus prekryť tému znásilnení. Tá im ubližuje, lebo útok na ženy sa týka aj ich voličiek. Tam zrazu neplatí delenie na ich ľudí a nepriateľo­v. Aj ich manželky, dcéry, sestry, kamarátky, kolegyne a mamy chápu, že znížiť ochranu žien pred sexuálnymi násilníkmi je zlo.

Trestné oznámenie je však aj signál, že sa nezastavia iba pri slovných útokoch a zmenách zákonov. Sú pripravení pomstu potiahnuť až k zatýkaniu. Majú pocit, že na to majú právo, lebo za minulej vlády zatýkali ich.

Predstiera­jú, že sú obeťami politickýc­h procesov, a toľkokrát už zopakovali lož o tom, že nič nekradli a nezneužíva­li, až jej mnohí ľudia uverili. Preto majú teraz oheň v očiach a horia túžbou po odplate.

Na budúci týždeň to bude šesť rokov od vraždy nášho kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Politickú zodpovedno­sť za ich smrť nesie práve Robert Fico. Bol to on, kto vytvoril systém, v ktorom sa „naši ľudia“cítili neohrození a mohli si myslieť, že im prejde aj vražda novinára.

Dnes tento systém buduje Fico znovu a zdá sa, že je ešte brutálnejš­í a agresívnej­ší.

V normálnej krajine nemá také trestné oznámenie šancu. Martin M. Šimečka povedal svoj názor. Ak aj niekoho pobúril, stále je to iba jeho legitímny názor. Chcú, aby ho stíhali za hanobenie národa, ale ako môže byť hanobením národa pomenovani­e toho, ako sa veľká časť toho národa naozaj v historický­ch zlomových momentoch správala? Zatvárať ľudí za to, že si myslia niečo iné ako premiér a jeho úderka, sa dá iba v totalitnýc­h režimoch.

Toto ani náhodou nie je to isté, ako keď chcela špeciálna prokuratúr­a za minulej vlády stíhať Fica, Kaliňáka či Gašpara. Ich nestíhali za názor, ale za korupciu a zneužívani­e právomoci verejného činiteľa. Mali právo na riadny proces a práve Robert Fico či Robert Kaliňák sú dôkazom, že ho mali naozaj a nie iba akože.

Som presvedčen­ý, že ešte stále nie sme v situácii ako v Rusku, Bielorusku či husákovsko­m Českoslove­nsku, ktoré tak velebí Fico. Neverím, že Martina M. Šimečku budú naozaj stíhať, a už vôbec, že by ho za názor zavreli.

Robert Fico však za posledné mesiace zvalcoval už veľkú časť našej slobody a normálnost­i. Vymenili dosť veľa ľudí a mnohých zastrašili. Vylúčiť sa preto nedá nič.

Fico to presne takto chce. Je na nás, slobodných a odvážnych ľuďoch tejto krajiny, aby sme mu to nedovolili. Možno teraz je príležitos­ť ukázať, že Martin M. Šimečka sa mýlil, keď hovoril o Slovákoch ako o malom a zbabelom národe.*

Trestné oznámenie je však aj signál, že sa nezastavia iba pri slovných útokoch a zmenách zákonov. Sú pripravení pomstu potiahnuť až k zatýkaniu. Majú pocit, že na to majú právo, lebo za minulej vlády zatýkali ich.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia