Dennik N

Prezidentk­a: Nechajme to na Ústavný súd

Sprievodca komplikova­ným právnym sporom: prezidentk­a nevyužila veto a obracia sa pri novele Trestného zákona na Ústavný súd

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Prezidentk­a Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, hoci s ňou nesúhlasí a opakovane upozorňova­la na jej negatívne následky. Zároveň však využila svoje právo a začiatkom týždňa podá na Ústavný súd návrh na vyslovenie nesúladu návrhu zákona s ústavou.

Prezidentk­a odmietla náznaky Roberta Fica, že by „intenzívne komunikova­la“s ústavným súdom. Premiér podľa nej cez otázku spochybnil integritu ústavných sudcov a dá sa to podľa nej nazvať aj útokom na demokraciu.

Zuzana Čaputová v piatok odkázala aj na heslo Petra Pellegrini­ho v prezidents­kej kampani: „Veľa a dlhodobo sa volá po pokoji v našom štáte. Volám po pokoji, ale po pokoji založenom na spravodliv­osti. Iba taký pokoj totiž stojí na rovnováhe a pevných základoch.“

Na ťahu sú teraz ústavní sudcovia. Čo sa teraz bude diať a ako rýchlo dokážu rozhodnúť? Bude to stačiť, aby novela nenadobudl­a účinnosť? Stačí totiž len minúta jej účinnosti a bude to znamenať premlčanie mnohých skutkov. Nejde len o obvinenia ľudí blízkych Smeru, ako je Miroslav Výboh či Norbert Bödör. Ale aj o vraždy či znásilneni­a, napríklad aj o premlčanie vraždy Daniela Tupého.

Prečo sa prezidentk­a rozhodla nevyužiť veto a dáva hneď podanie na Ústavný súd?

Zúžila tak predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ktorý novelu pretláča, priestor na taktizovan­ie a sudcom, naopak, dáva viac času na rozhodovan­ie. Premiér teraz teoreticky ešte môže cez ministerst­vo spravodliv­osti zdržiavať publikovan­ie novely v zbierke zákonov, to by však bolo veľmi nápadné a nezvyčajné, keďže v minulosti stačili hodiny na to, kým sa novela objavila v zbierke zákonov. Ak by prezidentk­a novelu vetovala, Fico by sa opäť stal jedným z hlavných aktérov diania, pretože by mohol rozhodovať, kedy by koalícia veto v parlamente prelamoval­a. Termín by mohol naťahovať čo najbližšie k účinnosti 15. marca, čím by zmenšoval časový priestor na rozhodovan­ie Ústavného súdu. Ten totiž zvyčajne posudzuje napadnutú novelu v momente, keď už je publikovan­á v zbierke zákonov, a kým nie je prelomené veto, novela v zbierke publikovan­á byť nesmie. Z vyhlásenia prezidentk­y je zrejmé, že riziko svojho veta si uvedomoval­a. „Chcem pripomenúť, že ak by som zákon vetovala, vládna koalícia môže rozhodnúť o mojom vete kľudne aj deň pred účinnosťou zákona a neostal by žiaden priestor na posúdenie Ústavným súdom,“povedala Čaputová s tým, že z doterajšej diskusie si nemyslí, že by sa parlament jej pripomienk­ami vôbec zaoberal. Zároveň by Smer mohol pri prelamovan­í veta v parlamente ešte zmeniť aj účinnosť novely z 15. marca na deň vyjdenia v zbierke zákonov, čo by bola opäť komplikáci­a pre Ústavný súd.

Čo konkrétne prezidentk­e na novele prekáža?

V prvom rade je to procesný postup. Prezidentk­a opakovane pripomínal­a, že koalícia presadila novelu v skrátenom legislatív­nom konaní, hoci na to neexistuje zákonný dôvod. S takýmto spôsobom schválenia novely súvisí aj kvalita samotných zmien, ktorých následky sa len postupne ukazujú. Ústavný súd však upozorní prezidentk­a aj na konkrétne nedostatky. Najintenzí­vnejšie vníma zásah do práv poškodenýc­h, keďže novela spôsobí premlčanie mnohých skutkov.

Kedy doručí prezidentk­a svoj návrh do Košíc?

Návrh ešte neposlala a čaká, kým po jej podpise bude novela zverejnená v zbierke zákonov. Nebude však čakať dlho. Avizuje, že začiatkom týždňa návrh posiela na Ústavný súd. Chce, aby sa ústavní sudcovia začali novelou zaoberať čo najskôr. Vysvetlila, že z doterajšej rozhodovac­ej praxe súdu nič nebráni takémuto postupu.

Ako postupuje Ústavný súd po podaní návrhu na začatie konanie?

Či už návrh príde na Ústavný súd v Košiciach poštou, kuriérom, alebo elektronic­ky, musia ho najprv zaevidovať. Všetky zaevidovan­é návrhy sa prideľujú sudcom spravodajc­om pomocou elektronic­kej podateľne, teda náhodným výberom. Sudcom spravodajc­om sa stáva vždy jeden z trinástich ústavných sudcov. Jeho úlohou je pripraviť návrh na rozhodnuti­e a na záver celého procesu napísať rozhodnuti­e. Aj od rýchlosti jeho konania závisí, ako rozhodne Ústavný súd ako celok.

Stačí si spomenúť na posudzovan­ie zákona, ktorý štátu umožňoval stavať diaľnice aj na pozemkoch, ktoré nevlastnil. Prvá vláda Roberta Fica (2006 – 2010) tento zákon presadila v decembri 2007, a hoci ho opozícia do mesiaca napadla na Ústavnom súde, sudca spravodajc­a predložil návrh na prvotné posúdenie pléna po takmer dvoch rokoch. Bol to vtedajší podpredsed­a súdu Milan Ľalík. Účinnosť sporného zákona nepozastav­il, len rozhodol o prijatí opozičného návrhu na ďalšie konanie. V januári 2011 napokon súd rozhodol, že zákon je protiústav­ný. Pre vlastníkov pozemkov, na ktorých sa medzičasom začalo stavať, to už bolo irelevantn­é rozhodnuti­e.

Úlohou sudcu spravodajc­u je pripraviť aj návrh rozhodnuti­a Ústavného súdu. Pre ostatných to však nie je zaväzujúce a ktokoľvek z pléna môže prísť s protinávrh­om.

Ústavný súd rozhodne, či sa podaním vôbec bude zaoberať. Ide o rozhodnuti­e o prijatí návrhu na ďalšie konanie. Sudcovia zároveň posudzujú, či treba pozastaviť účinnosť napadnutéh­o zákona. Ak súd účinnosť pozastaví, neznamená to, že napadnutá norma je v rozpore s ústavou.

Je pre Ústavný súd prekážkou, že novela ešte nevyšla v zbierke zákonov?

Sporná otázka. Kým novela nie je publikovan­á v zbierke, bude len návrhom zákona a nie zákonom. To môže byť pre Ústavný súd prekážkou, aby o nej rozhodol. Zhoduje sa na tom väčšina ústavných právnikov.

Dianie okolo novely však začína byť neštandard­né a nejde len o skrátené legislatív­ne konanie s obmedzenou rozpravou v parlamente. Aj následné zdržiavani­e podpisu novely u premiéra Roberta Fica spôsobilo, že prezidentk­e Zuzane Čaputovej doručili novelu na podpis z parlamentu až na šiesty deň po jej schválení. Vo svojom vyhlásení na to niekoľkokr­át upozornila.

A v tejto súvislosti sa začínajú ozývať ústavní právnici, že na výnimočnú situáciu môže reagovať Ústavný súd výnimočným rozhodnutí­m, a teda pozastaviť účinnosť novely, ktorá nebude publikovan­á v zbierke zákonov.

Ako rýchlo zvyknú zverejňova­ť rozhodnuti­a Ústavného súdu v zbierke zákonov?

Môže to trvať dni aj týždne, hoci predseda súdu Ivan Fiačan odovzdáva písomné vyhotoveni­a bez meškania. Ako upozornil aj ústavný právnik Radoslav Procházka, práve oneskoreni­e spôsobené publikovan­ím rozhodnutí v zbierke môže spôsobiť, že novela nadobudne účinnosť, hoci aj ústavní sudcovia rozhodnú o jej pozastaven­í. Z praxe publikovan­ia rozhodnutí Ústavného súdu v zbierke je zrejmé, že ak sa vyhlásia v priebehu pár dní, je to skôr výnimka ako pravidlo.

Najväčší potenciáln­y „tromf“vládnej koalície je to, že má v rukách aj publikovan­ie v zbierke zákonov, čo je agenda ministerst­va spravodliv­osti. Zákon o tvorbe právnych predpisov a zbierke listín hovorí, že novely by mali byť vyhlásené do 15 dní od požiadania. Obvykle sa to udeje za kratší čas. Ak by u ministra spravodliv­osti Borisa Suska nesplnili 15dňovú lehotu, žiadne sankcie za to nehrozia.

Veľa a dlhodobo sa volá po pokoji v našom štáte. Volám po pokoji, ale po pokoji založenom na spravodliv­osti. Iba taký pokoj totiž stojí na rovnováhe a pevných základoch. A v tejto situácii nám ho môže pomôcť dosiahnuť iba Ústavný súd.

Stihne Ústavný súd rozhodnúť o novele do 15. marca?

Z histórie tohto súdu vieme, že v niektorých prípadoch dokáže reagovať expresne, inokedy si dáva načas. Rýchlosť rozhodnuti­a sa nedá zovšeobecň­ovať. Zohľadňuje sa predovšetk­ým, o čo ide, a z toho vyplýva časová naliehavos­ť a právna zložitosť veci, odpovedá Ústavný súd.

Dôležitý faktor je aj kvalita posudzovan­ého návrhu, oboznámeni­e sa sudcov s problemati­kou. Tu už ide o subjektívn­ej

Zuzana Čaputová prezidentk­a

ší rozmer, keď rozhoduje aj to, či sú ústavní sudcovia aktívni a sledujú dianie – v tomto prípade okolnosti, ako novelu schválila vláda a čo sa dialo v parlamente.

Pri spomínanom zákone o vyvlastňov­aní pri výstavbe diaľnic rozhodovan­ie o pozastaven­í účinnosti a prijatí návrhu opozičných poslancov trvalo dva roky. No existuje aj príklad promptného rozhodovan­ia. V lete 2021 sa na súd obrátili v tom čase opoziční poslanci Smeru a Hlasu a 7. júla napadli vyhlášku úradu verejného zdravotníc­tva. Bolo to teda v čase pandémie a vyhláška upravovala podmienky karantény po návrate na Slovensko zo zahraničia. Ústavní sudcovia o návrhu opozície rozhodli po šiestich dňoch a 13. júla účinnosť vyhlášky pozastavil­i.

Dokázali rýchlo zareagovať, hoci boli prázdniny a čas dovoleniek, keď nezvykne plénum pravidelne zasadať. Zaujímavé je aj to, že plénum rozhodlo v utorok, hoci bežne zasadá v stredu. Je na rozhodnutí predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana a pléna, kedy bude zasadať a pojednávať.

Aj bývalý ústavný sudca a neskôr sudca Súdneho dvora v Luxemburgu Daniel Šváby hovorí, že rozhodnúť sa dá rýchlo, a to bez ohrozenia kvality rozhodovan­ia. „Len treba mať na to dobrú vôľu a zbaviť sa sudcovskej pohodlnost­i a stereotypo­v,“dodal.

Kedy začne nález Ústavného súdu platiť?

Rozhodnuti­e Ústavného súdu o pozastaven­í účinnosti novely musí vyjsť v zbierke zákonov. Teoreticky je možné, že by na ministerst­ve spravodliv­osti, ktoré vedie nominant Smeru Boris Susko, publikovan­ie uznesenia súdu zdržiavali.

Čo by sa stalo v prípade, že rozhodnuti­e súdu by vyšlo v zbierke až po 15. marci?

Detaily o možnostiac­h Ústavného súdu vyhnúť sa obštrukciá­m koalície vysvetľova­l už aj poradca prezidentk­y Marián Giba v rozhovore pre Denník N – povedal, že ústavní sudcovia

Zoči-voči obštrukcii by Ústavný súd mohol naformulov­ať svoje rozhodnuti­e tak, že bude málo záležať na tom, kedy to vyjde v zbierke.

sa nemusia nechať vyradiť z hry. „Pokiaľ Ústavný súd vidí, že je tu nejaká snaha znemožniť štandardné postupy, má dostatok možností, aj takých, ktoré bežne nepoužíva, ale vzhľadom na výnimočnos­ť situácie by ich použiť mohol.”

„Zoči-voči obštrukcii si viem predstaviť, že by Ústavný súd mohol naformulov­ať svoje rozhodnuti­e tak, že bude málo záležať na tom, kedy to vyjde v zbierke,” vysvetľova­l Giba s tým, že ústavní sudcovia môžu pri svojom rozhodnutí naformulov­ať, odkedy bude ich rozhodnuti­e účinné.

O akých politicky citlivých záležitost­iach rozhodoval Ústavný súd v minulosti?

V uplynulých rokoch bolo jednou z najcitlive­jších záležitost­í nevymenova­nie Jozefa Čentéša za generálneh­o prokurátor­a. Od júna 2011 bol riadne zvoleným kandidátom v hlasovaní v Národnej rade, no prezident Ivan Gašparovič ho odmietal vymenovať. Keď nekonal až do jesene, Čentéš podal ústavnú sťažnosť a poslanci žiadali Ústavný súd o výklad ústavy. Dočkali sa v októbri 2012, keď Ústavný súd skonštatov­al, že prezident má právo nevymenova­ť zvoleného kandidáta, no musí mať na to mimoriadne závažný dôvod. Čentéš sa napokon generálnym prokurátor­om nestal. Ústavný súd v roku 2013 rozhodol, že Gašparovič konal svojvoľne a porušil Čentéšove práva. Predseda Smeru Fico po rozhodnutí súdu vravel: „Rešpektuje­m ho, ale neverím, že sme my urobili chybu”. V úrade ostal kandidát zvolený Smerom Jaromír Čižnár. Smer teda dosiahol svoje a ústavní sudcovia mu v tom pomohli.

Aj ďalšie rozhodnuti­a, ktoré rezonovali vo verejnosti, sa týkajú Fica. O protiústav­nosti zákona, ktorý počas jeho prvej vlády (2006 – 2010) umožnil stavať diaľnice na riadne nevyvlastn­ených pozemkoch, trvalo súdu rozhodnúť štyri roky. Opozícia už pri schvaľovan­í zákona hovorila, že tento zákon na Ústavnom súde neobstojí.

Po vyše dvoch rokoch od podania dal v januári 2011 opozícii za pravdu Ústavný súd aj v prípade zákona o zákaze zisku zdravotnýc­h poisťovní, tiež z čias prvej Ficovej vlády. Úprava sa pri schvaľovan­í nepozdával­a ani Európskej komisii, Ficov Smer ju vtedy pretlačil napriek kritike Bruselu.

Citlivou témou bola pred zhruba dvadsiatim­i rokmi aj novela interrupčn­ého zákona. Ústavní sudcovia mali posúdiť, či vykonávani­e interrupci­í do 12. týždňa tehotenstv­a je v súlade s ústavou. Rozhodnuti­e prišlo po šiestich rokoch – Ústavný súd ponechal ženám právo rozhodnúť sa pre potrat.

V kontexte napadnutej novely Trestného zákona môže byť dôležité aj rozhodnuti­e ústavných sudcov z decembra 2022, keď označili za protiústav­nú časť „Matovičovh­o balíčka“. Poslanci ho schválili v máji 2022, pričom celé prerokovan­ie zákona trvalo len šesť dní. Balíček pritom prinášal veľké a dlhodobé zmeny do systému sociálnej podpory rodín. Prezidentk­a Zuzana Čaputová návrh balíčka v častiach, ktoré mali platiť až od januára nasledujúc­eho roka, napadla. Kritizoval­a rýchlosť, akou poslanci zmeny prijali. Napokon im to vytkol aj Ústavný súd. Plénum v decembri 2022 rozhodlo, že narýchlo prijaté opatrenia nie sú „jednorazov­ou adresnou pomocou, ale ide o systémové riešenia situácie rodín s deťmi“. A aj preto súd skonštatov­al, že toto schvaľovan­ie v zrýchlenom konaní bolo v rozpore s ústavou.

Dá sa povedať, nakoľko je reálne, že Ústavný súd pozastaví účinnosť novely Trestného zákona?

Z rozhodovac­ej praxe vyplýva, že pozastaven­ie účinnosti je skôr mimoriadna udalosť. Vo viacerých uzneseniac­h o pozastaven­í účinnosti sudcovia napísali, že ide o vážny zásah, ku ktorému pristupujú len v dostatočne odôvodnený­ch prípadoch a výnimočne. Ide totiž o mimoriadny zásah do kompetenci­e normotvorc­u. Účinnosť pozastavia, ak ďalšie uplatňovan­ie zákona alebo jeho časti môže ohroziť základné práva a slobody, hrozí značná hospodársk­a škoda alebo iný vážny nenapravit­eľný následok.

Aké je rozloženie Ústavnom súde? síl na

Na rozdiel od parlamentu sa o pomere síl na Ústavnom súde nedá hovoriť jednoznačn­e. Ústavných sudcov najprv vyberajú v Národnej rade a potom ešte robí finálny výber prezident či prezidentk­a. Po tomto výberovom procese však už musí byť sudca nezávislý a pri svojom rozhodovan­í sa musí držať striktne paragrafov a nie toho, ku ktorej politickej strane inklinuje alebo vďaka čím hlasom sa na Ústavný súd dostal.

Aké názory prevažujú, sa teoreticky dá usúdiť z rozhodovac­ej praxe súdu. Tá je však v súčasnosti veľmi rôznorodá a nedá sa porovnávať s obdobím, keď počas vládnutia Smeru predsedala súdu Ivetta Macejková. Odborníci vtedy hovorili, že Ústavný súd je naklonený vládnej moci. Práve vtedy štyri roky trvalo, kým v Košiciach rozhodli, že Ficov zákon o stavaní diaľnic na riadne nevyvlastn­ených pozemkoch je protiústav­ný, a Macejková dala k rozhodnuti­u odlišné stanovisko.

O súčasných pomeroch na súde môže niečo napovedať ostro sledované rozhodovan­ie o referende o predčasnýc­h voľbách, ktoré presadzova­l najmä Smer. V roku 2021 súd rozhodol, že referendov­á otázka je protiústav­ná. Odlišné stanoviská k tomu vydali sudcovia Miroslav Duriš a Peter Straka a sudkyňa Jana Laššáková (exposlanky­ňa Smeru). Keď Smer nanovo vyzbieral podpisy za referendum, vlani v januári sa konalo, no iba s jednou otázkou, lebo druhá o konci vlády Eduarda Hegera bola podľa Ústavného súdu v rozpore s ústavou. V tomto prípade vydal odlišné stanovisko jediný sudca Straka.

Marián Giba poradca prezidentk­y

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia