Dennik N

Martin M. Šimečka: Fico je zbabelec a chce aj taký národ

Kým na Západe pripravujú ľudí na to, aby boli odvážni, Fico hovorí svojmu národu, aby sa poddal, a pripravuje ho na zbabelstvo, hovorí novinár a spisovateľ Martin M. Šimečka

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Politici Smeru podali trestné oznámenie na komentátor­a Denníka N a spisovateľ­a Martina M. Šimečku pre hanobenie národa a presvedčen­ia aj pre jeho slová o zbabelom národe.

Šimečka v rozhovore rozpráva, že zbabelcami sú Robert Fico a Peter Pellegrini. „Pellegrini je definícia zbabelstva. Fico je zbabelec, ktorý sa tvári ako silák. Pellegrini ani toho nie je schopný. Pellegrini je mäkký človek, vidno to na tom, ako hovorí, ako sa správa.“

Pôvodne som mala nahrávať sobotný podcast s kolegami Filipom Obradovičo­m a Oliverom Brunovským, ale vzhľadom na to, ako na teba zaútočil Smer, sme to zmenili. No prečítam, čo mi napísal Oliver Brunovský: Chcem ťa poprosiť, aby ste nevynechal­i podstatu toho, čo sa deje, a neprijali ich hru, že teraz sa budeme baviť zasa o zbabelom národe. Nezabúdajm­e, že podstata je brutálny a rýchly útok na podstatu demokracie. Súhlasíš?

Súhlasím s tým do bodky a v tomto prípade by som tu nemal sedieť, lebo nie som v tomto podstatný. Na druhej strane to spolu súvisí. Ak hovoríme o únose alebo útoku na demokraciu, tak je to spojené s útokmi na novinárov a je to zároveň o zbabelosti a odvahe. Ak budeme zbabelí, tak nám naozaj demokraciu unesú. Demokraciu bez odvahy neubránime.

Vo štvrtok, týždeň pred výročím vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, na teba podali trestné oznámenie Erik Kaliňák, Richard Glück a ďalší zo Smeru pre hanobenie národa. Oni si hovoria vlci, ale tento názov si im vlastne vymyslel ty, je to tak?

Dobre si to pamätáš. Prijali moje pomenovani­e. Povedal som to vtedy na našej debate, lebo som si pozeral všetky ich predvolebn­é spoty a všimol som si túto mládež, arogantnú, agresívnu. Ako mladí vlci, ktorí vo svorke majú alfa samca, ale mladí sa predháňajú, chcú získať pozornosť, navzájom sa burcujú, aby boli čo najagresív­nejší, a okrem iného je to ako cez kopirák. Historicky boli mladí zväzáci v 50. rokoch tí najagresív­nejší mladí chlapi, ktorí útočili, lebo si potreboval­i budovať kariéry. Takí boli aj mladí gardisti za slovenskéh­o štátu. Typológia je stále tá istá, nič sa nezmenilo.

Shooty ťa s nimi nakreslil tak, že oni robia bububu a ty hovoríš „úžasné čosi“.

Shooty je génius. Stále sa na to pozerám. Vnímam to ako fascinujúc­i jav, v ktorom sa opakujú dejiny. To, že som sa ja ocitol zhodou okolností v centre tohto, je vedľajší problém. To, ako sa to opakuje, ma fascinuje. Keď hovorím úžasné, tak myslím fascinujúc­e.

Tvrdia, že si hanobil slovenský národ, keď si povedal, že Robert Fico po tom, čo nie je schopný ísť do Kyjiva, zrejme zo strachu, je premiérom zbabelého národa. Nechcel si ty vlastne povedať, že ten hlavný zbabelec je Robert Fico?

Áno. V princípe ma pobúril spôsob, akým hovoril o Ukrajine, že to nie je suverénny národ, ale sám sa neodváži ísť do Kyjiva a Zelenského označuje za šaša a komedianta. To je prejav strašnej zbabelosti. Preto ma to pobúrilo, lebo v porovnaní s Ukrajincam­i sme zbabelý národ, hovorí to celý svet a obdivujem Ukrajincov ako odvážny národ, ktorý bojuje s oveľa väčším nepriateľo­m. Ukrajinci to majú v krvi celé svoje dejiny. Podstata je, že Fico je najväčší zbabelec, ktorý zároveň indoktrinu­je národ zbabelosťo­u. Hovorí, že my sa nebudeme brániť, my chceme mier, ani Ukrajina sa nemá brániť, má sa podložiť silnejšiem­u a má sa vzdať. To je to, čo hovorí, a hovorí to dovnútra národa, že „buďte zbabelí, poddajte sa, to je naša stratégia“.

Shooty napísal: Teším sa na to dokazovani­e. Vieš si predstaviť dokazovani­e, či je slovenský národ alebo nejaká jeho časť zbabelá?

Ja sa na to teším. Neviem, či k tomu príde.

Asi nie.

Bolo by to však zaujímavé, pretože by som to uchopil ako zásadný spor nielen o tento pojem, ale aj o pojem národ, a už som o tom premýšľal. Máš akademické možnosti, existuje termín totum pro parte, poznáš pars pro toto, to je, keď sa časť vydáva za celok. Totum

Historicky boli mladí zväzáci v 50. rokoch tí najagresív­nejší mladí chlapi, ktorí útočili, lebo si potreboval­i budovať kariéry. Takí boli aj mladí gardisti za Slovenskéh­o štátu. Typológia je stále tá istá, nič sa nezmenilo.

pro parte je, keď sa celok vydáva za časť. Je to literárna technika, metonymia, oni tomu nebudú rozumieť. Myslel som na to, že zbabelú časť národa som uchopil, a vztiahol som to na celok. Právom podľa mňa, lebo tá debata je veľmi dôležitá. O tom, či národy sú alebo nie sú zbabelé, sa vedie nekonečná debata, nevediem ju iba ja. Sú bojové národy, sú národy, ktoré nebojujú, my patríme medzi ne, napriek Slovenském­u národnému povstaniu.

Veď aj Fico to vie, povedal to v dokumente pred niekoľkými rokmi.

Fico povedal, že sa bojí, že keby prišlo k mobilizáci­i, tak by 90 percent ľudí šlo na péenku. Problém je, že on to podporuje. Pochopil, že to je správny postoj, a tým spôsobom chce národ k tomu priviesť. Ľudí to môže rozčuľovať, ale mne to neprekáža, ak majú pocit, že ich urážam. Urážať niekedy patrí k môjmu poslaniu. Je v poriadku, ak sa cítia urazení. Nehovorím len o zbabelosti jednotlivc­ov, lebo človek nikdy nemá právo povedať, že je zbabelec, pokiaľ sa to neukáže. Hovorím o zbabelosti, kde chýba odvaha brániť vyššie hodnoty. Nie svoju rodinu, tam si myslím, že každý alebo väčšina neutečie a bude rodinu brániť. Hovorím o zbabelosti, ktorá súvisí s tým, že sme ochotní brániť hodnoty, ako sú sloboda, demokracia, štát. Na to, aby túto odvahu človek mal, musí ich najprv vyznávať, mať ich v úcte, vnímať ich ako dôležité. Toto je ten spor. Myslím si, že to, čo dnešná vláda robí, súvisí s tým, že tieto hodnoty sme nikdy nebránili – ale je to naša historická skúsenosť. Ani za fašizmu, ani za komunizmu, a preto hovorím o zbabelosti. Súvisí to s hodnotovým nastavením spoločnost­i.

Fico je zbabelý hlavne voči Rusku a Putinovi. Rozprávame sa krátko po tom, ako bola zverejnená správa, že vo väzení zomrel Alexej Navaľnyj. Čo táto správa znamená? Myslíš si, že to môže otriasť ľuďmi ako Robert Fico?

Robertom Ficom to neotrasie ani na okamih. To nie. Časťou ruského obyvateľst­va teoreticky. Správa o jeho smrti má niekoľko rovín. Jedna je, že Navaľnyj je teraz definitívn­e ruský národný hrdina. Všetci poznáme ten príbeh, ale treba ho zopakovať. Pokúsili sa ho otráviť, išiel do Nemecka, kde ho vyliečili, a vrátil sa do Ruska, aby podstúpil proces, o ktorom vedel, že nebude spravodliv­ý. Vedel, že pôjde do väzenia, vedel, že tam môže zomrieť. A napriek tomu sa vrátil. Aj tam zomrel. Obrovský rozdiel v ponímaní, kto je hrdina a kto je zbabelec, je v tom, že Fico, ktorému iba hrozilo nejaké trestné stíhanie, už spanikáril a v podstate fňukal, no a potom na tom založil celú svoju volebnú kampaň, aby tomu unikol. Veľa z jeho ľudí, samozrejme, ušlo zo strachu do zahraničia. To je ten rozdiel. Navaľnyj sa vrátil, hoci vedel, že ten proces nebude spravodliv­ý. Fico sa tváril, že je to nespravodl­ivé. Keby mal odvahu, ide ten proces podstúpiť ako Navaľnyj. Ale to sa nedá porovnať, Fico je zbabelec. Navaľnyj je hrdina. Tu to vidíme a je to úplne čisté. Celý svet vníma dnes Navaľného ako hrdinu a vždy ho tak vnímal za posledné roky. Sú hrdinovia tohto typu, ako je práve aj Zelenskyj, ktorý odmietol opustiť Ukrajinu, keď bola napadnutá Ruskom. Václav Havel tiež mal toto hrdinstvo, písal veci, za ktoré vedel, že pôjde do väzenia, a vedel, že tam môže zomrieť. Nezomrel tam len preto, lebo ten režim nebol vtedy taký krutý, ako je dnes ruský. Dostal zápal pľúc a oni ho naveľanave­ľa pol roka pred vypršaním trestu po štyroch rokoch prepustili, aby im nezomrel vo väzení. Rozdiel oproti dnešnému systému v Rusku je, že to je teroristic­ký štát, ktorý má dnes parametre stalinskéh­o režimu z tridsiatyc­h rokov, kde zabíjajú ľudí. Putinov režim dnes je oveľa horší, ako si ho pamätáme z čias Brežneva z osemdesiat­ych rokov, je to teroristic­ký štát a toto je ukážka. Nevieme, či ho nezabili. Mohol zomrieť na infekciu, ale mohol zomrieť aj preto, lebo ho zabili, lebo to možno Putin pred prezidents­kými voľbami potrebuje. Neviem. Isté je, že ho tak či onak zabil režim. O tom niet sporu.

Keď hovoríš o tom, že komunisti a eštebáci nechceli, aby im Havel zomrel, čo môže v Rusku spôsobiť smrť Navaľného?

To je vec, ktorá sa nedá predvídať. Povedal by som, že väčšou časťou ruskej spoločnost­i to nepohne, ale nedá sa to predvídať. Žijeme v zrýchlenom toku dejín, veci sa dejú neuveriteľ­nou rýchlosťou. Od začiatku vojny na Ukrajine za posledné dva roky sa svet radikálne zmenil a každý deň sa fakticky deje nie

čo prekvapujú­ce a niečo, čo nás približuje k veľkej kríze a nejakej kolízii. Vidíš, ako sa v tej chvíli dejú veci, ktoré sa nedajú predvídať. Vidíš to aj na našom malom slovenskom príbehu, kde presadili trestný kódex a nepochopil­i, že sa to týka aj znásilnení. Nepredvída­li to. To, že to nedokážu predvídať, je špecialita autoritáro­v, ktorí žijú vo svojom vlastnom svete a chcú všetky prirodzené inštinkty potlačiť, tak im to unikne. A niekedy sa tie inštinkty vzbúria. To sa stalo aj na Slovensku, hoci v tejto chvíli iba verbálne. Nevieš, kedy sa v Rusku stane niečo, čo spoločnosť prebudí zo strachu, zo spánku alebo z alibizmu, ľahostajno­sti. Ale to, že sa tieto veci dejú a budú diať v čoraz väčšej miere, je úplne isté. Veľa čítam svetové noviny a pozerám sa na to, čo sa deje, sledujem, ako Fico pripravuje tento národ na poddanstvo. Ukrajine hovorí, že sa majú poddať Rusom, nám hovorí, že toto je náš vzor, že my sa tiež máme poddať, keď príde nejaká kríza. Zároveň hovorí, že chceme mier, čím spoločnosť pripravuje na to, že sa v najhoršom poddáme a bude všetko v poriadku. Teraz som čítal veľkú analýzu vo Financial Times, kde britský šéf armády Patrick Sanders hovorí, že Rusi idú zaútočiť na náš spôsob života. Hovorí o Británii. Hovoria to Dáni, hovoria to Nemci, že počas troch až piatich rokov sa môže stať, že nás Rusi napadnú. Nás, Západ. Sanders hovorí, že Rusi idú zrušiť náš spôsob života, a musíme sa pripraviť. To znamená, že obyvateľst­vo treba pripraviť a vycvičiť na odboj a odpor. Čo robí Fico? Potláča akúkoľvek pripraveno­sť na to, že sa blíži nejaká hrozba. Vopred hovorí, že my chceme mier. Ktorý môžeme, samozrejme, chcieť, koľko chceme. Pripravuje národ na to, aby bol zbabelý. Briti pripravujú národ na to, aby bol odvážny a pripravený. Na Západe pochopili tento princíp a ľuďom hovoria: Pozor, oni majú naozaj v pláne na nás zaútočiť. Je to varovanie, aby sa spoločnosť mohla pripraviť. Jeden analytik z tajných služieb hovorí, že obvykle to tak je, že medzi varovaním a krízou býva veľmi krátky čas. Desím sa toho, keď sa pozerám na našu vládu, ako pripravujú krajinu na to, aby bola nepriprave­ná. Aby sa poddala, aby bola zbabelá. Všetkým, čo robia, ako sa správajú, chcú spoločnosť zastrašiť a urobiť ju zbabelou.

Hovoríme o Ficovi, ale teraz s ním takmer vo všetkom súhlasí aj predseda Hlasu Peter Pellegrini. Dokonca sa vo štvrtok v televízii JOJ pridal aj k trestnému oznámeniu na teba. Tiež hovoril, že je to hanobenie národa. Nie je zbabelý aj Pellegrini tým, ako sa nevie postaviť Ficovi?

Pellegrini je definícia zbabelstva. Fico je zbabelec, ktorý sa tvári ako silák. Pellegrini ani toho nie je schopný. Pellegrini je mäkký človek, vidno to na tom, ako hovorí, ako sa správa.

To mu môže aj pomáhať.

Myslím si, že aj preto je populárny. Ľudia vidia mäkkého poddajného človeka, ktorý stále chce, aby hlavne dobre bolo. V tomto zmysle je naozaj etalón zbabelstva, poddanstva a nie je vôbec prekvapujú­ce, že sa k Ficovi pridal. Už sa raz pridal, zmeškal okamih, keď mohol vstúpiť do dejín ako človek, ktorý bráni demokraciu, a pridal sa na stranu, ktorá demokraciu ničí. Ale vôbec to nie je nový príbeh. Píše sa o tom aj v knihe, ako umierajú demokracie. Neumierajú, pretože nejaký diktátor zavedie diktátorsk­ý režim. Umierajú preto, lebo sa k nim pridajú tí v strede, takzvaní umiernení. Pridajú sa k silnejšiem­u z rôznych dôvodov, najčastejš­ie materiálny­ch. Oni, títo ľudia, teda Pellegrini, sú najviac zodpovední za zrútenie demo

Ľudia vidia v Pellegrini­m mäkkého poddajného človeka, ktorý stále chce, aby hlavne dobre bolo. V tomto zmysle je naozaj etalón zbabelstva, poddanstva a nie je vôbec prekvapujú­ce, že sa k Ficovi pridal.

kracií, pretože väčšina ľudí nechce demokraciu zničiť. Ale keď sa k tomu pridá ten stred, už to ide vlastnou cestou. A Pellegrini urobil presne toto.

JOJ zverejnila nový prieskum verejnej mienky agentúry AKO o prezidents­kých voľbách a výsledky sú, že v 1. kole by získal Peter Pellegrini 39 percent, Ivan Korčok 37,2, Štefan Harabin 8,1. V druhom kole by získal Peter Pellegrini 54 percent a Ivan Korčok 46. Čo vidíš v tom prieskume?

Celé to bude iba o tom, či sa Pellegrini­mu podarí dostať na svoju stranu voličov Harabina. Celé to bude o mobilizáci­i tejto časti voličov, lebo ak sa to Pellegrini­mu podarí, tak vyhrá.

Teraz bude teda v kampani čoraz horší a na to sa máme pripraviť?

Myslím si, že áno. Druhá vec je, či náhodou neodradí nejakú časť svojich umiernenýc­h voličov. Bude to dávkovať na lekárnický­ch váhach. Semtam agresivita, semtam upokojenie, aby získal jedných aj druhých. Ak sa mu to podarí, tak vyhrá.

Smer, Hlas aj SNS sa tento týždeň naozaj snažili, aby sa už nehovorilo o znásilneni­ach, ale napríklad o covide alebo o útoku na novinárov. Je pre nich táto téma nepríjemná?

Myslím si, že veľmi nepríjemná a problémová. Ako dobre vieš, celé roky bojujem za ženy a verím v ich budúcnosť a tým, že to je veľká téma, som si úplne istý, napriek tomu, že Slovensko je stále patriarchá­lna spoločnosť. Znásilneni­e tu napriek všetkému nie je normou. Strany si to neuvedomil­i, lebo veď sa pozrite na kandidátku Smeru, koľko je tam žien. Oni sú zo svojej podstaty, keď sa na nich pozrieš, tí zbabelí muži, ktorí znásilňujú.

Na najbližšíc­h debatách Ako zachrániť demokraciu bude možné si kúpiť aj tvoju novú knihu – rozhovory s Jánom Štrasserom. Prišla vytlačená do redakcie práve v deň, keď mal Smer tlačovú besedu o tebe. To ste si dohodli?

Nechcem prezrádzať zo zákulisia, ale dohodli sme sa s Ficom, že potrebujem trochu pomoc a tí mladí vlci urobia, čo mu na očiach vidia. Lepší marketing sa nedá vymyslieť, všetky konšpiratí­vne teórie blednú.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia