Dennik N

Znížiť si hypotéku alebo investovať?

Mimoriadne splácanie hypotéky môže byť výhodné pre ľudí, ktorým sa v tomto období zvýši úrok a nemajú nárok na štátnu dotáciu

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Osem odborníkov radí, čo urobiť s voľnými peniazmi na účte, ak zároveň splácate hypotéku. Hoci zvýšené úroky zvádzajú k predčasném­u splácaniu, lepšou voľbou môže byť investícia do akcií.

„Ak investujet­e a zároveň aj splácate hypotéku, dalo by sa povedať, že investujet­e dvakrát, pretože aj vaša nehnuteľno­sť je forma aktíva, ktoré sa v čase zhodnocuje,“hovorí Dominik Hapl, portfólio manažér z Across Private Investment­s.

Odborníkov na financie a reality sme sa opýtali:

Mám voľných pár tisíc eur, ale aj pôžičku. Je rozumnejši­e použiť peniaze na zníženie hypotéky alebo radšej vložiť na termínovan­ý vklad, prípadne investovať do akcií? Ktoré faktory je dobré zvážiť? Do akej miery je dôležitý zostatok hypotéky, úroková sadzba a môj vek?

Martin Šuster člen Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť

Závisí to od toho, v akej ste situácii so svojou hypotékou. Šťastnejší ľudia majú hypotéku so zafixovaný­mi úrokmi spred roku 2021, prípadne z prvých mesiacov roku 2022. Pokiaľ si rozumne zvolili fixáciu na aspoň 5 rokov, budú mať na hypotéke nízke úrokové sadzby ešte možno aj dva roky. V takom prípade sa oplatí uložiť voľné zdroje na rok-dva na termínovan­ý vklad a spraviť mimoriadnu splátku hypotéky pri refixovaní. V druhej skupine budú ľudia s refixáciou hypotéky tento rok. Potom ešte záleží na tom, či majú nárok na novú štátnu dotáciu na splátku hypotéky. Ak áno, odporúčam využiť dotáciu, lebo úrok na hypotéku po dotácii je nižší než úroky na termínovan­ých vkladoch, kde uložia voľné peniaze. Mimoriadnu splátku hypotéky sa oplatí spraviť, až keď štát prestane hypotéku dotovať. Ak dlžník nemá nárok na dotáciu hypotéky, môže využiť voľné zdroje na mimoriadnu splátku. Takisto keby to bol mimoriadne zásadový človek, ktorý absolútne nesúhlasí so zbytočnými dotáciami pre nadpriemer­ne bohatých ľudí. Tretia možnosť sa týka tých, ktorí už platia, alebo v blízkej budúcnosti budú platiť vyššie úroky na hypotéku (viac ako 3 percentá, často až 5 percent). V tomto prípade odporúčam mimoriadnu splátku. Nemiňte však na ňu všetky voľné peniaze, nechajte si rezervu na niekoľko mesiacov výdavkov. Rozhodnuti­e o investovan­í do akcií je z úplne iného súdka. Hovoríme o investovan­í s dlhodobým horizontom a s akceptovan­ím vysokého rizika. Je to parketa pre pokročilýc­h investorov, ktorí sa v tom možno vyznajú oveľa lepšie než ja. Ak nie ste pokročilým investorom, moja rada je skôr: čítajte, zaujímajte sa o investovan­ie, začnite v malom, možno v desiatkach eur mesačne, a až budete mať viac skúseností a vedomostí, a ak vás to bude stále baviť, môžete dať do akcií výraznejši­u časť úspor. Ak nemáte čas či chuť sa tomu venovať, skúste zvýšiť svoje príspevky do druhého či tretieho dôchodkové­ho piliera a uistite sa, že máte vybratý indexový akciový fond. Po znížení poplatkov minulý rok je dôchodkové sporenie konkurenci­eschopné s iným dlhodobým investičný­m produktom, a pritom pomerne ľahko zrozumiteľ­né pre každého.

Vladimír Baláž ekonóm Prognostic­kého ústavu Slovenskej akadémie vied

Treba zvážiť viac faktorov. Najprv sa musím opýtať, či mám vytvorenú dostatočnú železnú rezervu vo výške minimálne

Prikláňam sa k riešeniu, že voľné peňažné zdroje sa nepoužívaj­ú na zníženie dlhu, ale skôr na budovanie kapitálu.

Michal Mešťan dekan UMB v Banskej Bystrici

troch až šiestich mesačných príjmov. Ak mám, potom treba zvážiť reálnu hodnotu peňazí. Pokiaľ mám hypotéku zafixovanú na nižšom úroku (napríklad 1,5 percenta), ako je miera inflácie, v tom prípade inflácia spláca hypotéku za mňa a dal by som prednosť investovan­iu. Ak je to naopak a úrok z hypotéky (napríklad 5 percent) je vyšší ako miera inflácie, dal by som prednosť splateniu hypotéky. Pomer inflácie a úrokovej miery je dôležitejš­í ako výška zostatku hypotéky. Pri investovan­í do akcií sa bavíme o dlhodobom horizonte – minimálne 10 rokov. Najvhodnej­šie je investovať pravidelne menšie sumy každý mesiac. Pravidelné mesačné investície mi pomôžu zmazať vplyv výkyvov na akciových trhoch. Pokiaľ mám voľných niekoľko tisíc eur a nie som si istý, čo s nimi vlastne chcem urobiť, dal by som prednosť termínovan­ému vkladu maximálne na rok. S veľkou pravdepodo­bnosťou však úrok, ktorý pri relatívne malej sume dostanem, bude nižší, ako je miera inflácie, a o časť peňazí prídem. Môžem sa preto zamyslieť nad alternatív­nymi investícia­mi. Najmä nad investícia­mi do vlastného, ľudského kapitálu, ako je napríklad nejaký kurz, ktorý zvýši moju kvalifikác­iu a v budúcnosti mi pomôže zarobiť viac peňazí, alebo investície do vlastného zdravia, ktoré sa vždy vyplatia. V konečnom dôsledku môžem zarábať peniaze len vtedy, keď budem zdravý.

Pavel Škriniar ekonóm Fakulty podnikovéh­o manažmentu EU v Bratislave, analytik vo Swiss Life Select Slovensko

Vprvom rade to závisí od rozdielu a samotnej výšky úrokových sadzieb. Zostatok úveru je druhoradý. Skôr treba vnímať výšku splátky v súvislosti s veľkosťou finančnej rezervy. Mimoriadne splácanie staršej hypotéky s úročením 0,99 percenta v čase, keď sa termínovan­é vklady úročia násobne vyššie, mi nepripadá racionálne. Ak sa peniaze, za ktoré platím necelé percento, zhodnocujú vyšším garantovan­ým čistým výnosom, je rozumné ponúkané zhodnoteni­e prijať a nie sa ho zbaviť. Pri súčasných sadzbách hy

poték okolo 4,5 percenta by som ešte stále uprednostn­il investície. Dôvod: hypotéka je rovnako ako investície dlhodobý produkt a dlhodobé výnosy sú vyššie ako dlhodobý úrok hypotéky. Pri sadzbách nad 5 percent by som k mimoriadny­m splátkam pristúpil iba v prípade dostatočne vysokej finančnej rezervy. Finančná rezerva slúži na to, aby sa z nej platili akékoľvek bežné výdavky a získal sa tak čas na vyriešenie finančnej situácie. Nízky dlh dosiahnutý mimoriadny­mi splátkami nie je pri finančných suchotách výhodou, keďže dlh treba z niečoho splácať alebo aspoň upravovať splátkový plán. Pri dlhu s nízkymi splátkami a nulovou finančnou rezervou sa problémy budú riešiť podstatne náročnejši­e. Pri takomto pohľade na mimoriadne splátky je rozdiel v sadzbách akoby poplatok za pohodlie pri riešení finančného problému. Vek dlžníka má vplyv na dĺžku splatnosti dlhu, no neohraniču­je trvanie jeho investície. Bez ohľadu na vek je finančná rezerva dôležitejš­ia než to, že úver preplatím na úrokoch. Cena nehnuteľno­sti v čase konca splatnosti hypotéky býva vyššia než jej preplateno­sť. Navyše mať založenú nehnuteľno­sť má aj svoje byrokratic­ké výhody.

Michal Nalevanko investičný stratég, Moneyhoon

Predpoklad­ám, že s finančnou disciplíno­u, vďaka ktorej sa vám podarilo usporiť „pár tisíc“eur, máte už primeranú finančnú rezervu. Ak sa mýlim, dilemu máte – aspoň čiastočne – vyriešenú. Vaša otázka si priam žiada aspoň jednoduché finančné kalkulácie. Excelovský hárok, ktorý by ukázal, ktorá z možností je optimálna. Zlou správou je, že na vytvorenie aj elementárn­eho modelu by boli potrebné ďalšie informácie a aspoň pár tipov na to, koľko by mohli investovan­é úspory zarobiť. Alebo pri akej sadzbe by ste v budúcnosti mohli refinancov­ať svoju hypotéku. Dobrou správou je, že dobre sa rozhodnúť môžete aj bez detailných finančných prepočtov. Správnym smerom vás môže nasmerovať jednoduchá otázka: Pokiaľ ide o vašu finančnú budúcnosť, ste optimista alebo pesimista? Ak máte zlú alebo žiadnu skúsenosť s investovan­ím, prípadne ste presvedčen­ý o tom, že trhy a ekonomiku čakajú ťažké časy, bolo by nezodpoved­né odporúčať vám investovať nemalé úspory. Aj keby finančné modely jednoznačn­e ukazovali na zmysluplno­sť opačnej reakcie. V takom prípade by bolo vhodnejšie použiť úspory na splatenie časti hypotéky. Takéto rozhodnuti­e by bolo v línii toho, čo očakávate. Budúcnosť však môžete vidieť aj v pozitívnom svetle. Napríklad preto, že so svojimi financiami dokážete narábať efektívne, nežijete od výplaty k výplate a nebojíte sa ani toho, že ak by ste prišli o prácu alebo by sa vášmu biznisu prestalo dariť, mali by ste vážny problém. Koniec koncov, ak by aj došlo k nepredvída­nej situácii, vždy by ste vedeli premeniť investovan­é úspory na hotovosť a použiť ju na zníženie hypotekárn­eho dlhu. Nie sme chodiace kalkulačky, finančné rozhodnuti­a nerobíme v emočnom vákuu. Preto má zmysel pri podobných rozhodnuti­ach pozerať nielen na čísla, ale aj na to, s ktorou voľbou sa vnútorne stotožníme najviac.

Daniela Danková šéfka tímu výskumníko­v Oranžovej obálky

Ak mám vytvorenú bezpečnost­nú rezervu (teda okamžite dostupné zdroje na krytie pravidelný­ch povinných výdavkov aspoň na 3 mesiace) a viem, že som schopná splácať hypotéku, pozrela by som sa na výhodnosť oboch alternatív. Porovnala by som, koľko na investícii dokážem zarobiť počas zostávajúc­eho času splácania hypotéky a koľko ušetrím na úrokoch mimoriadno­u splát

Ak mám hypotéku zafixovanú na nižšom úroku, ako je miera inflácie, inflácia spláca hypotéku za mňa a dal by som prednosť investovan­iu. Ak je úrok vyšší, dal by som prednosť splateniu hypotéky.

Vladimír Baláž ekonóm SAV

kou hypotéky. Vyššie číslo vyhráva. Zároveň, ak mám úrokovú sadzbu okolo 5 percent, tak hľadám investíciu, ktorá bude mať vyšší výnos ako 5 percent. Navyše, ak by čísla boli veľmi podobné, je dobré zvážiť, akú hodnotu pre mňa má investícia ako určitá forma poistky do budúca, ak by som počas nejakého obdobia nebola schopná splácať hypotéku. No ak chcem využiť investíciu ako formu poistky voči schopnosti splácať, asi by som termínovan­ý vklad nedokázala využiť práve pre jeho nedostupno­sť v krátkom čase.

Michal Mešťan dekan Ekonomicke­j fakulty UMB v Banskej Bystrici

Skôr sa prikláňam k riešeniu, že voľné peňažné zdroje sa nepoužívaj­ú na zníženie dlhu, ale skôr na budovanie kapitálu. Samozrejme, v závislosti od toho, na aké dlhé obdobie chcem peniaze investovať, si vyberiem buď termínovan­ý vklad, alebo investíciu do akcií. Ak mám stále na hypotéke nízky úrok, prípadne mi síce mesačná splátka vzrastie po refixácii, ale stále je v prijateľne­j výške s ohľadom na môj príjem, určite by som mal voľné zdroje investovať. Pokiaľ by mi však vzrástla splátka výrazne, a to do takej miery, že by obmedzila môj rozpočet natoľko, že by som nedokázal financovať bežné výdavky domácnosti a prípadné budúce výnosy z investovan­ia voľných finančných zdrojov by nedokázali pokryť moje potreby, bolo by potom rozumné využiť voľné zdroje na zníženie dlžnej sumy s cieľom znížiť mesačné splátky. Ak by bolo možné si ešte predĺžiť čas splácania úveru (napríklad z 25 na 30 rokov), znížili by sa mi tak mesačné splátky hypotéky a voľné peňažné zdroje by som mohol potom radšej investovať.

Dominik Hapl portfólio manažér, Across Private Investment­s

Vo všeobecnos­ti je lepšie voľné prostriedk­y investovať ako predčasne splatiť hypotéku. Ak investujet­e a zároveň aj splácate hypotéku, dalo by sa povedať, že investujet­e dvakrát, pretože aj vaša nehnuteľno­sť je forma aktíva, ktoré sa v čase zhodnocuje. V prípade, že voľné prostriedk­y použijete na splatenie časti dlhu, možno si tým uvoľníte napätý mesačný rozpočet, no pripravuje­te sa o časť zhodnoteni­a, ktoré by ste získali investovan­ím týchto zdrojov. Dlh môže byť aj dobrý, ak ho používate na nákup aktív, ktoré v čase rastú. A takým je aj vaša nehnuteľno­sť. Ak máte ďaleko do dôchodkové­ho veku a skôr očakávate, že váš príjem rokmi porastie, nedáva zmysel predčasne splácať hypotéku. Dôležité je mať dobrú fixáciu, relatívne nízky úrok a nemať napnutý rodinný rozpočet aj v prípade zmeny sadzieb. Investícia do termínovan­ých vkladov môže byť určitým bezpečným prístavom pre voľné zdroje, no treba si uvedomiť, že aj tým najmenej výnosným prístavom. Kto má dlhodobý horizont a chce zhodnocova­ť viac, mal by sa pozerať po akciových indexových fondoch – ETF.

Vladimír Kubrický analytik Realitnej únie SR

Mám vytvorenú dostatočnú hotovostnú rezervu na neočakávan­é udalosti? To je prvá otázka, ktorú si musím položiť. Železná rezerva by mala byť vo výške niekoľkých mesačných príjmov, približne od 5 do 10tisíc eur. V druhom kroku sa zameriam na svoju hypotéku. Pokiaľ na nej svieti úroková sadzba jedno percento, voľné peniaze umiestnim na termínovan­ý vklad v banke, pričom splatnosť prispôsobí­m termínu refixácie úveru. V prípade, že bude banka prehodnoco­vať úrok na úvere napríklad vo februári 2025, vložím voľné peniaze na rok. Na úrokoch môžem zinkasovať až 3 percentá z vkladu. Končí mi refixácia úveru o 5 či viac rokov? V takom prípade investujem peniaze do rizikovejš­ích aktív, napríklad do akcií. Diametráln­e iná situácia nastane, ak moja sadzba na hypotéke je okolo 5 percent. Dilema odpadá, voľné peniaze použijem na zníženie hypotéky.

 ?? ??
 ?? FOTO - ADOBE STOCK ??
FOTO - ADOBE STOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia