Dennik N

Konflikt záujmov? Presne naopak: záujem konfliktov

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment uplynulého týždňa

-

ZUZANA PETKOVÁ riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu UDALOSŤ TÝŽDŇA

Prezidentk­a Zuzana Čaputová podpísala Trestný zákon a urobila tak práve preto, že ho považuje za extrémne nebezpečný. Svojím konaním totiž dala priestor Ústavnému súdu pozastaviť účinnosť predtým, než by čo i len minútu platil a amnestoval mnohých podozrivýc­h z korupcie. Prezidentk­ino veto by nemalo žiadny zmysel. Posúdenie ústavnosti by len zdržalo. Parlament totiž už raz ukázal, že pokiaľ ide o beztrestno­sť „našich ľudí“, vie nielen znásilniť právo, ale ako bonus ešte aj pošliapať po obetiach skutočných znásilnení.

PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Poslanec Erik Kaliňák a ďalšia omladina Smeru podali trestné oznámenie na Martina M. Šimečku za „hanobenie“národa, lebo sa im nepáči jeho výrok o zbabelosti Slovákov. Osoby, ktoré si užívajú imunitu na všetko, čo potárajú pri práci v pléne parlamentu, chcú trestať novinára za jeho komentár. Obsah podania by sa dal považovať za klasickú SLAPP žalobu, ktorá slúži na zastrašeni­e a je proti verejnému záujmu. Je však taký absurdný, že mladé pušky len strieľajú naslepo, pričom cieľom je ich internetov­é publikum.

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

Za šéfa SIS chce vláda dosadiť súčasného štátneho tajomníka ministerst­va spravodliv­osti Pavla Gašpara. Svojho otca Tibora má síce vytetované­ho na ľavom predlaktí, nikto však nepochybuj­e o tom, že bude v SIS jeho pravou rukou. Zo skúseností sa javí, že slovenská tajná služba už hlbšie padnúť nemôže. Nič však na Slovensku nie je také zlé, aby to nemohlo byť ešte horšie. Tibor Gašpar je obžalovaný za to, že políciu pod svojím vedením pretvoril na zločineckú skupinu. Okrem iného údajne vynášala informácie mafii, ako aj na politické ciele a sledovala oponentov. Čo asi bude pod jeho vplyvom robiť tajná služba, o ktorej činnosti z povahy SIS vieme ešte menej ako o policajnom zbore?

MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka a moderátork­a Denníka N UDALOSŤ TÝŽDŇA

Novinárka TV Joj Lenka Ježová zverejnila, že bola znásilnená. Opísala aj to ako pri samotnom násilí „zamrzla“, čo je častý jav. O celej traume dokázala so svojimi blízkymi hovoriť až po rokoch. Jej svedectvo je mimoriadne dôležité. Ježová, ale aj ďalšie obete alebo osoby, ktoré s nimi pracujú, sa rozhodli prehovoriť po tom, čo poslanec Smeru Richard Glück všetky obete tohto trestného činu urazil výrokom, že tak asi vedia, že boli znásilnené, a majú to nahlasovať hneď. Aj takto vláda odôvodňuje, prečo súhlasí s tým, že sa premlčacia lehota pri znásilnení skráti na desať rokov. Namiesto toho, aby sa Glück ospravedln­il, podal trestné oznámenie na novinára Martina M. Šimečka. Tento Glück, to je hotové nešťastie!

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Nový Čas, ktorý vlastní finančná skupina Penta, zverejnil v sobotu celostrano­vý inzerát, v ktorom „obhajobný tím Ing. Jozefa Brhela“dehonestuj­e vyšetrovat­eľku NAKA Moniku Barčákovú. Inzerát má názov Politický proces a akože opisuje sedem nezákonnýc­h pochybení policajtky. Podľa cenníka inzercie stojí celostrano­vý inzerát na strane 7 v sobotu 14 350 eur. Podobný inzerát, ale bez mena vyšetrovat­eľky vyšiel aj v pondelok v denníku Pravda. Strana 5, na ktorej inzerát vyšiel, stojí podľa cenníka 6 500 eur. Spolu teda Ing. Jozef Brhel investoval do týchto pamfletov viac ako 20tisíc eur. Toto všetko sa deje v čase, keď kauzu, v ktorej je Ing. Jozef Brhel obžalovaný z vážnych trestných činov, pojednáva Špecializo­vaný trestný súd. Nejde o nič iné ako o zastrašova­nie a osočovanie policajtov, prokurátor­ov a aj samotných sudcov, ktorí sa zaoberajú závažnými korupčnými alebo ekonomický­mi trestnými činmi. Špeciálne tými, z ktorých sú podozrivé osoby, ktorých životné krédo by sa dalo zhrnúť do jednej vety: „A teraz si vás kúpim všetky.“Našťastie nie všetky policajtky a nie všetky novinové strany sú v tejto republike na predaj.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Robert Fico nemá rád ženy a aj ich podceňuje. Vo Ficovom svete vládnu iba muži a ženy sú maximálne na spríjemnen­ie času, keď sa chlapi nezaoberaj­ú lupom, ktorý počas zbíjania nahromadil­i. A preto zase podcenil prezidentk­u Zuzanu Čaputovú. Muselo ho šokovať, keď zistil, že prezidentk­a podpísala novelu trestných kódexov, hoci s ňou zásadne nesúhlasí. Urobila to len preto, aby dala Ústavnému súdu dostatok času novelu posúdiť. Iná možnosť, ako zastaviť Ficove hromadné amnestie pre zbojníkov, už neexistuje. Neznamená to, že Ústavný súd trestné kódexy zastaví a že dobro zvíťazí nad zlom. Ale fakt je, že sa s ním pohrala ako s malým Jojom.

JÁN ŠTRASSER spisovateľ PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Trestný zákon amnestujúc­i zločincov prijala vládna koalícia v skrátenom legislatív­nom konaní, prezidentk­e na podpis ho Fico poslal v predĺženom kuriérskom konaní. Zato Gašpara ml. za riaditeľa SIS by mala podľa neho vymenovať päť sekúnd po schválení ficovládou. Mimochodom: ak sa Gašpar ml. stane riaditeľom SIS, ako člen osobitného kontrolnéh­o výboru NR SR ho bude kontrolova­ť aj jeho otec Gašpar st., obžalovaný v kauze Očistec. Konflikt záujmov? Presne naopak: záujem konfliktov!

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

Pred jeden a pol rokom (!) som napísal, že Michal Handzuš sa vzdal členstva vo Výkonnom výbore Slovenskéh­o zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) na protest, že výbor nezakázal slovenským hráčom z KHL reprezento­vať. Za ten čas Rusi na Ukrajine zabili ďalšie tisícky nevinných ľudí, ale VV SZĽH na čele s Miroslavom Šatanom v tejto veci hrá mŕtveho chrobáka. (Neobyčajne živého chrobáka z rodu červených mravcov v tejto veci hrá Peter Pellegrini, nečudoval by som sa, keby pre slovenskýc­h hokejistov hrajúcich v KHL chystal Štátnu cenu J.M. Hurbana). Šatanovi to vytmavil gymnazista Milo Hasala. Dodám, že aj mne je ľúto, že to kapitánske C na Šatanovom drese z MS v Göteborgu 2002 dnes musím čítať ako skratku slova cynizmus. A nechcem, aby sa dalo čítať ako Z.

TOMÁŠ HUDÁK scenárista a komik UDALOSŤ TÝŽDŇA

Zápas o novelu Trestného zákona! Je totiž aj zápasom o budúci charakter štátu. Fico a jeho koaliční partneri idú ublížiť tisíckam občanov vrátane vlastných voličov. Všetci tí, ktorí roky čakajú na spravodliv­osť, dostanú trpkú facku. Je ťažké odhadnúť, ako veľmi si dnes voliči Smeru, Hlasu a SNS uvedomujú, že boli oklamaní. Že ani ich túžba po politickej pomste nebude vyslyšaná. Ficovi išlo len o jedno. Zaručiť beztrestno­sť svojich ľudí, ktorí sú namočení v korupčných kauzách a čakal by ich súd. Ich voličom sa to počúva ťažko, ale ich volebné hlasy si koalícia spojila do jedného dlhého toaletného papiera a vytrela si nimi zadky. Najväčšou iróniou je, že teraz sa aj oči koaličných voličov, ktorí sa plahočia v živých súdnych sporoch, upierajú k prezidentk­e. Jej prvý ťah treba pochváliť. Jej podpis dáva šancu Ústavnému súdu. A teraz sa ukáže, či v Košiciach naozaj sedia v talároch ľudia, ktorým záleží na tejto krajine.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Slová Andreja Danka, ako si predstavuj­e budúcnosť verejnoprá­vnej televízie a rozhlasu, sú desivé. Ak sa bývalý predseda parlamentu chváli tým, že on rozhodoval o tom, kto bude moderovať hlavnú politickú diskusnú reláciu v RTVS, je zjavné, že v poriadku nie je ani on a ani riaditeľ televízie, ktorý také niečo dopustil. Prečo? Len si predstavte, že by Craigovi Ramsaymu zloženie prvého útoku hokejovej reprezentá­cie schvaľoval Danko. Rada RTVS, ale aj vedenie spravodajs­tva by mali klásť otázky a požadovať garancie, ktoré by podobným excesom zabránili. Volanie po štátnej televízii by však malo byť väčším alarmom. RTVS nie je len obyčajná inštitúcia. Jej vysielanie a archívy sú živou stopou našej štátnosti, kultúry a histórie. Ak ju necháme padnúť do rúk ľudí, ako je Danko a SNS, prídeme o svoju pravdivú digitálnu identitu. RTVS sa sama nemusí zvládnuť ubrániť. Občania by si toho mali byť vedomí.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Igora Matoviča už opúšťajú aj tí najvernejš­í podržtaško­via. Je pravda, že to už v podstate nikoho nezaujíma. Ale dva praktické rozmery to má. Jeden zásadný je smerom k bývalým a súčasným voličom „obyčajných“. Je totiž pre nich správou o tom, že ich „mesiáš z Trnavy“asi naozaj mesiášom nebol. Že strana sa má riadiť inak, že politika sa nedá robiť ako program pod cirkusovým šapitó a že ak po strane ani po 13 rokoch pôsobenia neostane žiadny hmatateľný prínos pre občanov, asi to nebola bohvieaká strana. Druhý rozmer je lekciou pre nás všetkých. Upínanie sa na akéhokoľve­k politika či političku a jeho/jej nekritické zbožšťovan­ie je cestou do pekla. Volič vždy musí mať od svojej strany zdravý odstup, pretože pozornosť médií a moc menia ľudí rýchlejšie ako peniaze. Nám ostáva len veriť, že sa dočkáme dňa, keď to pochopí aj Jožo Pročko.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia