Dennik N

Vládny prevrat proti vede

Štát, v ktorom víťazí hlúposť nad vedou, je odsúdený na neúspech

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Od svojho nástupu aktuálna vládna moc stihla vymenovať pytliaka za riaditeľa TANAP; poveriť trestne stíhané osoby, aby si napísali zákony tak, aby ich zachránili pred trestom; poveriť strategick­ou komunikáci­ou štátu dezinformá­torov (eufemizmus pre klamárov) či vyštvať z množstva úradov odborníkov (najnovšie hlavný hygienik Ján Mikas). Doterajším vrcholom snahy vymeniť vládu rozumu a faktov za vládu šarlatánov a hoaxov je však avizovaná snaha vyhlásiť takzvanú covidovú amnestiu za tresty dané za porušovani­e protipande­mických opatrení.

Amnestiu vláde predkladá jej splnomocne­nec pre prešetreni­e manažmentu pandémie Peter Kotlár (SNS). Teda dezinformá­tor a človek očividne taký nekompeten­tný, že ešte pred rokom bola absolútne nereálna predstava, ako niekto ako on prešetruje čokoľvek nielen v súvislosti s pandémiou, ale v súvislosti s čímkoľvek. Teraz ten istý človek chce dať amnestiu svojim súkmeňovco­m, pre ktorých covid neexistova­l, prípadne možno aj existoval, ale bolo im ukradnuté, že ohrozujú iných.

Ak uspeje, a nedá sa vylúčiť, že áno, pretože má podporu premiéra aj SNS, pričom Hlas tradične zbabelo mlčí, stane sa nasledovné:

– Štát, o ktorom práve táto partia hovorí, že má byť silný, sa ukáže slabý a bezbranný zoči-voči svojim arogantným občanom. Áno, je to prejav toho istého, čo vidíme pri zmenách trestného práva – porušovate­lia zákonov budú chránení, ich obete bezbranné.

– Ľudia, ktorí prispieval­i k šíreniu vysoko smrteľnej choroby sa budú cítiť ako hrdinovia.

– Ľudia, ktorí chránili seba aj iných, dostanú od štátu správu, že ich považuje za hlupákov, ktorí sa zbytočne obmedzoval­i.

– Vedci a lekári, ktorí dva roky bojovali a padali od únavy, sa dozvedia, že Kotlárova nevedomosť je viac ako ich vzdelanie.

– Ak sa objaví nejaká nová pandémia čohokoľvek, Slovensko si bude pamätať, že solidarita sa nevypláca a prednosť má právo bezohľadne­jšieho.

– To všetko robí zo Slovenska slabšiu krajinu nielen dnes, ale aj do budúcnosti. Štát, v ktorom víťazí hlúposť nad vedou, je odsúdený na neúspech.

Ak sa niekomu zdá, že ide o preháňanie, takto Kotlárov boj proti vede komentoval jeho kolega Rudolf Huliak:

„Išli sme do toho aj napriek tomu, že pokiaľ to hĺbkovo vyšetrí, vyzistí, budú padať hlavy, pretože tu sa jednalo o výsostne vojenský projekt svetového meradla. Tu sa môžu stať také veci, že nám sa o tom ani nesníva a môžu sa stať také veci, že ten Kotlár na to nakoniec doplatí životom.“S takýmto materiálom na čele štátu nehrozí strata životu Kotlárovi, ale slovenskej demokracii. Šialené, kam sme sa dostali.

Ak sa raz objaví nejaká nová pandémia čohokoľvek, Slovensko si bude pamätať, že solidarita sa nevypláca a prednosť má právo bezohľadne­jšieho.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia