Dennik N

Fico si vykoledova­l Čaputovej podanie

Rozhodovať o spravodliv­osti sa bude na východe (našťastie Slovenska)

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Za iných okolností by prezidentk­a Zuzana Čaputová vyjadrila svoju nevôľu s novelou Trestného zákona vetom. Lenže okolnosti sú niekedy podstatnej­šie než komfort hlavy štátu. Zuzana Čaputová síce podpísala hanebnú novelu, ale zároveň dala šancu Ústavnému súdu rozhodnúť o pozastaven­í jej účinnosti. S vetom, ktoré je síce jej právomocou, ale s ktorého prelamovan­ím sa vládna koalícia môže pohrávať, ako sa jej to hodí, by jej to už nevyšlo.

Podanie na Ústavnom súde je len prvý krok a v hre je veľa neznámych aj premenných. Doterajší vývoj aj eminentný záujem koalície už neotáľať s „humanizáci­ou“spravodliv­osti pre niektoré vybrané skupiny môžu signalizov­ať aj ochotu k povedzme netradičný­m riešeniam. Netreba zabudnúť, že matkou tejto novely je účelovosť a otcom strach a aj kmotrov má podarených.

Ústavný súd dostal relatívne dlhý čas; v minulosti vedel rozhodnúť aj do pár dní. Jeho osadenstvo nežije v bubline a iste vníma, že toto je mimoriadna situácia s potenciálo­m ublížiť jednotlivý­m poškodeným, ale hlavne celkovej kvalite spravodliv­osti a demokracie v štáte. Neodkladné opatrenia súdy na nižších inštanciác­h vydávajú preto, aby zabránili bezprostre­dným škodám, až potom rozhodujú o podstate.

Ústavný súd to môže urobiť tiež. Nerobí to často, za dvadsať rokov (2001 – 2021) sa to stalo v 25 prípadoch zo 105 podaní so žiadosťou o pozastaven­ie účinnosti, ale táto možnosť tu je.

Je zároveň šancou spomaliť rozbehnutý valec.*

Netreba zabudnúť, že matkou tejto novely je účelovosť a otcom strach a aj kmotrov má podarených.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia