Dennik N

Čo nás o eurofondoc­h môže naučiť skúsenosť

Eurokomisi­a už v minulosti zablokoval­a Slovensku eurofondy, problémy sme mali s neodbornos­ťou, korupciou a kontrolou obstarávan­í. Nedodržiav­anie právnych zásad štátu nám však vyčíta prvýkrát

- DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Čo sa týka plánu obnovy, taký list od Komisie som ešte nevidela. Za mojej éry nám takéto formulácie neposielal­i, pýtali sa skôr na technické veci. Toto je obsahový problém, hovorí bývalá vicepremié­rka pre plán obnovy Lívia Vašáková.

Vláda bude musieť vysvetliť, prečo nemáme výdavkové limity a kedy ich budeme mať či aké opatrenia zavedie na vyváženie 13. dôchodkov, ktoré zaťažujú rozpočet. Odpovedať musí aj na dôsledky novely Trestného zákona. Minister pre plán obnovy Peter Kmec argumentuj­e, že výhrady EÚ už vyriešili pozmeňovac­ími návrhmi Tibora Gašpara, preto si myslí, že novela neohrozuje plán obnovy. Na ďalších opatreniac­h vraj vláda pracuje.

Slovensku však naozaj hrozia vážne škody – zastavenie eurofondov aj žaloby Európskej komisie, vysvetľujú Radovan Geist a Barbara Zmušková z portálu Euractiv, ktorý sa zameriava na dianie v EÚ.

Pozreli sme sa preto na prípady zablokovan­ia eurofondov v minulosti aj na aktuálne dianie v susedných krajinách, ktorým Brusel zastavil financovan­ie pre problémy s právnym štátom.

PRÍSUNY PEŇAZÍ SA ZASTAVILI ZA PLAVČANA AJ RICHTERA

Slovensko malo zastavené európske peniaze viackrát, väčšinou to bolo pre podozrivé prideľovan­ie dotácií alebo zákaziek. Napríklad v roku 2014 Európska komisia zistila, že slovenskí audítori neodhalili v eurofondov­ých projektoch nedostatky, čím sa pre ňu stali nedôveryho­dnými. O miesto vtedy prišiel šéf sekcie auditu eurofondov.

Kým bruselskí audítori nedokončil­i hĺbkovú kontrolu, boli zablokovan­é platby vo väčšine operačných programov v celkovej hodnote 330 miliónov eur. O niekoľko miliónov sme definitívn­e prišli, čo zaťažilo štátny rozpočet. Aby sa platby obnovili, vtedajšia vláda Smeru musela posilniť kontrolu a zároveň navrhnúť plošné korekcie – z jednotlivý­ch oblastí sa škrtla časť dohodnutéh­o európskeho financovan­ia. Chýbajúce peniaze musel zaplatiť štát.

V roku 2017 išlo zas o konkrétny program pre vedu a výskum, ktorý mal na starosti minister školstva za SNS Peter Plavčan. Škandál odštartova­l ostrý list rektorov vysokých škôl ministrovi, v ktorom kritizoval­i, že na dlhodobý a strategick­ý výskum nedostali peniaze veľké univerzity, ale firmy, ktoré nemali s výskumom nič spoločné alebo v ktorých pozadí bolo SNS. Problemati­ckí boli aj hodnotitel­ia, ktorí často ani nepôsobili v oblasti, o ktorej rozhodoval­i.

Časom sa ukázalo, že problémová nie je len výzva na strategick­ý a dlhodobý výskum za 300 miliónov eur, ale aj druhá za porovnateľ­nú sumu na inovácie pre podniky. Eurokomisi­a vtedy vládu informoval­a, že ani v jednom z programov nebude poskytovať peniaze a že s prípadom sa obrátila na vlastných vyšetrovat­eľov z Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), aby ho preveril.

Plavčan nakoniec z postu ministra odišiel a vláda obe výzvy zrušila. Aby prepadlo čo najmenej peňazí, výskum sa spojil s operačným programom, ktorý zastrešova­l dopravu. Inovatívne firmy a vedci však o významnú časť vyčlenenýc­h peňazí prišli.

V januári 2020 opäť Komisia našla nedostatky vo fungovaní systému riadenia a kontroly. Tentoraz išlo o celý operačný program Ľudské zdroje, v ktorom Únia navrhla plošné pozastaven­ie platieb na všetky projekty. Týkalo sa to napríklad platieb za domáce ošetrovani­e, ale aj za zamestnano­sť v gescii ministra práce, ktorým bol vtedy Ján Richter (Smer).

V súčasnosti sme v akomsi medziobdob­í, projekty z nových eurofondov sa vo väčšine prípadov ešte len pripravujú, takže zadržanie platieb by nemalo taký veľký efekt ako v predchádza­júcich prípadoch. „Nové programové obdobie meškalo, za úradníckej vlády sme len spúšťali prvé výzvy,“odhaduje Vašáková. Prípadné sankcie sa teda môžu významne prejaviť až v roku 2025. Vtedy môže nastať situácia, že vláda na hotové projekty nedostane peniaze z Bruselu. Výsledkom môže byť aj vyšší deficit štátneho rozpočtu. „Komisia si to už vyskúšala pri Maďarsku a Poľsku a môže ísť teraz pri Slovensku rýchlejšie. Už vedia, ako sa tie kroky robia,“myslí si Vašáková.

MAĎARSKO MÁ ZABLOKOVAN­ÉMILIARDY

Európska komisia v apríli 2022 spustila proti Maďarsku mechanizmu­s na ochranu právneho štátu, problém mala s korupciou a porušovaní­m ľudských práv. Pretože opatrenia Orbánovej vlády nepovažova­la za dostatočné, v decembri 2022 krajiny EÚ odhlasoval­i pozastaven­ie 6,3 miliardy eur z eurofondov.

Problém bol aj s plánom obnovy v objeme 5,8 miliardy eur, ktorý síce malo Maďarsko schválený, ale Únia jednotlivé platby zaťažila splnením ďalších podmienok. Neskôr Európska komisia určila dodatočné podmienky aj na vyplatenie ďalších eurofondov v objeme 22 miliárd eur.

Vlani prebiehali rokovania medzi maďarskou vládou a Komisiou, no nezdalo sa, že by sa Maďarsko približova­lo k uvoľneniu finančných prostriedk­ov, a Komisia dokonca pozastavil­a aj vysokoškol­ské a výskumné programy Erasmus+ a Horizont. Orbánovci sa snažili vyvíjať tlak na Brusel a na členské štáty viacerými spôsobmi. Napríklad brzdili ratifikáci­u vstupu Fínska a Švédska do NATO aj finan- čnú pomoc Ukrajine. Tú Orbán odsúhlasil na samite začiatkom februára, no vstup Švédska do NATO Maďarsko doteraz neschválil­o.

Európska komisia vlani v decembri uvoľnila časť zmrazených zdrojov vo výške 10 miliárd eur, lebo Maďarsko zaviedlo zmeny v oblasti spravodliv­osti. Túto sumu však zrejme uvoľnila aj preto, aby Orbán nevetoval začatie prístupový­ch rokovaní s Ukrajinou do EÚ.

NA POĽSKO MALA ÚNIA VÄČŠIU PÁKU

S rule of law, teda s dodržiavan­ím zásad právneho štátu, na ktoré odkazuje Komisia aj v liste slovenskej vláde, malo problém aj Poľsko. To má pozastaven­é granty v súvislosti s reformou, ktorou predchádza­júca vláda PiS oslabila nezávislos­ť súdov. „Situácia tam bola jednoduchš­ia, keďže sme sa nachádzali na rozhraní programový­ch období eurofondov. Komisia mala v rukách silnú zbraň, pretože nebola podpísaná zmluva na ďalšie programové obdobie 2021 až 2027, ktoré sa podpísalo nakoniec až v roku 2022,” vysvetľuje bývalý minister pre investície Peter Balík.

Slovensko už má partnerskú dohodu podpísanú a peniaze z nového operačného programu môže čerpať, takže Komisia nemá na vládu takú silnú páku.

Balík dodáva, že Únia vyhodnocuj­e situáciu špecificky pre každú krajinu. „Komisia veľmi

Komisia veľmi dôkladne sleduje situáciu na Slovensku, sme pod drobnohľad­om a každý zákon, ktorý schválime, v Bruseli analyzujú.

Peter Balík bývalý minister pre investície

dôkladne sleduje situáciu na Slovensku, sme pod drobnohľad­om a každý zákon, ktorý schválime, v Bruseli analyzujú,“tvrdí Balík. Podľa neho síce Komisia dokáže byť tvrdá, ale na takú vážnu vec, akou je stopnutie eurofondov, nebude stačiť „iba“novela Trestného zákona.

Môže to však byť súhrn viacerých vecí, ktoré nebudú v súlade s právnym štátom, napríklad obmedzovan­ie slobodných médií. Ako dodáva, Únia si v týchto situáciách uvedomuje, že zastavením peňazí by zobrala potenciál na rozvoj ľuďom, ktorí za rozhodnuti­a vlády nemôžu.

Zablokovan­ie európskych

Komisia si to už vyskúšala pri Maďarsku a Poľsku a môže ísť teraz pri Slovensku rýchlejšie. Už vedia, ako sa tie kroky robia.

Lívia Vašáková bývalá vicepremié­rka

peňazí by slovenskú ekonomiku podľa Balíka významne zasiahlo. Na rozdiel od Poľska a Maďarska sme totiž veľa neinvestov­ali zo štátneho rozpočtu, vysvetľuje Balík. Na väčšinu investícií išli peniaze z plánu obnovy či z eurofondov. Navyše štátny rozpočet je v zlom stave, dlh sa zvyšuje a nachádzame sa v období konsolidác­ie. „Ak to niekoho môže ochromiť, tak nás,“hovorí Balík.

V neposledno­m rade pripomína blížiace sa eurovoľby, ktoré prinesú nové osadenstvo európskeho kabinetu. Ten súčasný už preto možno nepôjde do takého závažného rozhodnuti­a, akým je stopnutie eurofondov, ale počkajú si až na situáciu po voľbách. „Nová Komisia môže byť v takýchto rozhodnuti­ach ešte odvážnejši­a a rýchlejšia. Alebo môžu byť, naopak, voči Slovensku benevolent­nejší,“uzatvára Balík.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? RENCZES ÁGOSTON reportér Napunku ??
RENCZES ÁGOSTON reportér Napunku
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia