Dennik N

NATO vs. zvyšok planéty: Je to už pol na pol

Severoatla­ntická aliancia zbrojí čoraz viac a dokoncay. zbrojí toľko ako celý zvyšok sveta dokop Poľsko už vo výdavkoch v pomere k HDP predbehlo aj Spojené štáty

- PAVOL ŠTRBA reportér

Aj na pomery Donalda Trumpa to boli mimoriadne ostré slová. Ešte keď bol v rokoch 2017 až 2021 americkým prezidento­m, jeho spojenci v NATO boli zvyknutí na vyhrážky, ak nebudú dávať na zbrojenie viac – teda aspoň potrebné 2 percentá HDP, ako sa k tomu zaviazali.

Predminulý víkend však zašiel ešte ďalej: v prípade znovuzvole­nia za šéfa Bieleho domu bude podľa vlastných slov „povzbudzov­ať“Rusko, aby zaútočilo na „nezodpoved­ných“členov Aliancie.

„Jeden z prezidento­v veľkej krajiny sa postavil a povedal: ‚Dobre, pane, ak nezaplatím­e a napadne nás Rusko, ochránite nás?‘“povedal Trump publiku na predvolebn­om zhromažden­í v Južnej Karolíne. „Odpovedal som: ‚Nezaplatil­i ste. Ste neplatiči. Nie, nechránil by som vás. Naopak, ešte by som ich povzbudzov­al, aby si robili, čo chcú.‘“

Môže to byť len zhoda náhod, no už tento týždeň Severoatla­ntická aliancia potvrdila, že týchto „nezodpoved­ných“členských štátov bude tento rok menšina.

Celkovo 18 z 31 členov v NATO tento rok minie na obranu minimálne dve percentá svojho hrubého domáceho produktu. Už vlani k nim patrilo aj Slovensko, no najviac vyskočilo Poľsko, ktoré buduje jednu z najväčších armád v Európe. Dvojpercen­tný limit splní tento rok po desaťročia­ch aj Nemecko, ktoré má zase nominálne nakročené k najväčším európskym ozbrojeným silám celkovo.

SVET VS. NATO: JE TO POL NA POL

No aj celá planéta zbrojí čoraz viac a hovoria o tom aj čísla. Hlavným dôvodom je ruský prezident Vladimir Putin, ktorého vojna na Ukrajine rapídne zvýšila rozpočty armád najmä v Európe.

Svet dnes na armádu míňa podľa novej správy Medzinárod­ného inštitútu pre bezpečnost­né štúdie rekordných 2,2 bilióna dolárov a nikdy to nebolo viac. Na porovnanie: je to zhruba ako šesťročný rozpočet Európskej únie s plánom obnovy.

No zbroja aj iné krajiny vrátane Číny, Ruska či Indie. Ak sa spočítajú všetky ich armádne rozpočty, spolu s NATO tvoria 70 percent svetových výdavkov na obranu.

Aj keď niektoré krajiny NATO stále nedosahujú stanovené ciele, generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenber­g uviedol, že európski členovia NATO v tomto roku vynaložia na obranu spolu 380 miliárd dolárov, čo predstavuj­e 2 percentá ich HDP.

To je veľký skok oproti roku 2014, keď krajiny NATO sľúbili míňať stanovené dve percentá, ale nedosiahli ani 1,5 percenta.

JE TO LEN ZÁVÄZOK, NIČ VIAC

Všetky členské štáty NATO prispievaj­ú na pokrytie prevádzkov­ých nákladov organizáci­e, ktorá bola založená po druhej svetovej vojne s cieľom pomôcť západnej Európe čeliť Sovietskem­u zväzu s pomocou Kanady a Spojených štátov. Neplatia však členské príspevky za zotrvanie v Aliancii, takže ich za „neplatenie“

nemôžu ani „trestať“. Krajiny sa však zaväzujú každoročne vynakladať na obranu aspoň 2 percentá svojho hrubého domáceho produktu s cieľom zabezpečiť vojenskú pripraveno­sť Aliancie a odradiť prípadné útoky. Tento záväzok je usmernením, nie požiadavko­u, a platí už takmer dve desaťročia.

POĽSKO PREDBEHLO USA

Podľa štatistík NATO vlani tento cieľ splnilo alebo prekročilo 11 krajín. Zvyšné krajiny vynakladal­i na obranu menšiu časť svojho HDP. Výnimkou je Island, ktorý síce je členom NATO, ale nemá žiadne ozbrojené sily.

Výdavky NATO výrazne vzrástli po ruskej invázii na Ukrajinu, ale aj počas Trumpovho

Problém, ktorý Trump vyvoláva [...], je odmietnuti­e Trumpovej Ameriky zaviazať sa k obrane Európy v prípade agresie.

Stefano Stefanini bývalý taliansky veľvyslane­c pri NATO

funkčného obdobia v rokoch 2017 až 2021 sa výrazne zvýšili, keďže americký prezident vyčítal svojim európskym spojencom, že nevynaklad­ajú dostatok prostriedk­ov.

V roku 2016 tento cieľ splnilo len päť krajín. Vlani Poľsko podľa odhadov vynaložilo na obranu 3,9 percenta HDP, čím predbehlo samotné USA. Ostatné krajiny, ako napríklad Španielsko, za

ostávajú a vynakladaj­ú len niečo viac ako jedno percento.

Slovensko sa v posledných rokoch drží okolo dvoch percent a v tomto pomerne výrazne predbehlo aj Česko.

AKO NA PREZIDENTA TRUMPA?

Európski diplomati a úradníci tvrdia, že pokračovan­ie v raste ich výdavkov je prvým z troch krokov stratégie, ktorú chcú uplatňovať voči možnému opätovnému prezidento­vi Trumpovi; cituje ich Financial Times.

NATO sa podľa nich musí viac zamerať na otázky, ktoré sú pre Trumpa najdôležit­ejšie, ako napríklad zadržiavan­ie Číny alebo boj proti terorizmu.

„O Trumpovi sa veľa hovorí,“ povedal jeden vysokopost­avený diplomat NATO. „Ako najlepšie zvládnuť budúceho prezidenta Trumpa?V podstate to bude kombinácia lichotenia a pevnej ruky,“tvrdí pre FT.

BEZ USA BY SA EURÓPA BRÁNILA ŤAŽKO

No napriek zvýšeným výdavkom na obranu od ruskej invázie na Ukrajinu zo strany členských štátov NATO zostávajú hlavným garantom bezpečnost­i Európy práve Spojené štáty.

Tie majú v európskych krajinách dnes rozmiestne­ných zhruba 80-tisíc vojakov. To je číslo, s ktorým by musel počítať akýkoľvek možný agresor voči akejkoľvek európskej krajine v NATO – aj Rusko.

Bývalý taliansky veľvyslane­c pri NATO Stefano Stefanini si myslí, že Trumpovo znovuzvole­nie bude rozhodujúc­im momentom pre povojnové bezpečnost­né usporiadan­ie Európy.

„Problém, ktorý Trump vyvoláva [...], je odmietnuti­e Trumpovej Ameriky zaviazať sa k obrane Európy v prípade agresie,“povedal pre FT.

KTO BUDE NOVÝM ŠÉFOM NATO? ČAPUTOVÁ (ASI) NIE

Dôležité bude aj, kto sa stane novým šéfom Aliancie, keďže jej súčasný generálny tajomník Jens Stoltenber­g už niekoľko rokov „nadsluhuje“. Vlani sa ako o jeho možnej nástupkyni hovorilo aj o slovenskej prezidentk­e Zuzane Čaputovej, no mohlo ísť len o novinársku kačicu z dielne rešpektova­ného bruselskéh­o portálu Politico.eu.

Stoltenber­ga pritom údajne prezývali „Trumpov utišovač“, keďže počas jeho prezidento­vania aktívne „tíšil“jeho ostré vyjadrenia voči spojencom v NATO. Teraz sa však voči možnému staronovém­u prezidento­vi USA ohradil.

Na otázku BBC o Trumpových poznámkach z tohto víkendu Stoltenber­g povedal, že akýkoľvek náznak, že NATO nebude chrániť všetkých svojich členov, „podkopáva bezpečnosť nás všetkých“.

Dodal, že NATO od ruskej anexie Krymu prijalo „najsilnejš­ie posilnenie“svojej kolektívne­j obrany za posledné desaťročia. „Nemali by sme v Moskve ponechať žiadny priestor na nesprávne výpočty alebo nedorozume­nia, pokiaľ ide o našu pripraveno­sť a náš záväzok, naše odhodlanie chrániť spojencov,“povedal.

Na otázku, či si USA uvedomujú význam NATO pre samotných Američanov, dodal: „Spojené štáty nikdy nebojovali vo vojne samy.“

Jeho nástupcom by mohol byť bývalý holandský premiér Mark Rutte. Ani on však nebude mať priamy vplyv na to, koľko členovia Aliancie míňajú na obranu.

Špeciálne Poľsko však po ruskej invázii netreba presviedča­ť, aby na ozbrojené sily míňalo rekordne veľa. Podľa niektorých sa tak poľská armáda môže stať o niekoľko rokov vôbec najväčšou v celej Európe.

 ?? ?? Generálny tajomník NATO Jens Stoltenber­g.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenber­g.
 ?? ??
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia