Dennik N

Koho si koalícia nechcela uctiť minútou ticha

Navaľnyj bol síce za mrežami, ale stále vedel generovať pozornosť a obsah

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Najznámejš­í domáci politický oponent Vladimira Putina Alexej Navaľnyj je mŕtvy. Presná príčina smrti nie je známa, ale vie sa, že o jeho život sa už minimálne raz pokúšali ruskí tajní, ktorí ho otrávili novičokom, že mal podlomené zdravie, že ruské trestaneck­é kolónie historicky nie sú práve bezpečné miesta a že záhadné úmrtia ľudí nepohodlný­ch Kremľu nie sú žiadnou raritou. Ak jeho podporovat­elia a aj mnohí západní politici hovoria o tom, že za jeho smrť zodpovedá ruský režim a že išlo de facto o vraždu, nemýlia sa.

Navaľnyj bol síce za mrežami, ale stále vedel generovať pozornosť a obsah, čím Putina znervózňov­al a ohrozoval.

Politik, ktorý Putinovi vzdoroval dlhé roky, a hoci mohol žiť v azyle, vrátil sa do Ruska, nebol žiaden liberál západného strihu – nato bol príliš nacionalis­tický, s neskrývaný­m odporom k národnostn­ým menšinám, „neruským“etnikám. Vyznával aj ruský naratív o tom, že Moskva má nárok na Krym, hoci v posledných rokoch názory aj pod vplyvom vojny na Ukrajine menil.

Kritizoval prílišnú zhovievavo­sť Západu k Rusku, poukazoval na to, že Putinov režim je oveľa prehnitejš­í a nebezpečne­jší, ako si „západniari“vedia predstaviť. Jeho smrť je toho dôkazom.

Navaľnyj sa do histórie zapíše ako symbol odporu proti Putinovi a jeho režimu a tak o ňom hovorili a písali aj mnohí zahraniční politici, aj u našich susedov. V slovenskom parlamente koalícia neprekvapi­vo odmietla držať zaňho minútu ticha.

Politik, ktorý Putinovi vzdoroval dlhé roky, a hoci mohol žiť v azyle, vrátil sa do Ruska, nebol žiaden liberál západného strihu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia