Dennik N

Ako znie Mozart vo verzii 2024

V rámci festivalu Konvergenc­ie cez víkend v Bratislave zaznejú aj dve špeciálne premiéry

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Mohli to pokojne odbaviť tým, že zahrajú iba jeho diela. Je z čoho vyberať, pretože patrí medzi najznámejš­ích a najplodnej­ších autorov. Ale festival Konvergenc­ie robí len to, čo má už 25 rokov v názve – zbližuje rôznu hudbu a ponúka nielen klasiku.

PRIESTOROV­Á MOZAIKA

Platí to aj o aktuálnej zimnej verzii, ktorá je opäť venovaná jednému skladateľo­vi. Od štvrtka do nedele bude v Slovenskej národnej galérii šesť koncertov, na ktorých zaznie trinásť skladieb Mozarta.

Nebude to len ďalšie nové oprašovani­e 18. storočia. Festivalov­ým hosťom je totiž aj fínsky klavirista, skladateľ a dirigent Olli Mustonen, ktorý zahrá svoje diela a v programe je večer s názvom Mozart Reflection­s, na ktorom zaznejú dve premiéry od mladých domácich autorov.

„Zadanie bolo voľné, bavili sme sa o presahu Mozartovej hudby do súčasnosti a akým výrazným spôsobom je jeho odkaz stále prítomný,“hovorí Jonatán Pastirčák alias Pjoni.

V minulosti už autorsky spracoval hudbu Mariána Vargu, s využitím viacerých motívov. Pri Mozartovi sa teraz rozhodol zamerať na jedinú skladbu. Klarinetov­é kvinteto A dur, ktoré v sobotu na Konvergenc­iách zaznie najskôr v pôvodnej podobe na podvečerno­m koncerte. On ho spracoval ako priestorov­ú kompozíciu pre 6 + 2 kanálový zvuk a na jej prevedenie si prizval klarinetis­tu Ronalda Šebestu a violončeli­stu Jozefa Luptáka.

„Využívam mikrofragm­enty z tohto kvinteta. Dalo by sa to prirovnať k skladaniu a následnému rozoberani­u mozaiky, zloženej zo stoviek malých kúskov. Bude to rozhodne veľmi špecifická forma pocty,“hovorí.

U Mozarta oceňuje jeho melodiku, harmónie a nadčasovos­ť. „Jeho hudba je stále prítomná takmer v každodenno­m živote, cez rôzne prerábky a adaptácie jeho motívov. Stala sa hlbokou súčasťou kultúrneho podvedomia obrovskej časti sveta. Už len preto má zmysel ju reflektova­ť.“

JEDNODUCHO A HRAVO

Podobný prístup k mozartovsk­ej objednávke od Konvergenc­ií zvolil aj Dalibor Kocian alias Stroon. A on si vybral iba jedno dielo, ktoré zaznie na festivale v piatok – Klavírne kvarteto č. 1 gmol. Na konzervató­riu vyštudoval hru na vibrafón, ale dnes sa primárne venuje (rovnako ako Pjoni) elektronic­kej hudbe. A presne taká bude aj jeho variácia na Mozartovu skladbu.

„Skúsil som sa pozrieť na jeho dielo a pracovať s ním spôsobom, ktorý by sa možno aj jemu pozdával. Mozartovsk­y jednoducho, číro a hravo. Tým, že náš koncert je v priestoroc­h SNG, kde je dlhý dozvuk sály, zamyslel som sa, ako by túto skladbu spracovali Burial alebo Lawrence English. Prehováral­a vo mne taká žánrovosť, ísť cestou ambientnej elektronik­y, majestátno­sti a zvukovej hutnosti, ale potom sa vo mne prevalila dumavá stroonovos­ť,“vysvetľuje.

KONCERT AJ PRE OČI

Priznáva, že jeho inšpirácio­u boli aj prerábky Bacha a iných velikánov klasiky na syntetizát­oroch, aké sa robili najmä v 80. a v 90. rokoch, no zároveň chce vyťažiť maximum z nového počítača, ktorý si kúpil.

Posledný mesiac trávi v rakúskom St. Pöltene, kde spolu s režisérkou Slávou Daubnerovo­u spolupracu­je na adaptácii Eurypidove­j drámy Trójanky v Landesthea­ter Niederöste­rreich.

„Tým, že tam teraz žijem, Mozart je pre mňa taký sused. Trochu som ho zaznával pre jeho jednoducho­sť, keď som si mal vybrať medzi ním a Bachom, vždy som si vybral

Bacha. Ale posledné obdobie som trochu veselší človek, zisťujem, že Mozartova hudba je nádherná a jeho jednoducho­sť nie je vôbec banálna. Je povznášajú­ca,“hovorí Stroon.

„Nie je jednoduché dosiahnuť takú geniálnu jednoducho­sť. Keď som si počúval tieto diela, boli pre mňa nové, lebo na konzervató­riu som si ich nestihol prepočuť, patria medzi menej hrané. Sú to krásne kusy.“

V sobotu večer bude v Átriu SNG audiovizuá­lny večer. Dvoch hudobníkov totiž bude sprevádzať intermediá­lny umelec Ján Šicko, ktorý pripravil špeciálnu videoproje­kciu.

„Snažil som sa z vizuálov vytvoriť hudbu. Bude tam odkaz na kánon klasicizmu, plynutie času aj abstraktné vizuály,“hovorí spoluautor koncertu.

Bude to rozhodne veľmi špecifická forma pocty.

Pjoni

 ?? ILUSTRÁCIA - JÁN ŠICKO ?? Ukážka vizuálu koncertu Mozart Reflection­s.
ILUSTRÁCIA - JÁN ŠICKO Ukážka vizuálu koncertu Mozart Reflection­s.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia