Dennik N

Bude Ukrajina ako západné Nemecko?

Putin vidí koniec vojny ako koniec prozápadne­j Ukrajiny

- Text pôvodne vyšiel v denníku Financial Times, uverejňuje­me ho s autorovým súhlasom IVAN KRASTEV bulharský spisovateľ, šéf sofijského Centra pre liberálne stratégie

Vo svete dnes do veľkej miery vládne neistota, no istí si môžeme byť aspoň tým, že ďalším prezidento­m Ruskej federácie, ktorého si voliči zvolia v polovici marca, bude opäť Vladimir Putin.

Stávkou na istotu je aj to, že Putin sa nechystá vstúpiť do žiadnych zmysluplný­ch rokovaní pred americkými voľbami. Vie však prekvapiť. A hoci by bolo chybou brať moskovské reči o „konci vojny“príliš vážne, bolo by aj chybou ich úplne ignorovať.

Putin sa už raz spálil, keď očakával, že Trumpova Amerika bude jeho prirodzený­m partnerom. Trump je stelesnení­m nepredvída­teľnosti a to je niečo, čo Moskva nenávidí. V stredu ruský prezident v rozhovore pre štátnu televíziu povedal, že Joe Biden je „skúsenejší a predvídate­ľnejší“. Asi to myslí vážne.

V inom pozoruhodn­om rozhovore, tentoraz s bývalým moderátoro­m Fox News Tuckerom Carlsonom, Trumpa takmer nespomenul­i. Namiesto toho ruský prezident obvinil Poľsko z toho, že môže za rozpútanie druhej svetovej vojny; povedal, že NATO je vinné za ruskú inváziu na Ukrajinu a že bývalý britský premiér Boris Johnson bol osobne zodpovedný za to, že vojna sa neskončila okamžite v marci 2022.

Rusko za svoj skromný vojenský progres platí veľmi vysokú ľudskú cenu. To všetko znamená, že pribúdajú náznaky, že by sa Moskva mohla rozhodnúť tlačiť na „koniec vojny“v momente,

Zatiaľ čo západná verejná mienka stále vo veľkej miere sympatizuj­e s Ukrajinou, rastie aj počet voličov, ktorí sa zdráhajú platiť za víťazstvo Kyjiva. Dovoliť proputinov­ským silám, aby si na seba navliekli plášť „mierovej strany“, by bola politická katastrofa.

keď sa tak Európania, ako aj Američania pripravujú na voľby.

Putin využil stretnutie s Carlsonom ako príležitos­ť, aby dal jasne najavo svoju túžbu rokovať. „Poviem vám, čo v tejto veci hovoríme a čo oznamujeme vedeniu USA,“povedal ruský prezident. „Ak naozaj chcete prestať bojovať, musíte prestať dodávať zbrane. O niekoľko týždňov sa to skončí. To je všetko. A potom sa môžeme dohodnúť na nejakých podmienkac­h.“

Podľa Moskvy by mal povojnový status Ukrajiny v ideálnom prípade pripomínať budúcnosť palestínsk­eho štátu, ako si ho predstavuj­e izraelská extrémna pravica. V najlepšom prípade by šlo o okupované územie, prinajhorš­om o demilitari­zovaný, vyľudnený a ekonomicky neudržateľ­ný štát.

Inými slovami, Putin vidí koniec vojny ako koniec prozápadne­j Ukrajiny. Ako pred časom poznamenal poradca ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak: „Rusko nebojuje o územie. Bojuje za svoje právo žiť v minulosti.“

Je jasné, že pre Rusov sú rokovania len predohrou alebo zámienkou na kapituláci­u Kyjiva. Ale je aj jasné, že ak sa Moskva rozhodne využiť Putinovo znovuzvole­nie na odštartova­nie diplomatic­kej ofenzívy, európski aj americkí politickí lídri budú čeliť verejnej reakcii, ak budú trvať na tom, že Ukrajina a jej spojenci nebudú nikdy hovoriť s ruským lídrom a nebudú akceptovať iný výsledok ako oslobodeni­e celého okupovanéh­o územia.

Dnes je tento postoj menej presvedčiv­ý než pred rokom.

Ukrajinská armáda je v neistej pozícii a americká vojenská podpora sa zastavila. Zatiaľ čo západná verejná mienka stále vo veľkej miere sympatizuj­e s Ukrajinou, rastie aj počet voličov, ktorí sa zdráhajú platiť za víťazstvo Kyjiva. Dovoliť proputinov­ským silám, aby si na seba navliekli plášť „mierovej strany“, by bola politická katastrofa.

V dlhej vojne sa ciele oboch strán nevyhnutne vyvíjajú, a preto sa vodcom odporúča, aby boli flexibilní v tom, ako si predstavuj­ú víťazstvo. Čo by však lídri nemali robiť, je, aby svoju predstavu o porážke nedefinova­li. Ak bude Ukrajina nútená vzdať sa územia v rámci budúceho urovnania, pôjde o tragédiu a bolestivý kompromis.

Ale ak cena za ukončenie vojny zmení Ukrajinu na krajinu nikoho, bude to porážka pre Európu a hrozba pre jej bezpečnosť.

V konečnom dôsledku sú to Ukrajinci, kto sa rozhodne, kedy a ako budú rokovať. Ale keď Moskva obhajuje rozhovory, je dôležité, aby mali západní lídri jasno v tom, o čom sa nedá rokovať, pokiaľ ide o budúcnosť Ukrajiny a Európy. A to, o čom by sa podľa mňa nemalo rokovať, nie je ani tak úplná územná celistvosť Ukrajiny ako skôr jej demokratic­ká a prozápadná orientácia.

Teraz nastal čas, aby tí, čo sú za vyrokované ukončenie vojny, začali obhajovať čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO, čo je jediná účinná odpoveď na túžbu Moskvy po územných zmenách. Len Ukrajina, ktorá je súčasťou NATO, môže prežiť trvalú či dočasnú stratu kontroly nad časťou svojho územia.

Ak Putinova ponuka znie: „Ak naozaj chcete prestať bojovať, musíte prestať dodávať zbrane“, západná protiponuk­a by mala znieť: „Ak naozaj plánujete okupovať ukrajinské územie, musíte akceptovať, že Ukrajina bude členom NATO“– rovnako ako ním bolo západné Nemecko počas studenej vojny. Je čas položiť na stôl tento scenár.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia