Dennik N

Po dvoch rokoch

Obávam sa, že svet hodnôt slobody a demokracie boj o tieto hodnoty zatiaľ prehráva

-

Pamätám si tých, ktorí v predvečer besnenia vypúšťali fejkové holubice mieru a ziapali: „Nikdy proti Rusku!“A pamätám si aj ich, bohužiaľ príliš krátke, mlčanie, keď Putinov režim vtrhol plnou silou na územie svojho západného suseda.

Pamätám si aj vystrašené a smutné tváre tých, ktorých som na začiatku tejto vojny stretol na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom, kde som pre nich pripravova­l teplý čaj, kávu a bagety. Spomínam si na Anatolija z Charkiva, ktorý sa celý život staral o siroty v detských domovoch, až raz po zásahu ruskej rakety ostal osirotený stáť na ulici, pretože jeho domov už neexistova­l. Na toho Anatolija, ktorý potom s jednou jedinou taškou, v ktorej mal celý svoj majetok, putoval tri dni, aby sa dostal do bezpečia, teda k nám.

A pamätám si aj prvé stretnutie s mojou terajšou kolegyňou Viktóriou, ktorá pred Putinovým Zlom utekala už dvakrát: najprv v roku 2014 z Krymu do Odesy a o osem rokov neskôr z Odesy do Gelnice. A spomínam si, ako sme spolu o niečo neskôr cestovali po celom Slovensku, aby sme zaznamenal­i výpovede tých, ktorí, rovnako ako Viktória, nechali doterajší život tam, kde ľudí nechráni bezpečnost­ný dáždnik NATO ani EÚ. Pamätám si vojnového veterána Slavka s jednou nohou, ktorého sme spovedali v zariadení pre utečencov v Gabčíkove. Toho Slavka, ktorý o druhú nohu prišiel v zákope pri Avdijivke. Presne tej Avdijivke, ktorú teraz dobyli ruskí okupanti. A spomínam si aj na penzionova­ného policajta z Mariupola, ktorému vlastný brat žijúci v ruskom Belgorode neveril, že to, čo v Ukrajine prebieha, je naozaj realitou. A rovnako aj na manželský pár z Buče s postihnutý­m dieťaťom, ktorý nám opisoval hrôzy, aké prežili, kým sa im z toho pekla podarilo utiecť. A na mnohých ďalších, s ktorých osudmi som sa zoznámil.

Spomínam si na tie desaťtisíc­e Sloveniek a Slovákov, ktorí v ťažkých chvíľach pomáhali ľuďom utekajúcim pred vojnou jedlom, bývaním či snahou nájsť pre nich na Slovensku prácu, spomínam si aj na tých, ktorí vozili a dodnes vozia humanitárn­u pomoc do oblastí, kde ľudia normálne životy žiť nemôžu, a som na týchto hrdinov hrdý.

A pamätám si aj tie hodiny a dni, počas ktorých človek sedel prilepený k Telegramu, aby doslova hltal najnovšie informácie z bojísk i z politickýc­h kuloárov. Aj na tie optimistic­ké chvíle, keď takzvaná druhá armáda sveta v panike utekala z Charkivske­j oblasti, keď Zbrojnyje sily Ukrajiny oslobodili Cherson a keď sa zdalo, že pod vplyvom týchto neúspechov na bojovom poli sa v Rusku predsa len musia začať procesy vedúce k zmene.

A pamätám si, aké nádeje sme vlani na jar spájali s pripravova­nou ukrajinsko­u protiofenz­ívou. I to, ako sa tieto nádeje neskôr ukázali do značnej miery neopodstat­nené, lebo ruská armáda sa z neúspechov poučila a tá ukrajinská bez potrebnej západnej techniky, predovšetk­ým moderného letectva, jednoducho nemala dosť síl okupantov zo svojho územia vyhnať.

To všetko si dobre pamätám a obávam sa. Obávam sa, že táto vojna môže trvať ešte dlho. Obávam sa, že v budúcich prezidents­kých voľbách v Spojených štátoch vyhrá Donald Trump a zatiaľ jednotný (hoci pomalý a opatrnícky) Západ sa začne štiepiť. Obávam sa, že tí, ktorí volajú po mieri za cenu územných strát ukrajinské­ho územia, budú čoraz hlasnejší. Obávam sa aj toho, že takýto mier by nebol žiadnym ozajstným mierom, ale len zárodkom ďalšieho budúceho konfliktu. Obávam sa, že naši fejkoví mierotvorc­ovia, ktorých sme hanebne znova pustili k moci, z nás budú chcieť spraviť ruskú guberniu. Obávam sa, že po dvoch rokoch najväčšieh­o vraždenia a zabíjania od čias druhej svetovej vojny civilizova­ný svet, svet hodnôt slobody a demokracie, boj o tieto hodnoty zatiaľ prehráva. A najviac sa obávam, že na obzore nie je žiadny nový Reagan, ktorý by zavelil: „Budíček, vážení!“

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia