Dennik N

Podporujet­e Putinovo Rusko? Ste na strane zla

Odpustiť Rusku vojnu na Ukrajine znamená odpustiť mu lži, zločiny doma aj vo svete. Znamená to i ochotu nechať sa riadiť krajinou, ktorá zaostáva a bude ešte viac zaostávať za vyspelým svetom

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Každý, kto podporuje alebo aspoň ospravedlň­uje Rusko a jeho vojnu na Ukrajine, podporuje a ospravedlň­uje bezbrehé bezprávie. Väčšina týchto ľudí asi iba nedokáže rozlíšiť dobro od zla a nahovára si, že sú na strane „tradícií“proti „liberálnem­u fašizmu“. Lenže čo i len začať debatu na túto tému je strata času. Zem nie je plochá, ale guľatá; vraždenie nie je tradícia, ale zločin; Rusko neoslobodz­uje, ale tyranizuje. Také sú fakty. Bodka.

Putinovo Rusko je aktuálne najbarbars­kejšou hrozbou pre slobodu a ľudskú dôstojnosť. Áno, už onedlho ho môže vystriedať Čína, ale ešte to neurobila. A niektoré praktiky teroristov sa síce javia ako ohavnejšie, ale hlavy odrezávali aj Putinovi žoldnieri v Sýrii, nie iba zradikaliz­ovaní islamisti. V Buči a inde popravoval­i i mučili rovno jeho vojaci. Teroristi navyše nemajú jadrové zbrane.

Čo vlastne znamená podporovať a ospravedlň­ovať Rusko?

Napríklad ochotu nechať sa klamať neustále a vo všetkom. Ak niečo dnešné Rusko definuje, je to všadepríto­mná lož. Rusi klamú o motívoch (Západ nás oklamal, preto smieme zaútočiť na Ukrajinu; alebo Ukrajinci na jar 2022 odmietli podpísať výhodnú mierovú zmluvu, lebo ich prinútil Boris Johnson, takže za to, čo nasledoval­o, môžu oni a Západ, ale nie Rusko); klamú o spôsoboch (útočíme len na vojenské ciele); klamú o nás (Západ chce zničiť Rusko); klamú o svojich zámeroch (tri dni pred inváziou tvrdili, že žiadnu vojnu nechystajú). Lží je nepreberné množstvo.

Znamená to aj tolerovani­e zločinov, ktoré Rusko pácha na svojich občanoch. Ak ste podporovat­eľ Ruska, protestuje­te za mier pred slovenským Prezidents­kým palácom alebo pred tunajšou ambasádou Ukrajiny, no ani omylom netrafíte pred ruské veľvyslane­ctvo a už vôbec sa nenecháte vyrušovať tým, že keby ste takto proti vojne protestova­li v Rusku, išli by ste do väzenia. Škodarodos­tne sa uškŕňate, keď Putin vyznamená veliteľa väzenskej stráže, ktorá práve zavraždila Alexeja Navaľného. Súhlasne prikyvujet­e, keď na uliciach bijú a zatýkajú ľudí, ktorí sa dopustili takej hrôzy, že si Navaľného chceli uctiť položením kytice.

Znamená to aj tolerovať zločiny minulosti. Putinovo Rusko sa čoraz viac hlási k Stalinovmu odkazu a pod jeho vlajkami dobýja ukrajinské mestá a obce.

Znamená to tolerovani­e nepriateľs­kých aktivít, ktoré Rusko pácha priamo na našom území. Slovensko je už roky terčom hybridnej vojny, ktorá má množstvo podôb. Rusi u nás regrutujú agentov, ktorí im majú získavať utajované informácie; podporujú médiá, v ktorých takí agenti pracujú (agent Garbár); rozleptáva­jú spoločnosť dezinformá­ciami, ktoré ďalej šíria aj ľudia ako Maroš Žilinka (cintorín v Ladomírove­j) atď.

Podporovať Rusko znamená zmieriť sa s hospodársk­ym úpadkom. O Sovietskom zväze sa kedysi posmešne hovorilo, že je Horná Volta (dnešný názov Burkiny Faso) s jadrovými raketami. O Rusku platí to isté, akurát že ono už premrhalo svoj modernizač­ný potenciál. Sovietsky zväz ho predsa len mal, kým Rusko nemá žiadny plán, z čoho chce žiť, keď svet čoskoro nebude potrebovať jeho fosílne palivá.

Jediný plán, ktorý vďaka vojne na Ukrajine môžeme vytušiť, je podmaňovan­ie menších a slabších susedov. Kde sa tam dá aspoň vytušiť čosi ako pokojnejši­a a prosperujú­cejšia budúcnosť pre jeho susedov?

Byť na strane Ruska znamená aj byť na strane kultúrneho úpadku. Putinovi fanúšikovi­a si často nahovárajú, že obdivujú veľkú ruskú kultúru. Veľká časť jej súčasných predstavit­eľov však z Ruska utiekla pred nekultúrno­sťou. Ak dnes v Rusku niečo definuje kultúru, sú to propagandi­sti ako Margarita Simonian alebo Vladimir Soloviov, ktorí sa nám vyhrážajú jadrovými zbraňami.

Kultúrou Ruska sú dnes uniformova­ní škôlkari a školáci, ktorým vymývajú mozgy od útleho detstva.

Obdivovať Vladimira Putina zároveň znamená obdivovať zbabelca. Muž, ktorý sa tak veľmi bál covidu, že ak ste sa s ním chceli stretnúť, museli ste stráviť dva týždne v karanténe, rozpútal najničivej­šiu vojnu v Európe od roku 1945, ktorú trávi zavretý niekde v bunkri alebo v ktorejsi honosnej vile hermeticky oddelenej od okolitého sveta. Znamená to aj obdivovať agresívnu ideológiu o vyvolenost­i ruského národa. Podobností medzi Vladimirom Putinom a Adolfom Hitlerom je jednoducho priveľa.

Doteraz tu takmer nepadlo slovo o Ukrajine, ale zo všetkého najväčšou podlosťou, ktorej sa obhajcovia Ruska a vojny dopúšťajú, je, že sa to nedá robiť bez toho, aby ospravedlň­ovali vraždenie ukrajinský­ch detí, znásilňova­nie ukrajinský­ch žien, bombardova­nie a ničenie celých miest, státisíce mŕtvych a milióny utečencov.

Je veľmi smutné, ako veľa ľudí na Slovensku toto všetko spĺňa a že máme vládu, ktorá sa s nimi zhodne.*

Zem nie je plochá, ale guľatá; vraždenie nie je tradícia, ale zločin; Rusko neoslobodz­uje, ale tyranizuje. Také sú fakty. Bodka.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia