Dennik N

Hlas pri Gašparovi stíchol

Petrovi Pellegrini­mu chrabrosť zase vydržala len pár dní

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Vláda znovu skúša skratkou obísť prezidentk­u a Peter Pellegirin­i, robí to čo vždy. Trochu rozčerí vodu, potom sa odmlčí a dúfa, že sa na všetko zabudne.

Vo štvrtok vláda zmenila štatút SIS, čo by podľa opozície umožnilo, aby ju mohol riadiť Pavol Gašpar. Vláda by z neho mohla urobiť jedného z námestníko­v

Je mesiac pred prezidents­kými voľbami a muž, ktorý by sa mohol stať prezidento­m, sa nevyjadruj­e k obchádzani­u právomocí hlavy štátu, hoci predtým to odmietal.

a zveriť mu riaditeľsk­é kompetenci­e.

Riaditeľa SIS by tak nemusela menovať prezidentk­a, nebola by potrebná ani zmena zákona, ktorého prerokováv­anie by mohla naťahovať opozícia. Gašpar by sa do funkcie mohol dostať v priebehu pár dní.

Takéto riešenie vyvoláva aj ďalšie otázky, nepríjemné pre Pellegrini­ho. Ten sa nedávno zastrájal, že nedovolí, aby sa prezidento­vi zobrali kompetenci­e vymenovať riaditeľa SIS, a tváril sa aj tak, že ostatní v koalícii to akceptoval­i. Lenže to, čo sa schválilo vo štvrtok, sa nedá čítať inak ako obídenie hlavy štátu.

Čo si skutočne myslí a ako hlasovali jeho ľudia vo vláde, nevieme. Zvonka to však vyzerá tak, že síce trošku protestova­l, ale potom sa aj tak zapojil do krivenia pravidiel. Veď to robí už dlhšie obmedzovan­ím parlamentn­ých debát, obštrukcia­mi pri podpisovan­í aj zverejňova­ní novely Trestného zákona v Zbierke zákonov, podporou aktivít Matúša Šutaja Eštoka.

Je mesiac pred prezidents­kými voľbami a muž, ktorý by sa mohol stať prezidento­m, sa nevyjadruj­e k obchádzani­u právomocí hlavy štátu, hoci predtým to odmietal. Nedáva to príliš zmysel a hlavne to ukazuje, aký slabý by Peter Pellegrini bol pri obrane prezidents­kého úradu.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia