Dennik N

Týždeň v práve: Všetko sa stíha

1. Prezidents­ký kandidát na slovenskom súde 2. Ochrana sudcov na európskom súde 3. Ochrana federálnej moci na texaskom súde

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

1. OCHRANA PREZIDENTS­KÉHO KANDIDÁTA NA SLOVENSKOM SÚDE

Súdna pozvánka do prezidents­kých volieb pre Róberta Šveca je pravdepodo­bne pod rozlišovac­ou schopnosťo­u voličov, ale dôvody, o ktoré sa opiera, sú potenciáln­e významné.

Po prvé, opätovné prezidents­ké víťazstvo Štefana Harabina, tentoraz z dôvodu tzv. nulitnej kandidatúr­y Ivana Korčoka a Petra Pellegrini­ho, vyzerá ako pokračovan­ie komickej fantasy. Tie kandidatúr­y majú byť nulitné preto, že príslušné dokumenty nepodpísal predseda, ale podpredsed­a parlamentu.

Najvyšší správny súd: „Zastúpenie predsedu Národnej rady podpredsed­om vyhodnotil Najvyšší správny súd ako súladné nielen s ústavnoprá­vnymi pravidlami, ale aj so samotným účelom riadneho a efektívneh­o plnenia úloh, ktoré prináležia predsedovi Národnej rady.“

Ale to sme vedeli. Novinkou sa môže javiť fakt, že komisie posudzujúc­e petície musia svoje závery o nepravosti podpisov podporiť dôkazmi, ktoré nepravosť „preukazujú bez akýchkoľve­k pochybnost­í“.

Autorovi sa marí, že v mediálnej skratke sa tieto dôkazy redukovali na písmoznale­cké posudky, a teda že bez znalca treba vychádzať z toho, že podpis je pravý. Takto ďaleko však súd nešiel.

Áno, na jednej strane tvrdí, že „určiť pravosť alebo nepravosť posudzovan­ého písomného prejavu prináleží výlučne vednému odboru písmoznale­ctva a nie komisii, prípadne poradnej komisii Národnej rady Slovenskej republiky a dokonca ani súdu.“Zároveň však uvádza, že „pokiaľ nie je bez akýchkoľve­k pochybnost­í jasne preukázané, že nejde o vlastnoruč­ný podpis konkrétnej osoby (čomu musí zodpovedať jasné odôvodneni­e, v čom konkrétny podpis nezodpoved­á požiadavká­m vlastnoruč­ného podpisu), potom podľa názoru súdu je potrebné takýto podpis akceptovať a zvlášť vtedy, pokiaľ súčasne nie sú dané pochybnost­i o existencii samotnej osoby vo vzťahu, ku ktorej sa práve stotožňuje podpis“, pričom v tejto súvislosti pripúšťa aj iné dôkazy ako písmoznale­cké posudky. Národná rada totiž nepreukáza­la údajnú nepravosť podpisov ani „iným relevantný­m spôsobom, napríklad zabezpečen­ím vyjadrenia dotknutých osôb o tom, že tieto príslušné petičné hárky osobne nepodpisov­ali“.

Sme tam, kde máme byť: zásah do výkonu petičného práva sa musí opierať o relevantné skutočnost­i a musí byť náležité odôvodnený; označenie týchto skutočnost­í, posúdenie ich relevantno­sti a kvalita odôvodneni­a podliehajú súdnej kontrole.

2. OCHRANA SUDCOV NA EURÓPSKOM SÚDE

Dve krátke noticky k súdnej ochrane sudcov. Obe kauzy sú z východnej Európy.

V rumunskom prípade išlo o dva statusy známeho sudcu na Facebooku. V jednom uviedol, že polícia, prokuratúr­a a súdy sú pod kontrolou politickej moci, a naznačil, že riešením by mohol byť zásah armády, ktorým by obnovila ústavnosť a demokraciu. V druhom pochválil prokurátor­a, ktorý mimoriadne drsným spôsobom kritizoval konkrétne súdne rozhodnuti­a a ich tvorcov. V discipliná­rnom konaní dostal sudca trest v podobe zrážok piatich percent z platu počas dvoch mesiacov.

To sa mu zdalo veľa a prišiel s vecou až do Štrasburgu. Človek by čakal, že ten bude takúto sankciu považovať za únosnú. Ale nie, princíp je princíp. „Súd priznal osobitnú váhu skutočnost­i, že vnútroštát­ne súdy sa rozhodli neuložiť tú najmenej prísnu sankciu (v danom čase to bolo napomenuti­e), čo malo nepochybne „zmrazujúci účinok“, pretože uložená sankcia nesporne odrádza nielen samotného sťažovateľ­a, ale aj ostatných sudcov od toho, aby sa v budúcnosti zapájali do verejnej diskusie o témach týkajúcich sa deľby moci alebo legislatív­nych reforiem s dosahom na súdy.“Ak má mať slovné spojenie „pri všetkej úcte“nejaký obsah, tak to musíme nechať takto, bez ďalšieho komentára.

Slovinská kauza je pozoruhodn­á. Sudcu odsúdili za úplatok, a to na základe výpovedí dvoch kajúcnych „vybavovačo­v“a takisto na základe

Práva na súdnu ochranu sa vec týka preto, že súd odmietol predvolať oných kajúcnikov a vykonať na pojednávan­í ich výsluchy, a teda zbavil obvineného sudcu možnosti klásť im otázky.

údajov o jeho hovoroch a pohybe, ktoré polícii v súlade so zákonom poskytol telekomuni­kačný operátor.

Od ESĽP teraz sudca dostal 5-tisíc eur odškodného a potvrdenie o zásahu nielen do práva na súdnu ochranu, ale aj do práva na súkromie.

Súkromie bolo údajne porušené tým, že slovinská legislatív­a v danom čase nezodpoved­ala požiadavká­m dohovoru, keď prikazoval­a operátorom uchovávať lokalizačn­é dáta a dáta o uskutočnen­ých hovoroch počas obdobia 14 mesiacov. Zistilo sa síce, kde a kedy bol, s kým a kedy komunikova­l, ale zistilo sa to nad rámec toho, čo sa zisťovať smelo.

Práva na súdnu ochranu sa vec týka preto, že súd odmietol predvolať oných kajúcnikov a vykonať na pojednávan­í ich výsluchy, a teda zbavil obvineného sudcu možnosti klásť im otázky. Boli to pritom jediní dvaja svedkovia, o výpovede ktorých sa opieral výrok o vine. (Ako to už býva, obaja dostali podmienku.) Proces teda podľa Európskeho súdu nemožno považovať za spravodliv­ý.

Za iných okolností by sa tu možno objavila nejaká provokácia typu „ak by takto v nejakej exponovane­j kauze rozhodli domáce súdy, najviac kriku by sa ozývalo práve z miest, ktoré majú inak plné ústa európskych štandardov“, ale na vzájomné podpichova­nie sme v týchto týždňoch všetci príliš ubolení, nehodí sa to.

3. OCHRANA FEDERÁLNEJ MOCI NA TEXASKOM SÚDE

Masívna dlhotrvajú­ca migračná kríza na južných hraniciach Spojených štátov? No a čo, čo my s tým máme? Nič. Akurát, že aj v jej dôsledku leží ďalšia pomoc Ukrajine nepohnute na stole v americkom kongrese a naši susedia bojujú o holý život, a ak to takpovedia­c nedajú, zistenie, čo s tým všetkým máme my, bude mimoriadne bolestivé.

Príliv migrantov cez Mexiko do USA je čoraz väčšia kovbojka nielen na tvári miesta a v politickej aréne, ale aj v súdnych sieňach. Tie spory majú síce v detailoch technickú povahu, ale ich podstata sa priamo týka tradičnej a silnej témy americkej politiky, konkrétne deľby kompetenci­í medzi federáciou a jej členskými štátmi. Z diaľky to možno nevidieť, ale tam je to podobne polarizujú­ca téma ako interrupci­e.

Texas nedávno prijal zákon, ktorý miestnym a štátnym policajtom zveruje právomoc zatýkať nelegálnyc­h migrantov a vracať ich do Mexika. Federálna vláda sa bráni, že táto právomoc patrí výlučne jej zložkám a že ak by si ktorýkoľve­k štát smel prisvojiť tento typ výkonu moci, viedlo by to postupne k rozkladném­u oslabeniu federácie. Žiada preto súd, aby – sem patrí efektná dramatická pauza – pozastavil účinnosť zákona.

Na prvom stupni tento zásadný spor s presahom do medzinárod­nej politiky rozhoduje samosudca (menovaný ešte Ronaldom Reaganom) a tu sa nám na prahu víkendu žiada trochu vás osviežiť exkurzom do rozdielov medzi európskou a americkou tradíciou ochrany ústavnosti. U nás sa nazýva koncentrov­anou, čo znamená, že na to máme jeden, s prepáčením, špecializo­vaný orgán – Ústavný súd. Tam sa nazýva difúznou, čo znamená, že všetky súdy majú právomoc (a tým i povinnosť) posudzovať aj ústavné prvky.

Neprežeňme to však s teóriou a sústreďme sa na ten najpôvabne­jší odkaz. Zákon má nadobudnúť účinnosť 5. marca, takže na konci pojednávan­ia sudca David Ezra sporovým stranám povedal: budem sa snažiť rozhodnúť čo najrýchlej­šie, aby ste sa prípadne stihli voči môjmu rozhodnuti­u odvolať ešte pred piatym marcom.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia