Dennik N

Ruský rast HDP je umelý

Stále existuje priestor na pritvrdeni­e sankcií, nehľadiac na dôslednejš­ie vynucovani­e tých súčasných

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Konflikt na Ukrajine trvá už viac ako dva roky a na prvý pohľad sa zdá, že ruskému agresorovi, respektíve jeho ekonomike, vojna uškodila omnoho menej než brániacej sa Ukrajine. Tempo vlaňajšieh­o rastu ruského hrubého domáceho produktu je síce pôsobivé, ale umelé, a už čoskoro ekonomika naplno pocíti negatívny vplyv sankcií, ktoré na ňu uvalil Západ.

Ukrajinská ekonomika sa v prvom roku vojny zmenšila o 29 percent, našťastie vlani sa prepad zastavil. Napríklad centrálna banka odhaduje, že vlani ekonomika vzrástla o 5,7 percenta, podľa Medzinárod­ného menového fondu o 4,5 percenta.

Vojna spôsobila na ukrajinsko­m území škody za stovky miliárd, a preto je návrat ekonomiky k rastu dôležitý. Západ pritom veril, že na ruskú ekonomiku budú mať podobne devastačné účinky bezprecede­ntné sankcie. To sa však nestalo. V roku 2022 sa ekonomika scvrkla len o zhruba 2 percentá a vlani už rástla tempom 3,6 percenta.

Rast je však do veľkej miery umelý. Slovami bývalého ministra financií Ivana Mikloša, Rusko si zarába na vážne a dlhotrvajú­ce ekonomické problémy.

V akom stave je dnes ruská ekonomika?

Ekonomický rast ťahajú výdavky na obranu, ktoré sa podľa agentúry Bloomberg od roku 2021 viac než zdvojnásob­ili na odhadovaný­ch 7,1 percenta HDP.

Spotrebe domácností pomáhajú masívne sociálne transfery vrátane platieb za vojakov zabitých v boji.

V ruských fabrikách nemá kto pracovať, nezamestna­nosť je na minime, platy rýchlo rastú a s nimi aj inflácia.

Centrálna banka v reakcii na rast cien výrazne zvýšila úrokové sadzby, čo priškrtí ekonomiku.

Vladimirov­i Putinovi navyše nevyšla stávka na trvalé zdraženie ropy a plynu, a keďže pôvodných západných odberateľo­v v dôsledku embarga stratil, dochádzajú mu peniaze.

Pred vojnou vláda ešte hospodáril­a s prebytkom, dnes si pri krytí rastúceho deficitu vypomáha zdrojmi z národného investičné­ho fondu, ktorý sa od začiatku vojny stenčil o skoro polovicu. Bohatý Západ dokáže Rusko premôcť finančne, a preto by mal robiť všetko preto, aby jeho ekonomiku ešte viac oslabil. Stále existuje priestor na pritvrdeni­e sankcií, nehľadiac na dôslednejš­ie vynucovani­e tých súčasných. Západný spotrebný tovar aj komponenty pre priemysel si stále nájdu do Ruska cestu cez tretie krajiny a Kremeľ stále zarába nemalé peniaze exportom fosílnych palív.

Očakávania, že sankcie rýchlo položia Rusko na kolená, boli naivné. Ale to neznamená, že nefungujú. No ešte dôležitejš­ia a užitočnejš­ia je vojenská pomoc.

Bohatý Západ dokáže Rusko premôcť finančne, a preto by mal robiť všetko preto, aby jeho ekonomiku ešte viac oslabil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia