Dennik N

Už prekonal Harabina

Najprv nehovorili nič, potom prišli smiešne výhovorky a nakoniec sa priznali

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Keby som to ja vydával, tak to vydám minútu pred polnocou 15. marca. Tak znie najúprimne­jšia veta koaličného politika, konkrétne Tomáša Tarabu, v súvislosti so zdržiavaní­m vydania novely Trestného zákona v Zbierke zákonov. Tak sme sa konečne dočkali potvrdenia toho, čo bolo jasné od začiatku, teda že koalícia chce týmto postupom obísť Ústavný súd, pretože má oprávnený strach z toho, ako by rozhodol.

Najprv nehovorili nič. Potom prišli smiešne výhovorky s tým, že treba skontrolov­ať každú čiarku, aby v zákone neboli chyby. Pomedzi to sa však

Tak sme sa konečne dočkali potvrdenia toho, čo bolo jasné od začiatku, teda že koalícia chce týmto postupom obísť Ústavný súd.

začalo objavovať aj tvrdenie, že keď taktizuje prezidentk­a, môže aj koalícia, čo v nedeľu trochu inými slovami zopakoval Tibor Gašpar. V rovnaký deň Taraba len verejne domyslel veci do dôsledkov a vlastne povedal, že koalícia by Ústavnému súdu mala zabrániť, aby stihol rozhodnúť o návrhu prezidentk­y a opozície pozastaviť účinnosť novely.

Optimista by mohol povedať, že len deň predtým

Fico sľúbil, že ak Ústavný súd povie, že je niečo v rozpore s ústavou, koalícia to bude rešpektova­ť a bude musieť novelu Trestného zákona opraviť. To znie upokojujúc­o, pretože pri tomto valci už človek stráca ilúzie o tom, že má ešte nejaké hranice. Lenže ak je to tak, ako hovorí Fico, potom to zdržiavani­e nedáva zmysel.

Naopak, zdržovanie vydania v Zbierke zákonov dáva zmysel len v rámci snahy tejto vlády amnestovať svojich ľudí a ukazuje bezprecede­ntnú situáciu na ministerst­ve spravodliv­osti, ktorého šéf dokázal spolitizov­ať niečo, čo predchádza­júci šéfovia rezortu ešte aj za iných Ficových vlád nechali na pokoji. Skrátka, Susko zašiel v niečom ďalej ako Harabin – to je teda zápis do histórie!*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia