Dennik N

Ako je to s vojakmi krajín NATO na Ukrajine

Robert Fico najskôr v Paríži a potom aj na stretnutí V4 v Prahe opakoval, že nepošle slovenskýc­h vojakov na Ukrajinu. Vysvetľuje­me, o čo v skutočnost­i ide

- DENISA BALLOVÁ reportérka

Mala to byť len jedna z mnohých tém samitu, o ktorej francúzsky prezident Emmanuel Macron pôvodne na tlačovke ani neinformov­al. Vyjadril sa k nej až po novinárske­j otázke, či – tak ako to tvrdil slovenský premiér Robert Fico – lídri skutočne debatovali o vyslaní vojakov na Ukrajinu.

Táto téma napokon v médiách prehlušila mnohé iné závery narýchlo zvolaného samitu v Paríži. Nasledujúc­i deň sa k nej vyjadrili viacerí štátnici.

Slovenský premiér Robert Fico do Paríža odchádzal s tým, že viaceré štáty Aliancie chystajú poslať vojakov na Ukrajinu, a konšpirova­l, že pre Ukrajinu môže prísť o funkciu. Do Paríža pritom neprišiel šéf NATO Jens Stoltenber­g ani významnejš­í predstavit­eľ USA, ktorý by sa samitu pri takom rozhodovan­í museli zúčastniť.

Robert Fico v šírení týchto rečí pokračoval aj včera v Prahe na samite V4, kde si výrazne rozumel s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

MACRONOVA BOMBA: KTO NAVRHOL VYSLANIE VOJAKOV

Aby mohol Emmanuel Macron vyhlásiť, že nie je zhoda, musel najskôr niekto pred samitom navrhnúť: Poďme prebrať možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu. To za dva roky od plošnej ruskej invázie nikto neurobil, rozhodne nie takto viditeľne.

Tým, kto to navrhol, bol podľa vysoko postavenýc­h zdrojov blízkych českej vláde osobne francúzsky prezident. „Jeho nápad stál na tom, že by sme sa mali baviť o všetkých možnostiac­h. Ani na začiatku nebola reč o tom, že by sa to malo teraz stať,“povedal českému Deníku N vysoko postavený zdroj blízky českej vláde. Jeho informácie potvrdil aj ďalší dobre informovan­ý zdroj. „Áno, Francúzi,“reagoval na otázku, kto s návrhom prišiel.

Francúzsky denník Le Monde označil Fica rovno za proruského premiéra. Aj podľa zdrojov Le Monde Macron počas samitu predložil návrh zapojenia sa armád európskych krajín. O tejto téme sa podľa francúzske­ho prezidenta hovorilo ako o jednej z možností.

GENERÁL MACKO: MACRONOVE SLOVÁ TREBA ČÍTAŤ POZORNE

Západní spojenci sa však v otázke pozemnej intervenci­e na Ukrajine rozdelili a nedosiahol sa v otázke potrebný konsenzus.

„To znamená, že sa to nedá vylúčiť. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečil­i, že Rusko nezvíťazí,“povedal Macron po samite.

Slovenský generál vo výsluž

Na ukrajinske­j strane nie je žiadny dopyt po pozemných jednotkách.

Ulf Kristersso­n švédsky premiér

be Pavol Macko upozorňuje, že Macronove slová treba čítať pozorne.

„Zároveň spomenul slovné spojenie ‚strategick­á neurčitosť‘ alebo nejednozna­čnosť. Je to forma diplomatic­kej hrozby, keď agresorovi alebo súperovi odkazujete, aby neeskalova­l situáciu, lebo v prípade eskalácie by ste takisto mohli prijať opatrenia, ale nepoviete mu presne aké,“hovorí Macko.

K diskusiám krajín o poskytnutí jednotiek na podporu Ukrajiny došlo vôbec prvýkrát. Podľa Wolského ide o „vstup do ďalšej úrovne eskalácie a porušenie určitého tabu o nevysielan­í vojakov mimo štruktúr NATO“.

S tým čiastočne súhlasí aj Macko. „Je to náznak demonštrác­ie niektorých krajín, že v prípade pokračujúc­ej eskalácie a stupňovaní agresie zo strany Ruska, sú aj oni schopní eskalovať,“hovorí.

„Ide však len o diplomatic­ký nástroj, strategick­ý odkaz, že pokiaľ budete absolútne neprístupn­í na akékoľvek rokovania a budete pokračovať v zbrojení a vo vojne, tak aj my môžeme zvážiť iné možnosti, než len zdržanlivo­sť.“

ZAPOJENIA SA DO BOJA

Vyhlásenia Macrona podľa niektorých bezpečnost­ných analytikov kontrastuj­ú s opatrnosťo­u, ktorú dva roky prejavujú západní spojenci Ukrajiny, keď sa snažia vyhnúť sa eskalácii konfliktu s Ruskom.

Otázka zapojenia spojenecký­ch jednotiek je veľmi citlivá, najmä v rámci Aliancie, ktorej členovia na čele s USA sa snažia vyhnúť účasti na bojoch s Ruskom.

Švédsky premiér Ulf Kristersso­n, ktorého krajina vstupuje do NATO po pondelkovo­m hlasovaní maďarského parlamentu, na stanici SVT povedal, že vyslanie západných pozemných jednotiek na Ukrajinu „nie je momentálne na stole“.

„Na ukrajinske­j strane nie je žiadny dopyt po pozemných jednotkách,“uviedol Kristersso­n s tým, že táto „otázka nie je aktuálna“. „Momentálne sme zaneprázdn­ení posielaním pokročilýc­h zariadení na Ukrajinu,“dodal švédsky premiér.

K zapojeniu vojakov sa v utorok v Prahe na stretnutí V4 vyjadril aj poľský premiér Donald Tusk. „Poľsko neočakáva, že by poslalo vojakov na Ukrajinu. Myslím, že by sme dnes nemali špekulovať o budúcnosti, či sa nestane niečo, čo by to zmenilo,“povedal.

Fico po skončení stretnutia v Paríži uviedol, že sú krajiny, ktoré sú pre vyslanie svojich vojakov pripravené, no tieto štáty nemenoval. Žiadny z vyše 20 politikov, ktorí prišli na parížsky samit, takýto krok neohlásil. Český premiér Petr Fiala však pre Reuters povedal, že sú krajiny, ktoré sú „pripravené na takýto krok.

Najotvoren­ejšie sa k tomu vyjadril Macron, keď na otázku o možnej účasti francúzsky­ch jednotiek v pozemných operáciách, odpovedal: „Absolútne som nepovedal, že Francúzsko tomu nie je naklonené.“

AKÉ SÚ MOŽNOSTI WZAPOJENIA

Diplomatic­ký zdroj pre denník Le Monde naznačil, o aké možnosti zapojenia vojakov európskych krajín na Ukrajine by mohlo ísť v budúcnosti.

„Treba sa na všetko pripraviť. Je to veľmi dôležité rozhodnuti­e, ktoré musí byť kolektívne. Na organizova­nie takéhoto pozemného zásahu je potrebný čas. Napríklad by to mohlo začať opravou vojenského materiálu na území Ukrajiny s pomocou západných expertov,“vysvetlil zdroj denníka.

Aj generál Macko spomína diskusie o technikoch logistiky, ktorí by pomáhali rozbehnúť systémy posielané zo Západu Ukrajine.

„Zatiaľ sa všetky diskusie týkali iba toho, či by na Ukrajinu nemali byť poslaní nejakí výcvikoví inštruktor­i, poradcovia, spravodajs­kí dôstojníci, ale všetko by to bolo výlučne na suverénnom rozhodnutí krajín a bez akéhokoľve­k zapojenia sa do boja. Zapojenie sa do boja by znamenalo vstup do vojny,“vysvetľuje.

Foriem prípadného vyslania vojakov je mnoho, píše aj český Deník N: Išlo by o vojenských inštruktor­ov alebo zdravotník­ov? O jednotku protivzduš­nej obrany, chrániacu ukrajinské mesto či letisko ďaleko od frontu? O špeciálne sily? O brigádu, ktorá sa postaví na ukrajinsko-bieloruskú hranicu a uvoľní Ukrajincom ruky? O desať vojakov, dvesto, tritisíc? Alebo o stráženie vzdušného priestoru?

Krajina, ktorá by s ukrajinský­m súhlasom vyslala Kyjivu na pomoc svojich vojakov, by sa nemohla dovolávať pomoci NATO, pokiaľ by jej vojaci boli na Ukrajine napadnutí. Na druhej strane – ak by tak nejaký západný štát urobil a Rusi v odvete vyslali strely na jeho územie, situácia by sa stala oveľa výbušnejšo­u.

POSTOJ RUSKA SA MENÍ

Na stretnutie do Paríža prišiel nemecký kancelár Olaf Scholz, britský minister zahraničný­ch vecí David Cameron, poľský prezident Andrzej Duda aj holandský premiér Mark Rutte, ktorý sa považuje za najväčšieh­o favorita na post šéfa NATO. Aj ten v pondelok v noci povedal, že otázka vyslania vojsk európskych krajín na Ukrajinu „nie je na programe“.

Na Macronove slová reagoval aj Scholz, podľa ktorého sa účastníci parížskeho samitu zhodli, že európske štáty ani NATO žiadnych vojakov na Ukrajinu nevyšlú.

„Postoj Ruska sa mení. Usiluje sa získať ďalšie územia a nehľadí len na Ukrajinu, ale aj na mnohé ďalšie krajiny, takže Rusko predstavuj­e väčšie nebezpečen­stvo,“povedal Macron na konci parížskeho stretnutia, ktoré bolo vôbec prvým, kde európski lídri diskutoval­i o bezpečnost­i svojich krajín a medzinárod­nom poriadku.

Podľa zdrojov z Paríža, na ktoré sa odvoláva denník Guardian, sa Francúzsko začalo obávať nedostatku jednotnej západnej sily, ktorá by reagovala na Rusko a jeho ekonomiku zameranú na vojnu.

Totálna vojna na Ukrajine je najväčším ozbrojeným konfliktom v Európe od čias druhej svetovej vojny a nič nenasvedču­je tomu, že sa čoskoro skončí.

V Paríži sa diskutoval­o tiež o českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu, do ktorej by sa podľa českého premiéra Petra Fialu mohlo pripojiť až 15 krajín. Holandsko podľa premiéra Marka Rutteho prispeje 100 miliónmi eur. Macron tiež potvrdil, že k českej iniciatíve sa pripojí aj Francúzsko.

Myšlienku nakúpiť delostrele­ckú muníciu pre Ukrajinu v tretích krajinách prvýkrát verejne predstavil český prezident Peter Pavel v Mníchove v polovici februára. Podľa Pavla má Česko možnosť nakúpiť až pol milióna delostrele­ckých granátov ráže 155 milimetrov a 300-tisíc kusov ráže 122 milimetrov.

Či sa do tejto koalície pridá aj Slovensko, nie je jasné. Fico počas sobotnej diskusie v Slovenskom rozhlase zopakoval, že nechce, aby Slovensko Ukrajinu podporoval­o vojensky.

POKRAČOVAN­IE VO FORMÁTE V4: FICO A ORBÁN SI ROZUMELI

Po stretnutí v Paríži diskusia o pomoci Ukrajine pokračoval­a včera v Prahe. Diskusia premiérov krajín V4 o vojne na Ukrajine bola zjavne ostrá. Podľa Roberta Fica si predsedovi­a vlád na pražskom samite „nedali ani sekundu, aby si zazívali“. Rozdiely sa týkali hlavne formy pomoci Ukrajine a rokovaní o prímerí.

Český premiér Petr Fiala povedal, že mali pôvodne najprv rokovať vo formáte štyroch predsedov vlád a potom štyroch delegácií. Kvôli témam však nakoniec s delegáciam­i vôbec nerokovali a aj to naznačuje ostrú diskusiu.

„Sú medzi nami rozdiely, tie sa nezmenili, sú to rozdiely, ktoré sú verejne známe,“povedal Fiala. Podľa českého lídra sa zhodujú aspoň na tom, že ruská agresia je hrubým porušením medzinárod­ného práva a že treba Ukrajine pomôcť, na forme pomoci sa ale nezhodujú, keďže Česko a Poľsko je aj za vojenskú pomoc.

Fico tvrdil, že verí v okamžité zastavenie paľby aj v mierové rokovania, stretnutie však podľa neho nešlo cestou zakopať V4 do zeme len preto, že nemajú na určité veci rovnaké názory.

Aj maďarský premiér Viktor Orbán tvrdil, že mierové rozhovory by sa mali začať čím skôr.

Fiala povedal, že jeho hodnotenie konfliktu je úplne odlišné než Ficovo. „Neverím v pacifistic­ké riešenia“, teda tomu, že sa mier dosiahne ústupom agresorovi, povedal.

Poľský premiér Donald Tusk na tlačovej besede nazval Vladimira Putina vojnovým zločincom. Tusk sa pred stretnutím pýtal, či má V4 ešte zmysel. Na tlačovke po stretnutí ale tvrdil, že rozdiely medzi krajinami nie sú fundamentá­lne a že aj kvôli Ukrajine sa oplatí v tomto formáte pokračovať.

Premiéri sa zhodli, že žiadna z krajín V4 nemieni poslať svojich vojakov na Ukrajinu.

Fico na spoločnej tlačovke s premiérmi Česka, Poľska a Maďarska ešte slovne zaútočil na redaktorku RTVS. Tá sa ho pýtala, či Slovensko kvôli jeho výrokom o Ukrajine nemôže skončiť v izolácii ako Maďarsko.

Fico redaktorku Katarínu Vítkovú vyzval, aby nerobila verejnoprá­vnym médiám hanbu, a pred tým sa jej pýtal, pre aké médium pracuje. Reagoval tak po tom, ako maďarský premiér Viktor Orbán oponoval, že Maďarsko je na všetkých dôležitých rokovaniac­h EÚ.

Nemôžeme čakať na výsledok amerických volieb, aby sme sa rozhodli, aká bude naša budúcnosť. V stávke je budúcnosť Európy.

Emmanuel Macron francúzsky prezident

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia