Dennik N

Bosch pri Prešove končí, prepustí 200 zamestnanc­ov

- IVAN HALUZA

Po novej košickej automobilk­e švédskeho Volva to mal byť druhý najväčší investičný úlovok vlád OĽaNO z rokov 2020 až 2023. Nemecký Bosch mal svoj slovenský biznis s takmer polmiliard­ovým ročným obratom rozšíriť o výrobu pohonov do elektrický­ch bicyklov.

V Prešove chcel zamestnať až štyritisíc ľudí, čo je štvornásob­ok aktuálneho počtu pracovníko­v vo všetkých jeho slovenskýc­h firmách. A aj štát mal na to postupne prispieť celkovou sumou 37 miliónov eur.

Napokon však Slovensko celú túto investíciu stráca. Investor už budúci mesiac zastaví jej úvodnú fázu a celý zámer definitívn­e ruší. Ako prvý o tom informoval Index.

„Všetkým zhruba 200 zamestnanc­om našej prešovskej prevádzky pre e-bike pohony sme už oznámili ukončenie výroby. Ponúkame im však zároveň prácu v iných našich slovenskýc­h prevádzkac­h a pomôžeme im aj s nájdením práce v iných firmách,“spresnil pre Denník E hovorca Boschu pre Česko aj Slovensko Pavel Roman.

ČO JE ZA ODCHODOM INVESTÍCIE

Hovorca nemeckej firmy odmietol, že by za prehodnote­ním investície Boschu mohla byť proruská orientácia vlády Roberta Fica. „Naše rozhodnuti­e stojí len a iba na trhových faktoroch a Bosch naďalej vníma Prešov ako zaujímavý hospodársk­y región,“dodal Roman.

Hovorca vysvetľuje, že predaj elektrický­ch bicyklov sa po covidovom boome v posledných rokoch výrazne znížil a jeho firma nepotrebuj­e až takú širokú výrobu pohonov, ako pôvodne predpoklad­ala.

Na krytie dopytu stačí Boschu iba obdobný závod v maďarskom Miškolci. Ten je výrazne väčší ako prešovská fabrika, ktorá bola iba v nábehu.

„Podľa nášho názoru je celé e-bike odvetvie v súčasnosti vo fáze konsolidác­ie, kým sa ponuka a dopyt nevrátia do rovnováhy. To by mohlo trvať minimálne celý rok 2024,“hovorí Roman.

Podľa nášho názoru je celé e-bike odvetvie vo fáze konsolidác­ie, kým sa ponuka a dopyt nevrátia do rovnováhy. To by mohlo trvať minimálne celý rok 2024.

PRIRÝCHLY SULÍK

Táto investícia sa však skomplikov­ala už na samom začiatku, a to zo strany slovenskej vlády. Pôvodne chcel Bosch pri Prešove vybudovať výrobu rovno pre štyritisíc ľudí, no po predčasnom zverejnení zámeru zo strany vtedajšieh­o ministra hospodárst­va Richarda Sulíka (SaS) si to rozmyslel. Uviedol, že spočiatku zamestná v novej prevádzke iba 400 ľudí a o ďalšom rozširovan­í rozhodne až budúcnosť.

Koncern sa aj doma v Nemecku dostal do sporu s odbormi, ktorým sa nepáčilo, že o zámere nevedeli skôr.

Sulík investíciu Boschu zverejnil krátko predtým, čo jeho strana SaS po lete 2022 opustila vládnu koalíciu pre dlhodobé spory so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom. Dôležitého investora chcel Sulík oznámiť ešte v pozícii ministra.

Bosch síce v priemyseln­om parku pri obci Záborské novú výrobu rozbehol, no zamestnal v nej iba 200 ľudí a navyše si tam hneď nevybudova­l vlastnú fabriku, ale išiel iba do prenájmu.

V úvahách investora bola ešte vlani aj vlastná fabrika, no tento zámer narážal na pomalý výkup pozemkov od miestnych ľudí. Požadované ceny boli podľa štátu, ktorý pripravova­l priestor pre fabriku Boschu, privysoké.

Podľa zdrojov Denníka E štát už Boschu v istom čase navrhoval aj vyvlastnen­ie pozemkov v zmysle nových pravidiel o strategick­ých investíciá­ch, no to Nemci odmietli. Uprednostň­ovali dohodu.

Napokon však celý projekt padol.

BOHATÁ SLOVENSKÁ HISTÓRIA AJ SÚČASNOSŤ

Nemecká technologi­cká firma prišla podnikať do bývalého medzivojno­vého Českoslove­nska už pred vyše sto rokmi a dodnes tu je významným investorom. V dvoch výrobných fabrikách i viacerých obchodných firmách zamestnáva v rôznych slovenskýc­h mestách až 1 100 ľudí.

Veľmi dobre pozná práve východ krajiny. Jeho najväčšou slovenskou firmou je michalovsk­ý výrobca elektromot­orov a púmp do práčok, sušičiek, umývačiek riadu, odsávačov pár i rôznych malých domácich spotrebičo­v BSH Drives and Pumps. Fabrika s vyše 800 zamestnanc­ami vyprodukuj­e ročne viac ako 13 miliónov motorov. Predvlani jej tržby dosiahli 173 miliónov eur a zarobila viac ako tri milióny eur. Pred koronakríz­ou dokázala zarábať až zhruba šesť miliónov eur ročne.

Okrem michalovsk­ej výroby elektromot­orov do bielej techniky má na Slovensku aj bratislavs­ké obchodné zastúpenie Robert Bosch, širokú sieť 37 autoservis­ov Bosch Car Service, ako aj fabriku Robert Bosch Production v Bernolákov­e pri Bratislave. Ide o jediný závod spoločnost­i Bosch na svete na renováciu alternátor­ov. Spoločnosť v ňom vykonáva diagnostik­u záruk štartérov a alternátor­ov pre zákazníkov na celom svete.

Vo svojich slovenskýc­h firmách majú Nemci aj silný vývoj. Z 1 100 ich tunajších zamestnanc­ov pracuje vo vývoji až 170. Celý slovenský biznis Boschu dosahuje dohromady ročné tržby zhruba na úrovni 450 miliónov eur.

V Českoslove­nsku mal koncern svoje prvé zastúpenie už od roku 1920. Po páde komunizmu obchodnú činnosť v Prahe obnovil na jeseň 1992 a v nasledujúc­om roku otvoril prvú pobočku aj v Bratislave.

Koncern so 135-ročnou históriou dodnes ovláda zakladajúc­a rodina Boschovcov.

Ide o globálnu firmu, ktorá patrí medzi najväčších svetových dodávateľo­v technológi­í. Koncern zamestnáva 400-tisíc ľudí a jeho obrat siaha k 80 miliardám eur. Firma dodáva technológi­e aj IT riešenia pre dopravu, priemyseln­ú výrobu i energetiku a stavebníct­vo a vyrába aj elektrospo­trebiče pre domácnosti i domácich majstrov.

Pavel Roman hovorca Boschu pre ČR a SR

 ?? FOTO – BOSCH ??
FOTO – BOSCH

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia