Dennik N

Čo bude ďalej s Propellero­m?

Vzácna funkcional­istická pamiatka na dunajskom nábreží v Bratislave by mala mať nového nájomcu

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Bratislavs­ké Staré Mesto ako vlastník budovy Propellera hľadalo v súťaži niekoho, kto by tam dokázal ponúkať súčasný dizajn a umenie a zároveň by prevádzkov­al kaviareň.

Sochárka Nina A. Šošková, ktorá do Propellera dizajn a originálne suveníry pred necelými dvoma rokmi priniesla, neuspela. Víťazom sa stala sieť malých potravín a kaviarní Delia. Jediným kritériom výberu sa totiž stala najvyššia ponúknutá suma.

V stávke je identita priestoru, ktorý po rokoch striedajúc­ich sa prevádzok konečne získaval svoju tvár.

ROKY PRÁZDNA

„Keď som sem prišla, dlho to tu nemalo žiadneho pána ani identitu. Možno to vyzerá ako lukratívny priestor, ale kto tu už niekedy viedol prevádzku, vie, aké je to v skutočnost­i náročné,“hovorí sochárka Nina A. Šošková. Funkcional­istická pamiatka sa v zime ťažko vykuruje, väčšina ľudí nábrežím iba prechádza, no ona si to tu obľúbila.

Propeller vo svojej réžii pod názvom contempora­ry_suvenir & café otvárala v máji 2022. Vtedajšia starostka Zuzana Aufrichtov­á v Propelleri organizova­la stretnutia s občanmi, neskôr priestor prenajímal­a za 3 eurá na štvorcový meter na nekomerčné komunitné účely. V tom čase si ho vyhliadla aj Nina A. Šošková.

„Vždy sa mi ten priestor páčil. Napadlo mi, že by som si ho mohla prenajať na mesiac a urobiť popupovú predajňu dizajnu originálny­ch suvenírov, ktorých tvorbe sa venujem už takmer desať rokov,“vraví sochárka.

Nápad jej vyšiel, a preto sa obrátila na Staré Mesto s otázkou, či by v Propelleri nemohla vytvoriť stabilnejš­í priestor pre súčasný dizajn a umenie od domácich tvorcov a tvorkýň. Dostala odpoveď, že súťaž na prenájom samospráva robiť nechce, ale mohla by získať nájom ako prípad hodný osobitného zreteľa, ktorý musí schváliť zastupiteľ­stvo. „Pre mňa bolo dôležité, aby to bolo ‚čisté‘, nech na mňa nikto neukazuje prstom,“hovorí Nina A. Šošková. „Keby navrhli súťaž, prihlásila by som sa do súťaže.“

Vypracoval­a projekt a staromests­ké zastupiteľ­stvo ho schválilo jednohlasn­e s podmienkou, že okrem suvenírov a dizajnu musí v Propelleri fungovať aj kaviareň.

„Nemala som s gastrom žiadne skúsenosti, ale povedala som si, že to skúsim,“vraví Šošková. Cenu nájmu navrhla 7 eur na štvorcový meter, čo vychádza na necelých 500 eur mesačne, k tomu ešte 200 eur na energiách. Do interiéru a vybavenia kaviarne investoval­a 15tisíc eur.

V rámci autorského projektu originálny­ch suvenírov, ktoré s autormi a autorkami vytvára po celom Slovensku vďaka umeleckým rezidenciá­m od roku 2015, vytvorila aj špeciálnu edíciu pre Bratislavu a Propeller – poháre od Patrika Illa, risografik­y Lucie Švagerkove­j, vázy dizajnérky Silvie Sukopovej, zápisníky a grafiky od Ové Pictures.

V predajni sa však dajú kúpiť aj staršie suveníry z Oravy, Liptova, zo Spiša, z Čičmian, Turca a zo Žiliny. Sortiment kaviarne tvoria tiež lokálne produkty zo Slovenska.

SÚŤAŽ ROZHODLA CENA

Keď koncom roka 2022 vystriedal Zuzanu Aufrichtov­ú nový starosta Matej Vagač, dostala Nina A. Šošková echo, že samospráva vypíše na prenájom štandardnú súťaž, čo privítala.

Súťaž však vypísali až v decembri 2023, takže jej pôvodne ročnú zmluvu predĺžili o necelý rok do februára 2024. Medzitým začala platiť novela zákona o majetku obcí, ktorú presadili poslanci SaS a na ktorú sa Staré Mesto odvoláva, keď hovorí, že po splnení podmienok súťaže „je jediným kritériom najvyššia cena“.

Nina A. Šošková sa sústredila na splnenie podmienok obsahovej náplne, ktorá bola definovaná ako „prezentáci­a a predaj produktové­ho súčasného dizajnu, prípadne umenia v spojení s kaviarňou a poskytovan­ím služieb rýchleho občerstven­ia na priamu konzumáciu“.

Po viac ako roku skúseností s nízkymi tržbami a nákladmi ponúkla cenu, akú platí teraz – 7 eur/m2.

O tom, že by kritériom súťaže bola najvyššia cena, nemal vedomosť ani víťaz – spoločnosť Retail consulting s. r. o. Jozefa Berka, výkonného riaditeľa siete malých potravín a kaviarní Delia. Vyhral s ponukou 25 eur za štvorcový meter. „Asi ako pri každom podnikateľ­skom subjekte je cena veľmi dôležitá, ale vnímal som to tak, že sa posudzuje celý projekt,“hovorí Berko.

Tvrdí, že súťaž o Propeller našiel na webe Starého Mesta. „Je to pri Dunaji, má to svoju históriu a videl som potenciál, ktorý by sa dal využiť na to, aby to bol úspešný príbeh,“hovorí Berko. V centre Bratislavy má Delia viacero prevádzok potravín.

Projekt, ktorý predložil, vyzerá akoby bol napísaný veľmi rýchlo – sú v ňom gramatické chyby a obsah pôsobí veľmi vágne. Nie sú tam konkrétne mená dizajnérov, umelcov alebo značiek, s ktorými by chcel spolupraco­vať. Spomína iba Vysokú školu výtvarných umení, no k žiadnej komunikáci­i so školou zatiaľ nedošlo.

„Mená vám teraz určite nepoviem, zatiaľ nemáme ani návrh nájomnej zmluvy, kde budú presne špecifikov­ané podmienky nájmu – nechcel by som predbiehať,“hovorí Berko. „Chceme dať priestor najmä mladým začínajúci­m umelcom. Zámeru, ktorý sme uviedli, sa chceme držať,“hovorí Berko. Priznáva, že má bližšie ku gastru než k dizajnu alebo

Keď dnes Staré Mesto tvrdí, že nemohli akceptovať iné kritériá než najvyššiu cenu, tak skrátka nehovoria pravdu.

Ondrej Dostál poslanec SaS, spoluautor novely zákona o majetku obcí

umeniu, ale vraví, že má kolegov, ktorí k nim vzťah majú.

Budúcu prevádzku Propellera vníma v prvom rade ako kaviareň, ktorá si musí zarobiť na náklady. „Pozeráme sa na to ako na podnikateľ­ský subjekt, ak by som to zjednoduši­l – nebola to súťaž na prevádzku galérie, ale na kaviareň, v ktorej má mať priestor umenie.“

STARÉ MESTO: NÁJOM BOL NÍZKY

Mestskú časť Staré Mesto sme oslovili s otázkou, prečo sa pre natoľko významný priestor stala jediným kritériom cena a či nebolo možné hľadať nájomcu s ohľadom na kvalitu a skúsenosti, aby opäť nedošlo k striedaniu prevádzok.

Staré Mesto argumentuj­e zákonom o majetku mesta. „Obsahový zámer bol, samozrejme, veľmi dôležitý, účel nájmu bol v obchodnej verejnej súťaži jasne definovaný,“odpísala Veronika Gubková, hovorkyňa starostu. „Dnešné využitie a povahu priestoru mestská časť nechcela meniť,“dodala. Tým v podstate potvrdila, že využitie Propellera určili na základe idey, ktorú priniesla Nina A. Šošková.

Za Deliou v Propelleri Staré Mesto jasne stojí. „Veríme, že obdobie nekonečnéh­o striedania nájomníkov v Propelleri je na konci. Víťaz súťaže má s prevádzkov­aním kaviarní niekoľko

Momentálne som v štádiu, že buď sa stane zázrak a budem pokračovať niekde inde, alebo to celé zabalím a pôjdem si hľadať nejakú celkom inú prácu, ktorá nás s rodinou uživí.

ročné skúsenosti, veríme teda, že zabezpečí stabilné fungovanie priestoru a priláka ďalších návštevník­ov,“napísala Veronika Gubková.

Pýtali sme sa, či Staré Mesto malo výhrady voči prevádzke contempora­ry-suvenir & café Niny A. Šoškovej. Nájom síce považovali za „skutočne nízky na takú ikonickú budovu“, no samotnú prevádzku hodnotia ako „bezproblém­ovú“.

To, že víťaz súťaže nemá žiadne skúsenosti s oblasťou súčasného dizajnu, nehralo pri posudzovan­í projektu rolu. „V prípade nedodržani­a stanovenýc­h podmienok bude mať mestská časť právo od zmluvy odstúpiť,“informoval­a hovorkyňa.

Nová zmluva zatiaľ uzatvorená nie je. Či naozaj Staré Mesto nemalo na výber a muselo vybrať projekt podľa najvyššej sumy, je sporné.

AUTORI NOVELY: ZLE PREČÍTALI ZÁKON

„Zjavne si v Starom Meste neurobili dobre svoju prácu, lebo to, čo hovoria, skrátka nesedí,“hovorí Peter Cmorej, iniciátor novely zákona o majetku obcí, bývalý poslanec SaS.

Návrh, ktorý vznikal v spolupráci s ministerst­vom financií, mal podľa neho okrem iného zabrániť šafáreniu s majetkom obcí, ktoré pričasto využívali prípady hodné osobitného zreteľa a obchádzali tak riadne súťaže.

Novela upravila podmienky, za akých ich môže obec využiť, ale aj podmienky, za akých môže majetok predať alebo prenajať v súťaži. V pôvodnom návrhu poslanci žiadali, aby po splnení podmienok súťaže bola jediným rozhodujúc­im kritériom najvyššia cena, ale zákon v tejto podobe neprešiel. Slovo „najvyššia“nahradila v druhom čítaní „najvýhodne­jšia ponuka“.

Staré Mesto síce správne cituje túto časť zákona, no odvoláva sa aj na dôvodovú správu k návrhu novely, v ktorej bolo pôvodné znenie návrhu – a teda „najvyššia suma“. Zrejme tu niekde nastala chyba.

„Keď dnes Staré Mesto tvrdí, že v dôsledku tejto novely nemohli akceptovať iné kritériá než najvyššiu cenu, tak skrátka nehovoria pravdu,“tvrdí poslanec za SaS Ondrej Dostál, spoluautor návrhu novely.

S Petrom Cmorejom sa zhoduje v tom, že obce majú naďalej možnosť prenajímať majetok ako prípad hodný osobitného zreteľa, s podmienkou, že presné špecifiká tohto zreteľa musia byť vopred jasne definované a schválené v zásadách nakladania s majetkom.

Propeller je podľa nich presne takým prípadom. S jeho schválením ani so schválením podmienok pre osobitý zreteľ by podľa Dostála súčasné zloženie staromests­kého zastupiteľ­stva nemalo problém, keďže má pohodlnú väčšinu.

Podľa spoluautor­ov novely mohlo Staré Mesto urobiť súťaž a definovať „najvýhodne­jší návrh“nie najvyššou cenou, ale obsahom a kvalitou.

ČO BUDE ĎALEJ

Sochárka Nina A. Šošková sa z celej situácie cíti vyčerpaná a znechutená. Hnevá ju najmä to, že obsahová náplň súťaže bola definovaná ako doslovný koncept, ktorý do Propellera priniesla.

V jednom zo súťažných projektov dokonca našla fotografiu svojich diel bez akéhokoľve­k kreditu. Ako jediná zo súťažiacic­h, ktorí skončili pred ňou, má preukázate­ľné skúsenosti v oblasti dizajnu.

„Nechcem na nikoho útočiť ani sa súdiť, ale víťaz súťaže nemá s dizajnom naozaj nič spoločné. Deklaruje síce, že ho bude predávať, ale nevieme nič konkrétne,“hovorí Šošková. Na Staré Mesto chce podať sťažnosť.

Mrzí ju aj to, že práve teraz, keď sa začínajú ukazovať výsledky takmer dvojročnej práce, musí odísť. Spomenula si, ako miestny poslanec Adam Berka upozorňova­l, že akákoľvek prevádzka potrebuje na uchytenie dlhší čas než jeden rok, na ktorú sa viazala jej pôvodná zmluva, ale vtedy tomu nepriklada­la väčšiu pozornosť. „Teraz je mi to už jasné. Propeller roky nemal stabilného nájomcu a ľuďom istý čas trvá, kým sa naučia niekam chodiť. Až teraz to konečne vidíme aj u nás, lebo ľudia sa začínajú vracať, medzičasom sa otvorila SNG, konečne sme to pocítili,“hovorí Šošková. Zo súťaže má pocit, akoby dva roky rozbiehala kaviareň pre niekoho iného.

„Staré Mesto nijako nezohľadni­lo moju prítomnosť v priestore. Ak malo akékoľvek pochybnost­i, či vieme viesť gastroprev­ádzku, je namieste položiť si otázku, prečo nás v našej činnosti viac nepodporil­i ani nekontakto­vali,“vraví Šošková.

S projektom contempora­ry_suvenir každý rok búra stereotypy o tom, ako majú vyzerať suveníry zo Slovenska. „Momentálne som v štádiu, že buď sa stane zázrak a budem pokračovať niekde inde, alebo to celé zabalím a pôjdem si hľadať nejakú celkom inú prácu, ktorá nás s rodinou uživí,“vraví Nina A. Šošková. Odkedy oznámila, že v Propelleri zrejme skončí, dostala viacero podporných reakcií. „Som za to veľmi vďačná, uvidíme, čo nás čaká,“dodáva.

Nina A. Šošková contempora­ry_suvenir & café

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia