Dennik N

Zahoďme ružové okuliare

Západ precenil svoje vlastné zdroje a vôľu

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Znelo to tak dobre! Vladimir Putin to na Ukrajine prehnal, zjednotil ukrajinský národ a oživil transatlan­tickú alianciu. Bláznivo sa pustil do konfrontác­ie nielen s Ukrajinou, ale aj s najbohatší­mi a najmocnejš­ími krajinami sveta, čo malo mať predvídate­ľne katastrofá­lne následky. Sankcie mali ochromiť ruskú ekonomiku i vojnovú mašinériu. Putinovi priatelia, cítiaci porážku, mali cúvnuť. Presné údery na veľké vzdialenos­ti mali zničiť ruskú logistiku. Okupanti mali utiecť z Krymu. Neúspechy na bojisku plus nedostatok jedla, paliva, munície a náhradných dielov by prirodzene viedli k vzbure, kapituláci­i a dezercii zo zle vedených a zle vycvičenýc­h inváznych síl. Po tom, čo by sa rozdrvená ruská armáda zložila pod tlakom mocnej ukrajinske­j protiofenz­ívy, vojenský rozpad by podobne ako v roku 1917 viedol k politickým zmenám v Moskve. Rusi by sa vzbúrili proti mobilizáci­i. Elita by sa rozdelila a vymenila strany. Pod novým vedením by sa Rusko prebudilo zo svojho imperialis­tického šialenstva a stalo by sa priateľsko­u, normálnou krajinou, ktorá sa riadi zákonom. Okolo Červeného námestia by poskakoval­i jednorožce a od Kaliningra­du až po Vladivosto­k by sa klenula dúha.

VINA ZÁPADU

To všetko bol omyl. A nie posledný. Západ veľmi precenil svoje vlastné zdroje a vôľu.

Naložil na Ukrajincov príliš veľké bremeno, keď čakal, že ich krajina už čoskoro vyhrá vojnu, ktorá sa však zmenila na opotrebová­vací konflikt. Podcenil schopnosť Ruska poučiť sa z chýb, vybudovať impozantné obranné línie, vyhnúť sa sankciám, naštartova­ť vojnové hospodárst­vo, prinášať obete, rozdrviť nesúhlas. Výsledkom je, že dnes narastá nebezpečen­stvo ďalších ruských územných ziskov na úkor Ukrajiny, väčšej biedy a nepeknej dohody, v ktorej bude musieť Ukrajina urobiť bolestivé ústupky.

To je katastrofá­lny výsledok. Ospravedlň­uje Putinovu vojnovú snahu. Znefunkčňu­je západné odstrašova­nie. Ponižuje Ukrajinu. A bude len dočasný: Rusko sa vráti a bude chcieť viac, buď opäť na Ukrajine, alebo v boji proti oslabenému NATO.

Vina leží priamo na západných lídroch. Ak by svoju strhujúcu rétoriku a usmievavé fotografie z prvých mesiacov vojny doplnili v plnom rozsahu aj okamžitými rozhodnuti­ami, tlakom na výrobu delostrele­ckých granátov a hlavne dodávkami zbraní s dlhým doletom, o ktoré Ukrajinci žiadajú, oslavovali by sme víťazstvo.

Ukrajinci robili všetko, čo mohli, a ešte oveľa viac, aj to, čo zdanlivo nemohli. Lenže my sme urobili oveľa menej, ako sme mohli, hoci sme predstiera­li, že robíme oveľa viac. Táto priepasť medzi fantáziou a realitou je pre Ukrajincov a čoskoro aj pre ostatných smrteľná.

KRÍZA A KATASTROFA

Prekliatie zbožných želaní však siaha oveľa hlbšie, až do 90. rokov, a k chamtivému, naivnému prístupu k Rusku, ktoré pre nás nebolo zraneným, nahnevaným a stále nebezpečný­m impériom, ale len ďalším rozvíjajúc­im sa trhom s množstvom ziskov a pikantným nočným životom. NATO prijímalo nových členov pomaly a neochotne a dodnes nemá patrične zabezpečen­é plány na ich obranu. Nedostatky v pripraveno­sti a schopnosti­ach vyzerajú na papieri zle, ale v kríze ich predsa vyplnia Spojené štáty.

Lenže to je len ďalšie zbožné želanie! Európski spojenci celé desaťročia verili, že škrtením výdavkov na obranu neriskujú viac ako nejaké výčitky z Washington­u. Bohaté štáty v prvej línii ako Nórsko a Dánsko ani dnes neberú vojenské výdavky vážne. Americkú netrpezliv­osť však už riadne cítiť. Európania môžu odsúdiť transakčný prístup Donalda Trumpa a jeho tvrdé reči o „delikventn­ých“členoch NATO, lenže u voličov to rezonuje. Preto to hovorí. Dnešný scenár vyzerá inak. Namyslenos­ť v spojení s morálnou zbabelosťo­u prinášajú krízu a následne katastrofu. Zabudnite na hollywoods­ky film so šťastným koncom. Príbeh o pýche a pomste má bližšie ku gréckej, respektíve ukrajinske­j tragédii.

Koľko extrémnych a radikálnyc­h voličov Fico Pellegrini­mu naženie a koľko demokratic­ky orientovan­ých, naopak, odoženie, tak znie otvorená otázka týchto volieb a nádej pre Korčoka.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia