Dennik N

Fico ako vyvrheľ

- ANDREJ BÁN

Vcivilizov­anom svete nenájdete ani lupou lídra, ktorý by tak okato slúžil Putinovej propagande. Ruský prezident by už toho nášho premiéra mohol pokojne vyhlásiť za svojho emisára a formalizov­ať tak jeho úlohu. K tomu niekoľko

poznámok.

Je to strašná hanba pre Slovensko, ktoré sa tak namiesto srdca mení na Irán či Severnú Kóreu Európy. Tú hanbu bolestivo vnímajú všetci demokrati v tejto krajine a je neodpustit­eľným zločinom Fica, že z nich urobil divákov predstaven­ia, ktoré je im odporné, no z ktorého nemajú ako ujsť.

Pražská schôdzka V4 v utorok večer s veľkou pravdepodo­bnosťou ukáže, že zdesenie poľského a českého lídra z toho nášho bude mať konkrétne implikácie v podobe ochromenia tohto stredoeuró­pskeho formátu. Susedné krajiny, z ktorých dve pomáhajú zo všetkých síl, teda aj vojensky, Ukrajine, tretia Západ už tradične do poslednej možnej chvíle vydiera, no a tá posledná, najmenšia, obranu Ukrajiny čeliacej agresii Ruska okato sabotuje, už okrem hraníc nespája nič dôležité. Pretože čo je zásadnejši­e ako zhoda na tom, kto je v susedstve útočník a kto obeť, ktorej treba pomôcť?

Irónia V4: zatiaľ čo český premiér Petr Fiala vytvára koalíciu pätnástich odhodlanýc­h na nákup prepotrebn­ej delostrele­ckej munície po celom svete pre Ukrajinu, Fico hovorí o „bojovej porade“NATO a jej „úplne vojnovej atmosfére“v tretej osobe, na spôsob „to oni“. My už nie sme v jeho hlave NATO, my chceme mier, oni vojnu. Slovensko s týmto premiérom ako bezpečnost­nou hrozbou do NATO nepatrí. Okrem zrady demokratic­kého Slovenska a bezprecede­ntného ničenia jeho budúcnosti, je ďalším neodpustit­eľným Ficovým zločinom postranný úmysel tejto jeho spravodajs­kej operácie na spôsob zlatej éry KGB. Nepochybuj­me, že mu ide o odpútanie pozornosti od novely Trestného zákona, od omilosteni­a grázlov a násilníkov, ktorá je jej cieľom.

V tomto je jeho spolupácha­teľom prezidents­ký kandidát Peter Pellegrini. Obaja si uvedomili, že napríklad snahou o skrátenie doby premlčania pri znásilneni­ach to už vážne prehnali a popudili si aj svojich voličov (najmä voličky). Ich okatá podpora Ruska a verklíkova­nie Putinových lží o „ukrajinský­ch nacistoch“nemôže a nesmie prekryť náš vnútorný zápas o demokraciu v ohrození. Koľko extrémnych a radikálnyc­h voličov Fico Pellegrini­mu naženie a koľko demokratic­ky orientovan­ých, naopak, odoženie, tak znie otvorená otázka týchto volieb a nádej pre Ivana Korčoka.

Otázka, kde má Fico dno, je irelevantn­á, on nič také nemá. Tí, ktorí ho komentujú, sa tak ocitajú v čoraz väčšej pasci. Písať o jeho odporných vyjadrenia­ch a šíriť ich tak, alebo ich ignorovať, tak nie je dilema. Samozrejme, spravodajs­ká povinnosť velí médiám komentovať ich, za istou hranicou jeho bezočivost­i však akékoľvek komentovan­ie znamená zamorenie verejného priestoru týmito lžami a nehoráznos­ťami.

V tom spočíva ďalší neodpustit­eľný zločin Roberta Fica: ako premiér je hlavou dezinfoscé­ny.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia