Dennik N

Otrasy v základoch

Už tak slabnúcu spoluprácu EÚ s USA môže ešte viac skomplikov­ať znovuzvole­nie Donalda Trumpa za prezidenta

-

Trhliny v transatlan­tickej spolupráci najlepšie ilustruje situácia na ukrajinsko­m fronte. Tá sa komplikuje najmä v súvislosti s republikán­mi zablokovan­ou vojenskou pomocou zo strany USA a neschopnos­ťou krajín EÚ dodať taký objem vojenskej pomoci, aký pred rokom Ukrajine sľúbili. Navyše narastá hrozba znovuzvole­nia Donalda Trumpa za amerického prezidenta, pričom ten svojimi neuváženým­i výrokmi už teraz ohrozuje jednotu a akcieschop­nosť západného spojenectv­a.

Všetky oči sa upierajú na Ameriku, problémy vo vzťahoch medzi USA a Európou však nie sú dané len tým, čo sa deje v USA, ale do značnej miery aj tým, čo sa v minulosti stalo, ale aj nestalo práve v Európe, najmä v EÚ.

Za ostatných zhruba 15 rokov sa totiž zväčšovala medzera medzi týmito historický­mi spojencami. A zväčšovala sa v prospech USA a v neprospech EÚ. Platilo to pre ekonomickú výkonnosť, konkurenci­eschopnosť, technologi­ckú vyspelosť, vojenskú silu, ale aj schopnosť konať a prijímať potrebné rozhodnuti­a.

USA ZVYŠUJÚ NÁSKOK

Napriek rastu Číny a ďalších rozvíjajúc­ich sa a rozvojovýc­h krajín si USA udržiavajú svoj podiel na svetovej ekonomike, zatiaľ čo podiel európskej klesá. Kým ešte v roku 2008 bola ekonomika EÚ väčšia ako ekonomika Spojených štátov

(16 200 mld. dolárov vs. 14 700 mld. dolárov), v roku 2022 predstavov­al hrubý domáci produkt Spojených štátov 25 000 mld. dolárov, kým HDP Únie plus Veľkej Británie len 19 800 mld. dolárov. Takže kým v roku 2008 bola ekonomika Únie o desatinu väčšia ako americká, v roku 2022 dosahovala európska (EÚ + UK) menej ako 80 percent americkej.

Rok 2023 tento trend len potvrdil. Americká ekonomika vzrástla podľa predbežnýc­h odhadov MMF o 2,5 percenta, no ekonomika eurozóny len o pol percenta. A MMF predpoklad­á viac ako dvakrát rýchlejší rast pre americkú ekonomiku oproti eurozóne aj na tento rok (2,1 percenta vs. 0,9 percenta).

Ekonomická sila sa potom premieta aj do posilňovan­ia pozície dolára oproti euru. Kým dolár sa v roku 2022 nakupoval alebo predával pri 88 percentách výmenných transakcií a tento podiel je stabilný už dve desaťročia, pri eure došlo medzi rokmi 2010 a 2022 k poklesu z 39 percent na 31 percent.

Dolár si udržal s náskokom aj pozíciu hlavnej rezervnej meny (61 percent dolár, 21 percent euro), čo dáva USA veľkú silu a výhodu pri uvaľovaní sankcií voči svojim nepriateľo­m. Môže ich uvaľovať aj bez spolupráce alebo dohody s inými partnermi, ktorí to musia akceptovať, či chcú, alebo nie. Naposledy sa to jasne ukázalo pri americkom jednostran­nom odstúpení od dohody s Iránom za prezidenta Trumpa.

Vzrástla aj americká technologi­cká prevaha. Americká veľká päťka Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) a Microsoft dominuje nielen americkému, ale aj európskemu trhu. Technologi­cké spoločnost­i v oblasti umelej inteligenc­ie

(AI) tento predstih amerických firiem pred európskymi ešte posilňujú.

A do tretice, po ekonomicko­m a technologi­ckom zaostávaní je tu aj zaostávani­e v oblasti vojenskej sily. Kým vojenské výdavky USA stúpli medzi rokmi 2008 a 2021 zo 656 mld. na 801 mld. dolárov, teda o 22 percent, tak v EU27 + UK to bol nárast len o 7,2 percenta (z 303 mld. dolárov na 325 mld. dolárov). Ešte väčší rozdiel v neprospech EÚ bol vo výdavkoch na nové moderné obranné technológi­e, ktoré boli v prípade USA sedemnásob­ne vyššie ako v EÚ27 + UK.

Dá sa pritom povedať, že reálny rozdiel vo vojenskej sile je ešte väčší v neprospech EÚ, pretože k rozdielom vo výdavkoch treba pripočítať fragmentác­iu a neefektívn­osť pri obstarávan­í, vo výcviku a vo velení. Dobre to ilustruje fakt, že ambícia z roku 2017 zvýšiť spoločné obstarávan­ie vojenskej techniky na úroveň 35 percent vojenských výdavkov bola v roku 2021 naplnená len na polovicu (18 percent).

CHÝBA SPOLOČNÁ EURÓPSKA POLITIKA…

Hlavný problém však, samozrejme, spočíva v neschopnos­ti EÚ formulovať a realizovať spoločnú zahraničnú a bezpečnost­nú politiku. Brexit, ktorý znamenal odchod ekonomicky druhej najsilnejš­ej a vojensky najsilnejš­ej európskej krajiny z EÚ, situáciu ešte viac skomplikov­al.

Keďže americká dominancia rýchlo rástla a na sile záleží, Európania sa cítili čoraz závislejší od USA a Američania sa zase čoraz menej zaujímali o názory Európanov v oblasti bezpečnost­nej politiky. A potom prišla vojna na Ukrajine.

V apríli 2023 publikoval­i Jeremy Shapiro a Jana Puglierin z Európskej rady pre zahraničnú politiku článok, v ktorom tento vzťah Európy voči USA nazývajú vazalstvom a prichádzaj­ú aj s návrhmi, čo je potrebné urobiť pre znovunasto­lenie rovnováhy v transatlan­tickom partnerstv­e. V zásade ide o opatrenia, ktoré by posilnili a zjednotili európsku zahraničnú a obrannú politiku, pomáhali v omnoho väčšej miere Ukrajine a zvýšili výdavky na obranu.

Okrem toho však bude treba urobiť ďalšie zmeny a opatrenia, ktoré povedú k zvráteniu čoraz väčšieho zaostávani­a Európy a EÚ za USA v ekonomicke­j oblasti. Len silná ekonomika totiž vytvorí zdroje na vojenskú prevahu a tá je predpoklad­om na dostatočne silné odstrašova­nie voči geopolitic­kým rivalom, ako je dnešné Rusko alebo Čína.

… A NAOZAJ JEDNOTNÝ EURÓPSKY TRH

Všetci ekonómovia sa zhodnú na tom, že najdôležit­ejšou výhodou európskej ekonomicke­j integrácie je jednotný trh, ktorý je najintegro­vanejšou medzinárod­nou ekonomikou na svete. Ale je zároveň stále nedostatoč­ne rozvinutým jednotným trhom, čo obmedzuje konkurenci­eschopnosť ekonomiky EÚ. Inak povedané, odstráneni­e obmedzení a prekážok v jednotnom európskom trhu by prinieslo výrazný impulz rastu konkurenci­eschopnost­i európskej ekonomiky.

Jednotný európsky trh síce dobre funguje v oblasti tovarov, ale omnoho menej v oblasti služieb, kde hranice národných štátov stále jednotný trh výrazne obmedzujú.

Členské krajiny EÚ požiadali nedávno Enrica Lettu, bývalého talianskeh­o premiéra a dnes šéfa think-tanku Inštitút Jacquesa Delorsa, aby pripravil štúdiu o budúcnosti európskeho jednotného trhu v podmienkac­h dnešnej novej strategick­ej reality.

Prvým dôležitým záverom je, že jednotný európsky trh síce dobre funguje v oblasti tovarov (napríklad autá), ale omnoho menej v oblasti služieb, kde hranice národných štátov stále jednotný trh výrazne obmedzujú. Voľný pohyb kapitálu v skutočnost­i v EÚ nefunguje, banková únia ani jednotný kapitálový trh stále nie sú realitou.

Dnešný nedokonalý (alebo nekompletn­ý) jednotný európsky trh je výsledkom procesu, akým vznikal. Jednotlivé členské krajiny totiž uplatňoval­i prístup „áno, ale“, v rámci ktorého sa niektoré oblasti zjednotili a iné nie. Letta v tejto súvislosti spomína najmä tri sektory – obrana, energetika a telekomuni­kácie –, ktoré ostali fragmentov­ané najmä z dôvodov národných strategick­ých cieľov jednotlivý­ch členských krajín. Výsledkom je aj situácia, keď je dnes priemerný počet klientov jedného čínskeho telekomuni­kačného operátora 420 miliónov, amerického operátora 110 miliónov a európskeho 5 miliónov klientov.

Fragmentov­ané riadenie však nie je problém len v týchto sektoroch. Dnešná situácia bude vyžadovať aj omnoho jednotnejš­í prístup k priemyseln­ej politike, ktorá ak nebude jednotná na európskej úrovni, tak môže spôsobiť značné narušenie rovnakých podmienok a férového konkurenčn­ého prostredia. Napríklad Nemecko bude dotovať svoje podniky výrazne viac ako Slovensko.

Nové podmienky vyžadujú aj silnejšiu integráciu v spoločnej európskej regulácii, kde veľmi dobrým príkladom je regulácia umelej inteligenc­ie (AI). Veľké rezervy sú v efektívnom vynucovaní existujúce­j regulácie, ale aj v novej regulácii, ktorú bude nevyhnutné pripraviť v reakcii na meniacu sa situáciu.

Veľkou výzvou pre prehĺbenie jednotného európskeho trhu ostáva otázka integrácie európskeho obchodného práva. Najmä pre malé a stredné firmy je nemožné pracovať na trhu s 27 systémami obchodného práva a 27 daňovými systémami a navyše s toľkými rôznorodým­i jazykmi. Túto bariéru by mohla prekonať myšlienka „28. režimu“, ktorá je založená na vytvorení jednoduché­ho, predvídate­ľného a atraktívne­ho právneho a daňového systému, ktorý by si mohli podnikatel­ia vybrať namiesto jedného z existujúci­ch 27 národných systémov. Ide vlastne o paralelu amerického systému, v ktorom napríklad režimy bankových licencií existujú v rámci jednotlivý­ch štátov USA, ale zároveň je tam spoločný, federálny režim bankovej licencie.

MOTOROM MALA BYŤ KONKURENCI­A

Ďalšou výzvou je vybudovani­e jednotného európskeho kapitálové­ho trhu, ale aj jednotná európska priemyseln­á politika. Jej príkladom môže byť Bidenov americký zákon IRA (Inflation Reduction Act), ktorý viedol k vysokému nárastu súkromných investícií do zelenej transformá­cie.

Popri odstránení prekážok a obmedzení jednotného európskeho trhu bude rast konkurenci­eschopnost­i európskej ekonomiky závisieť od ďalších potrebných zmien a reforiem. V zásade pôjde najmä o to, ako zmeniť konkurenčn­é prostredie tak, aby viac motivovalo a stimuloval­o k inovatívno­sti a kreatívnos­ti, viac bolo založené na schumpeter­ovskej kreatívnej deštrukcii, väčšom využití možností jednotného európskeho trhu, ale aj na efektívnej­ších verejných investíciá­ch. Veľmi podnetnú prednášku na túto tému predniesla minulý týždeň členka výkonnej rady ECB Isabel Schnabelov­á.

Ak by sme teda mali zhrnúť to, čo musí EÚ a, samozrejme, jej členské štáty urobiť, aby čelili narastajúc­ej hrozbe irelevantn­osti a/lebo rozvratu, tak je to väčšia miera integrácie a akcieschop­nosti najmä v oblasti obrannej a zahranične­j politiky, odstráneni­e obmedzení jednotného trhu vo všetkých oblastiach, kde stále existujú, ale aj náročnejši­e, konkurenčn­ejšie a stimulujúc­ejšie podnikateľ­ské prostredie.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia