Dennik N

Nieže sa prestanete báť!

Robert Fico mobilizuje, ale nie do vojny, lež do prezidents­kých volieb

- MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka

Novela trestných kódexov nevyšla v Zbierke zákonov ani 10 dní po tom, čo ju podpísala Zuzana Čaputová. Bráni tomu Peter Pellegrini, ktorý novelu stále neodoslal ministerst­vu spravodliv­osti.

Situácia, keď kandidát na prezidenta marí riadny chod ústavných orgánov štátu, je pre koaličného kandidáta, samozrejme, veľký problém. Robert Fico preto ešte cez víkend prišiel s plánom, ako verejnosť vystrašiť tak veľmi, že to zatieni aj plán na obídenie Ústavného súdu.

Fico ešte v nedeľu večer strašil tým, že Slovensku hrozí vyslanie vojakov na Ukrajinu. Hoci je to blud, predsedovi­a koaličných strán vedia, že mnohí chrabrí Slováci urobia čokoľvek, aby nemuseli ísť niekam naozaj bojovať, a teda aj zvolia Petra Pellegrini­ho za prezidenta. Keď Fico hovorí o možnosti poslať vojakov na Ukrajinu, je to naozaj mobilizáci­a, ale nie do vojny, lež k volebným urnám.

Francúzi chceli extra gestom vyslať signál, že im záleží na Ukrajine. Ficovi to však umožnilo vyrábať drámu. V pondelok teda zasadla bezpečnost­ná rada, a aby to vyznelo dosť dramaticky, prišli na ňu aj Peter Pellegrini a Andrej Danko.

Kým zmätený minister zahraničný­ch vecí Juraj Blanár na Žilinskej univerzite oslavoval 20 rokov od vstupu Slovenska do EÚ a nevedel novinárom vysvetliť, čo sa vlastne deje, Fico na vláde prijal zásadné stanovisko. S dodatkom, že viac povedať nemôže, lebo je to utajené. Dodal, že predsa nemôže povedať všetko, ale že ide „mráz po chrbte“z toho, že niektoré krajiny môžu poslať na Ukrajinu vojakov. Samozrejme, nepovedal, čo by tam robili ani koľko by ich bolo.

A to je práve to. Na Ukrajine už teraz sú zahraniční vojaci, ktorí cvičia ukrajinský­ch vojakov alebo zabezpečuj­ú istý typ logistiky. Nikto tam nejde poslať napríklad 5-tisícovú armádu. Ale to už je nepodstatn­é, národ je vyľakaný a dobre si rozmyslí, či to hodí tomu „americkému agentovi“Ivanovi Korčokovi.

Ten sa preto v pondelok správne opýtal, či je miera nesvojpráv­nosti Pellegrini­ho až taká, že ani toto mu neprekáža. Zjavne nie – predseda NR SR vyhlásil, že predsedu vlády, ako inak, vo všetkom podporuje.

Fico nielenže zbytočne straší, ale všetkým, čo hovorí o Ukrajine, robí Slovensku aj obrovskú medzinárod­nú hanbu. Poľský premiér Donald Tusk už povedal, že ho Ficove reči o Ukrajine šokovali.

Aj on chápe, že Fico tým oslabuje celú EÚ a pomáha Rusku. A tým predseda slovenskej vlády naozaj ohrozuje aj suverenitu vlastnej krajiny.

Aj on chápe, že Fico tým oslabuje celú EÚ a pomáha Rusku. A tým predseda slovenskej vlády naozaj ohrozuje aj suverenitu vlastnej krajiny.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia