Dennik N

Česku sa rating na rozdiel od nás zlepšuje

Riziko zhoršenia narástlo, keď EK pozastavil­a posudzovan­ie ďalšej platby z plánu obnovy

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Ratingová agentúra Fitch potvrdila Česku hodnotenie na úrovni AA mínus a zlepšila jej výhľad z negatívneh­o na stabilný. Slovensku Fitch v decembri rating zhoršila o jeden stupeň na A mínus so stabilným výhľadom. Rozdiel medzi známkami je už trojstupňo­vý.

Stav verejných financií sa v oboch krajinách po pandémii a energetick­ej kríze zhoršil. No kým česká vláda vlani presadila balíček opatrení, ktoré za dva roky ušetria zhruba šesť miliárd eur, kabinet Roberta Fica zvýšil výdavky aj rozpočtový deficit.

Aj východisko­vá základňa je iná. Český rozpočet bol ešte pred pandémiou prebytkový, na Slovensku bol v deficite po celých 12 rokov vládnutia kabinetov vedených stranou Smer.

V Česku sa situácia takisto počas pandémie zhoršila, deficit dokonca prevýšil európsky limit 3 percentá HDP. No energie sa v ČR dotovali omnoho menej ako na Slovensku, a tak vlani sa už schodok zhoršil len mierne.

Fitch vládu Petra Fialu pochválila za konsolidač­né úsilie. Agentúra očakáva, že aktuálne opatrenia stlačia rozpočtový deficit na 2,3 percenta HDP v tomto roku a na 2 percentá HDP v roku 2025.

A ako je na tom Slovensko? Fitch znížila slovenský rating ešte pred prijatím rozpočtu ako prvá z troch veľkých agentúr. Už vtedy v hodnotení kritizoval­a nejasnú konsolidač­nú stratégiu vlády a predpoveda­la, že deficit sa v roku 2025 vyšplhá na 6,5 percenta HDP.

Medzitým parlament schválil rozpočet, ktorý podľa vlády znižuje deficit z vlaňajších 6,5 percenta HDP na 6 percent. Národná banka Slovenska aj rozpočtová rada však upozornili, že vláda zle účtuje energetick­ú pomoc a v skutočnost­i deficit narastie. Vláda stihla zvýšiť deficit ešte aj v minulom roku.

Riziko, že Fitch budú nasledovať aj zvyšné ratingové agentúry z veľkej trojky, narástlo po tom, ako Európska komisia pozastavil­a posudzovan­ie ďalšej slovenskej platby z plánu obnovy.

Český rozpočet bol ešte pred pandémiou prebytkový, na Slovensku bol v deficite po celých 12 rokov vládnutia kabinetov vedených stranou Smer.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia