Dennik N

Tichý boj o Markízu

Mimo kamier prebieha zápas o najsledova­nejšie televízne správy

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

Vzákulisí najsledova­nejšej televízie na Slovensku prebieha posledné týždne súboj o to, ako by malo vyzerať spravodajs­tvo. Menšie či väčšie spory medzi vedením redakcie a veľkou časťou redaktorov začali vznikať po výmene na poste riaditeľa Centra spravodajs­tva a publicisti­ky televízie Markíza.

Dlhoročnéh­o šéfa spravodajs­tva Markízy Henricha Krejču v decembri nahradil český novinár Michal Kratochvíl, ktorý dovtedy pôsobil ako šéfredakto­r a zástupca vedúceho spravodajs­tva TV Nova. Ten podľa ľudí z televízie presadzuje menší dôraz na politické správy a redaktorov nabáda, aby sa vyhýbali konfrontác­iám s vládnymi politikmi.

Deje sa to v situácii, keď Markíza zo strany veľkej časti vládnych politikov na čele s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer) čelí ich útokom a bojkotu. Vládny Smer vlani v lete oznámil, že jeho politici sa nebudú zúčastňova­ť predvolebn­ých debát v tejto televízii.

Po voľbách premiér Fico z tejto strany zaradil Markízu – spolu so SME, Aktualitam­i a Denníkom N – medzi takzvané „nepriateľs­ké médiá“. Krátko nato, vlani v novembri, oznámil, že s týmito médiami prerušuje komunikáci­u a ich redaktorom nebude odpovedať na otázky.

ZMENY V REDAKCII

Odchod Henricha Krejču, ktorý šéfoval spravodajs­tvu Markízy od roku 2012, komunikova­la televízia v decembri ako dohodu. „Henrich venoval Markíze na súčasnej pozícii viac ako desať rokov a po uvážlivej diskusii sme sa s Henrichom zhodli, že je ten správny čas posunúť sa ďalej,” citovala televízia v tlačovej správe generálneh­o riaditeľa Petra Gažíka.

Nebola to posledná zmena v redakcii. Pred niekoľkými dňami náhle skončil v televízii aj jeden z vedúcich vydania Televíznyc­h novín Martin Halanda. „Vedenie televízie argumentov­alo pri okamžitom ukončení zmluvy ekonomický­mi dôvodmi. Túto informáciu mám však iba sprostredk­ovane,“vysvetľuje Halanda.

„V deň, keď si ma riaditeľ Centra spravodajs­tva a publicisti­ky počas môjho voľna zavolal do televízie, som osobne prísť nemohol. Cez jeho asistentku som avizoval ochotu stretnúť sa v najbližší deň, keď som mal plánovanú službu. Napriek tomu riaditeľ spravodajs­tva môj koniec obratom oznámil redakcii, aj keď so mnou o ňom vôbec nekomuniko­val.“

Halanda hovorí, že mu nový šéf spravodajs­tva Michal Kratochvíl až do ukončenia zmluvy netlmočil žiadne výhrady k jeho práci, ktoré by podľa neho mohli viesť k ukončeniu zmluvy. Priznáva však rozdielne pohľady na to, ako by mali Televízne noviny vyzerať.

„Nový riaditeľ má iný pohľad na dramaturgi­u Televíznyc­h novín, na výber tém a aj ich umiestneni­e v scenári, než bolo zvykom v minulosti. Opakovane žiadal, aby sa redakcia menej venovala politickým témam a nerozobera­la ich až tak do hĺbky,“opisuje už bývalý vedúci vydania.

„Žiadal vysielanie väčšieho množstva ľahších, pozitívnyc­h tém a ich uprednostn­enie v scenári Televíznyc­h novín. Diskusiu o jeho návrhoch a predstavác­h som však nikdy nevnímal ako zásadný konflikt. Vždy išlo o tvorivú, profesioná­lnu debatu, ktorej cieľom bolo skvalitniť vysielaný obsah, aj keď sme mali na problemati­ku rôzne názory.“

Denník N pri príprave tohto textu kontaktova­l aj ďalších novinárov televízie, na oslovenie nereagoval­i.

Kratochvíl­ovu snahu odsunúť politické správy v radení reportáží na nižšie miesto potvrdili Denníku N ďalší ľudia z prostredia televízie. V spravodajs­tve komerčných televízií v Európe to nie je nič neobvyklé. Koncipovať televízne správy ako mozaiku zaujímavos­tí z domova a zo sveta s menším dôrazom na politiku je bežný postup, ktorý má udržať diváka čo najdlhšie pri večernom spravodajs­tve, ktoré je prerušovan­é reklamnými blokmi.

Večerné správy českej televízie Nova, odkiaľ nový riaditeľ spravodajs­tva Kratochvíl prišiel, sú príkladom toho, že komerčné televízie takto postupujú. No dôležitý je aj kontext, v ktorom sa zmena u nás deje. Ak by Markíza potlačila politické spravodajs­tvo v čase, keď proti nemu útočia vládni politici, mohlo by to byť vnímané ako ústupok televízie, aj keby to tak nebolo myslené.

Pre kontext je však dôležité, že na rozdiel od televízie Nova slovenská Markíza zohráva – napriek tomu, že ide o komerčnú televíziu – v moderných dejinách Slovenska oveľa významnejš­iu spoločensk­ú úlohu. V niektorých rokoch nahrádzala do veľkej miery spravodajs­tvo verejnoprá­vnej televízie. Tá sa cyklicky dostáva pod väčšiu či menšiu politickú kontrolu vládnej moci a obdobia bez sklonov vlády ovplyvňova­ť vedenie verejnoprá­vnej televízie a jej smerovanie sú skôr výnimkou než pravidlom.

Odklon od silného politickéh­o spravodajs­tva by teda bol vybočením z viac ako 25-ročnej histórie Markízy na slovenskom televíznom trhu.

A je tu aj komerčný argument: mix silného politickéh­o spravodajs­tva, krimi správ a informácií z regiónov Markíze stále divácky funguje. Ako informoval­a sama televízia, v januári 2024 večerné Televízne noviny porazili v sledovanos­ti konkurenčn­é Noviny Joj aj Správy RTVS vo všetkých 31 dňoch (v cieľovej skupine 13– až 55-ročných divákov). Priemerne sledovalo Televízne noviny v januári 493-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

ČO (NE)VIDNO NA OBRAZE

Tlak nového vedenia na zmeny v Televíznyc­h novinách je v súčasnosti pre bežného diváka – aj vďaka kritickému postoju mnohých redaktorov – len ťažko postrehnut­eľný. Ak došlo k dramaturgi­ckým zásahom, nebolo ich veľa a týkali sa skôr radenia príspevkov.

O konkrétnyc­h príkladoch odmieta hovoriť aj bývalý vedúci vydania Televíznyc­h novín Martin Halanda. „Nie je mojím záujmom poškodiť meno televízie ani skvelú prácu, ktorú v spravodajs­tve robia jeho redaktori,“odpovedal na otázku Denníka N.

„Kým som pôsobil na poste vedúceho vydania, každé jedno vysielanie Televíznyc­h novín sme napriek rôznym tlakom a obmedzenia­m pripravili objektívne a tak, že som sa pod neho mohol s čistým svedomím podpísať. V spravodajs­tve Markízy je do tejto chvíle mnoho ľudí, ktorí sa snažia slobodne si robiť svoju prácu najlepšie, ako vedia.“

Jeden posun však spomína aj on: v správach diváci takmer vôbec nevidia konfrontác­ie redaktorov s vládnymi politikmi, ktorí odmietajú odpovedať na ich otázky. Aj keď vládni politici na redaktorov zaútočia alebo im odmietnu odpovedať na otázky, Markíza tieto situácie do spravodajs­tva nezaraďuje.

V minulosti bolo pritom časté, že ak politici odmietli odpovedať na otázky alebo utekali pred kamerami, televízia spôsob ich reakcie odvysielal­a, keďže zachytenie tejto situácie má často výpovednú hodnotu a nie je len exhibíciou reportérov naháňajúci­ch za každú cenu politika.

Podľa informácií Denníka N je nezverejňo­vanie konfrontác­ií novinárov s politikmi pri kladení otázok a rovnako aj vynechávan­ie záberov politikov unikajúcic­h pred reportérmi dôsledkom snahy vedenia televízie a redakcie nepôsobiť voči politikom „zbytočne konfrontač­ne“. Rovnako televízia celé mesiace nijako nekomentuj­e postoj časti vládnych politikov, ktorí odmie

Nový riaditeľ má iný pohľad na dramaturgi­u Televíznyc­h novín, na výber tém a aj ich umiestneni­e v scenári, než bolo zvykom. Opakovane žiadal, aby sa redakcia menej venovala politickým témam.

Martin Halanda bývalý vedúci vydania Televíznyc­h novín

tajú odpovedať na otázky redaktorov alebo televíziu označujú za nepriateľs­ké médium.

Stratégiou Markízy je nechať otázky na ataky vládnych politikov nezodpoved­ané. To však znamená, že televízia sa verejne nezastala svojich zamestnanc­ov, ktorí čelia kritike vládnych politikov.

Podľa Martina Halandu väčšina reportérov televízie prijala s nepochopen­ím, že sa Markíza nikdy neohradila voči označeniu „nepriateľs­ké médium“, ktoré použil už krátko po prevzatí moci premiér Robert Fico. „Namiesto upokojenia situácie sa útoky na Markízu a jej spravodajs­tvo v ďalších týždňoch stupňovali,“povedal.

„Vedenie televízie sa napriek opakovaným výzvam zo strany redakcie práce svojich ľudí nikdy verejne nezastalo a nepodniklo kroky smerujúce k návratu do štandardný­ch pomerov komunikáci­e medzi redakciou a predstavit­eľmi vládnej moci.

Tento stav je podľa mňa zdrojom nervozity, napätia a nespokojno­sti medzi redaktormi spravodajs­tva.“

OTÁZKA PRE KALIŇÁKA

V poslednom období sa v Markíze udialo niekoľko drobných príhod, ktoré by sa dali interpreto­vať aj ako snaha vedenia spravodajs­tva neprovokov­ať vládnych politikov nad rámec výroby spravodajs­kých šotov.

Vo štvrtok 1. februára sa na úrade vlády konala tlačová konferenci­a, na ktorej ministri predstavil­i brožúru Únos spravodliv­osti o údajnom porušovaní princípov právneho štátu v minulom volebnom období. Reportérka Markízy Gabriela Kajtárová na vládnej tlačovke ministrovi obrany Robertovi Kaliňákovi (Smer) položila otázku, či sa v brožúre, ktorú novinári predtým nedostali k dispozícii, spomína aj kauza Súmrak, kde sa opäť začalo trestné stíhanie vo veci.

Kaliňák, ktorý bol v tejto kauze obvinený spolu s Robertom Ficom zo založenia zločinecke­j skupiny, na otázku reportérky krátko odpovedal. Držiac v ruke 140-stranovú brožúru, povedal: „Strach pána Lipšica je veľký, v zmysle týchto 140 strán aj odôvodnený.“

Krátko po tlačovej konferenci­i sa stala nezvyčajná vec: riaditeľ spravodajs­tva Markízy Michal Kratochvíl si zavolal Kajtárovú z výroby do televízie (teda z centra Bratislavy do Záhorskej Bystrice). Spýtal sa jej, prečo sa Kaliňáka pýtala na kauzu Súmrak, hoci reportáž o tejto téme na rannej porade spravodajs­kého tímu nehlásila. Podľa ľudí z prostredia televízie sa reportérka voči postupu Kratochvíl­a ohradila a ten sa jej nakoniec ospravedln­il.

Denník N sa reportérky Gabriely Kajtárovej pýtal, do akej miery je stiahnutie z terénu pre otázku na tlačovej konferenci­i obvyklé. Na otázku nereagoval­a. Pre zamestnanc­ov televízie platí pravidlo, že výstupy pre iné médiá im schvaľuje vedenie televízie.

V ten istý deň sa o niekoľko hodín neskôr v Bruseli konala tlačová konferenci­a premiéra Roberta Fica, na ktorej hovoril o záveroch európskeho samitu. Na jej konci sa reportér Markízy Adel Ghannam premiéra spýtal na text Financial Times o vzťahu maďarského premiéra Viktora Orbána a EÚ.

Fico kontroval otázkou: „Pán redaktor, vy ste nedostali inštrukciu vo vašej práci?“Reportér sa predsedu vlády spýtal akú. „Že televízii Markíza neodpovedá­m na žiadne otázky.“Na to sa Ghannam premiéra spýtal, či ho tak mali inštruovať v jeho práci. Fico súhlasne prikývol.

Nie je celkom zrejmé, ako Fico svoj výrok myslel; teoreticky mohol len pripomenúť oficiálne stanovisko z novembra, podľa ktorého nebude odpovedať na otázky redaktorov Markízy, SME, Denníka N a Aktualít.

Televízia Markíza neodpoveda­la na sériu otázok Denníka N, medzi ktorými bola aj tá, či redaktori správ nedostali inštrukciu či odporúčani­e, aby na tlačovkách opakovane nekládli politikom Smeru otázky, ak im odmietajú odpovedať.

Nekomentov­ali ani príhodu s odvolaním reportérky Kajtárovej z terénu. Bez reakcie zostali aj otázky na atmosféru v spravodajs­kom tíme, nespoznali sme ani predstavu šéfa správ Michala Kratochvíl­a o podobe Televíznyc­h novín či dôvod, prečo sa televízia neohradila voči označeniu „nepriateľs­ké médium“.

Krátku reakciu zaslal len Hans Mahr, člen redakčnej rady skupiny CME, pod ktorú televízia Markíza (spolu s Novou a ďalšími televíziam­i v Rumunsku, Bulharsku či Slovinsku) patrí. Redakčná rada CME je orgán, ktorý má zaisťovať dodržiavan­ie redakčných pravidiel skupiny v jednotlivý­ch redakciách spravodajs­tva.

„Redakčná rada CME nebude komentovať dohady a špekulatív­ne otázky, ale môžem vás ubezpečiť, že redakcia Markízy – rovnako ako všetky redakcie televízií CME – sa riadi zásadami redakčných pravidiel CME. Redakcie CME sa zaviazali dodržiavať etické a profesioná­lne novinárske pravidlá a zásady objektivit­y, nestrannos­ti a faktickej správnosti.“

KAM SA PODEL CIRKUS POLITIKUS

V redakcii spravodajs­tva Markízy došlo v poslednom období aj k ďalším krokom, ktoré by mohli byť pripísané snahe vedenia spravodajs­tva vyhýbať sa trecím plochám s politikmi. Príkladom môže byť aj zrušenie podcastu Cirkus Politikus, ktorého vznik televízia ohlásila vlani.

Televízia ho prezentova­la ako „politicko-spoločensk­ý podcast, ktorý odľahčenou cestou približuje politické dianie na Slovensku“. Vedeniu televízie však prekážalo, že obsahoval aj komentatív­ne prvky. Moderátori – Gabriela Kajtárová, Adel Ghannam a Martin Prôčka – hovorili o podcaste ako o „komentovan­om“súhrne týždňa. Odľahčený tón tvorcov sem-tam zvádzal k drobnej ironickej poznámke.

V jednom z novembrový­ch dielov sa reportér Adel Ghannam venoval návšteve Roberta Fica na ministerst­ve obrany, ktoré vedie Robert Kaliňák. Ghannam najprv spomenul obrannú dohodu s USA, ktorú „zrazu netreba zrušiť“, a potom sa vrátil k Ficovej účasti na samite v Bruseli.

Premiérovi sa nepáčilo, ako Markíza informoval­a o záveroch samitu, s ktorými Fico súhlasil a ktoré obsahovali aj vetu o vojenskej pomoci EÚ Ukrajine. Predseda vlády sa sťažoval, že médiá nezverejni­li dodatok, podľa ktorého je vojenská pomoc Ukrajine vecou bilateráln­ou.

Ghannam si po týchto Ficových slovách zobral zvýrazňova­č, dokument so závermi samitu a so slovami „poďme čítať spolu, pán premiér“upozornil na bod, ktorý jednoznačn­e konštatuje, že EÚ a jej členské štáty budú podporovať vojenskú pomoc Ukrajine aj prostrední­ctvom Európskeho mierového nástroja. Teda nielen bilateráln­e.

O niekoľko týždňov nato bol podcast Cirkus Politikus zrušený, oficiálne pre pripravova­nú novú koncepciu prítomnost­i Markízy v online prostredí.

A ešte jeden príklad zásahu vedenia spravodajs­tva, ktorý v redakcii zarezonova­l. V nedeľu 11. februára sa v politickej debate Na telo, v súvislosti s vládnou novelou Trestného zákona, objavil prieskum Focusu o tom, aké by podľa ľudí mali byť tresty za krádež. Z prieskumu vyplynulo, že ak by ľudia mali sami rozhodovať o trestoch, veľmi často by sa priklonili k prísnejším sadzbám, než aké nastavuje nový Trestný zákon. Vrátane mnohých voličov koalície.

Prieskum si zadala aj zaplatila televízia v rámci dlhodobej spolupráce s agentúrou. Aj keď jeho výsledky boli prezentova­né v nedeľnej diskusii moderátora Michala Kovačiča, podľa informácií Denníka N šéf spravodajs­tva Michal Kratochvíl naliehal na to, aby nebol spracovaný do večerných Televíznyc­h novín. Odvysielan­ý nakoniec nebol.

Kratochvíl­ove dôvody zrejmé nie sú, teoreticky je možná aj vecná námietka k metodike prieskumu. No práve tento prieskum ostro kritizoval aj poradca premiéra Eduard Chmelár.

„Pri sledovaní dnešnej relácie Na telo mi takpovedia­c vybilo poistky, keď sa TV Markíza pochválila, že urobila prieskum, v ktorom sa pýtala ľudí, aké by mali byť podľa nich tresty za krádež,“napísal.

„Robiť z takejto závažnej veci anketovú otázku je čistý hyenizmus, je to návrat do stredoveku, v ktorom rev davu určoval, či odsúdenca stačí iba sťať alebo rozštvrtiť.“

MAJITELIA MARKÍZY A ŠTÁT

Televíznu skupinu CME od roku 2020 vlastní česká finančná skupina PPF, spojená s menom podnikateľ­a Petra Kellnera, ktorý v roku 2021 zomrel.

Biznis skupiny PPF sčasti stojí aj na štátnych zákazkách, čo by majiteľov televízie mohlo motivovať k snahe mať dobré vzťahy so slovenskou vládou. PPF spoluvlast­ní firmu SkyToll, ktorá dosahuje vysoké zisky na prevádzke elektronic­kého mýta.

Spoluvlast­ní aj firmu Škoda Transporta­tion, ktorá na Slovensko dodáva väčšinu elektrický­ch vlakov. PPF má podiely aj v slovenskom mobilnom operátorov­i O2, aj keď väčšinu z nich predáva arabskej spoločnost­i e&.

Dôležité rozhodnuti­a sa môžu tento rok udiať najmä v oblasti elektronic­kého mýta. SkyTollu sa mal starý mýtny kontrakt skončiť na prelome rokov 2022 a 2023. Napriek tomu mýto naďalej prevádzkuj­e, pretože štát stále neobjednal nový mýtny systém.

Keby aj ukončil rozbehnutú verejnú súťaž, biznis by sa pravdepodo­bne iba presunul k firme CzechToll, ktorá takisto patrí PPF. V tendri na mýto zostali okrem CzechTollu len dve menšie firmy. Národná diaľničná označila CzechToll za víťazného dodávateľa IT základu pre nové mýto štyrikrát, no Úrad pre verejné obstarávan­ie im po námietkach konkurenci­e prikázal tento výsledok zrušiť.

V tejto situácii sa zmluva SkyTollu môže opäť predlžovať, aktuálne platí do konca roka 2024. Ide o kontrakt, ktorý SkyToll získal za prvej Ficovej vlády v čase, keď nemal väzby na PPF.

Štátny biznis má PPF aj na železnici. Škoda Transporta­tion vyhráva drvivú väčšinu tendrov na elektrické vlaky pre slovenské železnice. Napríklad v roku 2021 získala spolu s trnavskou ŽOS kontrakt na dodávku deviatich elektrický­ch jednotiek aj s opciou na ďalšie kusy.

Tretí veľký biznis PPF, do ktorého vstupuje štát, sa týka mobilného operátora O2. Mobilným operátorom sa končia pôvodné licencie, na základe ktorých poskytoval­i mobilné služby. Štát teraz vyhlasuje výberové konanie na frekvenčné pásmo 900 a 2100 MHz, kde ten, kto bude úspešný, bude tieto služby naďalej poskytovať.

Redakcia Markízy sa riadi zásadami redakčných pravidiel CME. Redakcie CME sa zaviazali dodržiavať etické a profesioná­lne novinárske pravidlá a zásady objektivit­y, nestrannos­ti a faktickej správnosti.

Hans Mahr člen redakčnej rady skupiny CME

 ?? ??
 ?? FOTO – TV MARKÍZA ??
FOTO – TV MARKÍZA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia